logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Dlaczego silnik fzrlb 180w uruchamia się nietypowo?

Lukradz999 28 Sty 2024 10:51 729 17
REKLAMA
  • #1 20932855
    Lukradz999
    Poziom 6  
    Silnik trudno się uruchamia, ktoś podpowie co może być przyczyną?

Dlaczego silnik fzrlb 180w uruchamia się nietypowo? Dlaczego silnik fzrlb 180w uruchamia się nietypowo?

• REKLAMA
  • #2 20932911
    krzysiek7
    Moderator Elektrycy
    Ocena: 1916
    Styki od wyłącznika rozruchowego nie są przypalone, jego rdzeń przesuwa się bez oporów, sprężyna w dobrym stanie?
    Uzwojenie rozruchowe nie jest przegrzane, stan łożysk?
  • #3 20933128
    Lukradz999
    Poziom 6  
    Łożyska nowe, przewody nowe, instalacja nowe kable, styki poczyszczone, zresztą próbowałem na krótko spiąć i tak samo działa. Nie wiem, czy tam jakiś kondensator rozruchowy nie powinien być. Uzwojenie rozruchowe było przezwajane dawno temu nie wiem czy to zrobione jest odpowiednim drutem.
  • #4 20933169
    krzysiek7
    Moderator Elektrycy
    Kondensatora tu fabrycznie nie montowano. Tam było uzwojenie rozruchowe rezystancyjne, nazwajane w specyficzny sposób, kilka zwojów w przeciwnym kierunku. Jeśli ktoś przezwoił już "po nowemu", to mogą być takie problemy. Wtedy by można było spróbować dołączyć kondensator. Może byłoby lepiej.
  • #5 20933206
    Lukradz999
    Poziom 6  
    Właśnie nie wiem kto i kiedy to przezwajał, bo to lata leżało, spróbuje dołożyć kondensator, a nie, to pójdzie do fachowca niech szuka.
  • REKLAMA
  • #7 20933243
    Lukradz999
    Poziom 6  
    Działa, jak silnik wejdzie na obroty to rozłącza. Tylko tak jakby podskakiwała i iskrzy. Ale to jutro poszukam w pracy innego. Ale spięta na krótko też silnik startuje tak samo, niestety, może nawet być też źle przezwojone.
  • #8 20933270
    kkas12
    Poziom 43  
    Ocena: 4269
    Lukradz999 napisał:
    Działa, jak silnik wejdzie na obroty to rozłącza. Tylko tak jakby podskakiwała i iskrzy.
    Bo takie jest jego działanie. Gdy podasz napięcie prąd wzrasta, wtedy jego zadaniem jest załączenie uzwojenia rozruchowego. Gdy silnik uzyska odpowiednią prędkość, wtedy prąd maleje i wyłącznik odłącza uzwojenie rozruchowe.
    Więc o żadnym "podskakiwaniu" i iskrzeniu mowy być nie może. Najpierw należy znaleźć powód owego "podskakiwania".
    Wskazany również pomiar rezystancji uzwojeń oraz pomiar prądów.
  • REKLAMA
  • #9 20933272
    krzysiek7
    Moderator Elektrycy
    Lukradz999 napisał:
    Tylko tak jakby podskakiwała i iskrzy.

Dlatego wcześniej pytałem o sprężynkę w tym wyłączniku. Ona ma docisnąć styki i niwelować drgania rdzenia. Spróbuj na czas rozruchu, zewrzeć styki "ręcznie", oczywiście zachowując ostrożność.
  • #10 20933284
    Lukradz999
    Poziom 6  
    Pisałem, że spięta na krótko działa tak samo, silnik startuje tak jak na filmiku, już to sprawdziłem.
  • REKLAMA
  • #12 20933301
    Lukradz999
    Poziom 6  
    Tylko na czas startu spięcie na krótko. Równie dobrze mogę wstawić drugi włącznik, tylko do rozruchowego i go ręcznie przytrzymywać do chwili uzyskania pełnych obrotów, ale nie ma to sensu, bo dalej startuje tak jak na filmiku.
  • #13 20933304
    krzysiek7
    Moderator Elektrycy
    Lukradz999 napisał:
    Pisałem że spięta na krótko działa tak samo

Przepraszam, jakimś cudem mi to umknęło.
    W takim razie, widzę tylko kwestię uzwojeń. Zrób pomiar rezystancji uzwojeń, ja poszukam u siebie czy mam jakieś dane tego silnika, ale może być trudno coś znaleźć.
  • #14 20933318
    Lukradz999
    Poziom 6  
    No, to stary silnik, jutro będę mierzyć. Ale najpierw poszukam w pracy tego przekaźnika w lepszym stanie, co do uzwojenia, to mierzyłem to, ale już nie pamiętam wyników, ale na pewno przejścia między uzwojeniami nie było. Uzwojeń też nie mogłem pomylić, bo zmieniałem kable od uzwojeń i wiem które było od cieńszego uzwojenia, a które od głównego.
  • #15 20934699
    kris8888
    Poziom 41  
    Ocena: 1866
    Lukradz999 napisał:
    Łożyska nowe

Te łożyska na pewno w porządku, nic nie przekoszone, nia ma luzów? Bo strasznie hałasują, zwłaszcza to słychać po wyłączeniu jak silnik się zatrzymuje. A kręcąc ręką wał to swobodnie się obraca i nie stawia większych oporów w jakimś położeniu?
    No i czy wirnik przypadkiem nie ociera gdzieś o stojan.
  • #16 20934823
    Lukradz999
    Poziom 6  

Wszystko jest w porządku, hałasuje wiatrak. Muszę znaleźć zamiennik, bo ten wpada w wibracje, ale nic nie blokuje.
  • #17 20936005
    Elmont
    Poziom 26  
    Ocena: 220
    Trudno Ci będzie znaleźć taki oryginalny przekaźnik do rozruchu tego silnika .
    To są lata 60te końcówka gdy te silniki były produkowane do Frań i innych
    pralek i urządzeń. Tam uzwojenie rozruchowe było częściowo pod koniec nawinięte
    bifilarnie /15 zwojów/ było tzw lewych do tyłu i zwykle widać to iż z jednego boku
    uzwojenia wychodzi dwa przewody. Trzeba było to dobrze oznaczyć by przy
    łączeniu nie pomylić końca z początkiem tej cewki. Były czasy iż tych silników
    robiło się bardzo dużo/przezwajało/ bo najczęściej padały te właśnie przekaźniki
    rozruchowe ale to były czasy lata wczesne 70te.
  • #18 20979582
    Lukradz999
    Poziom 6  
    Przezwojenie na nowo rozruchowego

Podsumowanie tematu

✨ Silnik FZRLb 180W ma problemy z uruchamianiem, co może być spowodowane niewłaściwym uzwojeniem rozruchowym, które zostało przezwajane. Użytkownik sprawdził łożyska, przewody i styki, które są nowe, ale silnik nadal działa nietypowo, co może sugerować potrzebę dodania kondensatora rozruchowego. Wskazano również na możliwość uszkodzenia silnika przy próbie spięcia na krótko. Dodatkowo, użytkownik zauważył, że wyłącznik elektromagnetyczny działa poprawnie, ale silnik "podskakuje" i iskrzy, co wymaga dalszej diagnostyki, w tym pomiaru rezystancji uzwojeń.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA