logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Czy schemat rozbudowy rozdzielni elektrycznej jest poprawny?

duchag 07 Lut 2024 14:06 405 4
  • #1 20949682
    duchag
    Poziom 2  
    Witam,
    z góry przepraszam jeśli to nie ten dział.
    Czy uważacie że według tego schematu podłączenie jak i użyte podzespoły będą ok??
    Wiem że można by wszystko rozbić na osobne bezpieczniki itd, ale nie ma położonych tylu przewodów, a i miejsce na rozdzielnie elektryczną
    jest ograniczone, dotychczasowe podłączenie odbywa się na 2 bezpiecznikach B 20A gniazdka i B 16A światło na całe mieszkanie, a przyłącze to tylko 2 przewody bez uziemienia, zasilanie oczywiście jednofazowe.
    Pozdrawiam
    Grzegorz
    Schemat instalacji elektrycznej z opisanymi bezpiecznikami i wyłącznikami różnicowo-prądowymi. Schemat połączeń elektrycznych z listą podzespołów
  • #2 20949700
    dzidek1968
    Poziom 28  
    Ocena: 388
    duchag napisał:

Czy uważacie że według tego schematu podłączenie jak i użyte podzespoły będą ok??

Niespecjalnie. Do czego ma służyć B20 (i po co dwubiegunowy) przed RCD? Jako wyłącznika głównego nie używa się wył. nadprądowego. Dlaczego zabezpieczasz odwody gniazd B20? Czy tylko niedokładnie narysowałeś ten schemat czy faktycznie nie ma tam wydzielonego PE? Przewód N po RDC służy tylko obwodom podłączonym do tego RCD, żadnym innym, a Ty połączyłeś oba wyjścia. Natomiast zastosowanie trójfazowego RCD w jednofazowej instalacji to już chyba kuriozum ;-).
    Sorry, po trzecim przeczytaniu Twojego postu dotarło do mnie, że zasilanie masz dwużyłowe. W takim razie po co w ogóle RCD? I dlaczego chcesz przerywać PEN w rozdzielnicy?
  • #3 20950231
    kkas12
    Poziom 43  
    Ocena: 4272
    Namieszaleś kolego aż oczy bolą.
    Po co dwutorowy wyłącznik nadmiarowy jako wyłącznik główny? Ma być np: FR 40A i to jednotorowy.
    Za nim podział PEN na PE i N.
    Po co te (chyba) ZUG'i za tym niby wyłącznikiem?
    Każda sekcja z RCD musi posiadać swoją szynę N.
    Jak pisano obwody gniazdowe to max 16A a przewód 3x2,5.
    Obwody oświetleniowe to max 10A a przewód 3x1,5.
    Po co wyłącznik RCD z członem nadmiarowym skoro za nim i tak muszą być zabezpieczenia poszczególnych obwodów?
    Co to za obwód bez RCD?

Ta co narysowałeś nie pozwoli na załączenie źadnego RCD.

Tylko zasadniczą kwestią jest upewnienie się w stu procentach co do ukladu sieci.
    Od tego naży zacząć.
  • #4 20950670
    zbich70
    Poziom 43  
    Ocena: 6583
    duchag napisał:
    podłączenie odbywa się na 2 bezpiecznikach B 20A gniazdka
    Rozumiem, że owe gniazda są na prąd znamionowy 20A, nie standardowe 16A? Przekrój przewodów zasilających również jest pod tym względem przemyślany?
    Obwody oświetlenia jak sądzę są analogicznie przeanalizowane.
    No i to co już wspomniano wyżej:
    kkas12 napisał:
    Każda sekcja z RCD musi posiadać swoją szynę N.
    To wskazuje, że w ogóle nie rozumiesz na jakiej zasadzie działa RCD. Zwarłeś odejścia N z dwóch RCD, a to oznacza całkowicie przypadkowy rozpływ prądu.
    A to tym bardziej, szanowny autorze, świadczy tylko o tym, że instalacjami elektrycznymi nie powinni zajmować się amatorzy.
  • #5 20980133
    duchag
    Poziom 2  
    Zacznę od tego że jestem laikiem jeśli chodzi o elektrykę, mogę wymienić gniazdko, bezpiecznik i tyle..... nie przeszukiwałem internetu na temat podłączeń rozdzielni itd. bo po prostu nie miałem na to czasu, lepszym wyjściem wydało mi się zamieszczenie postu na forum. A post zamieściłem bo te rysunki dostałem od znajomego i liczyłem na instruktywne rozwiązanie mojego pytania a nie ataku (lubię mieć zawsze kilka opinii na dany temat). Zresztą jak się okazało, ten schemat podłączenia był dziełem jakiegoś praktykanta i żartem znajomego, nie przypuszczał że wrzucę to na internet, a sam jak się okazało jest tu na forum i jak zobaczył ten post to myślał że pęknie ze śmiechu. Dodam że rozdzielna została przerobiona, oczywiście nie według w/w schematu.
REKLAMA