logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

York T101 brak napędu taśmy, błąd L5 - sprawdzone tranzystory IRFP460

MichałS 12 Sty 2024 15:14 1248 26
REKLAMA
  • #1 20905467
    MichałS
    Poziom 35  
    Ocena: 675
    Bieżnia York fitness T101 wyświetla błąd L5 (LS). Problem ogólnie znany: sterownik nie widzi impulsów z czujnika obrotów. W takim też kierunku była pierwsza naprawa: wymiana czujnika Halla. Niestety nic to nie dało, a błąd LS jest jako wtórny problem. Podstawowa sprawa to brak napędu taśmy. Pomimo swobodnego obracania się całej mechaniki taśma co najwyżej drgnie po wystartowaniu programu.

Zgodnie z YT sprawdzone zostały tranzystory mocy. Są sprawne. Zamontowane są IRFP460. Po wystartowaniu programu kontrolki zaświecają się jak na poniższym zdjęciu; coś jakby sterownik nie widział silnika lub widział ale zwarcie na nim.

Zbliżenie na obwód sterownika bieżni York fitness T101 z zapalonymi diodami LED.
  • REKLAMA
  • #2 21298554
    robert209
    Poziom 5  
    Cześć
    Mam podobny problem L5
    Moja bieżnia to t202
    Robert

Wnętrze urządzenia elektronicznego z widocznymi przewodami i komponentami.
  • #3 21298612
    MichałS
    Poziom 35  
    >>20905467 Okazało się że uszkodzony był tranzystor T4 (na zdjęciu na środku tuż nad średnim elektrolitem). Zasada jest taka że przez 100R wstępnie ładuje się ten duży elektrolit i jak bieżna nie jest zacięta to po chwili zasilanie dopina się bezpośrednio przez przekaźnik (odpowiednik reloploskiego R40N).
  • #4 21298737
    robert209
    Poziom 5  
    Dzieki za odp
    Nie mam sprzetu ani wiedzy aby sprawdzic tranzystor u mnie
    Znasz kogos komu moglbym wysłac ta dolna plyte aby mi to sprawdził?
  • #5 21299634
    MichałS
    Poziom 35  
    Elektronika wygląda podobnie, ale przydały by się lepsze zdjęcia.

Natomiast co do błędu L5 to jest to brak impulsów z czujnika Hall-a. Podstawowa i częsta usterka to zerwanie przewodów do czujnika, awaria czujnika albo oderwanie się magnesu z koła pasowego. Trzeba by wykonać diagnozę powyższych zanim płyta będzie demontowana.
  • #6 21299666
    robert209
    Poziom 5  
    >>21299634 >>21299634

sprawdzę dziś czujnik,
    dzięki
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #8 21309347
    robert209
    Poziom 5  
    >>21307895

czujnik sprawny. tranzystory, tyle co możnabyło sprawdzić wyglądają ok. PG nie podaje napięcia na przekaźnik, napisze moze później jaki pomysł na naprawę tego.
  • #9 21309470
    MichałS
    Poziom 35  
    robert209 napisał:
    PG nie podaje napięcia na przekaźnik, napisze moze później jaki pomysł na naprawę tego

Wszystkim zarządza moduł (czarna kostka od spodu). Zdarzają się usterki tego modułu, ale zdecydowanie częściej lecą elementy dyskretne.

Pytanie, które diody (kontrolki) świecą przed wystartowaniem programu, a które w trakcie próby uruchomienia bieżni?
  • #10 21316047
    robert209
    Poziom 5  
    >>21309470
    u mnie może jest troche inna płyta głowna, bo ja mam model T202.

diody świecą te co na zdjęciu wyżej.

kolega mega zaangażowany sprawdził wszystkie elementy co dało się sprawdzić miernikiem, wylutowując i wlutowując kazdy. wszystko wygląda że jest ok, inne układy nie mają zwarć. Wymyślił że brutalnie poda napięcie na przekażnik (kabel włącznik),
    - niestety porażka - wywala bezpiecznik w domu.

chyba wystawie bieżnie na części na olx.
  • #11 21316171
    MichałS
    Poziom 35  
    robert209 napisał:
    Wymyślił że brutalnie poda napięcie na przekażnik (kabel włącznik),

Zwarcie w obwodzie zasilania silnika. Może to być przetarcie okablowania, zwarcie w silniku, na MOSFET-ach mocy (IRFP460). Sprawdziłbym elektrolit na 450V.

Takie próby robi się włączając w szereg klasyczną żarówkę 100W. Jeśli świeci pełnym blaskiem - mamy zwarcie.
  • #12 21357144
    MichałS
    Poziom 35  
    robert209 napisał:
    Wymyślił że brutalnie poda napięcie na przekażnik (kabel włącznik),

Co było przyczyną zwarcia?
  • #13 21405422
    kamrat2519932
    Poziom 2  
    Witam mam dokładnie ten sam problem z bieżnią t101 i pytanie czy udało się rozwiązać problem. w moim przypadku prad wchodzący do sterownika jest 230v zmienny po wyjściu na silnik jest 230v stały gdy silnik jest odłączony podłączam silnik i wtedy napiecie spada niemal do 0v po podłączeniu do akumulatora samochodowego silnik zaczyna kręcić normalnie lecz wolno z racji 12v
  • #14 21405928
    MichałS
    Poziom 35  
    kamrat2519932 napisał:
    do sterownika jest 230v zmienny po wyjściu na silnik jest 230v stały gdy silnik jest odłączony podłączam silnik i wtedy napiecie spada niemal do 0v po podłączeniu do akumulatora samochodowego silnik zaczyna kręcić normalnie lecz wolno z racji 12v

Wszystko się zgadza. Silnik sterowany jest z falownika na IRFP460. Zanim jednak wystartuje z pełną mocą sprawdzane są impulsy z czujnika Halla przy kole pasowym. Jeśli tych impulsów nie ma pojawia się błąd L5.

Tutaj ważna jest obserwacja; jeśli taśma wystartuje, koło pasowe zrobi kilka obrotów i dopiero pojawi się błąd to nie załącza główny przekaźnik który sterowany jest przez T4. Natomiast jeśli koło zatrzymuje się od razu to trzeba sprawdzić czujnik Halla i magnes na kole pasowym.
  • #15 21406641
    kamrat2519932
    Poziom 2  
    Bieznia w ogóle nie chce wystartować i po kilku sekundach wyrzuca błąd L5 czujnik chała jak kręcę kołem ręcznie to dioda zaczyna swiecic jak magnez jest na czujniku więc czujnik chyba działa ale bieznia niechce ruszyć nawet na chwilę

Dodano po 5 [minuty]:

I jeszcze jedno pytanie czy da się jakoś ominąć to wszystko rzeby wstawić jakiś czujnik obrotow I żeby samemu sterować prędkością silnika silnik jest na 180v I ciężko znalesc regulator obrotow na prad staly który ma więcej nic 60v
  • REKLAMA
  • #16 21406766
    MichałS
    Poziom 35  
    Prawdopodobnie uszkodzone IRFP460. Należy też sprawdzić napięcie na dużym kondensatorze na 450V.

Poza tym człowieku ogarnij się nawet w zawodówkach uczą ortografii.
  • #17 21477383
    miodzio992
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    kamrat2519932 napisał:
    Witam, mam dokładnie ten sam problem z bieżnią T101 i pytanie, czy udało się rozwiązać problem. W moim przypadku prąd wchodzący do sterownika jest 230 V zmienny, po wyjściu na silnik jest 230 V stały. Gdy silnik jest odłączony, podłączam silnik i wtedy napięcie spada niemal do 0 V. Po podłączeniu do akumulatora samochodowego silnik zaczyna kręcić normalnie, lecz wolno z racji 12 V.

Witam, mam tą samą bieżnię i ten sam problem. Nieraz zdarza się tak, że bieżnia wystartuje normalnie i pracuje z pełną prędkością, a niekiedy taśma ruszy na sekundę i staje, po czym wskakuje błąd LS. Wymieniłem już tranzystory IFRP460 na nowe. Nie mogę zlokalizować tego tranzystora T4, czy możesz mi pomóc? Załączam zdjęcie mojej płytki.

Zdjęcie płytki drukowanej z elementami elektronicznymi, w tym kondensatorami i tranzystorami.
  • #19 21477399
    miodzio992
    Poziom 11  
    >>21477396
    Czy możesz konkretnie wskazać który? Obejrzałem wszystkie i na żadnym nie ma oznaczenia T4, nie jestem może mistrzem, jeśli chodzi o elektronikę, ale myślę, że uda mi się go samodzielnie wymienić.

Myślisz, że objawy, które wskazałem, tzn. że bieżnia czasami działa normalnie, mogą wskazywać na ten tranzystor?
  • #20 21477468
    MichałS
    Poziom 35  
    miodzio992 napisał:
    Myślisz, że objawy które wskazałem, tzn. że bieżnia czasami działa normalnie mogą wskazywać na ten tranzystor?

Raczej nie, bo po jego uszkodzeniu (T4) bieżnia ciągle miała błąd LS.

Trzeba by szukać od początku; czyli od czujnika Hall-a i magnesu które to są przy kole pasowym. Jeśli tam wszystko jest OK to warto sprawdzić sam silnik. Ten powinien wystartować już z akumulatora 12V.
  • #21 21477852
    miodzio992
    Poziom 11  
    MichałS napisał:
    miodzio992 napisał:
    Myślisz, że objawy, które wskazałem, tzn. że bieżnia czasami działa normalnie, mogą wskazywać na ten tranzystor?

Raczej nie, bo po jego uszkodzeniu (T4) bieżnia ciągle miała błąd LS.

Trzeba by szukać od początku, czyli od czujnika Halla i magnesu, które to są przy kole pasowym. Jeśli tam wszystko jest OK, to warto sprawdzić sam silnik. Ten powinien wystartować już z akumulatora 12 V.

Czujnik zmieniony na drugi, nowy i taka sama sytuacja. Magnes na kole pasowym jest, czy może on w jakiś sposób być uszkodzony? Silnik startuje bez problemu. Po włączeniu bieżni zazwyczaj za pierwszym razem wyskoczy błąd LS, a później, jak wyłączę i włączę zasilanie, to wystartuje. Nieraz za drugim, nieraz za trzecim razem. Skłaniałbym się ku wymianie tego T4. Jednak tak jak pisałem, nie jestem pewien, czy dobrze go zlokalizowałem. Obok tego średniego elektrolitu jest taki tranzystor o oznaczeniu C1815 GR0G albo GR06, nie mogę dokładnie odczytać. Czy to będzie ten tranzystor?
  • #22 21478171
    MichałS
    Poziom 35  
    Tak to ten tranzystor. Polecam wymienić na BC337, ma dużo większy prąd kolektora. Jedyna niedogodność to inny rozkład wyprowadzeń. Trzeba będzie przygiąć nóżki BC337.
  • #23 21479790
    googlowicz
    Poziom 9  
    U mnie to wygląda tak, że bieżnia startuje, koło pasowe robi kilka obrotów i wywala LS czy L5.
  • #24 21480460
    MichałS
    Poziom 35  
    Czyli typowo dla tej usterki: najpierw trzeba sprawdzić czujnik Halla i magnes, potem tranzystory IRFP460. Jeśli to nie pomoże sprawdzić czy zaskakuje główny przekaźnik i jakie jest napięcie na dużym elektrolicie w trakcie startu silnika.
  • #26 21841301
    triku
    Poziom 1  
    Czujnik przykręcony do ramy obok koła pasowego i wielorowkowego paska w urządzeniu
    Witam. Mam problem w bieżni T101 York. Wyskoczył błąd L5, bieżnia w ogóle po błędzie nie startuje. Wymieniłem czujnik prędkości i nadal nic. Czy macie pomysł, co jeszcze może być nie tak? Z góry dzięki za każdą pomoc.
    Nie wiem, jak w tym modelu zrobić reset: czy jest to kombinacja przycisków, czy wystarczy tylko wtyczkę z gniazdka wyciągnąć na parę minut.
    Pozdrawiam
    Płyta sterująca zasilania w obudowie urządzenia, z kondensatorami, przekaźnikiem i podłączonymi przewodami

Podsumowanie tematu

✨ Bieżnia York Fitness T101 zgłasza błąd L5 (LS), który oznacza brak impulsów z czujnika Halla przy kole pasowym. Problem objawia się brakiem napędu taśmy, mimo że mechanika obraca się swobodnie. Wymiana czujnika Halla nie rozwiązała problemu, a błąd LS jest wtórny. Sprawdzono tranzystory mocy IRFP460, które są sprawne, jednak podejrzewany jest tranzystor T4 (oznaczony jako C1815), który steruje głównym przekaźnikiem załączającym zasilanie silnika. Uszkodzenie T4 powoduje stały błąd LS i brak załączenia przekaźnika. Zalecana jest wymiana T4 na tranzystor BC337 z odpowiednim dopasowaniem nóżek. Należy również zweryfikować stan dużego kondensatora elektrolitycznego 450V oraz ewentualne zwarcia w obwodzie silnika, które można wykryć przez włączenie w szereg żarówki 100W. Silnik powinien uruchamiać się z akumulatora 12V, co potwierdza jego sprawność. W przypadku problemów z uruchomieniem i pojawianiem się błędu L5, należy kolejno diagnozować: czujnik Halla i magnes na kole pasowym, tranzystory IRFP460, stan przekaźnika oraz napięcie na kondensatorze. Reset bieżni można wykonać przez odłączenie zasilania na kilka minut. Wskazano również, że zwarcia mogą powodować wyzwalanie bezpieczników. W modelach pokrewnych (np. T202) objawy i rozwiązania są podobne.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA