logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy da się zainstalować Windows 10 x64 na tablecie Kruger&matz 1086 z 2GB RAM?

Samson82 01 Lut 2024 16:13 567 6
REKLAMA
  • #1 20939627
    Samson82
    Poziom 3  
    Ocena: 1

Witam, chciałbym zainstalować system 64-bitowy na swoim tablecie Kruger&Matz 1086. Posiada on 2 GB RAM-u i 64-bitowy procesor. Napotkałem pewien problem, ponieważ ten tablet posiada jakąś powłokę, która uniemożliwia instalację systemów 64-bitowych. Teraz pytanie, czy jest możliwość instalacji takiego systemu i czy będzie on działał prawidłowo? Jeśli tak, to prosiłbym o pomoc, ponieważ większość programów nie jest zdolna do działania na 32-bitowym systemie.

Może poprzez Microsoft Creation Tool zrobić instalator na oba systemy i wtedy podczas instalacji uda mi się wybrać x64?
  • REKLAMA
  • #2 20939650
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15548
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #3 20939749
    Samson82
    Poziom 3  
    Czyli wychodzi na to że posiadam uefi 32 bitowe i nic nie idzie z tym zrobić. Bez sensu używanie jest 64 bitowego procesora i instalowanie 32 bitowego uefi, jest to ograniczenie narzucone ze strony producenta. Jeśli jednak jest jakiś sposób to proszę o pomoc. Inaczej sprzęt zostanie bez użytku bo nie idzie na nim zrobić połowy rzeczy.
  • REKLAMA
  • #4 20939839
    lisek
    Serwisant RTV
    Ocena: 6900
    Co prawda Kiano Slimstick (Atom Z3735F), ale popatrz Link_ KIANO Slim Stick - Windows 10
    * nie mówi ,który Win10 32 czy 64-bit
    - zapewne 32-bit Link_ forum Elektroda
    * to samo co Kruger&matz 1086 z 2G

Cytat:
    32-bitowy system Windows (x86) jest instalowany w 32-bitowym interfejsie UEFI. 64-bitowy system Windows (x64) jest instalowany w 64-bitowym interfejsie UEFI.
    Jest to część specyfikacji UEFI, która określa, że bazowe oprogramowanie układowe jest zgodne ze środowiskiem uruchomieniowym systemu operacyjnego (łatwiejsze w przypadku interfejsów oprogramowania układowego).
  • #5 20945409
    strucel
    Poziom 36  
    Ocena: 624
    Przy 32Gb dysku eMMC i 2Gb RAM windows 10 jakikolwiek będzie działał jak żółw a po instalacji aktualizacji systemu nie będzie miejsca na zainstalowanie czegokolwiek innego.
  • #6 20951788
    Samson82
    Poziom 3  
    To nie chodzi o to czy by dobrze chodził czy nie. Miałem w planach zainstalować Windowsa z okrojonej dystrybucji Windows X-Lite. Chodzi o to że nie mogę normalnie pracować bez aplikacji google drive czy chociażby wygodną opcją jest messenger dla windowsa. Jednak właśnie te aplikacje chodzą tylko na x64. Próbowałem szukać ich w wersji x86 ale nie na tym mi zależy (i tak nie ma a jak już były to nie działały prawidłowo). Nawet office nie działa za dobrze. Jeśli się nie da to trudno. Korzystam tylko do oglądania filmów bo jednyną zaletą tego sprzętu jest większy ekran od telefonu :). Nie polecam zakupu tego sprzętu (ps. nie kupowałem tylko dostałem)
  • REKLAMA
  • #7 20952774
    lisek
    Serwisant RTV
    Ocena: 6900
    Spojrzyj na AOMEI PE Builder Link
    * okrojony WinPE

Zrzut ekranu narzędzia AOMEI PE Builder z opisem jego funkcji. Zrzut ekranu z kreatora AOMEI PE Builder umożliwiającego tworzenie rozruchowego środowiska WinPE.

lub kolejna Win10XPE
    Zrzut ekranu aplikacji WinBuilder z otwartym projektem Win10XPE i opcjami wyboru źródła ISO Windows 10.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik pyta o możliwość zainstalowania systemu Windows 10 x64 na tablecie Kruger&Matz 1086, który ma 2 GB RAM i 64-bitowy procesor, ale napotyka problemy z powłoką UEFI 32-bitową, co uniemożliwia instalację 64-bitowego systemu. Inni uczestnicy dyskusji wskazują, że tablet ma ograniczenia narzucone przez producenta, co sprawia, że instalacja 64-bitowego systemu jest niemożliwa. Użytkownik rozważa użycie okrojonej dystrybucji Windows X-Lite, ale obawia się, że aplikacje, które chce zainstalować, są dostępne tylko w wersji x64. Wskazano również na problemy z wydajnością systemu Windows 10 na urządzeniach z 2 GB RAM i 32 GB pamięci eMMC. Proponowane są alternatywy, takie jak AOMEI PE Builder i Win10XPE, które mogą być bardziej odpowiednie dla ograniczonego sprzętu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA