logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak bardzo nagrzewa się lampa sufitowa 24 W Tuya? Test, wnętrze oraz zmiana firmware

p.kaczmarek2 08 Maj 2026 12:41 993 2

TL;DR LABEL_AI_GENERATED

• Rozebrano i przetestowano sufitową lampę Tuya 24 W z modułem CBU/BK7231N oraz pilotem Bluetooth, sprawdzając jej budowę, grzanie i pracę lokalną.
  • W środku siedzą trzy stałoprądowe kontrolery LED DX2286EB, a zasilanie modułu Wi-Fi realizuje nieizolowana przetwornica BP2525.
  • Przy pełnej jasności i zamkniętej pokrywie sterowniki LED osiągnęły 90 °C, a okolice układu Wi-Fi około 60 °C po dwóch godzinach.
  • OpenBeken odcina lampę od chmury, pozwala dodać ją do Home Assistant i umożliwia komendy led_dimmerScale 0.8 oraz powersave 1 do ograniczenia grzania.
  • Pilot Bluetooth nie jest jeszcze wspierany, więc po zmianie firmware trzeba liczyć się z tą chwilową stratą funkcji.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
Słuchaj:
  • Jak bardzo nagrzewa się lampa sufitowa 24 W Tuya? Test, wnętrze oraz zmiana firmware
    Jak zbudowana jest "inteligentna", zdalnie sterowana lampa Tuya? Jaki moduł Wi-Fi jest w środku? W jakim stopniu nagrzewa się wnętrze przy świeceniu z pełną jasnością, oraz czy można jakoś te grzanie zredukować? Czy można połączyć tego typu produkt z Home Assistant i korzystać z niego bez chmury? Przekonajmy się!

Zacznijmy od zawartości zestawu. Co takiego dostajemy, gdy zapłacimy dobre 80 złotych?
    Jak bardzo nagrzewa się lampa sufitowa 24 W Tuya? Test, wnętrze oraz zmiana firmware Jak bardzo nagrzewa się lampa sufitowa 24 W Tuya? Test, wnętrze oraz zmiana firmware Jak bardzo nagrzewa się lampa sufitowa 24 W Tuya? Test, wnętrze oraz zmiana firmware
    W zestawie jest instrukcja, lampa, śrubki do mocowania oraz pilot. Pilot jest tylko dodatkiem, najważniejsze jest sterowanie przez Wi-Fi - aplikacja. Pilot komunikuje się z lampą przez Bluetooth, choć nie analizowałem szczegółów jego protokołu.
    Jak bardzo nagrzewa się lampa sufitowa 24 W Tuya? Test, wnętrze oraz zmiana firmware
    Instrukcja:
    Jak bardzo nagrzewa się lampa sufitowa 24 W Tuya? Test, wnętrze oraz zmiana firmware Jak bardzo nagrzewa się lampa sufitowa 24 W Tuya? Test, wnętrze oraz zmiana firmware

Wnętrze lampy
    Zdejmujemy pierścień - podważamy zaczepy. Nie ma tu śrubek.
    Jak bardzo nagrzewa się lampa sufitowa 24 W Tuya? Test, wnętrze oraz zmiana firmware Jak bardzo nagrzewa się lampa sufitowa 24 W Tuya? Test, wnętrze oraz zmiana firmware
    Lampa opiera się o moduł CBU, czyli BK7231N. Oznaczenie PCB to SD205BK - 2024.08.
    U2, U3 i U4 to osobne stałoprądowe kontrolery LED:
    DX2286EB to trzykanałowy sterownik LED, ale z tego co rozumiem, to po prostu użyto kilku bo LEDów jest dużo.
    Kontroler jest zasilany z sieci i potrzebuje minimum zewnętrznych elementów do pracy.
    Zostaje zasilanie modułu Wi-Fi. Realizuje je BP2525 - przetwornica obniżające napięcie, nieizolowana.

Test z aplikacją Tuya
    Zgodnie z instrukcją - w parowanie wchodzimy wykonując cykle załączenia/odłączenia zasilania, w trybie parowania lampa miga. Dodajemy ją przez apkę.
    Zdaniem apki model produktu to WiFi 5001:
    Jak bardzo nagrzewa się lampa sufitowa 24 W Tuya? Test, wnętrze oraz zmiana firmwareJak bardzo nagrzewa się lampa sufitowa 24 W Tuya? Test, wnętrze oraz zmiana firmwareJak bardzo nagrzewa się lampa sufitowa 24 W Tuya? Test, wnętrze oraz zmiana firmware
    W apce mamy kontrolę osobno nad temperaturą bieli i osobno nad kolorami. Nie da się zapalić wszystkich LEDów na raz:
    Jak bardzo nagrzewa się lampa sufitowa 24 W Tuya? Test, wnętrze oraz zmiana firmwareJak bardzo nagrzewa się lampa sufitowa 24 W Tuya? Test, wnętrze oraz zmiana firmware
    Dodatkowo mamy sceny i tryb muzyczny (kontrola z telefonu - lampa nie ma mikrofonu).
    Jak bardzo nagrzewa się lampa sufitowa 24 W Tuya? Test, wnętrze oraz zmiana firmwareJak bardzo nagrzewa się lampa sufitowa 24 W Tuya? Test, wnętrze oraz zmiana firmware
    Oczywiście są też automatyzacje i scenariusze, tak jak normalnie w Tuya. Z ciekawszych rzeczy jest gradient - można ustawić jak szybko/wolno włączają się lampy. Ciekawy jest też tryb "nie przeszkadzać" - uniemożliwia on lampie włączenie się po powrocie zasilania - zastanawiam się, po co on jest? Raczej wolę, gdy lampa pamięta swój poprzedni stan.
    Jak bardzo nagrzewa się lampa sufitowa 24 W Tuya? Test, wnętrze oraz zmiana firmwareJak bardzo nagrzewa się lampa sufitowa 24 W Tuya? Test, wnętrze oraz zmiana firmwareJak bardzo nagrzewa się lampa sufitowa 24 W Tuya? Test, wnętrze oraz zmiana firmware
    Zmierzyłem moc przy różnych kolorach - RGB wyszło około 7 W, temperatury bieli 24 W.

Test nagrzewania
    Ustawiłem pełną jasność oraz nałożyłem pokrywę. Bez pokrywy temperatura by była niższa, bo z nią lampa jest dość szczelnie zamknięta. Oto rezultaty po dwóch godzinach:
    Sterowniki stałoprądowe LED grzeją się do 90 °C.
    Grzeje się też zasilacz (dla modułu Wi-Fi), ale troszkę mniej:
    Przy samym układzie Wi-Fi jest około 60 °C.

Zmiana firmware
    Zmiana firmware na OpenBeken pozwala uwolnić ten produkt od chmury, od serwerów producenta i uruchomić go 100% lokalnie. Pozwala też sparować go z Home Assistant. Do wgrania OBK używamy Easy GUI Flasher:
    https://github.com/openshwprojects/BK7231GUIFlashTool
    Potrzebny jest konwerter USB na UART i cztery przewody:
    Wszystko robimy przy odłączonej całkowicie lampie od sieci. Dodałem topnik, pobieliłem pady, przylutowałem przewody:
    Oczywiście potrzeba do tego solidnego źródła 3.3 V, nie bezpośrednio z konwertera USB na UART. Wszystko zgodnie z instrukcją flashera.
    Najpierw kopia zapasowa by poznać konfiguracje GPIO, a potem wgrywamy nowy firmware.
    JSON Tuya:
    Kod: JSON
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod

Opis słowny GPIO:

Device configuration, as extracted from Tuya: 
    - LED Cool (Channel 4) on P26
    - LED Blue (Channel 3) on P8
    - PWM Frequency 1000
    - LED Red (Channel 1) on P24
    - LED Green (Channel 2) on P7
    - LED Warm (Channel 5) on P6
    Device seems to be using CBU module, which is using BK7231N.
    And the Tuya section starts, as usual, at 2023424

Szablon OBK:
    Kod: JSON
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod

Instrukcja import:

Na ten moment alternatywny firmware nie wspiera pilota na Bluetooth, ale będzie to dodane w przyszłości.
    Po zmianie firmware można dodać komendę led_dimmerScale 0.8 by zredukować grzanie, zgodnie z osobnym materiałem:
    Jak mocno grzeje się lampa LED Tuya sterowana przez Wi-Fi? Zmiana firmware i przedłużenie życia
    Teraz lampa jest kompatybilna z Home Assistant:

Można też zobaczyć materiał o podobnym produkcie, tyle, że z indywidualnie adresowalnymi LEDami:

Na OBK warto też dodać komendę powersave 1 do komendy startowej lub autoexec.bat aby oszczędzić nieco energii i zredukować grzanie modułu Wi-Fi.

Podsumowanie
    Fabrycznie ta lampa dość mocno się grzeje. Zastanawiam się, na ile skraca to życie LEDów.
    Po zmianie firmware można wedle uznania zredukować grzanie, choć nie jest to jedyny zysk z przeróbki. Przede wszystkim uwalnia to produkt od chmury i pozwala go połączyć z Home Assistant.
    Jedynie będę musiał ten pilot dokładniej przeanalizować, bo na ten moment nie jest on wspierany, dopiero będzie to dodawane.
    Czy korzystacie z tego typu lamp? Jakie widzicie dla nich plusy? Mi najbardziej podoba się kontrola temperatury bieli - można dostosować odcień do pracy.

Fajne? Ranking DIY
    Pomogłem? Kup mi kawę.
    O autorze
    p.kaczmarek2
    Moderator Smart Home
    Inżynier programista z wieloletnim doświadczeniem embedded i full stack developer.
    Specjalizuje się w: embedded, Full-Stack Developer
    p.kaczmarek2 napisał 14795 postów o ocenie 12952, pomógł 659 razy. Jest z nami od 2014 roku.
  • #2 21899038
    MiG25
    Poziom 23  
    Ocena: 99
    p.kaczmarek2 napisał:
    Ciekawy jest też tryb "nie przeszkadzać" - uniemożliwia on lampie włączenie się po powrocie zasilania - zastanawiam się, po co on jest? Raczej wolę, gdy lampa pamięta swój poprzedni stan.

Można sobie wyobrazić , że masz zanik prądu więc kładziesz się spać , a w środku nocy nagle masz powrót zasilania....
  • #3 21899042
    p.kaczmarek2
    Moderator Smart Home
    Ocena: 12952
    W sumie tak, ale to nie tłumaczy po co taki dziwny sposób włączania:
    Zrzut ekranu z tekstem instrukcji; podkreślone zdanie o włączeniu i wyłączeniu lampy w 5 s.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
Słuchaj:
REKLAMA