logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Bosch SMV88TX36E/33 zmywarka nie włącza się po przerwanym cyklu

Guiness52 12 Sty 2024 14:31 1032 19
REKLAMA
  • #1 20905393
    Guiness52
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Dzień dobry,
    Mam problem ze zmywarką Bosch SMV88TX36E/33. Zmywarka po zostawieniu jej z włączonym cyklem na noc, o poranku okazała się być wyłączona i pełna wody z brudnymi naczyniami w środku. Wodę wybrałem, wyczyściłem filtry, wyciągnąłem zaślepkę i sprawdziłem wirnik pompy, który nie był zablokowany. Po ponownym zamontowaniu filtrów okazało się, że zmywarka zupełnie nie reaguje na przycisk włączenia z panelu dotykowego. Panel jest idealnie czysty. Sprawdzone jest napięcie zarówno w gniazdku jak i sama poprawność połączenia wtyczki przy urządzeniu - wszystko w jak najlepszym porządku, ale zmywarka nadal nie odpowiada. Podpowiedzią może będzie też to, że zmywarka nie zdążyła nawet uwolnić kostki do zmywania i została ona w szufladce.
    Czy ktoś ma może jakieś przypuszczenia co do tego co mogło się stać, jest w stanie postawić prawdopodobną diagnozę?

Będę wdzięczny za wszelką pomoc, pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 20905479
    jarekjarekjarek
    Poziom 21  
    Ocena: 117
    Poszukaj jak wejść w tryb serwisowy i odczytaj błędy. A ciepło jest? Grzałka grzeje?
  • #3 20905524
    alekt77
    Poziom 40  
    Ocena: 1321
    Świeci się któryś LED, wyświetlacz? Jeśli nie to najprawdopodobniej uszkodzony zasilacz na płytce modułu sterującego(Po prawej stronie zmywarki, na dole, z tyłu). Wyjmij moduł (najpierw zdjęcia jak podłączone są do niego przewody!) i daj dobre zdjęcia płytki (obie strony PCB) po wyjęciu jej z plastikowej obudowy.
  • #4 20905798
    Guiness52
    Poziom 10  
    Zmywarka jest całkiem martwa - nie reaguje na dotykowy przycisk włączania.

W załączeniu zdjęcia płytki. Bezpiecznik sprawny, NTC 22, ma ok. 26,5 Ω, więc być może poprawnie, bo ciężko mi określić temperaturę pomieszczenia i charakterystyka powiedzmy, że pokrywa się z przedziałem 18-22 stopnie.
    Płytka drukowana zmywarki z komponentami elektronicznymiWidok spodu płytki PCB ze ścieżkami i punktami lutowniczymi.
    Napięcia na kondensatorach koło TNY podam już jutro, bo dziś nie dam rady więcej zdziałać. Tylko pytanie, czy jeśli padała pompa, to czy wtedy zmywarka startowałaby poprawnie z błędem, czy zwarcie na niej może być przyczyną nie startowania całości? Zmywarce już wcześniej zdarzało się kończyć cykle z niewielką ilością wody w środku, więc sprawdzę jeszcze dla pewności samą pompę, o ile znajdę jej przewody w wiązce lub dokopię się do jej konektorów we wnętrznościach zmywarki.

Na obu elektrolitach 0V, pompa wody brudnej wydaje się w porządku- 6k Ohm i 3 wyprowadzenie ochronne jak mniemam. Napięcie 230V pojawia się za złączem zasilającym na PCB.
  • #5 20906911
    alekt77
    Poziom 40  
    Czyli w miejscu zaznaczonym strzałkami jest po 0V DC? Sprawdziłeś bezpiecznik, okrągły, czarny przy gnieździe zasilania? Sprawdź również warystor(Link).
    Obie pompy, myjąca i spustowa są zasilane z inverterów(duże układy scalone na płycie)
    Widok na tylną stronę płytki drukowanej z zaznaczonymi strzałkami.
  • REKLAMA
  • #6 20907000
    Telo
    Serwisant RTV
    Ocena: 2316
    Musisz wykonać podstawowe pomiary od strony wejścia zasilania bez tego nic się nie dowiemy.
  • #7 20907006
    Guiness52
    Poziom 10  
    Uporałem się z warystorem- mam 320V na jednym elektrolicie i 0V na drugim. Zakładam, że teraz w kolejności będzie TNY i cokolwiek zasila/-ł...
  • #8 20907067
    AsReeX
    Poziom 40  
    Ocena: 1590
    alekt77 napisał:
    Świeci się któryś LED, wyświetlacz? Jeśli nie to najprawdopodobniej uszkodzony zasilacz na płytce modułu sterującego(Po prawej stronie zmywarki, na dole, z tyłu)
    Skąd pewność że to akurat zasilacz na module sterującym? Za wyjście z trybu Standby odpowiada OU lub SMM ^^
    alekt77 napisał:
    Obie pompy, myjąca i spustowa są zasilane z inwerterów (duże układy scalone na płycie)
    To chyba zmieniła się konstrukcja, albo kolega nie wie o czym pisze! Mam nadzieję, że kolega się zrehabilituje i napisz to w sposób właściwy.
    Telo napisał:
    Musisz wykonać podstawowe pomiary od strony wejścia zasilania bez tego nic się nie dowiemy.
    Ten sterownik nie ruchomi się "na stole" - musi być spięty j.w.

"Ciemna" zmywarka niekonieczne wskazuje na usterkę zasilacza! Nie mówię, że tak nie jest... Natomiast trzeba to sumiennie sprawdzić :)@guiness52 Kolega zdaje sobie sprawę ile kosztuje każdy z trzech sterowników (tak są trzy - OU, SMM, PU)? Dłubanie przy tym samemu nie skończy się dobrze!

Na początku odepnij kostkę od modułu SMM i sprawdź czy zmywarka włączy się (powinna migać jako choinka).
  • #9 20907275
    alekt77
    Poziom 40  
    AsReeX napisał:
    Skąd pewność że to akurat zasilacz na module sterującym?

a potem
    AsReeX napisał:
    "Ciemna" zmywarka niekonieczne wskazuje na usterkę zasilacza! Nie mówię, że tak nie jest ... natomiast trzeba to sumiennie sprawdzić

Pewności nie ma dlatego napisałem:
    alekt77 napisał:
    to najprawdopodobniej uszkodzony zasilacz na płytce modułu sterującego

Wystarczy czytać uważnie i ze zrozumieniem. A żeby sumiennie sprawdzić wypada wyjąć moduł ze zmywarki, czyż nie?
  • #10 20907285
    AsReeX
    Poziom 40  
    alekt77 napisał:
    Wystarczy czytać uważnie i ze zrozumieniem. A żeby sumiennie sprawdzić wypada wyjąć moduł ze zmywarki, czyż nie?

Bardzo uważnie przeczytałem wiadomość kolegi i śmiem twierdzić, że nie widział tego sterownia na oczy :)

Interfejs oprogramowania SystemMaster w trybie odbudowy.

Naprawdę mam to podłączyć i specjalnie zmierzyć co i jak?

Płytka drukowana umieszczona w kartonowym pudełku
  • REKLAMA
  • #11 20907498
    Guiness52
    Poziom 10  
    Pytanie tylko czy mogę prosić o wskazówkę czy to z lokalizacją modułu SMM w tym modelu czy z samą wtyczką na module PU. Dziękuję za pomoc.
  • REKLAMA
  • #12 20907507
    AsReeX
    Poziom 40  
    Z przodu, na samym dole pośrodku zmywarki.
  • #13 20907549
    Guiness52
    Poziom 10  
    Wnętrze dolnej części zmywarki Bosch z widocznymi przewodami i elementami technicznymi.

Zlokalizowałem tylko moduł bezprzewodowy (ten jednak jest trochę bardziej ku prawej), reszta natomiast nie wydaje się nosić znamion SMM o ile tak wygląda on w tym modelu:
    https://www.bosch-home.pl/sklep/10026020#/Tabs=section-fitsappliance/
    Nie znalazł się też na liście części Bosch'a, ale jak i moduł PU więc może i nie ma czego szukać:
    https://www.bosch-home.pl/supportdetail/produ...33#/Tabs=section-spareparts/Togglebox=tb0660/
  • #14 20907583
    AsReeX
    Poziom 40  
    SMM to ten mały moduł z czerwonymi kablami!

Schemat połączeń modułów ECU z urządzeniami.

"Patrzajta" na propagandową grafikę.
  • #15 20907708
    Guiness52
    Poziom 10  
    A to przepraszam - sugerowałem się "wiedzą" z innego wątku forum.
    W takim wypadku po odłączeniu modułu nadal wszystko martwe, nie reaguje na dotykowy włącznik i 0V oraz 320V na kondensatorach.
  • #16 20907745
    AsReeX
    Poziom 40  
    Co tutaj mam koledze napisać? Kiepsko .. D-Bus nie ma zwarcia pomiędzy pinami?
  • #17 20910253
    Guiness52
    Poziom 10  
    Zakładam, że jest gdzieś dostępny schemat, do którego mogę się odwołać. Wtedy poszukam i dam znać, bo inaczej nie wiem za bardzo, gdzie z ARM'a wychodzi szyna danych.
  • #18 20912752
    AsReeX
    Poziom 40  
    Jak kolega się nie czuje na siłach, to wyjmij wszystkie 3 modułu, wrzuć do mnie na paczkomaty i tyle (ewentualnie szczegółu to już na PW).
  • #19 20937254
    Guiness52
    Poziom 10  
    Temat do zamknięcia- usterka trywialna, dziękuję za skrupulatne wskazówki i bezcenną wiedzę.
  • #20 20937279
    AsReeX
    Poziom 40  
    Do prądu nie włączyłeś xD?

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z zmywarką Bosch SMV88TX36E/33, która nie włącza się po przerwanym cyklu, pozostawiając wodę i brudne naczynia wewnątrz. Po sprawdzeniu filtrów, wirnika pompy i napięcia w gniazdku, zmywarka nadal nie reaguje na przycisk włączenia. Uczestnicy dyskusji sugerują sprawdzenie trybu serwisowego, błędów, a także zasilacza na module sterującym. Wskazują na możliwość uszkodzenia zasilacza lub problemów z modułami SMM i PU. Użytkownik potwierdza, że zmywarka jest całkowicie martwa, a pomiary napięcia wskazują na problemy z zasilaniem. Ostatecznie, po dokładnych wskazówkach, użytkownik informuje o rozwiązaniu problemu, które okazało się trywialne.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA