logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jakie przekaźniki do sterowania pompami CO przy kopciuchu i piecu gazowym?

Agawaa 02 Sty 2024 18:54 258 2
  • #1 20888414
    Agawaa
    Poziom 1  
    Witam
    W instalacji domu mam dwa źródła ciepła , kopciuch i piec gazowy na wymienniku ciepła , nie chciałbym dokładać kolejnych pomp za wymiennikiem ponieważ nie mam na to miejsca , chciałbym wykorzystać obecne przy kopciuch , jaki przekaźnik mam zakupić i jak do spiąć do kupy by działało automatycznie .
    W momencie uruchomienia pieca gazowego pompy mają się załączyć i na odwrót ,gdy kopciuch jest odpalany pompy również mają działać . Pozdrawiam
  • #2 20888462
    krodag
    Poziom 25  
    Ocena: 163
    Na tak lakkoniczny opis dostaniesz taką samą odpowiedź: dwa termostaty równolegle podpięte pod zasilanie pompy, czujniki: w kotle i na wymienniku.
    Odrębną sprawą jest podłączenie hydrauliczne. Ale o to nie pytasz :)
  • #3 20888464
    PchlaW81
    Poziom 31  
    Ocena: 477
    Pompa z kotła pcha do wymiennika, z wymiennika musi być pompa która będzie pchać/wyciagac na instalacje. Niektóre kotły mają oryginalne moduły do takich rzeczy, można tez dokupić np. z firmy TECH o ile sie nie myle, a można zwykły przylgowy "umiejętnie zastosować. Nie wiem czy jest sens kombinować aby pompa KOPCIUCHA obslugiwała wymiennik, zawory kulowe, zawory zwrotne i różne kombinacje, roboty sporo, to o czym myslisz to nie jest kwestia spięcia kabli ale i przeróbki instalacji, to nie jest tez zbyt bezpiecznie zwłaszcza jakbyś jeszcze nie miał rury bezpieczeństwa bezposrednio z kotla. Poza tym ktoś Ci to zakładał bo niby piszesz MASZ, a za chwile, NIE CHCESZ DOKLADAC KOLEJNYCH pomp, to jak Ci to dzialalo do tej pory? Moze sie eksperci wypowiedza bo ja jestem tylko piechurem
REKLAMA