logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Brak ostrzeżeń Yanosik o pomiarze prędkości A1 - alternatywy?

szach70 12 Sty 2024 22:13 5118 8
REKLAMA
  • #1 20906212
    szach70
    Poziom 7  
    Ocena: 4
    Witajcie,
    Jechałem ostatnio trasą Zabrze – Warszawa. Miałem włączone Gmaps i Yanosik. Wiem że na A1 jest kilka odcinkowych pomiarów prędkości. Wracałem nocą, nie widziałem żadnych niebieskich typowych tablic informujących o takich pomiarach. Zdałem się na wymienione aplikacje. W aucie była absolutna cisza – jechałem sam, nie słuchałem radia, nie dzwoniłem do nikogo. Słyszałem wszystkie komunikaty z tych aplikacji
    REZULTAT:
    Yanosik podał mi w zasadzie tylko jeden komunikat: „koniec pomiaru” na jakąś godzinę przed wjazdem do W-wy. Nie podał mi ostrzeżenia że jakiś odcinek pomiarowy się zaczął i kiedy.

Wniosek: Niby mamy XXI wiek, super renomowane aplikacje ale rezultaty tych aplikacji są opłakane, fatalne.

Powody:
    1. Po powrocie otworzyłem Yanosika aby sprawdzić jakiś dziennik wydarzeń, co się działo na trasie – NIE MA
    2. Chciałem sprawdzić, czy Yanosik mnie informował o rozpoczęciu pomiaru prędkości a ja np. nie słyszałem – NIE MA TAKIEJ MOŻLIWOŚCI
    3. Nie mogę sprawdzić gdzie zdaniem Yanosika miałby być ten odcinkowy pomiar prędkości – gdzie był początek, czy było ostrzeżenie etc - NIE MA TAKIEJ MOŻLIWOŚCI
    4. Być może wjechałem w jakąś dziurę GSM, gdzie Play nie ma zasięgu – stąd Yanosik zgłupiał i pominął takie ostrzeżenie – to tylko hipoteza bo w Yanosik - NIE MA TAKIEJ MOŻLIWOŚCI
    5. O gmaps nie wspominam bo on tylko wyznacza trasę.
    6. Za jakiś czas znowu będę jechał tą trasą – warto byłoby sprawdzić jakieś wnioski z tej trasy sięgając do Yanosika – tam nic ma !

Moje pytania:
    1. Czy mieliście podobne przypadki ?
    2. Czy polecacie jakąś alternatywę dla Yanosika – która ma takie funkcje ?
    3. Jakich aplikacji użyć aby móc wyciągnąć wnioski z przebytej trasy, sprawdzić czy mnie ostrzegła etc. W obecnym układzie można uznać że Yanosik – wszystko co minęło sekundę temu , wyrzuca do kosza. Jakiś absurd.
    4. Niby mam 2 topowe aplikacje (gmaps i Janosik) a caly czas nie wiem czy jechałem OK. czy też nie.
    5. W dobie AI i Chat gpt – brak takich informacji to jak XIX wiek. Lub jak początki Internetu w Polsce – wdzwanianie się na numer 202122 do tp sa : ) . Może zatem nie wiem o jakiś rozwiązaniach . aplikacjach ?
    6. Kto ma lepszy zasięg pod kątem niezawodności Yanosika _ play czy orange ?
  • REKLAMA
  • #2 20906264
    hindoos
    Poziom 36  
    Ocena: 654
    szach70 napisał:
    A1 jest kilka odcinkowych pomiarów prędkości

A są? Pod adresem https://www.wyborkierowcow.pl/odcinkowy-pomiar-predkosci-lista-lokalizacji-znak/ jest tabelka i nie widzę tam A1
    Ale może jest błędny

AD1. Czy mieliście podobne przypadki ?
    Tak, zdarzyło mi się że Yanosik tak się zafixował na pokazywaniu najbliższej Biedronki że ostrzeżenie o kontroli prędkości pojawiła się na 50 metrów przed :P

AD2. Czy polecacie jakąś alternatywę dla Yanosika – która ma takie funkcje ?
    Może Waze?

AD3. Jakich aplikacji użyć aby móc wyciągnąć wnioski z przebytej trasy, sprawdzić czy mnie ostrzegła etc. W obecnym układzie można uznać że Yanosik – wszystko co minęło sekundę temu , wyrzuca do kosza. Jakiś absurd.
    Ale po co analiza przebytej trasy? Nie spotkałem się, żeby którakolwiek z aplikacji udostępniała takie dane.

AD4. Niby mam 2 topowe aplikacje (gmaps i Janosik) a caly czas nie wiem czy jechałem OK. czy też nie.
    A co to znaczy - czy jechałeś OK? Czy nie przekraczałeś prędkości? Czy ominąłeś wszystkie fotoradary? :P

AD5. W dobie AI i Chat gpt – brak takich informacji to jak XIX wiek. Lub jak początki Internetu w Polsce – wdzwanianie się na numer 202122 do tp sa : ) . Może zatem nie wiem o jakiś rozwiązaniach . aplikacjach ?
    Sprawdź Waze

AD6. Kto ma lepszy zasięg pod kątem niezawodności Yanosika _ play czy orange ?
    To zależy od tego czy jest zasięg internetu. Dużo zależy więc od tego gdzie jeździsz i czy w tych obszarach jedna lub druga sieć jest wyraźnie lepsza. Osobiście nie napotkałem zbyt dużo problemów z dostępem do sieci na autostradach bo to otwarte przestrzenie i nadajniki daleko sięgają, dodatkowo Yanosik nie wymaga stałego połączenia a od czasu do czasu żeby zaktualizować lokalną mapę zagrożeń
  • REKLAMA
  • #4 20907519
    szach70
    Poziom 7  
    Niektóre artykuły wskazują na to że są OPP na A1

I skoro janosik dał mi informację że „koniec pomiaru” to oznacza to że byłem na jakimś odcinku który był mierzony. W związku z tym skoro był koniec pomiaru to musiał gdzieś początek. I ten początek Yanosik PRZEGAPIŁ.

Tak jak wskazałem:
    być może to wina Janosika a być może wina Play.
    Tak jak napisałam powyżej - ponieważ nie można sprawdzić w historii trasy to „wiem że nic nie wiem”
  • #5 20907525
    hindoos
    Poziom 36  
    Możesz napisać do supportu Yanosika i zgłosić swoje uwagi, może uda się dzięki temu namierzyć błąd (jeśli wystąpił). To najskuteczniejsza metoda rozwiązywania problemów z oprogramowaniem, bo z niezrozumiałych dla mnie powodów wiele osób decyduje się na wyrażenie swojego niezadowolenia na losowych grupach dyskusyjnych czy forach zamiast uderzać bezpośrednio do twórców :)
  • REKLAMA
  • #6 20907562
    Lukas6432
    Poziom 32  
    Ocena: 434
    Są kraje jak choćby RFN czy Francja gdzie nie wolno używać funkcji w nawigacji która ostrzega o fotoradarach a pewnie też i o odcinkowym pomiarze prędkości.

Znając realia ze u nas wdrażają tylko najgorsze rozwiązania z zachodu to kwestia czasu i w Polsce to wprowadzą.
  • #7 20907612
    Citizen75
    Poziom 30  
    Ocena: 470
    hindoos napisał:
    A są? Pod adresem https://www.wyborkierowcow.pl/odcinkowy-pomiar-predkosci-lista-lokalizacji-znak/ jest tabelka i nie widzę tam A1
    Ale może jest błędny

Chyba jest niezbyt aktualny ten wykaz. W moich stronach od początku tego roku uruchomiono odcinkowy pomiar prędkości i nie ma go w tej tabelce. Jest natomiast w tym wykazie -> Link Jest również w nim A1, która powtarza się dwa razy na różnych odcinkach.
  • REKLAMA
  • #8 20907898
    szach70
    Poziom 7  
    Dzięki za podpowiedź. Pewnie napiszę. Pewnie podziękują sztampowym mailem ale nie podejmą tematu. Cytat
    Cytat:
    „ bo z niezrozumiałych dla mnie powodów wiele osób decyduje się na wyrażenie swojego niezadowolenia na losowych grupach dyskusyjnych czy forach zamiast uderzać bezpośrednio do twórców ”

Gdyby to było skuteczne to ludzie nie powinni na forach narzekać na PKP, Pocztę Polską, ZUS tylko pisać prosto do nich :)
    Kiedyś np. pisałem do portalu pracuj .pl. Podziękowali ale nic nie zrobili : )

Myślałem że ktoś z rękawa wyjmie jakieś narzędzie. Ja np. znalazłem aplikację o nazwie Odcinkowy Pomiar Prędkości ale nie miałem okazji testować.
    Zdaje się że wszyscy mają bekę z zawodowych kierowców którzy używają narzędzi ze średniowiecza czyli CB radio , ale wychodzi na to że mimo wysiłków korporacji Google, firm Yanosik, AI, Chat Gpt czy też satelit Elona Muska – nie ma lepszego narzędzia ? : ) Jak spotkam kolegę kierowcę to mu pogratuluję skutecznego i niepokonanego narzędzia. W Polsce CB radio ma już ponad 36 lat tradycji !
  • #9 20907916
    hindoos
    Poziom 36  
    Cóż, CB może być bardziej zawodne niż Yanosik przy czym wymaga więcej skupienia i również cie nie ostrzeżenie przed fotoradarem, a dodatkowo dorzuca "dziwnych ludzi" których musimy słuchać czy nam się to podoba czy nie. Mnie osobiście CB męczyło

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z aplikacją Yanosik, która nie ostrzegła go o rozpoczęciu odcinkowego pomiaru prędkości na trasie Zabrze – Warszawa, mimo że aplikacja była aktywna. Po powrocie zauważył brak możliwości sprawdzenia historii zdarzeń, co utrudnia analizę trasy. Inni uczestnicy dyskusji sugerują alternatywy, takie jak Waze, oraz podkreślają, że Yanosik jest przydatny do informowania o zdarzeniach drogowych, ale nie zawsze skuteczny w ostrzeganiu o pomiarach prędkości. Pojawia się również temat ograniczeń prawnych dotyczących używania aplikacji ostrzegających o fotoradarach w niektórych krajach. Użytkownicy dzielą się doświadczeniami i wskazują na potrzebę lepszej funkcjonalności aplikacji.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA