logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Hikvision - Brak obrazu po latach, nie ładuje FW przez TFTP

zapata 14 Sty 2024 18:29 837 16
REKLAMA
  • #1 20909447
    zapata
    Poziom 12  
    Ocena: 10
    Hej,
    Czy ktoś z Was spotkał się już może z taką przypadłością rejestratorów HIK'a?
    Mam ich już kilkanaście i ta sama przypadłość. Rejestratory 4-7 letnie - dotyczy to IP oraz DVR 'ów do kamer analogowych (bez znaczenia).

Rejestrator po kilku latach pracy "nie podnosi się" - czarny ekran. Standard - zasilacz lub kondensatory, w kilkunastu przypadłych sprzęt wraca do życia po wymianie w/w elementów ale mam już kilkanaście które nie wstają mimo próby wgrania im nowego FW procedurą awaryjną - TFTP server'em.
    Rejestrator po włączeniu powinien startować jako 192.0.0.64 i szuka firmware z urządzenia 192.0.0.128 (wiadomo dalej o co chodzi)... kilka w ten sposób "wstało" ale od pewnego czasu i z tym pojawia się problem. Rejestrator startuje, jest aktywność sieci (dioda RX/TX) ale niestety nic dalej się nie dzieje. Zero jakiejkolwiek reakcji ani obraz na D-sub ani HDMI :/ , rejestrator nie pobiera FW.
    Mam takich już kilkanaście i szkoda mi się ich pozbywać - są w niezłym stanie. W załączniku foto poglądowe małej ich części.

Stosy rejestratorów HIK z problemami technicznymi. Zdjęcie kilku rejestratorów HIK na stole warsztatowym z otwartą obudową jednego z urządzeń.

Może wiecie jak sobie z tym poradzić?
    Niestety nie mam dostępu do FW w wersji .bin - chciałem spróbować w programować bezpośrednio na "kość".

Z Góry dzięki za zainteresowanie.
  • REKLAMA
  • #2 20909470
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15459
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #3 20909474
    zapata
    Poziom 12  
    .dav

Potrzebuję .bin - chyba że znasz metodę za pomocą jakiego programatora je wgrać jako .dav
  • REKLAMA
  • #4 20909477
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15459
    Czasami wystarczy zmienić rozszerzenie, próbowałeś?
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #5 20909484
    zapata
    Poziom 12  
    taa.. to była pierwsza rzecz którą roiłem. Bardziej zastanawia mnie to że on sam nie potrafi pobrać z sieci z tftp :/
  • #6 20910058
    gradek83
    Poziom 43  
    Ocena: 2084
    Podłącz się pod UART. Wsad a firmware to nie to samo i podmiana rozszerzenia nic nie da. Co gorsza nie warto na pałę tego nawet wgrywać do kości pamięci. Zawsze trzeba robić kopię wsadu SPI Flash.
  • Pomocny post
    #7 20920129
    s6spn6
    Poziom 24  
    Ocena: 33
    Jak cos za dobra flaszke moge je naprawić ;)
  • #8 20920542
    zapata
    Poziom 12  
    gradek83 napisał:
    Podłącz się pod UART. Wsad a firmware to nie to samo i podmiana rozszerzenia nic nie da. Co gorsza nie warto na pałę tego nawet wgrywać do kości pamięci. Zawsze trzeba robić kopię wsadu SPI Flash.

No niestety.. człowiek po parunastu latach z dala od "lutownicy" się uwstecznia :/

Słuszna uwaga gradek.

Niestety "śledztwo" wykazuje że to chyba nie wina oprogramowania wsadowego ale s6spn6 mnie zaintrygował i jeszcze bardziej zmobilizował :-)
  • #9 20920624
    gradek83
    Poziom 43  
    Ocena: 2084
    zapata napisał:
    s6spn6 mnie zaintrygował i jeszcze bardziej zmobilizował

Trzymam kciuki...
  • #10 20924414
    xury
    Specjalista automatyka domowa
    Ocena: 1487
    zapata napisał:
    Rejestrator po włączeniu powinien startować jako 192.0.0.64 i szuka firmware z urządzenia 192.0.0.128 (wiadomo dalej o co chodzi)...

Czy masz połączenie bezpośrednie czy przez switcha?
  • REKLAMA
  • #11 20925085
    zapata
    Poziom 12  
    Na różne sposoby ale to chyba nie tu problem. W niedziele chciałem wykluczyć ten problemu i testowo wgrałem w ten sposób do sprawnego HIK'a. Poszło bez kłopotu przez switch. Mam taki DVR "po przejściach" i na nim testuje, podałem mu zły FW, zawiecha przy starcie ale po wysłaniu TFTP'em poprawnego - trybi normalnie.
  • #13 20925506
    zapata
    Poziom 12  
    Dla tego właśnie odpalasz TFTP z włączonym DVR'em - Win inicjalizacje program na 0.128, wyłączasz DVR - i uruchamiasz go ponownie .
    Można spokojnie bez switch'a.

Ważne żeby:
    - z ręki ip nie dhcp.
    - program był w głównym katalogu
    - wyłączone wszelkie Firewalle,
    - program odpalany jako admin.
    - no i oczywiście .dav w katalogu.

.. to tak tylko jeśli może ktoś ma problem z samym tftp.
  • REKLAMA
  • #14 20934263
    zapata
    Poziom 12  
    s6spn6 napisał:
    Jak cos za dobra flaszke moge je naprawić ;)

Nic dodać nic ująć.. Człowiek z wiedzą na najwyższym poziomie. Jak powiedział tak zrobił :-) . Nie dociekam w jaki sposób - szanuję ciężką pracę jaką włożył w wypracowanie metod i lata nauki.

Jeszcze raz Wielkie dzięki s6spn6 - doskonała robota.
  • #15 20934308
    s6spn6
    Poziom 24  
    Nie ma za co ;) polecamy sie :)
  • #17 20934352
    s6spn6
    Poziom 24  
    Z racji ze sa to systemy bezpieczeństwa stosowane ma różnych obiektach w tym banki, instytucje państwowe itp, nie moge opisać z wiadomych przyczyn. Chetnie pomoge i i naprawie.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z rejestratorami HIKVISION, które po kilku latach użytkowania przestają działać, wyświetlając czarny ekran. Wiele z tych urządzeń, zarówno IP, jak i DVR, nie reaguje na próby wgrania nowego firmware'u przez TFTP, mimo że w przeszłości takie działania przynosiły efekty. Użytkownicy sugerują różne metody diagnostyki, w tym podłączenie do UART oraz konieczność wykonania kopii wsadu SPI Flash przed wgraniem nowego oprogramowania. Wskazówki dotyczą także ustawień sieciowych i konfiguracji TFTP, aby uniknąć problemów z połączeniem. Wspomniano również o konieczności wyłączenia zapór sieciowych oraz uruchamiania programów z uprawnieniami administratora.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA