logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[BK7231N] Smart Plug z BL0937 - Jak wyłączyć przekaźnik, gdy "Energy Today" przekroczy v

Porkoltszaft 14 Sty 2024 14:18 1404 2
REKLAMA
Treść została przetłumaczona angielski » polski Zobacz oryginalną wersję tematu
  • #1 20908803
    Porkoltszaft
    Poziom 3  
    Ocena: 1

Cześć!

Pomyślnie sflashowałem OpenBekena na moduł CB2S, który jest w gnieździe smart. Uruchomiłem BL0937 i sterownik NTP, skalibrowałem miernik mocy, wszystko działa bez zarzutu.

Mój cel jest następujący:
    - po pierwsze, chcę wyłączyć przekaźnik PO osiągnięciu/przekroczeniu wartości "Energy Today". Np. automatycznie wyłączyć lampę, jeśli osiągnęła 10Wh dziennie. Następnie mogę ręcznie ponownie zasilić lampę.

Udało mi się uzyskać aktualną wartość "Energy Today" z $energy. Jeśli jednak spróbuję tego:

echo $energy
    Info:CMD:6.908343
    Info:CMD:[WebApp Cmd 'echo $energy' Result] OK
    addChangeHandler $energy >= 7 backlog SetChannel 1 0;
    Info:EVENT:CMD_AddChangeHandler: 6 is not a valid event
    Info:CMD:[WebApp Cmd 'addChangeHandler $energy >= 7 backlog SetChannel 1 0;' Result] Bad argument

Teraz jest to pierwszy krok.
    Mój ostateczny cel jest następujący:
    - Midea AC (Midea Oasis Plus MOP3-12-SP) jest podłączona do tego gniazda. Nie chcę po prostu odciąć zasilania po zużyciu przez AC np. 3 kW dziennie, chcę, aby się wyłączył, wysyłając do niego sygnał IR "wyłącz". Więc ostatecznie gniazdo jest tylko miernikiem mocy, nie obsługuję jego przekaźnika. Aby wysłać sygnał IR, wymyśliłem 2 sposoby:

a) niech OpenBeken nim zarządza i wiem, że istnieją komendy IREnable i IRSend, jednak nie wiem, co wysłać (nie wiem, jakiego protokołu używa Midea, jaka jest komenda itp.). Jeśli możesz mi w tym pomóc, będzie to mile widziane. Czy muszę podłączyć diodę IR do wyjścia PWM, czy wystarczy zwykłe GPIO? Jeśli PWM jest wymagane, muszę zmodyfikować obwód gniazda, ale to w porządku, mogę to zrobić.
    b) Mam zapasowego pilota do AC i jestem gotów go zdemontować. Mogę zbudować obwód symulujący naciśnięcie przycisku "power" na pilocie (w zasadzie przełącznik tranzystorowy, który jest obsługiwany przez gniazdo) Jest to bardziej nieporęczne podejście, ponieważ muszę podłączyć pilota do gniazda, ale jeśli to jedyny sposób, zrobię to.

Więc ogólnie:
    - jak mogę wykonywać polecenia po osiągnięciu wartości $energy?
    - Jeśli chcę korzystać z funkcji IR, czy muszę podłączyć diodę LED IR do wyjścia PWM? Czy muszę sterować diodą LED za pomocą tranzystora, czy po prostu podłączyć diodę LED IR do pinu uC?
    - Jeśli znasz protokół / polecenie IR "wyłączenia" Midea AC (Midea Oasis Plus MOP3-12-SP), czy możesz się nim podzielić?

Dzięki z góry!
    Miłego dnia,
    David
    .
  • REKLAMA
  • #2 20912580
    p.kaczmarek2
    Moderator Smart Home
    Ocena: 12883
    Witam, do sprawdzania energii można spróbować czegoś takiego:

alias alarm backlog POWER OFF; EnergyCntReset
    again:
    delay_s 10
    if $energy>10 then alarm
    goto again

Alternatywnie można użyć następującego sterownika:

ChargingLimit

Więcej na ten temat można znaleźć tutaj na forum, korzystając z funkcji wyszukiwania.

W przypadku IR należy postępować tak samo, jak w przypadku Tasmota:
    https://tasmota.github.io/docs/IR-Remote/
    Informacje o pilocie zdalnego sterowania IR i nadajniku IR.
    Schemat połączeń z czujnikiem IR, tranzystorem 2N222 i diodą IR.
    Schematy obwodów z tranzystorem FET i NPN
    Odnośnie Midea AC, niestety nie mam pojęcia. Powiem tylko, że mamy fork OBK z rozszerzoną obsługą IR (aktualizacja IRRemote autorstwa VFonova) na Githubie, więc możesz rozważyć wypróbowanie go, jeśli publiczna wersja OBK nie działa.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #3 20929702
    Porkoltszaft
    Poziom 3  
    Ocena: 1
    Dziękuję za odpowiedź, pomogło z przekaźnikiem. Niestety, jeśli chodzi o część IR, nie udało mi się tego uruchomić. Kiedy więc dowiedziałem się, że ESPHome ma również sterowanie Midea IR, użyłem tego w tym projekcie.

Miłego dnia!
    Dawid
REKLAMA