logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć wzmacniacz do TV LG i nowych głośników - tylko szum

fablex 06 Sty 2024 08:29 1773 13
REKLAMA
  • #1 20893626
    fablex
    Poziom 6  
    Ocena: 1

Witam. Pod ten wzmacniacz miałem podpięte głośniki, ale za cholerę nie mogę tego podłączyć ponownie po przeprowadzce. Kupiłem nowe głośniki i taki przetwornik, żeby zadziałało, ale niestety tylko szum z głośników. Jakiś głos pomocy w tej sprawie, jak połączyć wzmacniacz do TV i głośników, żeby zadziałało? Będę bardzo wdzięczny.

Konwerter audio z cyfrowego na analogowy z kilkoma podłączonymi kablami.
    Tył wzmacniacza audio z różnymi portami i podłączonymi kablami.
    Panel połączeniowy urządzenia z różnorodnymi wejściami, w tym HDMI, LAN, USB i wyjściami audio-wideo.
  • REKLAMA
  • #2 20893684
    LEDówki
    Poziom 43  
    Ocena: 2543
    Podepnij wyście światłowodowe do konwertera i powinno zadziałać.
  • #3 20893708
    fablex
    Poziom 6  
    Internet mam wifi,w domu brak światłowódu. Co.w.takim przypadku ?
  • REKLAMA
  • #4 20893762
    Polon_us
    Poziom 42  
    Ocena: 1278
    A zmiany w ustawieniach telewizora?
    Mam na myśli uaktywnienie wyjścia optycznego i ustawienie sygnału wyjściowego na PCM.
  • #5 20894388
    fablex
    Poziom 6  
    Podłączone z tyłu tv do optycznego. Na wzmacniaczu próbowałem 2xrca podłączac pod video i tuner i nic . Na tv ustawione wyjście dźwięku optyczne plus pcm też jest. Ciasza póki co niestety . Nie wiem co mogę więcej zmienić żeby to zadziałało . Dziękuję za wszystkie odpowiedzi Panowie
  • REKLAMA
  • #6 20894407
    clubber84
    Poziom 38  
    Ocena: 1674
    Witam,
    fablex napisał:
    jak połączyć wzmacniacz do TV i głośników, żeby zadziałało?

w TV jest wyjście dźwięku na Jack 3,5mm (pod tymi kolorowymi gniazdami), podłącz to wyjście kablem jack-RCA do wejścia VIDEO we wzmacniaczu, ustaw to źródło dźwięku i powinno działać bez konwerterów.
  • REKLAMA
  • #8 20895472
    fablex
    Poziom 6  
    Panel złącz w telewizorze lub monitorze Panel tylny urządzenia audio z podłączonymi kablami RCA Menu ustawień dźwięku na telewizorze Złącza głośnika Indiana Line TESI 561 z podłączonymi przewodami. Tylna część wzmacniacza z podłączonymi kablami głośnikowymi.
    Konwerter audio cyfrowo-analogowy z podłączonymi kablami.
  • Pomocny post
    #9 20895785
    LEDówki
    Poziom 43  
    Ocena: 2543
    Masz źródło dźwięku - konwerter - wzmacniacz.
    Dźwięku brak, więc sprawdzaj poszczególne klocki. Wzmacniacz - wyjmij kable z konwertera, dotknij kabli palcem - powinny buczeć kolumny. Nie buczą - sygnał z wejścia nie dociera do wzmacniacza (np. uszkodzone kale, uszkodzony przełącznik wejść, uszkodzone połączenia miedzy wzmacniaczem a kolumnami) i tak sobie sobie sprawdzasz jeden klocek.
    Telewizor - konwerter - podłączasz konwerter do sprawnego na 100% wzmacniacza - gra, to zostaje do spr. stary wzmacniacz. nie gra - przenosisz konwerter do innego pewnego źródła sygnału cyfrowego. Jak dalej nie gra, to wywalasz konwerter i bierzesz następny ze sklepu albo od kolegi. Co najwyżej później kupisz dwa nowe - jeden sobie, drugi koledze.
    Jak nie pomoże nowy i pewny konwerter, to zaczynasz szukać w telewizorze. I tak drogą eliminacji i prostych testów namierzasz uszkodzony klocek i albo go naprawiasz albo wymieniasz na sprawny.
    Niewłaściwe ustawienie źródła dźwięku chyba wyeliminowałeś, ale my tego nie słyszymy.
  • #10 20895841
    funzen
    Poziom 25  
    Ocena: 243
    Świeci się dioda power na konwerterze ?
    Zasilacz daje 5V ?
    Świeci światłowód po odłączeniu od konwertera ?
    Podmieniałeś przewód optyczny ?
    Miałem taki przypadek że mimo świecenia światłowodu w przewodzie optycznym był uszkodzony i dopiero podmiana na inny pomogła.
  • #11 20895918
    fablex
    Poziom 6  
    Panowie konwerter zasilanie ma bo świeci . Sygnał z tv wchodzi na konwenter bo świeci końcówka kabla optycznego . Kable ok. Myślę że to wzmacniacz do naprawy . Zaniosę go żeby sprawdzili i dam znać może.komus się przyda ta informacja na przyszłość . Dziękuję za wszystkie dpowiedzi . Kolega ledy za prosty w rozumowaniu przekaz powoli wnieść otrzymać Nobla 🙂 jeszcze będzie grało 🤘
  • #12 20895946
    funzen
    Poziom 25  
    Ocena: 243
    A czy czasem w tv nie powinno być.
    Ustawienie dźwięku DTV
    Zmienione z Automatycznego na PCM

Sprawdzałeś to kolega LEDówki pytał
    Wzmacniacz - wyjmij kable z konwertera, dotknij kabli palce - powinny kolumny buczeć ?
    W wzmacniaczu prawidłowe wejście wybrane do którego podłączone CINCH ?
    Przełącznik głośników prawidłowo ustawiony w wzmacniaczu ?
  • #13 20910587
    fablex
    Poziom 6  
    Wzmacniacz działa . Wszystko sprawdzone jak dotykam kabli cinch to buczą głośniki . Jak podłączam przez.konwenter optyczny / chincz na wzmacniacz to też słychać lekkie buczenie także sygnał dochodzi na oba sposoby . Tv jak by nie chciał przekazać dzwieku a zaznaczyłem już wszystko co mozna i nic . Może do ustawień fabrycznych ?
  • #14 20910914
    DjMapet
    Poziom 43  
    Ocena: 1709
    Zdjąłeś z końcówek wtyków kabla toslink silikonowe zabezpieczenia/kapturki?

Pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z podłączeniem wzmacniacza do telewizora LG oraz nowych głośników, ponieważ z głośników wydobywa się tylko szum. W odpowiedziach zasugerowano kilka rozwiązań, w tym podłączenie wyjścia optycznego telewizora do konwertera, a następnie do wzmacniacza, oraz sprawdzenie ustawień telewizora, aby upewnić się, że sygnał wyjściowy jest ustawiony na PCM. Użytkownik potwierdził, że konwerter działa, a sygnał dochodzi do wzmacniacza, ale dźwięk z telewizora nie jest przekazywany. Wskazano również na możliwość sprawdzenia, czy na końcówkach kabla optycznego nie ma silikonowych zabezpieczeń. Użytkownik rozważa przywrócenie ustawień fabrycznych telewizora jako ostatnią opcję.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA