Witam serdecznie,
pierwszy raz w życiu mam styczność z tym forum, także z góry przepraszam, jeśli coś robię nie tak. Zwracam się z uprzejmą prośbą o pomoc, bo mnie to wykańcza. Może akurat ktoś coś wie.
Sytuacja jest następująca: od dłuższego czasu borykam się z problemem ze światłami stopu i pozycyjnymi w Peugeocie 206, 1.4l, 2003, benzyna. Przeprowadzane były różne testy i fakty są takie:
Główny problem: naciśnięcie pedału hamulca nie zaświeca pierwszych dwóch (lewe i prawe) świateł stopu. Trzeci stop (górny) działa poprawnie.
Dodatkowo przy naciśnięciu pedału hamulca gaśnie lewe tylne pozycyjne (jeśli pozycyjne są włączone), albo zaświeca się lewe przednie pozycyjne (jeśli pozycyjne są wyłączone i samochód jest odpalony).
Tylne dwuwłóknowe żarówki P21/5W stop+pozycyjne na pewno są sprawne, świeżo wymienione, odpowiednio włożone, a uprzednio sprawdzone zasilaczem 12V.
Wszystkie pozostałe światła w samochodzie działają jak trzeba. Najważniejszy problem ze stopami.
Była kiedyś wymieniana cała tylna klapa, co wzbudza podejrzenia, jednak odpięcie idącej do niej wiązki nie wpływa na działanie prawego światła stopu (i tak nie działa przy wciśnięciu pedału).
Przypuszczam (i tylko przypuszczam), że coś gdzieś jakieś kabelki są pomerdane, ale nie jestem w stanie dociec, co albo gdzie jest nie tak.
Za wszelkie mogące się okazać pomocne sugestie ślicznie dziękuję. Może akurat mi się poszczęści...