Jak zbudowana jest "inteligentna", zdalnie sterowana lampa Tuya? Jaki moduł Wi-Fi jest w środku? W jakim stopniu nagrzewa się wnętrze przy świeceniu z pełną jasnością, oraz czy można jakoś te grzanie zredukować? Czy można połączyć tego typu produkt z Home Assistant i korzystać z niego bez chmury? Przekonajmy się!
Zacznijmy od zawartości zestawu. Co takiego dostajemy, gdy zapłacimy dobre 80 złotych?
W zestawie jest instrukcja, lampa, śrubki do mocowania oraz pilot. Pilot jest tylko dodatkiem, najważniejsze jest sterowanie przez Wi-Fi - aplikacja. Pilot komunikuje się z lampą przez Bluetooth, choć nie analizowałem szczegółów jego protokołu.
Instrukcja:
Wnętrze lampy
Zdejmujemy pierścień - podważamy zaczepy. Nie ma tu śrubek.
Lampa opiera się o moduł CBU, czyli BK7231N. Oznaczenie PCB to SD205BK - 2024.08.
U2, U3 i U4 to osobne stałoprądowe kontrolery LED:
DX2286EB to trzykanałowy sterownik LED, ale z tego co rozumiem, to po prostu użyto kilku bo LEDów jest dużo.
Kontroler jest zasilany z sieci i potrzebuje minimum zewnętrznych elementów do pracy.
Zostaje zasilanie modułu Wi-Fi. Realizuje je BP2525 - przetwornica obniżające napięcie, nieizolowana.
Test z aplikacją Tuya
Zgodnie z instrukcją - w parowanie wchodzimy wykonując cykle załączenia/odłączenia zasilania, w trybie parowania lampa miga. Dodajemy ją przez apkę.
Zdaniem apki model produktu to WiFi 5001:
W apce mamy kontrolę osobno nad temperaturą bieli i osobno nad kolorami. Nie da się zapalić wszystkich LEDów na raz:
Dodatkowo mamy sceny i tryb muzyczny (kontrola z telefonu - lampa nie ma mikrofonu).
Oczywiście są też automatyzacje i scenariusze, tak jak normalnie w Tuya. Z ciekawszych rzeczy jest gradient - można ustawić jak szybko/wolno włączają się lampy. Ciekawy jest też tryb "nie przeszkadzać" - uniemożliwia on lampie włączenie się po powrocie zasilania - zastanawiam się, po co on jest? Raczej wolę, gdy lampa pamięta swój poprzedni stan.
Zmierzyłem moc przy różnych kolorach - RGB wyszło około 7 W, temperatury bieli 24 W.
Test nagrzewania
Ustawiłem pełną jasność oraz nałożyłem pokrywę. Bez pokrywy temperatura by była niższa, bo z nią lampa jest dość szczelnie zamknięta. Oto rezultaty po dwóch godzinach:
Sterowniki stałoprądowe LED grzeją się do 90 °C.
Grzeje się też zasilacz (dla modułu Wi-Fi), ale troszkę mniej:
Przy samym układzie Wi-Fi jest około 60 °C.
Zmiana firmware
Zmiana firmware na OpenBeken pozwala uwolnić ten produkt od chmury, od serwerów producenta i uruchomić go 100% lokalnie. Pozwala też sparować go z Home Assistant. Do wgrania OBK używamy Easy GUI Flasher:
https://github.com/openshwprojects/BK7231GUIFlashTool
Potrzebny jest konwerter USB na UART i cztery przewody:
Wszystko robimy przy odłączonej całkowicie lampie od sieci. Dodałem topnik, pobieliłem pady, przylutowałem przewody:
Oczywiście potrzeba do tego solidnego źródła 3.3 V, nie bezpośrednio z konwertera USB na UART. Wszystko zgodnie z instrukcją flashera.
Najpierw kopia zapasowa by poznać konfiguracje GPIO, a potem wgrywamy nowy firmware.
JSON Tuya:
Kod: JSON
Opis słowny GPIO:
Device configuration, as extracted from Tuya:
- LED Cool (Channel 4) on P26
- LED Blue (Channel 3) on P8
- PWM Frequency 1000
- LED Red (Channel 1) on P24
- LED Green (Channel 2) on P7
- LED Warm (Channel 5) on P6
Device seems to be using CBU module, which is using BK7231N.
And the Tuya section starts, as usual, at 2023424
Szablon OBK:
Kod: JSON
Instrukcja import:
Na ten moment alternatywny firmware nie wspiera pilota na Bluetooth, ale będzie to dodane w przyszłości.
Po zmianie firmware można dodać komendę led_dimmerScale 0.8 by zredukować grzanie, zgodnie z osobnym materiałem:
Jak mocno grzeje się lampa LED Tuya sterowana przez Wi-Fi? Zmiana firmware i przedłużenie życia
Teraz lampa jest kompatybilna z Home Assistant:
Można też zobaczyć materiał o podobnym produkcie, tyle, że z indywidualnie adresowalnymi LEDami:
Na OBK warto też dodać komendę powersave 1 do komendy startowej lub autoexec.bat aby oszczędzić nieco energii i zredukować grzanie modułu Wi-Fi.
Podsumowanie
Fabrycznie ta lampa dość mocno się grzeje. Zastanawiam się, na ile skraca to życie LEDów.
Po zmianie firmware można wedle uznania zredukować grzanie, choć nie jest to jedyny zysk z przeróbki. Przede wszystkim uwalnia to produkt od chmury i pozwala go połączyć z Home Assistant.
Jedynie będę musiał ten pilot dokładniej przeanalizować, bo na ten moment nie jest on wspierany, dopiero będzie to dodawane.
Czy korzystacie z tego typu lamp? Jakie widzicie dla nich plusy? Mi najbardziej podoba się kontrola temperatury bieli - można dostosować odcień do pracy.
Fajne? Ranking DIY Pomogłem? Kup mi kawę.