logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

MAN TGA 35.410: brak reakcji na gaz po myciu - Comfort Shift ZF

shiza34 24 Sty 2024 13:45 1077 4
REKLAMA
  • #1 20926265
    shiza34
    Poziom 10  
    Ocena: 38
    Witam problem z Man tga 35.410 skrzynia ZF z comfort shift i właśnie comfort shift nie działa tzn po wciśnięciu na lewarku można zmienić bieg tylko nie ma reakcji na pedał gazu na sprzęgle nożnym chodzi normalnie zaznaczę że nic z sprzęgłem nie było robione stało się tak po myciu auta myjka na gorącą wodę (a może to tylko przypadek.Nie wyrzuca żadnych błędów.Wymieniony czujnik sterowania mechanicznej skrzyni biegów
  • REKLAMA
  • #2 20926517
    TruckElectronica

Poziom 24  
    Ocena: 275
    Diagnostyka się na błędach nie kończy to że ich nie ma nie znaczy że wszystko jest ok.
    Konto firmowe:
    Truck Bus Electronica
    Opolska, Kraków, 30-000 | Strona WWW: https://www.truckbuselectronica.pl
  • REKLAMA
  • #3 20926661
    kakibara
    Poziom 35  
    Ocena: 1284
    A gdyby tak prześledzić ta wiazke od góry czyli lewarka do .....no właśnie i sprawdzić przejście napięcia elektrycznego. Później brać się za wymiany?
    Masz możliwość sprawdzenia parametrów / monitoringu?
    Kalbracji sprzęgła?
  • REKLAMA
  • #4 20927446
    shiza34
    Poziom 10  
    Też myślałem o kalibracji sprzęgła, tylko nic tam nie było ruszane przed myciem. Wszystko było ok z biegami i sprzęgłem. Co do wiązki elektrycznej, wtyczki zostały wymienione i wyczyszczone. Zastanawia mnie dlaczego nie ma reakcji na gaz po użyciu Comfort Shift. Normalnie na nożnym sprzęgle biegi wchodzą i gaz reaguje.

Dodano po 8 [godziny] 12 [minuty]:

Mam jeszcze jedno pytanie: czy wymiana podstawy osuszacza mogła mieć na to wpływ? Podstawa przyszła z ustawieniem na 6 bar, dopiero po regulacji śrubki w tej podstawie ustawiono 12 bar i wtedy zaczęło się puszczać nadmiar powietrza. Dziś sprawdzona została pompka sprzęgła z comfort shift wszystko tam działa.
  • #5 20932214
    shiza34
    Poziom 10  
    Trochę się już wyjaśniło po próbie na drodze, auto zgasło i już nie zapaliło. Wywaliło błąd FFR 03277 oraz EDC Ausfall. W planach jest sprawdzenie wiązki, może po myciu gdzieś woda zrobiła robotę, a może sterownik?
REKLAMA