logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Jak ustawić Buderus Logamatic 2107, by temp. zadana = temp. w pokoju?

grzesiekskowron1 29 Sty 2024 15:11 1461 7
REKLAMA
  • #1 20934796
    grzesiekskowron1
    Poziom 5  
    Ocena: 1
    Witam
    Mam prośbę o pomoc z ustawienie w/w sterownika, sprawa wygląda tak:
    Mam grzejniki i dom piętrowy, na piętrze BFU buderusa, wpływ pomieszczenia na 10, obniżenie wewnętrzne, mróz od -20, temperatura zadana na sterowniku to 20 stopni a temperaturę pomieszczeń pokazuje mi 22 stopnie co się zgadza z odczytem z termometru pokojowego tylko pytanie czy da się to jakoś tak ustawić żeby temperatura zadana odpowiadała temperaturze która jest w pokoju ? Jeżeli zmienię na zadana np 19 to w pokoju pokazuje mi 21 tak że działa to jako tako niestety przesunięcie jest o 2 stopnie, prześlę zdjęcia jak to wygląda na sterowniku aktualnie pokazuje 23 stopnie przed słońce które nagrzało piętro
    Sterownik Buderusa z wyświetlaczem pokazującym temperaturę 23 stopnie Sterownik Buderus Logamatic z wyświetloną temperaturą 20 stopni Celsjusza.
  • REKLAMA
  • #2 20936750
    grzesiekskowron1
    Poziom 5  
    Narazie kombinuje z wpływem pomieszczeń który miałem ustawiony na 10 a zmieniłem go na 9 oraz temperatura projektową zmieniłem z 65 stopni C na 55 stopni C i zobaczymy się się wyrównają wskazania.
    Jeżeli ktoś ma jakiś jeszcze inny pomysł to chętnie wypróbuję.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 20941440
    kz61
    Poziom 27  
    Ocena: 315
    Do tego służy funkcja OFFSET. Należy zmienić nastawę fabryczną 0 na -2.
  • REKLAMA
  • #4 20941460
    grzesiekskowron1
    Poziom 5  
    A OFFSET to nie jest jeżeli pokazywałoby mi pomieszczenia 23 a w rzeczywistości jest 25 ? Czy to jest różnica między temperatura zadana a pokazywaną ? Bo temperaturę mam zadana 20 na sterowniku i na tym samym sterowniku pokazuje mi temperaturę pomieszczeń 23 i to się zgadza z rzeczywista temperatura w pokoju zmierzona innym termometrem w pokoju, czy nadal funkcja OFFSET służy do zrównania pokojowej temperatury i żądanej ? Proszę tylko o potwierdzenie czy tak jest czy się mylę.
    Pozdrawiam
  • Pomocny post
    #5 20941824
    kz61
    Poziom 27  
    Ocena: 315
    Temp pomieszczenia jest to temp faktycznie zmierzona przez sterownik za pomocą czujnika który znajduje się w BFU. Z opisu działania funkcji OFFSET wynika że powoduje przesunięcie równoległe krzywej grzewczej czyli pomiar temp jest niezależny. Można przestawić, jeżeli nie zadziała wrócić do nastawy fabrycznej.
  • #6 20942187
    grzesiekskowron1
    Poziom 5  
    Dzięki za info, właśnie zmieniłem na -2 i zobaczę a o efektach dam znać wieczorem czy coś to zmieniło 👍🏻

A może ktoś mi pomoże z taką jedną rzeczą, czujnik BFU mam na piętrze gdyż zawsze było tam zimniej a jest on na kablu więc nie przeniosę go nigdzie, po ociepleniu stropu na piętrze jest 2 stopnie więcej niż na parterze, da się coś z tym zrobić żeby albo to wyrównać ? Głowice termostatyczne nie zdadzą egzaminu bo jak grzejniki wyłącza się przy niższej temperaturze to piec będzie działał non stop gdyż BFU nie osiągnie odpowiedniej temperatury a chodzi mi o to żeby np grzejniki na piętrze grzały lekko mniej niż na parterze żeby wyrównać temperaturę

Dodano po 9 [godziny] 19 [minuty]:

Po zmianie funkcji OFFSET na -2 jak narazie temperatura spadła z równych 22 do 21,3 więc coś dato dało, na piecu temperatura zadana 20•C a pomieszczeń pokazuje 21•C poczekam do jutra czy jeszcze spadnie do tych 20•C tak jak jest zadana, jeżeli nie to spróbuję OFFSET obniżyć do -4.
    Co do wyrównania temperatury w domu to przykręciłem delikatnie zawód dopływu wody do grzejnika ten na dole grzejnika, zrobiłem to we wszystkich grzejnikach na piętrze jednakowo, na dole na maksa otwarte tak jak było do tej pory i różnica temperatury jak narazie między piętrami to jakieś 0,5•C ale zobaczę jutro bo być może parter wolniej stygnie niż piętro stąd ta różnica może być.
  • REKLAMA
  • #7 20944535
    grzesiekskowron1
    Poziom 5  
    Podsumowując temperatura u mnie wyrównała się z zadana dopiero po ustawieniu OFFSET na -5•C a różnice w temperaturze między piętrem a parterem zniwelowałem do około 0,5•C przez przykręcenie zaworów wejścia/wyjścia wody na piętrze gdzie było 2 stopnie więcej niż na parterze
  • #8 20944538
    grzesiekskowron1
    Poziom 5  
    Problem rozwiązany, temat do zamknięcia.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukiwał pomocy w ustawieniu sterownika Buderus Logamatic 2107, aby temperatura zadana odpowiadała rzeczywistej temperaturze w pomieszczeniu. Po kilku próbach, w tym zmianie wpływu pomieszczeń oraz temperatury projektowej, użytkownik odkrył, że funkcja OFFSET może być użyta do skorygowania różnicy temperatur. Ustawienie OFFSET na -2 stopnie spowodowało spadek temperatury z 22 do 21,3 stopnia, a dalsze dostosowanie do -5 stopni pozwoliło na wyrównanie temperatury z zadaną. Użytkownik również zniwelował różnicę temperatur między piętrem a parterem poprzez regulację zaworów grzewczych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA