ewaxewafilipek napisał: sprzedano mi auto z rokiem produkcji 2024, mimo że w ofercie i w rozmowie zapewniano mnie, że to rocznik 2025
Z tym mogą być problemy wynikające z różnic prawnych.
W DE używa się pojęcia roku pierwszej rejestracji, a nie daty produkcji.
Takim sposobem mam w książce pojazdu rocznik 2007, mimo że to rok 2006, co potwierdza numer VIN. Rocznik 2007 ma m.in. inny silnik i osprzęt.
Miałem motocykl z IT, rok produkcji 1989, a co najdziwniejsze data pierwszej rejestracji dopiero 1992 lub 1993 rok. Do tego nie miał VIN, tylko numer ramy. W dowodzie prawidłowo rok produkcji 1989.
Kiedyś też spotkałem się z motocyklem z ~1996 roku który miał tylko numer, a nie pełny VIN, który w tych czasach był obowiązkowy.
Mam za to motocykl który w dowodzie ma rok 1990, a na tabliczce 1991.
Podobno niektóre fabryki robią w ten sposób, że w listopadzie/grudniu rozpoczynają produkcję nowego roku modelowego, żeby w salonach mieć w starym roku samochód z nowego roku.
Mieliśmy kiedyś samochód który na tabliczce miał wybity rok 84/85, czy jakoś tak. Mieliśmy też samochód 1984/1990 po odnowieniu, tj. skorupa z 1984 roku, a wszystkie części z 1990 roku, tylko nie pamiętam jak brzmiała adnotacja w dowodzie.