logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Podłączenie Soundbara Philips TAB7207 z amplitunerem TAGA HTA-25B

MocnyZwierz 04 Sty 2024 14:56 411 8
REKLAMA
  • #1 20891160
    MocnyZwierz
    Poziom 3  
    Dzień dobry.

Panowie, mam pewien problem: w suficie mam 4 głośniki TAGA połączone z amplitunerem TAGA Harmony HTA-25B. Zakupiłem soundbar Philips TAB7207 i chciałem podłączyć to urządzenie tak, aby wszystko razem grało. Podłączyłem soundbar następująco do amplitunera: PRE-OUT w amplitunerze kablem RCA, następnie przejściówka RCA-JACK i kablem Jack 3,5 mm do wejścia audio IN w soundbarze. Niestety, podane rozwiązanie nie zadziałało :(.

Przy próbie transmisji dźwięku z telefonu przez Bluetooth (połączenie BT albo z soundbarem albo amplitunerem) gra albo sam amplituner + głośniki, albo tylko soundbar. :(

Na razie nic nie jest podłączone pod TV, telewizor będzie dopiero jutro. Docelowo chciałbym, aby wszystko grało razem pod TV, czyli soundbar + amplituner z 4 głośnikami.

Czy istnieje jakakolwiek możliwość podłączenia tego, aby to wszystko razem działało? Z góry dziękuję za pomoc.

Zbliżenie na porty wejściowe i wyjściowe soundbara Philips TAB7207. Zbliżenie na tylne panele amplitunera i soundbara z podłączonymi przewodami. Ręka trzymająca przejściówkę RCA-Jack z podłączonym kablem Jack 3,5 mm.

Dorzucam zdjęcia wejść w soundbarze, amplitunerze oraz sposobu podłączenia.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 20891211
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15501
    Ta Taga jest STEREO więc nie wiem jak podłączyłeś 4 głośniki.
    Co chcesz uzyskać? Dźwięk przestrzenny z tv? Zapomnij...
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #3 20891234
    MocnyZwierz
    Poziom 3  
    Dzięki za odpowiedź. Głośniki z sufitu są, jak widać na obrazku, na 2 kablach RCA.
    Uzyskać nie chciałem nic - tak było już przy zakupie mieszkania. Jedyne, co chcę uzyskać, to żeby to funkcjonowało z zaangażowaniem głośników, które wiszą w suficie i są nieużytkowane. Więcej nic.
  • REKLAMA
  • #4 20891237
    sosarek

Poziom 43  
    MocnyZwierz napisał:
    Głośniki z sufitu są jak widać na obrazku na 2 kablach rca.

Nie są na żadnych RCA.
    Kombinując z jednoczesną emisją dźwięku z soundbara i głośników nie uzyskasz nic więcej niż KAKAFONIĘ.
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #5 20891244
    MocnyZwierz
    Poziom 3  
    W takim razie w jakikolwiek sposób nie są podłączone. Wychodzą z nich dwa kable.
    Gdybym się znał na temacie, nie pisałbym na elektrodzie i narażał się na pasywno-agresywnych użytkowników jak Ty.
    Pytam po prostu kulturalnie, czy da się to jakkolwiek połączyć, by zadziałało więcej, nie?
    W jaki sposób będzie brzmieć... nie powinno Cię interesować - mój dom, nie Twój... :-)
  • REKLAMA
  • #6 20891787
    sosarek

Poziom 43  
    MocnyZwierz napisał:
    w jaki sposób będzie brzmieć… nie powinno Cię interesować- mój dom nie Twój…

Nie moje uszy - to nie będzie brzmieć dobrze i tyle.
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • Pomocny post
    #7 20891907
    DjMapet
    Poziom 43  
    Ocena: 1715
    Połączenie które zastosowałeś, czyli:
    MocnyZwierz napisał:
    PRE-OUT w amplitunerze kablem RCA, następnie przejściówka RCA-JACK i kablem Jack 3,5 mm do wejścia audio IN w soundbarze.

Powinno zadziałać, ale tylko w jedną stronę. Jeśli dźwięk ze źródła dźwięku (np z telefonu przez BT) jest podany na wejście BT wzmacniacza, to podłączony do jego wyjścia soundbar też musi go odtwarzać. Odwrotnie się nie da.
    Jeśli soundbar przy takim połączeniu nie gra, to albo nie aktywowałeś pilotem jego wejścia AUX, albo coś nie tak jest z którymś elementem okablowania sygnałowego, czyli uszkodzony jest któryś kabel, lub adapter 2xRCA - TRS 3,5mm, więc należało by je sprawdzić.
    Najlepiej połączenia dokonać kablem sygnałowym 2xRCA - TRS3,5mm (2x czincz - jack 3,5mm stereo)

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #8 20891925
    MocnyZwierz
    Poziom 3  
    Dzięki serdeczne za odpowiedź!
    Jutro postaram się zorganizować kabel i zobaczę, jak będzie się zachowywało pod TV.
    Pozdrawiam serdecznie :)
  • #9 20893789
    MocnyZwierz
    Poziom 3  
    Dzięki raz jeszcze za pomoc. Wszystko zadziałało. Winowajcą był kabel :D.
    Pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z podłączeniem soundbara Philips TAB7207 do amplitunera TAGA HTA-25B, który obsługuje cztery głośniki TAGA. Połączenie zostało zrealizowane przez wyjście PRE-OUT amplitunera do wejścia audio IN soundbara za pomocą kabla RCA i przejściówki RCA-JACK. Użytkownik nie uzyskał jednak dźwięku z obu urządzeń jednocześnie. Odpowiedzi sugerują, że połączenie może działać tylko w jedną stronę, a problem może leżeć w aktywacji odpowiedniego wejścia soundbara lub uszkodzeniu kabli. Po wymianie kabla na odpowiedni, użytkownik potwierdził, że wszystko działa poprawnie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA