logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy można dodać moduł GSM do centrali Satel Perfecta IP 32 WRL bez slotu na kartę?

ptr92 07 Lut 2024 07:59 1134 10
  • #1 20949009
    ptr92
    Poziom 19  
    Ocena: 248
    Cześć,
    kupując Perfecta znalazłem informację że każda centralna posiada możliwość podłączenia karty GSM. Moja niestety nie ma slotu na karty.
    Zastanawiam się czy jest możliwość dołożenia karty?
    Obecnie centralne mam podłączony przez skrętkę rj-45 ze switchem i routerem, jednak wolałbym mieć alternatywny sposób powiadamiania.
    Pare razy robiąc coś na routerze, resetowałem go, na co Perfecta nic sobie z tego nie zrobiła - nie dostałem powiadomienia o tym, że brakuje połączenia z internetem.
  • #2 20949014
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15525
    Skoro resetowałeś router to jak miała wysłać informacje i o czym?
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #3 20949033
    ptr92
    Poziom 19  
    Aplikacja powinna wysłać o braku połączenia z centralą.
    Akurat ja mam router połączony po zasilaczu UPS. Ale w innym przypadku gdy nie da dołożyć sie alternatywnego źródła komunikacji, to wystarczy że złodziej wyłączy prąd w skrzynce przedlicznikowej i po informacji o włamaniu. A wycie koguta? Często koguty wyją i sąsiedzi nic sobie z tego nie robią
  • Pomocny post
    #4 20949117
    bhtom
    Poziom 39  
    Ocena: 604
    Witam,

ptr92 napisał:
    Zastanawiam się czy jest możliwość dołożenia karty?

Możesz dołożyć chociażby moduł GPRS-A LTE.

ptr92 napisał:
    wystarczy że złodziej wyłączy prąd w skrzynce przedlicznikowej i po informacji o włamaniu.

Uszkodzić sygnał internetu w niektórych przypadkach jest chyba prościej od wyłączenia zasilania...

ptr92 napisał:
    A wycie koguta?

Koguty to pieją jak coś, a w SSWiN są sygnalizatory...

Pozdrawiam.
  • #5 20949974
    ptr92
    Poziom 19  
    Teraz głównie skrzynki przelicznikowe są w ogrodzeniach. Ja osobiście wolałbym otworzyć skrzynkę i wyłączyć bezpieczniki ;)
    Ok, dzięki za info
  • #6 20950032
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15525
    No i wychodzi ludzka ignorancja - zamiast zasilać rezerwowo rzeczy niezbędne ludzie mają to gdzieś.
    Dołóż GSM jak napisał @bhtom .
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #7 20950878
    ptr92
    Poziom 19  
    Chyba nie do mnie ten przytyk z zasilaniem? a jeśli tak, to wiekszą ignorancją jest brak dokładnego czytania postu autora, w którym się wypowiadamy ;)
  • #9 20951112
    fred4u
    Poziom 27  
    Ocena: 198
    Nie rozumiem koncepcji typu "Perfecta Ip".
    Niby ma sens, ale nie do końca.
    W "domowych" zastosowaniach (w przeciwieństwie do standardów korporacyjnych), sieć LAN ma raczej status "opcjonalny". Jeżeli działa - fajnie; jeżeli przestaje działać - nic złego się nie dzieje.
    Typowi operatorzy domowi sieci WAN, nie zapewniają niezawodności na poziomie sieciowym (wszystkie Orange światłowody, Vectry i inne UPC).
    Sieć komórkowa to inna bajka,stąd tak świetnie się nadaje do łączności alarmowej, i jest teraz najlepszym wyborem do tego celu.
    Teraz, utrzymując aktywną kartę SIM mamy teraz dostęp do transmisji danych, w ilości wystarczającej do typowych zastosowań alarmowych (monitoring, aplikacja, powiadomienia push).
    Co zatem daje łącze LAN? Niewiele. Nie obniżymy kosztów karty SIM, bo i tak typowo mieścimy się w najniższych limitach, a samą kartę i tak trzeba utrzymać (dla niezawodności łączności alarmowej). Jeżeli jest dodatkiem do np. integracji z automatyką - okej, ale to raczej nie perfecta. Łączność IP w niezawodnej infrastrukturze koropracyjnej również jest OK, ale to znowu nie Perfecta.
    Nie widzę zadnych korzyści. A może czegoś nie dostrzegam?
  • #10 20951385
    ptr92
    Poziom 19  
    Chyba nie do mnie ten przytyk z zasilaniem? a jeśli tak, to wiekszą ignorancją jest brak dokładnego czytania postu autora, w którym się wypowiadamy ;)
  • #11 20951405
    bhtom
    Poziom 39  
    Ocena: 604
    Witam,

ptr92 napisał:
    Chyba nie do mnie ten przytyk z zasilaniem?

A właśnie, że do Ciebie...

bhtom napisał:
    Witam,

To w którym miejscu Kolego @ptr92 napisałeś, że router masz zasilany z zasilacza buforowego?
    No chyba nie w tym:

ptr92 napisał:
    Akurat ja mam router połączony po zasilaczu UPC.

ptr92 napisał:
    Akurat ja mam router połączony po zasilaczu UPS.

Przyznaj się do tego, że popełniłeś literówkę w poście, a nie po cichu poprawiasz post, jednocześnie zarzucając innym, że się czepiają...
    Zanim się zatwierdzi wysłanie posta, to warto go przeczytać.

Pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik pyta, czy można dodać moduł GSM do centrali Satel Perfecta IP 32 WRL, która nie ma slotu na kartę SIM. W odpowiedziach podkreślono, że możliwe jest podłączenie modułu GPRS-A LTE jako alternatywnego źródła komunikacji. Zwrócono uwagę na problemy związane z niezawodnością połączenia internetowego oraz na konieczność zasilania rezerwowego dla urządzeń alarmowych. Wskazano, że sieć komórkowa jest bardziej niezawodna w kontekście systemów alarmowych niż tradycyjne połączenia LAN.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA