logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Star Shower - Czy laser jest bezpieczny dla zwierząt domowych?

zygmuntowa 24 Wrz 2017 23:42 1383 8
REKLAMA
  • #1 16719350
    zygmuntowa
    Poziom 7  
    Ocena: 1
    Cześć Wszystkim!
    Nie wiem czy to dobry dział, jak nie to proszę przenieść gdzie trzeba :)
    Co do mojego pytania - Rodzice zamarzyli sobie oświetlić dom laserem Star Shower. Produkt pewnie Wam znany z telezakupów i nie tylko. Mnie bardziej od walorów estetycznych interesuje bezpieczeństwo, a konkretnie bezpieczeństwo zwierząt. Wiadomo, człowiek w laser patrzył się nie będzie, ale u nas w domu zoo, laser ma być wbity w ziemię i boję się o zwierzaki żeby nie było zagrożenia dla ich oczu. Czy to da się jakoś pogodzić? Niby to ludzie u siebie instalują, to może i się da?
    Może się ktoś wypowie kto się zna albo kto ma ten laser i zwierzęta?
  • REKLAMA
  • #2 16719400
    szymon122
    Poziom 38  
    Ocena: 755
    zygmuntowa napisał:
    Może się ktoś wypowie kto się zna albo kto ma ten laser

Założę się, że tam nie ma żadnego lasera ;)
    Prędzej diody LED ze skupionym światłem.
    Na pewno moc promienia nie jest na tyle silna aby cokolwiek uszkodzić, tym bardziej, że jeśli raz poświeci zwierzątku to więcej tam patrzeć nie będzie.
  • #3 16719513
    Freddy
    Poziom 43  
    Ocena: 2809
    szymon122 napisał:
    Założę się, że tam nie ma żadnego lasera
    Przyjmuję zakład o 10000 złotych - jeśli czegoś nie wiesz, to nie pisz. Naprawiałem takie, to wiem.
    Lasery są małej mocy i na pewno są szkodliwy i nie powinno się patrzeć wprost w wiązkę.

Trzeba tak zamontować, aby zwierzak nie mógł podejść i popatrzyć bezpośrednio do urządzenia - np. na długiej tyczce, albo na drzewie.

Budowa i zasada działania identyczna jak w tym urządzeniu z filmiku.

Tutaj natomiast jest opis dokładnie tego.

• REKLAMA
  • #4 16719890
    zygmuntowa
    Poziom 7  
    Ocena: 1
    szymon122 napisał:
    Naprawiałem takie, to wiem.
    Lasery są małej mocy i na pewno są szkodliwy i nie powinno się patrzeć wprost w wiązkę.

Trzeba tak zamontować, aby zwierzak nie mógł podejść i popatrzyć bezpośrednio do urządzenia - np. na długiej tyczce, albo na drzewie.

Dziękuję. Będziemy zatem myśleć jak to zamontować żeby nie zaszkodzić zwierzakom. Chociaż osobiście wolałabym nie ryzykować.
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #6 16720489
    szwagros
    Poziom 33  
    Ocena: 270
    Skoro laser, to powinien chyba mieć oznaczenie klasy?
  • #7 16720497
    Freddy
    Poziom 43  
    Ocena: 2809
    szwagros napisał:
    Skoro laser, to powinien chyba mieć oznaczenie klasy?

... a co to jest ?Star Shower - Czy laser jest bezpieczny dla zwierząt domowych?
  • #8 16720507
    szwagros
    Poziom 33  
    Ocena: 270
    Skoro jest, to wszystko jasne.
  • REKLAMA
  • #9 16725801
    bedziejakbedzie
    Poziom 8  
    Każdy laser, który generuje wiązkę laserową może być niebezpieczny dla zdrowia ludzkiego jak i dla zdrowia zwierząt. Pamiętać jednak trzeba, że klasa lasera na wyjściu modułu diody laserowej nie równa się klasie lasera na powierzchni docelowej. Przy laserach ogrodowych nikomu nic nie powinno się stać jeśli zostanie zachowany odpowiedni odstęp, w tego typu urządzeniach mamy zastosowaną siatkę dyfrakcyjną, która rozszczepia wiązkę laserową na setki mniejszych wiązek wytracając tym samym oryginalną moc wiązki na wyjściu z diody laserowej.

Przy laserach ogrodowych tego typu jak wspomniano wyżej powinniśmy znaleźć komplet oznaczeń ostrzegawczych tj. np. w tym laserze ogrodowym:

https://laserprofi.pl/garden-star-lasery-do-ogrodow/36-laser-laserworld-gs-250rgb-move.html

gdzie wszystkie informację dotyczące specyfikacji wiązki laserowej, klasy lasera itp są podane dokładnie. Niestety co do Star Shower to nie mam o tym produkcie dobrego zdania, dobrze rozreklamowane urządzenie niskiej jakości i niskiej wydajności z taniej fabryki z chin.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono kwestie bezpieczeństwa używania lasera Star Shower w obecności zwierząt domowych. Użytkownicy zwracają uwagę, że chociaż lasery ogrodowe, takie jak Star Shower, są zazwyczaj niskiej mocy i nie powinny stanowić zagrożenia, ważne jest, aby unikać bezpośredniego patrzenia w wiązkę oraz jej odbicia, np. od szyb. Rekomenduje się montaż urządzenia w sposób, który uniemożliwi zwierzętom zbliżenie się do źródła światła. Wskazano również na konieczność sprawdzenia klasy lasera oraz jego specyfikacji, aby zapewnić bezpieczeństwo zarówno ludziom, jak i zwierzętom.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA