logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dźwięk tarcia po wymianie tarcz i klocków w Toledo II - co robić?

gottatry92 07 Lut 2024 19:26 1950 2
REKLAMA
  • #1 20950207
    gottatry92
    Poziom 5  
    Ocena: 1

Witam,

Po wymianie tarcz i klocków we wszystkich kołach mam problem.

Rano, gdy ruszałem, słyszę tarcie, więc dzisiaj postanowiłem sprawdzić wszystkie koła przed wyjazdem.

W prawym tylnym kole klocek ociera w jednym miejscu podczas swobodnego kręcenia kołem. Czy może być tarcza "grubsza" w tym miejscu i to się dotrze? Czy raczej piasta albo tarcza jest krzywa? Wszystko oczyściłem przed założeniem, rdza usunięta "włosami murzyna".
  • REKLAMA
  • #2 20950385
    grala1
    Specjalista grupy V.A.G.
    Ocena: 5049
    To się trze tylko w jednym miejscu czy na całym obwodzie tarczy?
    Jak na całym to możliwe że masz uszkodzony zacisk i on nie odbija. Zobacz czy dźwignia od linki na zacisku opiera się o "zderzak" na zacisku po spuszczeniu ręcznego. Mogą być też prowadnice zapieczone i nie ruszają się w jarzmie.
    Jeżeli jest to ocieranie punktowe to tarcza bije. Nie oznacza to krzywek tarczy. Może bić piasta, do tego dochodzi bicie tarczy w tym samym miejscu i wychodzi bicie np 0.1mm. Wystarczy czasem obrobić tarcze o 180 stopni i bicie się niweluje. Czasem wystarczy zamienić tarcze stronami i jest dobrze.
    Taka robota powinna być na końcu sprawdzona czujnikiem zegarowym. W 90% przypadków nikt tego nie sprawdza a później jest gadanie że tarcza się wygięła a to zły montaż jest temu winny.
    Jakiej firmy nie kupił byś tarczy to zawsze będzie bicie, to samo z piastą. Od montażu zależy czy to bicie się zniweluje czy wzmocni.

Jeżeli zostawisz tak jak jest to za jakiś czas klocki z jednej strony tarczy zużyją się zbyt szybko lub pedał hamulca zacznie pulsować przy hamowaniu.

Może zeszlifowałeś nierówno tymi włosami.
  • #3 20950474
    gottatry92
    Poziom 5  
    Ocena: 1
    Trze tylko punktowo - tylko w jednym miejscu na tarczy, zaciski już regenerowałem więc kwestie z tym związane jakby coś było zapieczone ogarniam.

Jakbym miał czujnik zegarowy to bym pewnie każde koło sprawdził ale brak.

Te włosy murzyna to wydaje mi się mało agresywny środek i nie wedrze się w metal tak jak np. listkowa, więc chyba nic bym nie zdarł oprócz nalotu rdzy.

Jutro ją ściągnę i sprawdzę jeszcze raz oczyszczenie piasty i najwyżej tak jak napisałeś - spróbuję obrócić.
REKLAMA