logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sterowanie pompą obiegową przez kocioł gazowy i elektryczny: podłączenie, przekaźniki

pawellublin 22 Maj 2023 06:28 1758 16
  • #1 20589811
    pawellublin
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    Dzień dobry
    W domu mam już instalacje kotła gazowego CO z zasobnikiem do ogrzewania CWU i chce dokupić i wpiąć do niej kocioł elektryczny. Zastanawia mnie jak podłączyć osobne sterowanie dwóch pieców do pomp obiegowych żeby nie doszło do zwarcia i uszkodzenia ich. Jakich użyć przekaźników oraz jak je podłączyć.
  • #2 20589876
    Adam-T
    Poziom 41  
    Ocena: 1095
    A teraz gdzie masz podłączone te pompy obiegowe i ile ich masz?
  • #3 20589997
    pawellublin
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    Mam dwa obiegi grzewcze. Jedna pompa do zasilania podłogówki i druga do zasilania grzejników. Kolejna pompa do ogrzewania zbiornika CWU i kolejna pompa cyrkulacyjna
  • #4 20590044
    zbich70
    Poziom 43  
    Ocena: 6651
    pawellublin napisał:
    Mam dwa obiegi grzewcze. Jedna pompa do zasilania podłogówki i druga do zasilania grzejników. Kolejna pompa do ogrzewania zbiornika CWU i kolejna pompa cyrkulacyjna
    Jak są zasilane te pompy od strony elektrycznej?
  • #6 20590500
    Adam-T
    Poziom 41  
    pawellublin napisał:
    kupić takie urządzenie RT-17 INTEGRATOR PRACY POMP,

Można to zrobić samemu na 2 przekaźnikach np R4 plus podstawki plus jakies puszki, żeby się te przekaźniki zmieściły (na każdą pompę).
  • #7 20591470
    ssllaawweekk
    Poziom 20  
    Ocena: 87
    Znalazłem w sieci ciekawy element który może zostać tu zastosowany, choć nie jest tani :( (ok 300zł dla jednej pompy)
    To automatyczny przełącznik faz:
    PF-431 producent FiF.
    https://www.fif.com.pl/pl/automatyczne-przelaczniki-faz/136-przelacznik-faz-pf-431.html
    Możesz do wejść podłączyć do trzech pieców i jeśli którykolwiek da sygnał pracy dla pompy zostanie ona załączona.
    Rozwiązanie może nie najlepsze, ale wygląda na skuteczne.
    Zaletą jest, że nie musisz się martwić tym, czy wykonujesz OR dla przebiegów "w fazie".
    Niestety nie miałem jeszcze możliwości stosować takie przekaźniki.
  • #8 20591543
    tyqva
    Poziom 36  
    Ocena: 1158
    pawellublin napisał:
    Wszystkimi pompami steruje automatyka pieca gazowego Buderus gb212

Myślałem żeby kupić takie urządzenie RT-17 INTEGRATOR PRACY POMP, ale zakup 4 sztuk wychodzi drogo

strona producenta RT-17 INTEGRATOR PRACY POMP
    https://tatarek.com.pl/automatyka/sterowniki-pomp-i-zaworow-mieszajacych/rt17

Ten cytowany integrator działa tak:
    a) jak potrzeba załączyć pompę z warunku 1 to podaje napięcie na pompę,
    b) jak potrzeba załączyć pompę z warunku 2 to podaje napięcie na pompę,
    c) jak potrzeba załączyć pompę z warunku 1 i jednocześnie z warunku 2 to podaje napięcie na pompę.
    I się pompa nie uszkadza. Mimo że podczas pracy c) dwa napięcia się łączą ze sobą.

Można to zrobić bez tego urządzenia.
    Wystarczy zasilić wszystkie sterowniki i pompę z tej samej fazy.
  • #9 20591669
    Ktoś_tam
    Poziom 40  
    Ocena: 2890
    tyqva napisał:

Nie zagłębiam się w dokładną logikę zagadnienia ale brakuje w twojej wypowiedzi za pomocą jednej wtyczki dla wszystkich sterowników i pompy.
    Oczywiście przedłużacz z wieloma gniazdami odpada.
  • #10 20591803
    tyqva
    Poziom 36  
    Ktoś_tam napisał:
    tyqva napisał:

Nie zagłębiam się w dokładną logikę zagadnienia ale brakuje w twojej wypowiedzi za pomocą jednej wtyczki dla wszystkich sterowników i pompy.

Jakie wtyczki?
    Instalacja powinna być wykonana jako stała! (bez wtyczek i bez gniazdek).
  • #11 20591822
    Ktoś_tam
    Poziom 40  
    Ocena: 2890
    tyqva napisał:
    Ktoś_tam napisał:
    tyqva napisał:

Jakie wtyczki?
    Instalacja powinna być wykonana jako stała! (bez wtyczek i bez gniazdek).

Tak czy owak tej informacji zabrakło, a sterowniki czy pompki na wtyczkach to jednak widok dość często spotykany.
  • #12 20591904
    Adam-T
    Poziom 41  
    tyqva napisał:
    Mimo że podczas pracy c) dwa napięcia się łączą ze sobą.

Nic się nie łączy. Wystarczy zobaczysz schemat - zasilanie na pompę cały czas jest to samo tylko załączane raz przez styki 1-go przekaźnika a raz przez styki 2-go albo z obu na raz. Z pieców wychodzące napięcie jest podłączenie do cewek przekaźników i każdy piec może być z innej fazy. Tak jak pisałem wcześniej 2 przekaźniki, podstawki do nich i "kawałek" puszki, żeby je schować + chwila roboty i zrobione.
  • #13 20592053
    tyqva
    Poziom 36  
    Adam-T napisał:
    tyqva napisał:
    Mimo że podczas pracy c) dwa napięcia się łączą ze sobą.

Nic się nie łączy. Wystarczy zobaczysz schemat - zasilanie na pompę cały czas jest to samo tylko załączane raz przez styki 1-go przekaźnika a raz przez styki 2-go albo z obu na raz. Z pieców wychodzące napięcie jest podłączenie do cewek przekaźników i każdy piec może być z innej fazy. Tak jak pisałem wcześniej 2 przekaźniki, podstawki do nich i "kawałek" puszki, żeby je schować + chwila roboty i zrobione.

Zobacz schemat:
    Sterowanie pompą obiegową przez kocioł gazowy i elektryczny: podłączenie, przekaźniki

Czy po zadziałaniu obu przekaźników napięcia podane z przekaźników nie łączą się ze sobą?

To miałem na myśli.

I miałem na myśli również bezproblemową pracę, gdy źródła napięć będą z różnych sterowników ale zasilane z tej samej fazy.
  • #14 20592161
    Adam-T
    Poziom 41  
    Chyba nie do końca rozumiesz - pompa jest zasilana z jednego źródła obojętnie czy załączy przez styki P1 czy P2. Tu nie ma innych źródeł zasilających pompę jest jedno źródło - u góry "Sieć" to zasilanie, po prawej na środku to wyjście do podłączenia pompy.
    Inne źródła, konkretnie dwa, mogą wystąpić po lewej stronie schematu i tu każdy piec/kocioł/kominek bez najmniejszego problemu może być zasilany z innej fazy!
  • #15 20592205
    tyqva
    Poziom 36  
    Pomijając fakt, że dyskutujesz ze mną, a to w "Elektryce dla każdego" nie jest dozwolone, to sens mojego głosu w tej dyskusji jest taki:
    przy zapewnieniu zasilania wszystkich urządzeń z jednej fazy, nie ma niebezpieczeństwa zwarć przy zadziałaniu kilku sterowników na jeden odbiór.
    Autor o to się pytał, a chodzi mu również o jak najprostsze rozwiązanie.
    Dodając kocioł elektryczny, zapewne zasilany trójfazowo, bez problemu można zapewnić koordynację zasilań.

No i się kompletnie mylisz w kwestii mojego "nie do końca rozumienia". To naprawdę nie nic do rzeczy w tym temacie.

pawellublin napisał:
    Dzień dobry
    W domu mam już instalacje kotła gazowego CO z zasobnikiem do ogrzewania CWU i chce dokupić i wpiąć do niej kocioł elektryczny. Zastanawia mnie jak podłączyć osobne sterowanie dwóch pieców do pomp obiegowych żeby nie doszło do zwarcia i uszkodzenia ich....

I pytanie do autora:
    Skoro łączysz dwa źródła ciepła, może opiszesz lub zamieścisz schemat hydrauliczny połączeń. Rozwiązanie instalacji sterującej pomp to pochodna rozwiązania połączeń hydraulicznych.

pozdrawiam
  • #16 20592482
    Adam-T
    Poziom 41  
    tyqva napisał:
    Pomijając fakt, że dyskutujesz ze mną, a to w "Elektryce dla każdego" nie jest dozwolone

No to już niedyskutuje - wybacz. Przedstawie swoje zdanie.
    Przy zastosowaniu
    pawellublin napisał:
    urządzenie RT-17 INTEGRATOR PRACY POMP

lub zrobieniu sobie go samemu wg schematu, który zamieściłeś nie ma niebezpieczeństwa zwarć przy zasilaniu urządzeń z różnych faz.
    tyqva napisał:
    pozdrawiam

Również.
  • #17 20592554
    SIEKIERA_666
    Poziom 22  
    Ocena: 79
    tyqva napisał:
    Pomijając fakt, że dyskutujesz ze mną, a to w "Elektryce dla każdego" nie jest dozwolone, to sens mojego głosu w tej dyskusji jest taki:
    przy zapewnieniu zasilania wszystkich urządzeń z jednej fazy, nie ma niebezpieczeństwa zwarć przy zadziałaniu kilku sterowników na jeden odbiór.

Zwarć może nie ale jeśli jakaś "mądrzejsza" elektronika będzie miała oprócz wyjścia na przekaźniku powiedzmy sprawdzanie stanu na wyjściu (zabezpieczenie przed sklejeniem przekaźnika) to wykryje napięcie... pomimo braku sterowania.
    Jeśli mówimy o sterownikach tylko pieców to nie znam wszystkich możliwych konstrukcji i się nie wypowiem jednak jeśli mowa o sterownikach wszelakich to unikałbym takich połączeń.

Pozdrawiam
    SIEKIERa :twisted:

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy podłączenia kotła elektrycznego do istniejącej instalacji z kotłem gazowym Buderus gb212, w celu sterowania pompami obiegowymi. Użytkownik poszukuje sposobu na uniknięcie zwarć i uszkodzeń podczas współpracy dwóch źródeł ciepła. Proponowane rozwiązania obejmują użycie przekaźników (np. R4) oraz automatycznych przełączników faz (PF-431 od FiF). Uczestnicy dyskusji podkreślają znaczenie zasilania wszystkich urządzeń z tej samej fazy, co ma zapobiec problemom z napięciem. Wskazano również na możliwość samodzielnego wykonania układu sterującego z przekaźnikami, co może być tańszą alternatywą dla gotowych rozwiązań.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA