logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Technologia wykonania kondesatora w prostopadłościennej obudowie THT

Mamut 28 Gru 2023 16:23 315 3
REKLAMA
  • #1 20879968
    Mamut
    Poziom 19  
    Ocena: 48
    Poszukuje informacji o technologii kondensatorów jak na zdjęciu (ceramika, MLCC, tantal brałem pod uwagę, ale bez polaryzacji?).
    Dodatkowe informacje: wyprowadzenia są do montażu przewlekanego, rozstaw nóżek ok. 7mm. Typ obudowy wydaje się pasować do "2-pin DIP".
    Próbowałem rozszyfrować logo producenta, podobne ma w sumie AVX/Kyocera, ale nigdy nie ma na raz obu oba symbole. AVX ma kondensatory w podobnej obudowie w ofercie np. MD015C102KAB. Oznaczenia tez nie bardzo zwracaja producenta czy kartę katalogowa.

Tego rodzaju kondensatorow jest w urządzeniu bardzo dużo, wszystkie jako bypass na zasilaniu. Na zdjęciu jest układ z serii 74F, ale na innych płytkach są też układy ECL. Urządzenie to analizator stanów/czasu, 100MHz, więc kondensatory mają co robić. Rok produkcji to gdzieś pierwsza polowa lat 1980.

Zbliżenie na elementy elektroniczne na płytce drukowanej, w tym kondensatory i układ scalony.
  • REKLAMA
  • #2 20884891
    yogi009
    Poziom 43  
    Ocena: 2650
    To na 95% jest kondensator tantalowy, tylko oznaczenie ma nietypowe (ale jest). Pamiętaj, że w tantalach zaznacza się dodatni terminal.
  • REKLAMA
  • #3 20885713
    Mamut
    Poziom 19  
    Ocena: 48
    Na wstępie, dzięki za odpowiedź. Straciłem już nadzieję, że ktoś odpisze.

Jeśli to tantale, to jeden z symboli by musiał oznaczać polaryzacje. Dla przykładu zdjęcie karty ISA do połączenia z komputerem w załączniku (zdjęcie ma nienaturalne kolory, to dla podbicia kontrastu między ścieżkami a "tłem". Łatwe w analizie, układy TTL serii F i LS, wiadomo, ostatni pin to + zasilania, nie ma tu żadnych "udziwnień". Zaznaczyłem na czerwono kondensatory wlutowane w jedną stronę, i na niebiesko kondensator wlutowany w drugą stronę. Takich przykładów jest więcej (swoją drogą sugeruje to ręczny montaż, tak samo krzywo wlutowane kondensatory na dole zdjęcia). Także polaryzacja chyba opada.

W międzyczasie szukałem dalej i skłaniam się ku temu, że to kondensatory MD015E224ZAB Kyocera AVX:
    Czyli MLCC na dielektryku Z5U. Cena lekko mówiąc kosmiczna dla amatora (ponad 10zł za sztukę przy zakupie 100 sztuk w Mouser). Wymiana na coś innego będzie mało elegancka z powodu dość dużego rozstawu padów. Samo wylutowanie to niezła zabawa (płytka ze zdjęcia ma tylko 2 strony/warstwy, właściwe karty pomiarowe mają 4).

Szukam jakiegoś punktu zaczepienia problemu z 1 lub 2 kartami (działają w zestawie), a już trafiłem jeden taki pęknięty kondensator, czego bym nie zauważył gdyby nie problem z rozwarstwioną metalizacją otworów jednego z padów. Trzeba szukać dalej.
  • #4 20885782
    yogi009
    Poziom 43  
    Ocena: 2650
    Wylutuj jeden i pomierz. To nie mikrokontroler.
REKLAMA