Niedawno kupiłem niedrogie inteligentne wtyczki kompatybilne z Tuya: IMMAX NEO LITE 07762L. Zaciekawiło mnie ich wnętrze i chciałem pozbyć się zależności od chmury.
^^ Rozbiórka inteligentnej wtyczki ze wszystkimi trikami, których nauczyłem się otwierając trzy z nich ^^
Po otwarciu, jak pokazano na filmie, okazało się, że jest to BK7231N - CB2S - Bingo
Ten wariant chipów ma wszystkie piny po jednej stronie i wygodnie, wszystkie wymagane są w rzędzie obok siebie (z wyjątkiem pinu CEN, który jest po drugiej stronie). Tutaj pożyczyłem zdjęcia samego chipa z https://www.elektroda.com/rtvforum/topic3951016.html
Stąd to była bułka z masłem. Najpierw przylutowałem kilka przewodów dupontowych na pinach 3,3V; GND; RX1; TX1; CEN podłączył go do adaptera USB-TTL i mógł go sflashować jak każdy inny układ BK7231N. Jedyny problem związany z oprogramowaniem, jaki znalazłem, polega na tym, że gdy ltchiptool wygenerował ESPHome YAML ze zrzuconego oprogramowania, podział napięcia wynosił 1600 zamiast 800. Po ponownym wgraniu nowego oprogramowania pomiar mocy był prawidłowy.
Oprócz Bekena posiada układ scalony BL0937 do pomiaru energii
Szablon (automatycznie wygenerowany z oprogramowania sprzętowego tuya):
Kod: JSON
szczerze mówiąc, nie jestem pewien, co umieścić na niektórych elementach zastępczych