rychu9191 napisał: Chodzi mi tylko i wyłącznie o koszty korzystania czy będzie to dla mnie korzystne rozwiązanie.
Opłacalność i koszty musisz sobie przekalkulować sam. Typowa nagrzewnica olejowa o mocy znamionowej 15kW zużywa od 0,9-1,1 kg oleju na godzinę. Większa nagrzewnica olejowa 20 kW zużywa od 1,45 do około 1.7 kg/h. W garażu możesz także rozważyć użycie nagrzewnicy gazowej (większość tych małych wymaga wentylacji). To szczególnie dobre rozwiązanie przy okazjonalnym korzystaniu z pomieszczenia. Nagrzewnica o mocy znamionowej 15kW zużywa gaz w ilości od 0.96 kg/h do około 1,08kg/h. Do tych kosztów dochodzi jeszcze zużycie energii elektrycznej - tę wartość możesz odczytać w karcie katalogowej wybranych urządzeń. Teraz mając dane, policz sobie godziny pracy, podstaw ceny wybranego paliwa, dodaj energię elektryczną i masz orientacyjne koszty. A jak chcesz dokładniej, to wracam do pomysłu wypożyczenia nagrzewnicy na kilka dni i sprawdzeniu tego w praktyce.
No i jeśli problem ogrzewania dotyczy tylko zimy i to zaledwie kilku dni w miesiącu, rozważałbym ocieplenie garażu i ogrzewanie elektryczne. Jest znacznie wygodniejsze, zdrowsze (brak spalin), bezpieczniejsze i cichsze. Koszt wyższy, ale jeśli to tylko kilka dni w miesiącu to nie chciałoby mi się kombinować z wożeniem paliwa i smrodem. A jak ma być prawie darmowo, to zainstaluj sobie w garażu spory zasobnik i prosty układ solarny do grzania tej wody. Reszta instalacji to grzałka, pompa, rury, kilka zaworów i grzejniki. Zasobnik może ładować się nawet przez kilka dni, a na te kilka godzi pracy energii na pewno wystarczy. Kosztem do zapłacenia będzie energia dla pompki obiegowej, która jednak potrzebuje do pracy zaledwie kilkadziesiąt Watów. W typowym zasobniku o pojemności mausera możesz łatwo zgromadzić ponad 60kWh energii.