logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Samsung A3 2016: Zniekształcony dźwięk w rozmowach - co robić?

abab2022 14 Sty 2024 14:55 408 16
  • #1 20908880
    abab2022
    Poziom 3  
    Ocena: 6
    Smartfon a3 2016 samsung. Problem z mikrofonem/nadawaniem. Karta sim wymieniona, format fabryczny zrobiony, bateria 3 godziny YouTube na WiFi głośno odtwarza, mikrofon dolny 100% sprawny sprawny bo robiłem notatkę głosową, górny jak zatkałem dół to nic nie nagrał.
    Rozmówca mnie słyszy jakbym biegł, trząsł telefonem i zdyszany mówił pierwsze kilka sekund słyszy mnie rozmówca dobrze.
    Jaka diagnoza.
  • #2 20909040
    JacekCz
    Poziom 42  
    Ocena: 1460
    Jaki rodzaj połączenia ?

Tradycyjny GSM (której generacji) czy ten wciskany VOIP ?
  • #3 20909138
    abab2022
    Poziom 3  
    Połączenie gsm tradycyjne. Centrum dużego miasta. Ale z domu z cegły klinkierowej. Sieć play. Nie wiem czy to 2 g czy więcej.
  • #4 20909161
    Lukas6432
    Poziom 32  
    Ocena: 431
    To może przełącz na GSM.
    Do tego ręczny wybór sieci na sztywno na Play jeśli dobry zasięg.
    Wtedy w czasach 2G jakość rozmów była zdecydowanie lepsza niż teraz, oczywiście jesli był zasięg.
    W dalszej kolejności spróbuj rozmawiać przez zestaw głośnomówiący.
  • #5 20909172
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15448
    Wi-Fi Calling i VoLTE wyłączone?
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #6 20909208
    helterskelter33
    Poziom 18  
    Ocena: 57
    Lukas6432 napisał:
    To może przełącz na GSM.
    Do tego ręczny wybór sieci na sztywno na Play jeśli dobry zasięg.
    Wtedy w czasach 2G jakość rozmów była zdecydowanie lepsza niż teraz, oczywiście jesli był zasięg.
    W dalszej kolejności spróbuj rozmawiać przez zestaw głośnomówiący.

Ostatnio sprawdzałem jakość połączeń na 2G na Sony Ericsson K800i i była fatalna.
  • #7 20909232
    Lukas6432
    Poziom 32  
    Na jakość połączenia mają wpływ obaj rozmówcy a nie jeden z prehistoryczne telefonem.
    Pisałem jak było >20 lat temu a wówczas było tylko GSM.
  • #8 20909280
    abab2022
    Poziom 3  
    Ale jak przełacze 2 g to jak będę chciał z internetu korzystać lte to muszę znowu przełączyć prawda?

Dodano po 1 [minuty]:

A istnieje jakiś powod może uszkodzenia telefonu? Może ta bateria nie ma mocy mimo że ją ma bo WiFi youtube 3 godziny dobrze gra. Może antena uszkodzona jakby niestabilna?
  • #9 20909326
    Lukas6432
    Poziom 32  
    Testowo porozmawiać przez jakiś komunikator choćby messenger czy viber tylko przez mikrofon a nie żaden zestaw głośnomówiący.
  • #10 20909331
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15448
    sosarek napisał:
    Wi-Fi Calling i VoLTE wyłączone?
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #11 20910233
    abab2022
    Poziom 3  
    Dodam że zasięg pokazuje max liczbę kresek.
    Ale co ważne edytowałem teraz ostatnie to co teraz pisze post. Bo mam na niebiesko / po formacie teraz nie wiem jak było przedtem/ WiFi call podświetlone i nie mogę tego wyłączyć klikając by było szare.

Jestem w sieci Play. W pokoju z którego rozmawiam mam też router play światłowód i wifi w routerze włączone 24 na dobę
    Pzełożyłem kartę sim do samsunga s9 duos. I rozmowy piękne czyste ja slyszę super rozmowce a on mnie.
    Na s9 mi pokazuje Vo ))
    LTE1
  • #12 20912488
    abab2022
    Poziom 3  
    Zrzut ekranu forum dyskusyjnego o problemach z dźwiękiem na Samsung A3 2016. To screen z samsung s9 duos z moją kartą sim z play działa super.

Dodano po 20 [minuty]:

A poniżej screen a3 2016 z wyjętą kartą sim i ikoną wifi call którą cały czas niebieska nie mozna jej zrobić szarej

Zrzut ekranu z telefonu z systemem Android pokazujący panel szybkich ustawień.

Dodano po 7 [minuty]:

Ja mam android 7.0 od Play na a3 2016.
    Nie mam w nim opcji ustawiania połączeń żadnych.
    Zrzut ekranu z ustawień połączeń na telefonie z Androidem.

Zrzut ekranu ustawień połączeń na smartfonie Samsung.
    Może to ten router wifi od Play jest winny?

Dodano po 15 [minuty]:

>>20909331
    Nie mogę WiFi call wyłączyć cały czas się na niebiesko świeci.

Dodano po 11 [minuty]:

Dla pełnej diagnozy rzucam screeny z samsunga s9 codziała dobrze z moją kartą sim po przełożeniu z a3 2016.
    Screeny 4 kombinacji
    Dwóch gdy WIFi / to do korzystania z routera do internetu/ on/off.
    I dwóch co WIFiCall on/off
    Zrzut ekranu z Samsung Galaxy S9 z kartą SIM i opcjami szybkiego dostępu. Zrzut ekranu z telefonu Samsung z widocznym paskiem szybkich ustawień, gdzie ikona Poł. przez Wi-Fi jest podświetlona. Zrzut ekranu panelu ustawień szybkich na Samsung S9 z włączonym połączeniem przez Wi-Fi. Ekran ustawień Galaxy z aktywną ikoną Poł. przez Wi-Fi. Zrzut ekranu ustawień szybkiego dostępu na Samsungu z widocznymi ikonami, w tym Poł. przez Wi-Fi. Ekran Samsunga S9 z włączoną opcją połączeń przez Wi-Fi Zrzut ekranu z telefonu Samsung z włączoną funkcją połączenia przez Wi-Fi. Interfejs Samsung Galaxy S9 z włączonymi funkcjami, w tym Dolby Atmos i Połączenia przez Wi-Fi.
  • #14 20912757
    abab2022
    Poziom 3  
    Ale jaką usługę.na s9 mi działa wszystko. To wina telefonu a32016 chyba.
  • #15 20913006
    staś pytalski
    Poziom 41  
    Ocena: 1426
    abab2022 napisał:
    Ale jaką usługę.na s9 mi działa wszystko. To wina telefonu a32016 chyba.

Najpierw piszesz o klasycznych połączeniach, potem o Vo-Wifi.
    Później pytasz mnie, o co pytam i po co masz dzwonić do operatora - jak Ci się nie chce, to przypomnę Ci, że premiera Vo-Wifi miała miejsce w 2016r. może to też mieć znaczenie.
    Dziwisz się, że usługa Ci nie działa na sprzęcie, który ma 8 lat, nie był to telefon z górnej półki jak S9. Lata robią swoje. Zadzwoń dowiesz się, co może być przyczyną. Cud, że ten telefon jeszcze "żyje", bo pewnie zaraz się zapcha pamięć, tak, że próba ustawienia zegara będzie następnym problemem - tematem na forum, bo nie jest to Twój pierwszy wątek, w którym uparcie używać, ratować tego staruszka.

Link
    Link

P.S.
    Sprzedałbym to do jakiegoś lombardu, póki jako tako działa i kupił coś sprawnego.
  • #16 20913678
    abab2022
    Poziom 3  
    Edycja:
    Włożyłem sim do a3 2016. Wifi call mona wyłączać. Podobnie jak ustawienia sieci komórkowych się pojawiły co oczywiste. Więc potestuję. Ale dlaczego ręczny play mialby być lepszy od automatycznego Orange plus tmobile a 2 g lepszy od całej palety (2 g 3 g lte).
    Wstępnie na 2 G i ręcznie play dział lepiej. Ale jeszcze potestuje też z wyłączonym routerem. Bo te kłopoty się pojawiły mniej więcej gdy zainstalowałem internet światlowod play.
    A jeszcze mam upc wi free uaktywnione wifi z innej umowy z innego mieszkania.
  • #17 20913765
    Lukas6432
    Poziom 32  
    Zrobilbym tak.
    1 ręczny wybór sieci, tylko 2G i Play.
    2.idź gdzieś z domu (poza miasto) żeby wykluczyć wpływ rutera, twojego i ewentualnie sąsiadów.
    3.głośność w telefonie maksimum na 65procent.
    Wyłączyć transfer danych i co oczywiste wszelkie VoLTE.
    Wtedy testować połączenie przez sieć GSM.

P. S
    21 grudnia 2023 o g. 12:58 napisałeś;
    --------
    Dodano po 35 [sekundy]:
    Telefon był lekko zalany raz sokiem a raz mlekiem.
    ----
    Za ukrycie tego w tym wątku to ci się należy .........delikatnie mówiąc.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z jakością dźwięku podczas rozmów telefonicznych w smartfonie Samsung A3 2016. Po wymianie karty SIM i przywróceniu ustawień fabrycznych, mikrofon dolny działa poprawnie, natomiast górny nie rejestruje dźwięku. Rozmówca słyszy użytkownika, jakby ten biegał, a jakość dźwięku jest dobra tylko na początku rozmowy. Użytkownik sugeruje, że problem może być związany z uszkodzeniem telefonu lub zasięgiem sieci. W odpowiedziach pojawiają się sugestie dotyczące przełączenia na połączenia GSM, wyłączenia Wi-Fi Calling i VoLTE, a także testowania połączeń przez komunikatory. Użytkownik zauważa, że po przełożeniu karty SIM do innego telefonu (Samsung S9) jakość rozmów jest znacznie lepsza, co sugeruje, że problem leży w A3 2016. Wskazano również na możliwość wpływu routera Wi-Fi na jakość połączeń.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA