logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Aktualizacja oprogramowania dekodera Manta DBVT022 dla kanałów TVP

smmsz1 27 Sty 2024 13:26 9159 8
REKLAMA
  • #1 20931480
    smmsz1
    Poziom 11  
    Ocena: 8

Witam, mam pewien problem, który występuje od czasu, kiedy TVP zmieniło standard nadawania (grudzień 2023). Dekoder Manta DBVT022 przestał wyszukiwać i odbierać te kanały. Pozostałe kanały odbierane są bez zarzutu. Sprawdziłem, korzystając z tego samego kabla antenowego, inny dekoder - marki Ariva. Kanały TVP są odbierane bez najmniejszego problemu. Czy sposobem naprawy może być aktualizacja oprogramowania dekodera? Dekoder Manta nie posiada WiFi, jedyny sposób to aktualizacja przez Pendrive. Znalazłem oprogramowanie do innego modelu firmy Manta: [link](https://software.manta.com.pl/?dir=SOFTWARE%20DVB-T/DVBT024PRO)

Czy ktoś orientuje się, czy na wyżej opisany model mogę wgrać to oprogramowanie oraz czy to może rozwiązać problem brakujących kanałów? Albo może ktoś ma oprogramowanie dedykowane temu modelowi?
  • REKLAMA
  • #2 20931489
    tkordus
    Poziom 26  
    Ocena: 147
    Próbowałeś może przywrócenia ustawień fabrycznych ?
    Zakładam że "nowe" TVP nie jest nadawane z innego kierunku?
  • REKLAMA
  • #3 20931657
    smmsz1
    Poziom 11  
    Ocena: 8
    Nie próbowałem tego jeszcze, a w jaki sposób to może pomóc?
  • REKLAMA
  • #4 20931715
    Wawrzyniec
    Poziom 38  
    Ocena: 1075
    smmsz1 napisał:
    czy na wyżej opisane model mogę wgrać to oprogramowania oraz czy to może rozwiązać problem brakujących kanałów
    Podejrzewam że wtedy będziesz miał więcej brakujących kanałów bo żadnego może nie odebrać.
  • REKLAMA
  • #5 20932926
    kudla gerard
    Poziom 15  
    Ocena: 40
    Może to coś pomoże, niedawno miałem podobny przypadek dekoder nie chciał zapisać kanałów 1 tvp,2 tvp itd.zrobiłem reset tunera i ustawiłem kraj odbioru Niemcy i wszystkie programy zostały zapisane , nie pamiętam nazwy dekodera .
  • #6 20935345
    gostunio
    Poziom 14  
    Ocena: 22
    Witam,
    może tym się uda

NSTRUKCJA:
    przygotować pamięć usb w formacie FAT32 (pendrive),
    plik zapisać na pamięci usb, podłączyć usb do dekodera,
    z poziomu MENU dekodera wybrać zakładkę "SYSTEM" -> Aktualizacja oprogramowania -> USB odnowienie -> wskazać plik i wcisnąć OK.
    * CZEKAĆ - nie wyłączać z sieci ponieważ uszkodzi to całkowicie płytę główną.
    Aktualizacja trwa ok. 3-4 minuty.
    Po zakończeniu aktualizacji dekoder uruchomi się ponownie.
    * NIE WYSZUKIWAĆ KANAŁÓW.
    Należy najpierw wykonać reset do ustawień fabrycznych:
    Zakładka "SYSTEM" -> Przywróć ustawienia fabryczne -> hasło domyślne "000000" -> 2x wcisnąć OK
    Teraz wyszukać ponownie kanały.
    Załączniki:
    • soft DVBT wszystkie wersje na 12.05.7z (17.57 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #7 20935855
    LeDy
    Poziom 43  
    Ocena: 2931
    Wykasuj niedziałające programy i przeszukaj ręcznie po kanale (Edycja programów-1-usuń). Podaj kod pocztowy miejsca odbioru.
  • #8 21172939
    Darek.S
    Poziom 34  
    Ocena: 978
    Pisałem już o tym. Problem robi Echo Link i dotyczy on wielu odbiorników.
    W tym oprócz Mant, Wiwy i stosunkowo nowe odbiorniki Smart Samsunga, LG i Philipsa Link
    W innych lokalizacjach gdzie nie ma echa (lub przy innych ustawieniach anteny Link) te same odbiorniki działają dobrze.
    Czy zmiana oprogramowania coś w tej sytuacji pomoże nie wiem ale wątpię.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z dekoderem Manta DBVT022, który przestał odbierać kanały TVP po zmianie standardu nadawania w grudniu 2023 roku. Inne kanały działają poprawnie, a testy z innym dekoderem marki Ariva potwierdzają, że problem dotyczy tylko Manta. Użytkownik zastanawia się nad aktualizacją oprogramowania, która mogłaby rozwiązać problem. W odpowiedziach sugerowane są różne metody, w tym przywrócenie ustawień fabrycznych, ręczne usuwanie niedziałających programów oraz aktualizacja oprogramowania przez Pendrive. Wskazówki dotyczące aktualizacji obejmują przygotowanie pamięci USB w formacie FAT32 oraz wykonanie resetu do ustawień fabrycznych przed ponownym wyszukiwaniem kanałów. Niektórzy użytkownicy zauważają, że problem może być związany z echem sygnału, które wpływa na odbiór w różnych lokalizacjach.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA