logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Citroen C4 Picasso 1.8 benzyna 2007rok - wymiana rozrządu/manual

Andrzej-Kraków 11 Sty 2024 15:22 6867 3
REKLAMA
  • #1 20903555
    Andrzej-Kraków
    Poziom 8  
    Ocena: 24

Witam,

Jak w temacie, będę wymieniał rozrząd z pompą wody w nowym nabytku i nie mogę za bardzo znaleźć parametrów ustawień ewentualnie jakiegoś manuala do wymiany.

Nie wiem czy źle szukam czy faktycznie nie ma.

W związku z tym prośba do Was, jeżeli dysponujecie wiedzą jak to ustawić w tym silniku, to proszę o informacje lub namiar gdzie taką wiedzę znajdę.

Dzięki za pomoc.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 20909428
    grala1
    Specjalista grupy V.A.G.
    Ocena: 5049
    Bez blokady na wał będziesz miał problem.
    Schemat układu rozrządu z zaznaczonymi elementami blokady
    Blokada to nr 2 i 3 na rysunku. Zależy czy to automat czy manualna skrzynia.
    Koło paska rozrządu na wale jest bez klina i dociskane jest kołem pasowym paska osprzętu. Przez to trzeba zablokować wał wkładając blokadę w koło zamachowe, blokadę wkłada się od strony silnika, nad prawą półosią.
    Ogólnie robota łatwa.
    Na rysunku masz momenty dokręcenia napinacza i koła na wale.
    Wałki blokowane poprzez włożenie bolcy w koła - można użyć wierteł.
    Do koła na wał powinna iść nowa śruba.
  • REKLAMA
  • #3 20911127
    Andrzej-Kraków
    Poziom 8  
    Ocena: 24
    Dzięki za oddzew, jakbyś mógł jeszcze dorzucić info na poniższe moje wątpliwości to byłoby super....
    1. u mnie jest skrzynia "zwykła" manualna to ta blokada ma wejść równo z płaszczyzną obudowy jak nr 2 czy ma wystawać poza obudowę jak nr 3?
    2. po krótce procedura jest taka?: ustawiam GMP 1 cylindra blokuję wałki rozrządu + blokada koła zamachowego, popuszczam napinacz, zdejmuję pasek;
    3. montaż: zakładam nowy napinacz i dokręcam, jakoś go wstępnie ustawiam (tylko nie wiem jak go wstępnie i finalnie ustawić, mógłbyś napisać jaka z nim napinaczem jest procedura?), zakładam pasek, dokręcam docelowo napinacz po ustawieniu, które mi wskażesz mam nadzieję, zakładam koło pasowe i dokręcam jak dobrze widzę siłą 40Nm+ 40 stopni, zdejmuję blokady i obracam wałem 2-3 obroty silnika i sprawdzam czy wszystko jest ok w ustawieniach?
    4. co to jest za obejma na focie nr. 15?
    Proszę o potwierdzenie mojego toku myślenia bądz wskazanie błędów, dzięki.
    Tak już na marginesie po zdjęciu koła dostęp do rozrządu w tym aucie jest dobry/przejrzysty "jak na talerzu" czy raczej jest to mocno "schowane"?
    P.S. oczywiście te trzy blokady oraz nową śrubę wału kupię, nie lubię robić coś na skróty, bo można narobić sobie kłopotów....
    Pzdr.
  • #4 21871744
    Michal_15_mechanik
    Poziom 3  
    Ocena: 14
    >>20911127 Witam, jest to silnik 1.8 6FZ?
REKLAMA