logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zestaw do konstruowania pojazdów, konstruktor, w szkole podstawowej...

przemek_bundy 03 Lut 2024 11:46 432 6
REKLAMA
  • #1 20942446
    przemek_bundy
    Poziom 12  
    Ocena: 90
    Witam...

Mój rocznik '78. pierwsza klasa podstawówki to rok '85.
    przypomniało mi się coś z czasów pierwszej klasy podstawówki.
    czasami Nasza pani na lekcji, wyciągała "magiczne pudełko". To był jakiś zestaw konstruktorki, do budowy pojazdów. ale czy tylko. Tego nie wiem.
    pamiętam że trzeba było przynieść ze sobą baterie płaską. i było można coś tam zbudować. Pamiętam, że było tam podwozie. które zawierało miejsce na baterie. wiem, że był silniczek. i ośka silniczka wystawała poza podwozie. były koła, które na obwodzie miały gumową obwódkę. żeby ośka silnika mogła napędzać pojazd. był chyba jeszcze jakiś przełącznik. być może tył/przód. Reszty kompletnie nie pamiętam. Wiem tylko, że bardzo lubiłem gdy pani nam rozdawała takie zestawy do budowy. Niestety nie pamiętam nic więcej, co zawierał ten zestaw. i co można było z tego jeszcze zbudować. Być może Ktoś wie co to było, może są jakieś zdjęcia jak to wyglądało...

Pozdrawiam...
  • REKLAMA
  • #2 20942873
    Madrik
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1189
    Wtedy pomoce szkolne produkowały często spółdzielnie inwalidów. Była to produkcja nisko seryjna, a większość tych zakładów upadła dawno temu.
    Dziś można kupić zestawy wzorowane na dawnym "małym konstruktorze", gdzie z metalowych i plastikowych elementów składa się różne mechanizmy i elementy, ale to raczej inspiracja.
    Chińczycy np. robią "Metal Models" z różnymi pojazdami w tym stylu.
    Można to kupić na popularnych portalach zakupowych.
  • REKLAMA
  • #4 20947267
    Mateusz_konstruktor
    Poziom 37  
    Ocena: 1110
    Madrik napisał:
    Dziś można kupić zestawy wzorowane na dawnym "małym konstruktorze", gdzie z metalowych i plastikowych elementów składa się różne mechanizmy i elementy, ale to raczej inspiracja.
    Chińczycy np. robią "Metal Models" z różnymi pojazdami w tym stylu.

Polacy też.
    https://www.alexander.com.pl/kategoria-produktu/zabawki-konstrukcyjne
  • REKLAMA
  • #5 20947774
    przemek_bundy
    Poziom 12  
    Dzięki, wiem o konstruktorach. ale myślałem że ktoś może coś wie właśnie o tamtym zestawie...
  • #6 20948829
    the_wizard
    Poziom 17  
    Ocena: 3
    W mojej szkole też były takie zestawy, wyglądały tak samo jak ten
  • REKLAMA
  • #7 20950518
    przemek_bundy
    Poziom 12  
    Serdeczne dzięki.
    trafiłeś w dziesiątkę. fajnie po tylu latach zobaczyć to jeszcze raz....

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik wspomina o zestawie do konstruowania pojazdów z czasów podstawówki, który zawierał podwozie, silniczek, koła oraz przełącznik. Inni uczestnicy dyskusji sugerują, że mogło to być coś podobnego do klocków Meccano lub zestawów produkowanych przez spółdzielnie inwalidów. Wspomniano również o współczesnych zestawach konstrukcyjnych, takich jak "Metal Models", które są dostępne na popularnych portalach zakupowych. Użytkownik wyraża wdzięczność za pomoc w przypomnieniu sobie zestawu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA