logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Brak kanałów w TV Samsung UE48J5600AW z dekoderem Skymaster M265

A_nie_dam 24 Gru 2023 21:35 1254 14
REKLAMA
  • #1 20875115
    A_nie_dam
    Poziom 3  
    Witam,
    mam telewizor Samsung UE48J5600AW. Od kilku miesięcy (mniej więcej od czasu tych wszystkich zmian na DVB-T2) mam też dokupiony dekoder Skymaster STB M265. Od tamtego czasu wszystkie kanały się zacinały, przerywały albo obraz zatrzymywał się na pewien czas, po czym na kilka sekund powracał i zatrzymywał się znowu. Jakiś miesiąc, może dwa miesiące temu, po tym jak wykonano u mnie w domu ocieplanie dachu z użyciem jakiejś pianki, telewizor kompletnie przestał wyświetlać jakiekolwiek kanały. Na każdym kanale był czarny ekran, a po kliknięciu na pilocie "OK" lub "Info" pod nazwą kanału pokazany był napis "Brak informacji". Początkowo myślałem, że panowie którzy ocieplali dach mogli przeciąć/uszkodzić kabel, więc tam szukałem przyczyny, ale sprawdziłem wszystko i uznałem, że to nie to. Postanowiłem więc wymienić antenę i kupiłem na allegro "TechniSat TECHNICOMBO T3-a". Zamontowałem, ustawiłem i podłączyłem wszystko i dzięki temu przez ostatnie dwa tygodnie, może tydzień wszystko działało dobrze. Dzisiaj jednak, około godziny 18:00 znowu wszystko zniknęło w samym środku filmu. Ostatecznie zmobilizowałem się i wymieniłem też kabel, tak dla pewności, ale nie pomogło. Pomyślałem, że włączę szukanie kanałów jeszcze raz i może coś to da. Pomogło na kilka minut, z tym, że kanały miały dziwne ustawienie i były zdublowane. Od 1 do około 20 było wszytko od Polsatu po jakieś Fokusy, ale żaden z nich nie działał. Na kanałach od 1020 do 1042 pojawiły się te same kanały i niektóre z nich (np. wspomniany Fokus, Tv Trwam itp) działają, a reszta (np. Polsat, TVN itp.) już nie.

Nie mam bladego pojęcia co może powodować taki stan rzeczy, ani tym bardziej żadnego pomysłu jak to naprawić/poprawić.
    Bardzo proszę o pomoc i z góry za nią dziękuję.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 20876096
    A_nie_dam
    Poziom 3  
    Próbowałem obie metody. Skutki te same.
  • REKLAMA
  • #4 20876184
    olador
    Poziom 37  
    Ocena: 1449
    Dziwny ten dekoder programowany ,,ręcznie'' i zapisujący wyszukane kanały od 1-20.....1020-1042.
    Przywróć go do ustawień fabrycznych i zrób to jeszcze raz posiłkując się informacjami zawartymi w podanym linku
    stosownie do nadajnika z którego odbierasz.
  • #5 20880229
    A_nie_dam
    Poziom 3  
    Mała poprawka, bo trochę źle się wyraziłem. Przy programowaniu ręcznym kanały zapisywane są poprawnie, a mówiąc "skutki te same" miałem na myśli to, że nie ważne czy programowanie jest ręczne, czy automatyczne, w obu przypadkach przez kilka sekund obraz i dźwięk są, później zanikają na jakiś czas, wracają ponownie na kilka sekund po czym ponownie znikają i tak w kółko. A jeżeli nie ma takiego "łypania" ekranem, to po prostu jest ten czarny ekran i "brak informacji" sprawdzając po kolei kanały (tak jak opisałem to wyżej).
  • #6 20880413
    kazikszach
    Poziom 39  
    Ocena: 1101
    Te objawy wskazują na jakiś problem z anteną, nic o niej nie piszesz.
  • #7 20880453
    olador
    Poziom 37  
    Ocena: 1449
    @kazikszach #1 - TechniSat TECHNICOMBO T3-a
  • #8 20880478
    kazikszach
    Poziom 39  
    olador napisał:
    TechniSat TECHNICOMBO T3-a

Fakt. przeoczyłem, ale jest ona chyba ze wzmacniaczem i prawdopodobnie się przesterowuje, radzę zastosować antenę pasywną bez wzmacniacza.
  • #9 20881501
    A_nie_dam
    Poziom 3  
    W opisie produktu na Allegro było napisane tak: "Do podłączenia naszej anteny nie potrzebujesz zasilacza i wzmacniacza (choć oczywiście możesz je zastosować, zwiększając tym samym moc i zasięg anteny). Wbudowany symetryzator posiada wzmocnienie 18 dB dla UHF i 14 dB dla VHF, co zapewnia skuteczny zasięg aż do 120 km! (Zasięg zależy od mocy nadajnika)." Początkowo próbowałem podłączać wszystko właśnie w ten sposób. Później próbowałem też użyć wzmacniacza, którego używałem jeszcze przy poprzedniej antenie (jest to "Opticum AX WA-10 HD", taki niewielki, baterio-podobny), ale również nie dało to żadnego skutku.

Rozmawiałem też niedawno z kimś z rodziny i podsunięto mi pomysł, że być może któryś z sąsiadów ma jakieś własnoręczne "przeróbki" wprowadzone u siebie, przez co u innych zakłócany jest sygnał i stąd takie problemy. Mieszkam na wsi, na takim nieco wysuniętym wzwyż terenie, a pomiędzy moim domem, a domem najbliższego sąsiada znajduje się nieduże pole, więc odległość pomiędzy naszymi domami jest tak na oko licząc około 50 m. Każdy inny dom oddalony jest nieco dalej niż ten konkretny. Nie chciałbym nikogo z sąsiadów od razu oskarżać, bo ostatecznie są to tylko zwykłe domysły, ale tak czysto teoretycznie, czy jest to w ogóle możliwe, żeby któraś z osób mieszkających w okolicy miała jakieś swoje modyfikacje wprowadzone w swojej antenie, przez co zakłócałaby sygnał innym?
  • #10 20881516
    kazikszach
    Poziom 39  
    W takiej sytuacji najlepiej wezwać fachowca od anten i ten miernikiem ustali siłę sygnału i ewentualne zakłócenia, bo inaczej to tylko gdybanie.
  • REKLAMA
  • #11 20881517
    clubber84
    Poziom 39  
    Ocena: 1742
    A_nie_dam napisał:
    modyfikacje wprowadzone w swojej antenie przez co zakłócałaby sygnał innym?

Na odległości 50m? Żadne nie byłyby skuteczne.
    Podaj swoją lokalizację (wystarczy kod pocztowy) oraz w którą stronę świata skierowana jest antena?
    Przyczyną może być:
    - przesterowanie sygnału
    - zły kierunek odbioru
    - źle skomponowane akcesoria instalacyjne
    - uszkodzony dekoder (zdarza się nawet ledwo co kupionym).
  • #12 20881935
    A_nie_dam
    Poziom 3  
    Mój kod pocztowy to 23-450, a antena skierowana jest na zachód (w stronę miejscowości "Bożydar"), albo na północ (w stronę miejscowości "Piaski"). Nie pamiętam dokładnie, bo od czasu zakładania anteny trochę się działo przez Święta, ale na 100% jest to jedna z tych dwóch opcji (a najbardziej prawdopodobną wydaje mi się opcja z zachodem).

Opcję z uszkodzonym dekoderem raczej bym odrzucił, bo kupując go poprosiłem sprzedawcę o podłączenie do jednego z telewizorów i sprawdzenie, czy jest wszystko z nim ok, no i nic nie wskazywało na występowanie jakichkolwiek usterek. A poza tym, po tych wszystkich wymianach przez około pierwszy tydzień wszystko działało jak należy, więc gdyby to była wina dekodera, wydaje mi się że problemy byłyby już od samego początku, a nie tak po ponad tygodniu.
  • #13 20881944
    DiZMar
    Poziom 43  
    Ocena: 6634
    A_nie_dam napisał:
    gdyby to była wina dekodera, wydaje mi się że problemy byłyby już od samego początku, a nie tak po ponad tygodniu.

Nie twierdzę, że w Twoim przypadku ale ogólnie stwierdzając urządzenia uszkadzają się w bardzo różnych momentach czasowych używania. Działające tydzień może też się uszkodzić bez konkretnej przyczyny.
  • #14 20883367
    LeDy
    Poziom 43  
    Ocena: 2931
    olador napisał:
    Dziwny ten dekoder programowany ,,ręcznie'' i zapisujący wyszukane kanały od 1-20.....1020-1042.
    Przywróć go do ustawień fabrycznych i zrób to jeszcze raz posiłkując się informacjami zawartymi w podanym linku
    stosownie do nadajnika z którego odbierasz.

A na co te cuda? Wystarczy wyłączyć LCN, lub sortowanie wg. LCN.
  • #15 20884550
    _kli_
    Poziom 41  
    Ocena: 1037
    A_nie_dam napisał:
    TechniSat TECHNICOMBO T3-a

Na stronie producenta jest informacja że jest to antena aktywna, ale w opisie zestawu nie ma ... zasilacza :?:
    Technisat napisał:
    Zawartość zestawu: zewnętrzna antena kierunkowa TECHNICOMBO T3, uchwyt do montażu na rurach, instrukcja obsługi.

https://www.technisat.com/pl_PL/TECHNICOMBO-T3/352-10950-22933/?article=0001/6048
    Z załączonego filmu wynika że takowego nie ma, bo założono że będzie zasilana z odbiornika.
    @aniedam - nic nie napisałeś czy do instalacji podłaczałeś jakikolwiek zasilacz, czy chociażby włączałeś zasilanie anteny w opcjach instalacyjnych dekodera.:?:
    Bez zasilania ten wariant anteny nie zadziała!
    A_nie_dam napisał:
    W opisie produktu na Allegro było napisane tak: "Do podłączenia naszej anteny nie potrzebujesz zasilacza i wzmacniacza (choć oczywiście możesz je zastosować, zwiększając tym samym moc i zasięg anteny). Wbudowany symetryzator posiada wzmocnienie 18 dB dla UHF i 14 dB dla VHF, co zapewnia skuteczny zasięg aż do 120 km! (Zasięg zależy od mocy nadajnika)."

Po pierwsze twoja wersja anteny nie ma symetryzatora, a po drugie informacja o zysku anteny to bujdy "na resorach" dla naiwnych.:!:
    Producent podaje 13-15 dB dla UHF.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problemy z telewizorem Samsung UE48J5600AW oraz dekoderem Skymaster STB M265, które pojawiły się po zmianach w DVB-T2. Po zainstalowaniu anteny TechniSat TECHNICOMBO T3-a, obraz i dźwięk znikają na kilka sekund, a na ekranie pojawia się czarny ekran z napisem "Brak informacji". Użytkownik sprawdził kable i próbował różnych metod programowania dekodera, jednak problemy nadal występują. Inni uczestnicy dyskusji sugerują, że przyczyną mogą być zakłócenia sygnału, przesterowanie anteny lub uszkodzenie dekodera. Rekomendują wezwanie fachowca do pomiaru siły sygnału oraz sprawdzenie ustawień anteny.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA