Cześć!
Pomyślnie sflashowałem OpenBekena na moduł CB2S, który jest w gnieździe smart. Uruchomiłem BL0937 i sterownik NTP, skalibrowałem miernik mocy, wszystko działa bez zarzutu.
Mój cel jest następujący:
- po pierwsze, chcę wyłączyć przekaźnik PO osiągnięciu/przekroczeniu wartości "Energy Today". Np. automatycznie wyłączyć lampę, jeśli osiągnęła 10Wh dziennie. Następnie mogę ręcznie ponownie zasilić lampę.
Udało mi się uzyskać aktualną wartość "Energy Today" z $energy. Jeśli jednak spróbuję tego:
echo $energy
Info:CMD:6.908343
Info:CMD:[WebApp Cmd 'echo $energy' Result] OK
addChangeHandler $energy >= 7 backlog SetChannel 1 0;
Info:EVENT:CMD_AddChangeHandler: 6 is not a valid event
Info:CMD:[WebApp Cmd 'addChangeHandler $energy >= 7 backlog SetChannel 1 0;' Result] Bad argument
Teraz jest to pierwszy krok.
Mój ostateczny cel jest następujący:
- Midea AC (Midea Oasis Plus MOP3-12-SP) jest podłączona do tego gniazda. Nie chcę po prostu odciąć zasilania po zużyciu przez AC np. 3 kW dziennie, chcę, aby się wyłączył, wysyłając do niego sygnał IR "wyłącz". Więc ostatecznie gniazdo jest tylko miernikiem mocy, nie obsługuję jego przekaźnika. Aby wysłać sygnał IR, wymyśliłem 2 sposoby:
a) niech OpenBeken nim zarządza i wiem, że istnieją komendy IREnable i IRSend, jednak nie wiem, co wysłać (nie wiem, jakiego protokołu używa Midea, jaka jest komenda itp.). Jeśli możesz mi w tym pomóc, będzie to mile widziane. Czy muszę podłączyć diodę IR do wyjścia PWM, czy wystarczy zwykłe GPIO? Jeśli PWM jest wymagane, muszę zmodyfikować obwód gniazda, ale to w porządku, mogę to zrobić.
b) Mam zapasowego pilota do AC i jestem gotów go zdemontować. Mogę zbudować obwód symulujący naciśnięcie przycisku "power" na pilocie (w zasadzie przełącznik tranzystorowy, który jest obsługiwany przez gniazdo) Jest to bardziej nieporęczne podejście, ponieważ muszę podłączyć pilota do gniazda, ale jeśli to jedyny sposób, zrobię to.
Więc ogólnie:
- jak mogę wykonywać polecenia po osiągnięciu wartości $energy?
- Jeśli chcę korzystać z funkcji IR, czy muszę podłączyć diodę LED IR do wyjścia PWM? Czy muszę sterować diodą LED za pomocą tranzystora, czy po prostu podłączyć diodę LED IR do pinu uC?
- Jeśli znasz protokół / polecenie IR "wyłączenia" Midea AC (Midea Oasis Plus MOP3-12-SP), czy możesz się nim podzielić?
Dzięki z góry!
Miłego dnia,
David
.