logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaki dwuteownik wybrać do wzmocnienia stropu w garażu?

atuk90 24 Sty 2024 23:14 4077 15
REKLAMA
  • #1 20927231
    atuk90
    Poziom 10  
    Ocena: 4
    Witam.
    Chce powiększyć garaż, tylko żeby to zrobić muszę podwiesić sufit i tu jest pytanie, jaki użyć dwuteownik żeby był stabilny a nie ugiął się pod wpływem ciężaru stropu? Przesyłam rysunek w calach poglądowych. Na dzień dzisiejszy jest ścianka z pustaka 12 (zaznaczone na zielono), chce tą ściankę usunąć, strop (grubości 8-10 cm) jest podparty (teściu podłożył, bo stwierdził, że strop się trochę ugiął) rurą o średnicy 12-14 mm i długości 2,4 m (zaznaczone na czerwono) tez chce ją wywalić.
    Dwuteownik byłby osadzony na ścianach nośnych i na środku dwuteownika myślałem żeby dać uchwyt z dwoma śrubami i wypuścić je przez strop i osadzić na jakimś grubszym kawałku blachy np. 40x40 cm o grubości 10-12 mm.
    Proszę o wszelkie porady. Dziękuję.

Rysunki w załączniku.
    Załączniki: Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany
  • REKLAMA
  • #2 20927628
    brofran
    Poziom 41  
    Ocena: 1398
    Taki dwuteownik to fachowo daje się pod strop, a nie nad (bez rur i innych dziwadeł). 150 mm byłby chyba wystarczający.
  • #3 20927640
    Jakubserwis
    Specjalista AGD
    Ocena: 853
    To nie takie proste....
    Jaki typ stropu?
    Co jest nad całym pomieszczeniem?
    Czy na górze stoi jakaś ścianka, jeśli stoi to dokąd prowadzi?
    Czy wyburzana ściana to ściana nośna? Pomimo że cienka.
    Ja nie podejmę się jasnej podpowiedzi co do samej szyny, powinien zrobić to ktoś, kto potrafi obliczyć nacisk na strop.
  • #4 20927761
    Adam Walko
    Poziom 35  
    Ocena: 438
    Tutaj się nic nie oblicza!
    Tam nie będzie żadnego stropu!
    Chodzi jedynie o to, żeby jak dmuchnie na ścianę wiatr, nie zapadło się to do środka. Aby ta konstrukcja miała jakikolwiek sens, trzeba zamiast tych pionowych rur podporowych dać żelbetowe dwa słupy wkopane na 1,2 m, o przekroju 15 na 15 i u góry połączyć je rurą stalową, albo belką żelbetonową. Dwuteownik jest za drogi.
  • #5 20927777
    Jakubserwis
    Specjalista AGD
    Adam Walko napisał:
    Tutaj się nic nie oblicza!
    To nie obliczaj.
    Adam Walko napisał:
    Tam nie będzie żadnego stropu!
    Coś chyba nie rozumiesz, tam już jest strop i to zapadnięty.
    Adam Walko napisał:
    Chodzi jedynie o to, żeby jak dmuchnie na ścianę wiatr, nie zapadło się to do środka.
    A co ma wiatr do tego?
    Reszty postu nie skomentuję. Bo po co dawać nadproża betonowe w okna, można pomiędzy cegły dać patyki... Taniej. :)
  • REKLAMA
  • #6 20927815
    Adam Walko
    Poziom 35  
    atuk90 napisał:
    żeby to zrobić muszę podwiesić sufit

Teraz rozumiem.
    Źle przeczytałam. Sufit już jest i chodzi o to, aby na czas remontu się nie zapadł.
    Jeżeli tak, to potrzeba wiedzieć jaki jest ten sufit?
    Jeżeli aktualnie się zapada, jak twierdzisz, to raczej wymiana, a nie jego reanimacja.
    Autor wątku podaje jego grubość 8 do 10 cm. To proszenie się o katastrofę budowlaną. On sam ugina się pod własnym ciężarem![/quote]
  • REKLAMA
  • #7 20928000
    atuk90
    Poziom 10  
    To jest budynek gospodarczy, na stropie praktycznie nic nie leży, no może trochę słomy i dwie podpory dachu, który jest pokryty blachą, normalnie dałbym ten dwuteownik "od środka" tyle, że jak tak zrobię to będę miał bardzo nisko i autami mogę zahaczać (różne wysokości auta będą wjeżdżać).

Strop się ugiął i dlatego teść postawił rurę. Strop był zbrojony i betonowany tak jak to dawniej robili. 😏
    I tylko o to chodzi czy taki dwuteownik ma sens, a jeśli tak to jaki dwuteownik?

Dodano po 1 [minuty]:

Ta ściana na zielono to nie jest ściana nośna, została w zeszłym roku postawiona.
  • #8 20928023
    Jakubserwis
    Specjalista AGD
    To myślę, że od biedy można tak zrobić, ale dwie szyny w odstępach dzielących strop na 3 części. Szyny wkuć w ściany nośne, na czas prac wszystko podparte stemplami, i po zabiegu szyny zalać betonem, żeby się nie skręcały.

Dodano po 3 [minuty]:

atuk90 napisał:
    Strop był zbrojony i betonowany tak jak to dawniej robili. 😏
    Dawniej to robili strop lekki klejnoski, czyli cegła na płasko, co 120 cm szyna, i podlane badziewiem z wierzchu.
  • #9 20928039
    Adam Walko
    Poziom 35  
    Podajesz, że strop ma 8 do 10 cm grubości. Ja mam świadomość, że to jest proszenie się o kłopoty.
    Złóż sobie go jedynie jako gruz budowlany. Ryzykujesz życie, nie tylko swoje. Widziałem, jak zawalił się strop, gdy zdjęto szalunki na jednej z budów domu jednorodzinnego. Zginęli niewinni ludzie.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #10 20928386
    reksiopies
    Poziom 18  
    Ocena: 41
    Może się komuś narażę, ale trudno.
    Kiedyś też wzmacniałem strop żelbetowy który od początku był dość mocno ugięty i z powodów praktycznych został wzmocniony dwuteownikiem umieszczonym na górze, Rozpiętość tego stropu to prawie 7 m, na tak zwany chłopski rozum postanowiłem zastosować kupiony na złomie dwuteownik IPN 400. Przy pomocy tego dwuteownika bez problemu zniwelowałem ugięcie stropu.
    Nawet po dodatkowym obciążeniu w granicach 4 ton nie widać ugięcia.
    Moim zdaniem lepiej położyć ten dwuteownik bezpośrednio na stropie.
  • #11 20928626
    Adam Walko
    Poziom 35  
    Bez lokalnej wizji na miejscu osoby z uprawnieniami budowlanymi jest to zwykłe bicie piany!
  • #12 20928949
    atuk90
    Poziom 10  
    >>20928386
    Właśnie tak chce zrobić, tylko nie mam pojęcia jaki 2-teownik zastosować, ale pierwsze co, to muszę faktycznie osobę z uprawnieniami budowlanymi zamówić na oględziny jak to fachowiec widzi.
  • #13 20929019
    reksiopies
    Poziom 18  
    Na podstawie mojego przykładu mogę napisać że dwuteownik IPN 400 spełnia swoje zadanie ze sporym zapasem . Miejsce podparcia tej belki też musi mieć odpowiednią wytrzymałość , na żelbetowym stropie będzie raczej dobrze ale na pustaku ceramicznym czy żużlowym już trzeba będzie to miejsce wzmocnić .
  • #14 20929131
    Jakubserwis
    Specjalista AGD
    reksiopies napisał:
    na żelbetowym stropie będzie raczej dobrze
    Podparte ma być o pionowe ściany a nie strop podparty o strop, wymiękam, doradzajcie koledze, a kolega autor tematu, niech czyta podpowiedzi zamiast obdzwaniać kogoś, kto robi takie rzeczy na co dzień.....fakt, lepiej na forum klikać, niż tracić czas i pieniądze za fachową poradę na miejscu.
    Pozdrawiam, i oby nikomu nic na łeb się nie zawaliło.
  • #15 20929242
    reksiopies
    Poziom 18  
    Pisałem o podparciu belki na stropie bezpośrednio nad ścianą , to miejsce często jest wieńcem . Myślę że autor tematu ma wiedzę pozwalającą na zrozumienie tego o czym pisałem .
  • #16 21391119
    harpoon72
    Poziom 10  
    W temacie zostały wspomniane szyny kolejowe, czy ktoś byłby w stanie odpowiedzieć na pytanie, jakie ustawienie szyny zapewnia większą wytrzymałość. Czy szyna przeniesie większe obciążenie, gdy jest odwrócona stopką do góry?

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wyboru odpowiedniego dwuteownika do wzmocnienia ugiętego stropu w garażu, gdzie planowane jest usunięcie ścianki działowej i zastąpienie podpory rury stalowej dwuteownikiem. Strop ma grubość 8-10 cm i jest zbrojony betonem, jednak obecnie ulega ugięciu pod własnym ciężarem. Zalecane jest osadzenie dwuteownika na ścianach nośnych, z dodatkowym podparciem w środku za pomocą uchwytu i blachy o wymiarach około 40x40 cm i grubości 10-12 mm. Wskazano, że dwuteownik powinien być umieszczony pod stropem, a nie nad nim, aby zapewnić stabilność bez stosowania prowizorycznych podpór. Podkreślono konieczność konsultacji z uprawnionym inżynierem budowlanym w celu obliczenia obciążeń i doboru odpowiedniego profilu. Przykładowo, wzmocnienie stropu o rozpiętości około 7 m wykonano dwuteownikiem IPN 400, który skutecznie zniwelował ugięcie i wytrzymał dodatkowe obciążenie około 4 ton. Zwrócono uwagę, że miejsce podparcia dwuteownika musi mieć odpowiednią nośność, szczególnie gdy strop opiera się na pustakach ceramicznych lub żużlowych. Dyskusja zawiera także ostrzeżenia dotyczące ryzyka katastrofy budowlanej przy stosowaniu zbyt cienkich stropów i prowizorycznych podpór. Poruszono również temat stosowania szyn kolejowych jako alternatywy, z pytaniem o ich optymalne ustawienie dla maksymalnej wytrzymałości.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA