logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Brak ciepłej wody po przeglądzie pieca - czy serwisant mógł coś przestawić?

kupak111 18 Sty 2024 23:38 1245 19
REKLAMA
  • #1 20916965
    kupak111
    Poziom 3  
    Hej wszystkim
    Kilka dni temu miałem przegląd pieca. Przez cały ten czas do przeglądu piec działał prawidłowo. Po wizycie ciepła woda jest tylko przez około 2 minuty, potem leci cały czas zimna. Kontaktowałem się z serwisantem i podejrzewa on że winowajcą może być część która jest zakamieniona (niestety nie zapamiętałem fachowej nazwy tej części). Ogólnie wygląda na to że piec się przegrzewa.
    I tu nachodzi mnie myśl, że wszystko działało bez problemu do jego wizyty. Stwierdził że ta część tak czy inaczej wymagałaby wymiany, a nie zaproponował jej podczas przeglądu. Dodam że na przeglądzie przyjmowała go moja partnerka i wydaje mi się, że widząc kobietę zachował się jak mechanik samochodowy chcący dwa razy zarobić na nieświadomej technicznie osobie.
    Wiecie czy jest jakaś prosta opcja na przekręcenie/ustawienie czegoś w piecu by ten się przegrzewał?
    Ps żadna dioda się nie pali przy przegrzaniu plus piec się nie wyłącza.
  • REKLAMA
  • #2 20917012
    rnb_bolii
    Poziom 39  
    Ocena: 1172
    Witam. Powinieneś podać model kotła-pieca? W tytule tematu. A co do usterki może masz racje z lekką ściemą serwisanta. Bez obrazy servis-antów
  • #3 20917049
    kupak111
    Poziom 3  
    Saunier duval f30 h-mod
  • REKLAMA
  • #4 20917129
    VPS
    Poziom 25  
    Ocena: 230
    Domyślam się, że o przegrzaniu o którym napisałeś chodzi wtedy gdy jest żądanie grzania ciepłej wody. Przyczyn może być kilka.
    1. Czy pracuje pompa ładująca c.w.u ?
    2. Problem może być w korpusie pompy ładującej c.w.u tam jest zawór zwrotny.
    3. Problem może być w zaworze przełączającym 3-D.
    4. Problem może być w wymienniku płytowym. Pompa ładująca cwu pompuje do wymiennika płytowego i z wymiennika ładowany jest wbudowany zasobnik cwu.
    Nie podałeś informacji czy kocioł prawidłowo pracuje na C.O
  • #5 20917387
    kupak111
    Poziom 3  
    Chodzi o wymiennik płytowy, to chce wymienić serwisant.
  • #6 20917614
    clubber84
    Poziom 39  
    Ocena: 1705
    Witam,
    ile lat działa u ciebie ten piec?
  • REKLAMA
  • #7 20917717
    VPS
    Poziom 25  
    kupak111 napisał:
    Chodzi o wymiennik płytowy, to chce wymienić serwisant.

To się umów na wymianę z zaznaczeniem, że jeśli nie będzie kocioł pracował poprawnie to nie zapłacisz.
  • #8 20917737
    clubber84
    Poziom 39  
    VPS napisał:
    To się umów na wymianę...

Ale po co na wymianę, jeśli kocioł pracuje bez awarii, np. 3 lata, a problem leży gdzieś na rurach - zamknięty któryś z zaworów?
    Niech przyjeżdża z powrotem i odkręci zawór, który zapomniał, a nie naciąga na wymianę części, która jest sprawna.
    Autor poda ile lat ma kocioł i będzie wiadomo, czy to wymiennik czy zawór.
  • #9 20917742
    jarekjarekjarek
    Poziom 21  
    Ocena: 117
    Wrzuć fotkę zaworów instalacji. Może coś będzie widać
  • #10 20917767
    kupak111
    Poziom 3  
    Piec ma 15 lat, dwa lata temu była wymieniana armatura. Regularnie wcześniej było coś wymieniane, niestety nie wiem co bo to piec mojej partnerki a jeszcze wtedy się nie znaliśmy Wnętrze starego pieca z rurami miedzianymi i podzespołami. Rura z zaworem z oznaczeniem Mino 2000 i logiem firmy Arco. Fragment instalacji pieca z widocznymi przewodami miedzianymi i osprzętem. Zbliżenie na elementy instalacji pieca, widoczne są miedziane rury i armatura.

Dodano po 2 [minuty]:

Nie znam się na piecach więc jeśli potrzeba jakiejś konkretniejszej fotki poprosiłbym o pokierowanie o który element się rozchodzi. I dzięki za zaangażowanie :)
  • #11 20917870
    jarekjarekjarek
    Poziom 21  
    Nie znam się więc tym chętniej się wypowiem :-) instrukcje znalazłem,

Schemat aplikacyjny jak na obrazku
    Schemat funkcjonalny z elementami numerycznymi kotła Saunier Duval.
    Załączniki:
    • isotwin-obsuga-instalacja-2008-790271 (1).pdf (7.32 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #12 20917871
    clubber84
    Poziom 39  
    15 lat to sporo, a jeszcze po drodze ulegał awarii, więc ta wymiana wymiennika ciepła może być wskazana, tylko dlaczego przestał od razu grzać CWU?
    Ogrzewanie działa?
  • #13 20918015
    kupak111
    Poziom 3  
    Tak, ogrzewanie działa.
    Jasne nie mam problemu z tym że trzeba coś wymienić, tylko że piec działał zanim serwisant zrobił przegląd i po skończeniu przeglądu wcale nie zaproponował od razu wymiany czegokolwiek. Dlatego to takie dziwne.
  • #14 20918080
    jarekjarekjarek
    Poziom 21  
    A masz zasobnik ciepłej wody - bojler?
  • #15 20918085
    misiek1111
    Poziom 37  
    Ocena: 1077
    Skoro ogrzewanie działa, to wymiennik nie może być zakamieniały w znacznym stopniu.
    Zlokalizuj zawór 3D i sprawdź, czy jest podłączona wtyczka.
  • #16 20918107
    jarekjarekjarek
    Poziom 21  
    Wygląda to tak jakby ciepło nie docierało do bojlera-zasobnika. Ja bym obstawiał nie działającą pompę CWU lub złe ustawienie zaworu 3 drogowego rozdzielającego strumień ciepłej wody z kotła na potrzeby CWU i na potrzeby grzania mieszkania.

Dodano po 10 [minuty]:

misiek1111 napisał:
    Skoro ogrzewanie działa, to wymiennik nie może być zakamieniały w znacznym stopniu..

Tylko że tu są dwa wymienniki: jeden nr 4 grzejący główny strumień wody oraz wymiennik CWU nr 21 wykorzystujący strumień wody z wymiennika nr 4. Nie widzę szansy żeby wymiennik 21 mógł być zakamieniony. Przecież tam nie ma żadnego odparowania więc skąd miałby się brać kamień. Tym bardziej że woda do 21 nie może mieć 100 stopni (nigdzie nie może mieć) Zakamieniony mógłby być wymiennik 4 bo on ma kontakt z płomieniem gazowym więc teoretycznie mogłoby być lokalne wrzenie
  • #17 20918463
    Michał_74
    Poziom 34  
    Ocena: 617
    Witam.
    kupak111 napisał:
    o wizycie ciepła woda jest tylko przez około 2 minuty, potem leci cały czas zimna

Pozdrawiam partaczy serwisantów wymieniaczy za kasę.

Zobacz bo na pewno w twoim kotle jest czujnik temperatury wody użytkowej. Jeżeli grzeje przez moment i zanika grzanie - on uległ awarii.
    Tam zazwyczaj siedzi zwykły termistor NTC ale o konkretnym oporze. Koszt w porównaniu z wymiennikiem to grosze. Chce cię naciągnąć na kasę i tyle,
    Problemem może być też luźna/słabo osadzona wtyczka na nim.
    Prawdopodobnie wygląda on tak:
    https://piecgazowy24.pl/saunier-duval/czujnik-ntc-kotla-saunier-duval-nowy

Zobacz. Bo partacz naciągacz może go nawet zrzucił z rurki.
    Pozdrawiam. I wara partacze naciągacze niby serwisanci.
  • #18 20918478
    kupak111
    Poziom 3  
    Dzięki chłopaki, przestudiuje wasze uwagi/sugestie i się trochę dokształce przy okazji w temacie. W weekend ma do mnie wpaść fachowiec po koleżeńsku więc pokaże wasze wiadomości i dam znać czy winowajca zostanie znaleziony.
  • #19 20918828
    jarekjarekjarek
    Poziom 21  
    Czyli ten? Wygląda jakby był zaraz za pompą
    Zbliżenie na część instalacji hydraulicznej z pompą i rurami.
  • #20 20919600
    VPS
    Poziom 25  
    Nie to nie ten czujnik

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z piecem Saunier Duval F30 H-Mod, który po przeglądzie serwisowym przestał dostarczać ciepłą wodę, działając jedynie przez około 2 minuty. Serwisant sugeruje, że przyczyną może być zakamieniony wymiennik płytowy, który wymaga wymiany. Użytkownik podejrzewa, że serwisant mógł coś przestawić lub zignorować problem, ponieważ piec działał prawidłowo przed wizytą. W dyskusji poruszane są różne możliwe przyczyny, takie jak awaria pompy ładującej c.w.u, problem z zaworem 3D, czy czujnik temperatury. Użytkownik planuje skonsultować się z innym fachowcem w celu dalszej diagnozy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA