logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaki prostownik bedzie ładowac akumulator

samnaprawiam75 07 Lut 2024 15:19 2580 82
Najlepsze odpowiedzi

Jaki prostownik lub ładowarka będzie odpowiednia do ładowania akumulatora 56 Ah, gdy jednocześnie zasilam odbiorniki z przetwornicy 12 V/230 V?

Do akumulatora 56 Ah wystarczy prostownik/ładowarka około 5–6 A; zalecany prąd ładowania to mniej więcej 1/10 pojemności, więc 4 A jest poprawne, tylko ładowanie będzie wolniejsze i urządzenie może się grzać przy pracy na maksimum [#20949822] Nie powinno się używać prostownika jako zasilacza do telewizora przez przetwornicę 230 V, bo to generuje duże straty energii; lepiej zasilać odbiorniki bezpośrednio z 12 V, jeśli to możliwe [#20949941][#20952011] Jeśli źródłem mają być panele PV, potrzebny jest regulator ładowania MPPT albo inwerter hybrydowy z MPPT, a nie zwykły prostownik podłączony do paneli [#20953051][#20958547] Do jednoczesnego ładowania i zasilania odbiorników kilku uczestników sugerowało większy, dobrze regulowany układ około 15–20 A albo dwa prostowniki dające łącznie ok. 20 A, ale tylko przy poprawnym sterowaniu i dobranym akumulatorze [#20951830][#20954095][#20956194] W praktyce najlepiej rozdzielić obciążenia, ograniczyć moc odbiorników i użyć sprzętów na 12/24 V, bo akumulator rozruchowy nie jest dobrym magazynem do głębokich cykli [#20949941][#20954781]
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
  • #1 20949804
    samnaprawiam75
    Poziom 6  
    Ocena: 5
    Jaki prostownik poradzi sobie z naładowaniem akumulatora o pojemności 56 AH? Obecnie używam prostownika 4A z Biedronki, ale staje się on gorący i nie nadąża naładować akumulatora jednocześnie korzystając z przetwornicy 12V 2000W, 230V sinus. Na przykład, chciałbym włączyć telewizor o mocy 100W, ale ten prostownik ma funkcję ładowania do 16,3V i jak wspomniałem, staje się bardzo gorący. Proszę o jakieś wskazówki lub parametry.
  • Pomocny post
    #2 20949822
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    Ocena: 4646
    Każdy prostownik "robi się ciepły", bo tak jest zrobione, że w trakcie ładowania grzeją się niektóre elementy. Do normalnego ładowania zalecany jest prąd nie większy niż 1/10 pojemności akumulatora, w tym przypadku 5,6 A, więc ładowanie prądem 4 A jest jak najbardziej prawidłowe, z tym, że jak prostownik pracuje na swoim max, to wydzielane ciepło będzie większe.
  • Pomocny post
    #3 20949827
    kkknc
    Poziom 43  
    Ocena: 6688
    Bez sensu ładować akumulator i w lutym czasie podłączyć do nie przetwornicę by zasilić telewizor.
    Zasilanie telewizora z sieci jak widać za skomplikowane. Trzeba jeszcze bo utrudnić.
  • #4 20949863
    m2606
    Poziom 34  
    Ocena: 577
    Nie kombinuj, bo zniszczysz sobie baterię.
    Korzystając z telewizora masz za słaby prostownik, za to jak go odłączysz to jest wystarczający.
    Jak zapakujesz jakiś silniejszy to zagotujesz akumulator jak wyłączysz telewizor i tyle będzie.
    Do tego to 16 V... Mniemam, że to jakaś ładowarka programowalna.
  • Pomocny post
    #5 20949875
    klamocik
    Poziom 36  
    Ocena: 723
    Nic dziwnego, ale jak dobrze czytam to: nie nadąży naładować akumulatora gdy jest obciążony jeszcze przetwornicą. I ty się dziwisz, że się grzeje 100 W zasila 2 kW?
  • #6 20949884
    samnaprawiam75
    Poziom 6  
    Telewizor bierze około 100 W, a prostownik 50 W. To chodzi o to, że robię test. Panel słoneczny będzie ładować akumulator i ma to wszystko działać na działce, bo tam nie ma prądu. Prostownik, który będzie ładować akumulator, i w tym czasie mogę oglądać telewizor, żarówkę 5 W, laptop oraz ładować telefon. Razem potrzebne jest około 500 W. Myślę o takim zestawie: akumulator 100 AH AGM lub LiFePo4 100 AH i prostownik 15 A do 14,8 V z układem. Panel słoneczny 100 W, tylko żeby ładował za dnia, później musiałby wytrzymać taki akumulator do wieczorka, żeby obejrzeć jakiś film. Wiem, że można jeszcze zrobić tak, że przełączy się ładowanie akumulatora na wiatrak przy domu, ale jak to wszystko zgrać, jakie zestawy są potrzebne, bo prądu tam nie przewiduje plan zagospodarowania podłączyć. Można kupić telewizor na baterie i radyjko oraz power banki, żeby naładować telefon, a laptop na baterii wytrzyma może ze dwie godzinki. Latarkę też trzeba naładować, a świeczki to mi się kojarzy, że średniowieczem.

Dodano po 2 [minuty]:

To musi być przetwornica 300 W, żeby spokojnie to wszystko grało i telewizor też. Ale jak podłączyłem suszarkę 1500 W, to po minucie przetwornica pokazała, że akumulator wydojony 11,5 V.

Akumulator 200 AH by to wszystko pociągnął, a przetwornica też spokojnie. Ale weź taki duży akumulator, potem naładuj to już chyba siła 400 V będzie potrzebna, he.
  • Pomocny post
    #7 20949941
    kkknc
    Poziom 43  
    Znowu jakie kombinację bez sensu.
    Przetwornica 230V nie potrzebna. Zabiera tylko energię.
    Jest całkowicie bez sensu. Reszta też.
    Tani akumulator AGM 100Ah do głębokie rozładowania to jakieś 800zł. Dobry dwa razy tyle. Są telewizory na 12V/24V.
    A nawet zwykłe dzisiejsze LED. Maj w środku przetwornicę dające potrzebna mu do pracy napięcia. Jest ich parę. Ale jak pisałem są telewizory z zasilaczem osobnym lub wejściem na 12V z akui. I taki ci jest potrzebny. Laptop, masz zasilacze na 12V i to uniwersalne. Gdzie nastawiasz sobie potrzebne napięcie i dopasujesz wtyk. Telefon to samo. Ładowarka do gniazda zapalniczki.
  • Pomocny post
    #9 20949961
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    Niektórzy jadą na działkę by nacieszyć się przyrodą i przebywaniem w towarzystwie bliskich osób, a inni po to, by oglądać telewizję. @samnaprawiam75 Możesz jeszcze dokupić agregat prądotwórczy i będziesz mógł spokojnie oglądać w telewizję, słuchając pomruku agregatu, zamiast odgłosu ptaków.
  • Pomocny post
    #10 20949965
    kkknc
    Poziom 43  
    Oglądanie TV na działce to już inna sprawa.
  • Pomocny post
    #11 20949967
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    No pewnie, nie można przeoczyć ważnego odcinka serialu.
  • #12 20949995
    samnaprawiam75
    Poziom 6  
    Seriale są fajne, można sobie też tapetę ustawić w telewizorze, wodospad, ćwierkanie ptaków, a nawet ognisko z odgłosami.
    Na akumulatorze czy na bateriach wytrzymają sprzęty określony czas, trzeba je naładować albo kupić baterie, to znowu koszt, to dziękuję za takie porady.

Forum elektroda.pl albo może lepiej elektropogaduszki.pl
  • Pomocny post
    #13 20950084
    kortyleski
    Poziom 43  
    Ocena: 3853
    samnaprawiam75 napisał:
    Na akumulatorze czy na bateriach wytrzymają sprzęty określony czas to dziękuję za takie porady .

A czego się spodziewałeś? Panel o mocy 100Wp z dobrym kontrolerem mppt po uśrednieniu odda około 60W przez 7 godzin czyli 420Wh.
    Tyle wbijesz w akumulator. Odbierzesz z niego mniej bo straty. Jakieś 380Wh.
    Tv pobiera jakieś 30W, laptop 50. Ładowanie telefonu do 10. Oświetlenie niech będzie 10. Razem 100Wh. Czyli żeby dzienny bilans energetyczny był zerowy to twoje urządzenia mogą pracować max jakieś 3-3,5 godziny dziennie. Przy założeniu idealnie bezchmurnego nieba od rana do wieczora.

W realnych warunkach pogodowych podziel ten wynik na pół.

Do tego na działkę dowozisz pełen akumulator naładowany w domu. To 600Wh do kubełka. Można z niego podkraść gdy słonka mało.
    Nie wiem w jakim cyklu bywasz na działce. Weekendowo czy tylko w słoneczną pogodę? A może cały urlop?
    Co do pytania z tematu, prostownik służy do ładowania akumulatora a nie do zasilania podłączonych do akumulatora urządzeń. I tak go stosuj to on sobie spokojnie poradzi.

stanislaw1954 napisał:
    Niektórzy jadą na działkę by nacieszyć się przyrodą i przebywaniem w towarzystwie bliskich osób, a inni po to, by oglądać telewizję.

A kim ty jesteś żeby oceniać co kto ma robić na działce? Zapewne zresztą swojej? Być może autor mieszka w bloku na dziesiątym piętrze i w wolnym czasie woli TV obejrzeć w pokoju na poziomie zero mając za oknem trawnik, zieleń drzew i czyste powietrze zamiast betonu i spalin wokół?

stanislaw1954 napisał:
    nie można przeoczyć ważnego odcinka serialu.

Przez takich właśnie jak ty elektroda jest postrzegana tąk jak jest.
    Może zastosuj taką prostą zasadę że jak się nie ma nic do powiedzenia to się gębę na kłódkę trzyma...
  • #14 20950153
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    @kortyleski Na taka krytykę mogę odpowiedzieć tylko tak - jeśli gość mieszka na 10 piętrze wieżowca, to prościej będzie pociągnąć kabel na dach, przenieść z mieszkanie palmę i tam rozkoszować się urokami przyrody. A spaliny? przecież sami je produkujemy, każdy chce mieć samochód i nawet do kiosku po piiwo lepiej jechać niż się przejść. A może nad wieżowcem ich nie ma...
  • Pomocny post
    #15 20950167
    kortyleski
    Poziom 43  
    Ocena: 3853
    stanislaw1954 napisał:
    @kortyleski Na taka krytykę mogę odpowiedzieć tylko tak - jeśli gość mieszka na 10 piętrze wieżowca, to prościej będzie pociągnąć kabel na dach, przenieść z mieszkanie palmę i tam rozkoszować się urokami przyrody. A spaliny? przecież sami je produkujemy, każdy chce mieć samochód i nawet do kiosku po piiwo lepiej jechać niż się przejść. A może nad wieżowcem ich nie ma...

Chłopie, ty jesteś tak oderwany od rzeczywistości jak polityk. Jakie kable na dach na wspomnianym dziesiątym piętrze jak nad tym jest drugie dziesięć? Który zarząd nieruchomości pozwoli ci wejść na dach? Nawet gdyby to palma plus leżak na papie położonej na szczycie wysokościowca ma się nijak do domku w zieleni
  • #16 20950192
    samnaprawiam75
    Poziom 6  
    Cytat : Nie wiem w jakim cyklu bywasz na działce. Weekendowo czy tylko w słoneczną pogodę? A może cały urlop?
    Co do pytania z tematu, prostownik służy do ładowania akumulatora a nie do zasilania podłączonych do akumulatora urządzeń. I tak go stosuj to on sobie spokojnie poradzi.

Na działce na weekendowo ,co do paneli to może panelem potrzymać te 12 V żeby nie wydoić akumulatora do 10,5 v , i wozić naładowany akumulator to najlepsze rozwiązanie a ta ładowarka z biedronki 4 A ładuje teraz akumulator 56 AH i mam włączoną do testowania przetwornicę , bez obciążenia pobiera 150/300 mA ,dokładnie to musze zmierzyć ale to widocznie nie przeszkadza ładowarce bo ładuje ale wolniej teraz jest 14.5 ,przy 14 .8 ,pokaże pełne naładowanie i zobaczę za ile minut się włączy ponownie bo ta przetwornica coś tam czerpie tego prądu .

Są przetwornice co mają wbudowany prostownik typu awaryjnego UPS i podłącza się na sieci i można korzystać z prądu tylko nie wiem czy w trakcie ładowania akumulatora można podłączyć do gniazdka urządzenia i korzystać bez przerwy , coś wiecie na ten temat ?

Co do ładowania to jednak zatrzymało się przy 14,53 V i dalej nie ładuje ładowarka po wyłączeniu przetwornicy ,ładowarka pokazała ful .Czyli coś nie tak ,bo powinna ładować do 14,8 i wtedy zakończyć ładowanie .Testuje dalej
    Wyczytałem że :
    Urządzenie automatycznie przełączy się po zaniku napięcia sieci na pracę z akumulatora, a po powrocie napięcia 230V naładuje akumulator.

Czyli te UPS to inna bajka a mi się rozchodzi żeby prostownik ładował lub chociaż trzymał napięcie 12 V ale tak się nie da chyba .

Moim zdaniem to powinno być tak : jeden akumulator 100AH naładowane ful i podłączona przetwornica 2000/4000 W i do niej podłączone urządzenia elektryczne np. do 500/1000 W . Po kilku godzinach akumulator rozładowany ma 11,5 V i w tym czasie jest automatycznie rozłączony i załącza się drugi akumulator taki sam naładowany .Tez pierwszy rozładowany zaczyna się ładować prostownikiem i ładuje do ful i znowu automatycznie rozłącza drugi akumulator już częściowo rozładowany i przełącza się na ten już naładowany w praktyce nie wiem czy to się tak ładnie zgrać żeby nie było przerwy w napięciu 230 v .
    Teraz panele słoneczne na działce miały by robić to samo co prostownik z sieci, ładować na zmianę te akumulatory .

może ktoś już tak zrobił ?
  • Pomocny post
    #17 20950288
    m2606
    Poziom 34  
    Ja korzystam z UPS-a, który robi za przetwornicę od 20 lat. Szkoda mi go było kiedyś wyrzucić, bo padło w nim właśnie ładowanie. Zamiast akumulatora mam w nim zrobioną kieszeń na przewody z krokodylkami. Nic nie stoi na przeszkodzie, żeby ładować. Niekiedy auto stało z zapalonym silnikiem, a ja wierciłem czy lutowałem. Woziłem to ze sobą do ludzi na naprawy. Teraz to już przeżytek...
  • #19 20950410
    kkknc
    Poziom 43  
    Zadziała tylko po co ci takie straty. Tak jak pisałem pozbądź się przetwornicy na 230V.
  • Pomocny post
    #20 20950436
    m2606
    Poziom 34  
    A jak ma już telewizor przystosowany do tego celu?
    Ja proponowałbym rozdzielenie tych wszystkich sprzętów i to, co można zasilać z 12V, a telewizor osobno i z umiarem.
    Ewentualnie rzeczywiście znaleźć coś małego, albo zaadaptować jakiś monitor, a zamiast laptopa zaopatrzyć się w jakiegoś compute sticka, który ma około 2 amperów poboru.
  • #21 20950632
    samnaprawiam75
    Poziom 6  
    W kamperach są przetwornice, akumulatory i panele słoneczne i jakoś to działa, a mi radzisz pozbyć się przetwornicy, to jak to jest?
    Oczywiście sam telewizor podłączę jakiś mały, załatwię LCD, tylko muszę wymienić wyjście antenowe, chyba głowice na nowy standard nadawania i będą kanały podstawowe. Ale czy pasuje do wszystkich modeli takie DVB-T2/HEVC, to muszę sprawdzić.
  • #22 20950642
    jajacek44
    Poziom 26  
    Ocena: 171
    W kamperach jest jeszcze prądniczka napędzana węglowodorami .
  • #23 20950644
    kkknc
    Poziom 43  
    Nic nie wiesz o kamperach. I jakoś nie widzę że go budujesz.
  • #24 20950659
    samnaprawiam75
    Poziom 6  
    Kampera nie chcę, tylko domek letniskowy na stałe, i wtedy to panel i wiatrak mały do ładowania, a dalej to się zobaczy jak to podłączyć, może jakieś szkice ma ktoś gotowe?
  • #25 20950678
    kkknc
    Poziom 43  
    Normalnie łączysz plus do plusa, minus do minusa. A potrzebne schematy będziesz miał w sterownikach, które kupisz.
    A w kamperze jest wszystko na 12 V, wszystko, co się da zrobić. Przetwornica jest do rzeczy, które inaczej nie idzie ogarnąć. Czy też byłoby ciężko..
  • Pomocny post
    #26 20950773
    m2606
    Poziom 34  
    samnaprawiam75 napisał:
    i wtedy to panel i wiatrak mały do ładowania

Dlaczego mały? Zmieniałem ostatnio "chatę" i rozważałem dom .Ostatecznie skończyło się znowu na bloku.
    Jednak gdybym ostatecznie z bloków wywędrował, to ogród na pewno bym zagospodarował "po brzegi".
    Panele wodne,akumulatory ciepła,pompa,fotowoltaika i turbina -conajmniej średnia .
    Jak juz zrobić to z grubej rury a nie w kapiszony się bawić :-)
  • #27 20950956
    samnaprawiam75
    Poziom 6  
    Małymi kroczkami dojdę daleko, ale żeby to działało na dłużej, a nie że coś się będzie grzało albo przepalało. Na działce może wystarczy ognisko i kiełbaska bez telefonu i bez TV, ale jak będzie padało czy wiatr duży, to trzeba się schronić do domku i tam sobie włączyć telewizorek, telefon lub laptop.

Dziś rozkręciłem prostownik i okazało się, że w środku wszystko gorące. Na chwilę dotknąłem transformatora i inne podzespoły, to też gorące. 4 A na 40 AH akumulator, a ja muszę mieć prostownik 5,6 A, ale takich nie ma, to może 5 A albo 6 max.

Ciekawe, jak w aucie alternator ładuje akumulator w zimę przy włączonej klimatyzacji, radiu i jeszcze ogrzewaniu szyby. Co dostaje najbardziej popalić, akumulator czy alternator?
  • #28 20951120
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #29 20951166
    m2606
    Poziom 34  
    samnaprawiam75 napisał:
    Ciekawe jak w aucie alternator ładuje akumulator w zimę przy włączonej klimatyzacji i radiu oraz jeszcze ogrzewaniu szyby, co dostaje najbardziej popalić akumulator czy alternator?

Alternator pilnuje napięcia od 13.9 do 14.4 z pewnymi wyjątkami.
    Inteligentne ładowanie wali nawet 16V przy hamowaniu silnikiem, albo rozładowanej mocno baterii i nie ładuje wcale, gdy przyspieszasz.
    Podtrzymuje jedynie napięcie na poziomie 12.5-12.6.
    Takie układy są obłożone czujnikami temperatury ogniw.
  • Pomocny post
    #30 20951319
    ignac80
    Poziom 20  
    Ocena: 164
    Alternatory w samochodzie mają prąd nawet 75A tak aby wystarczyło energii do wszystkiego, nawet gdy silnik chodzi na wolnych obrotach.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje prostownika do ładowania akumulatora o pojemności 56 AH, obecnie używając prostownika 4A, który nie radzi sobie z jednoczesnym zasilaniem telewizora i przetwornicy. W dyskusji podkreślono, że do normalnego ładowania zaleca się prąd nieprzekraczający 1/10 pojemności akumulatora, co w tym przypadku wynosi 5,6 A. Użytkownicy sugerują, aby unikać obciążania akumulatora podczas ładowania oraz rozważają zakup mocniejszego prostownika (15 A lub 20 A) oraz akumulatorów AGM lub LiFePO4. Wskazano również na konieczność optymalizacji systemu zasilania, w tym użycie paneli słonecznych i przetwornic 12V/230V. Wspomniano o problemach z ładowaniem akumulatorów w niskich temperaturach oraz o potrzebie odpowiednich regulatorów ładowania.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA