logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] czy można zmienić adres MAC w oryginalnym pliku bin czujnika drzwi Tuya?

sirhcsat 11 Lut 2024 15:07 2175 4
REKLAMA
Treść została przetłumaczona angielski » polski Zobacz oryginalną wersję tematu
  • #1 20956159
    sirhcsat
    Poziom 7  
    Czy jest możliwa zmiana adresu MAC w pliku .bin oprogramowania sprzętowego Tuya „oryginalne oprogramowanie sprzętowe z czujnika drzwi”, a następnie flashowanie pliku bin „nowego adresu MAC” do innego czujnika drzwi, abym mógł używać obu do przeprowadzania eksperymentów?
    Używam akumulatorów AAA NiZN i wytrzymują dość długo, ale zawsze zgłaszają 100% mocy, dopóki nie zaczną pokazywać, że się rozładowują, a gdy osiągną 96%, spadają z urwiska i w ciągu kilku godzin oni są martwi.
    Dzięki 2 czujnikom drzwi mogę użyć HA do wykreślenia zużycia energii przez cały czas życia naładowanych ogniw i porównania go z urządzeniem flashowanym typu openbeken na tych samych drzwiach, wykonującym te same czynności otwierania/zamykania.
    Jestem w trakcie przechodzenia na Zigbee dla wszystkich moich czujników i chciałem przeprowadzić kilka eksperymentów ze starymi czujnikami Wi-Fi Tuya, zanim je odetnę i wyrzucę do kosza na śmieci.

dzięki
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 20957104
    p.kaczmarek2
    Moderator Smart Home
    Ocena: 12691
    Adres MAC znajduje się w stałym przesunięciu w partycji RF, więc nie powinno być problemu. Myślę, że możesz znaleźć ten adres w kodzie źródłowym naszej aplikacji internetowej.
    https://github.com/OpenBekenIOT/webapp/blob/gh-pages/vue/flash.vue
    Wyszukaj: przywracanie_rf_internal

Czy w przypadku tego problemu z baterią używasz oprogramowania sprzętowego OpenBeken lub Tuya?
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #3 20957276
    sirhcsat
    Poziom 7  

Baterie są stosowane we wszystkich moich czujnikach.
    Oryginalne czujniki temperatury i wilgotności Tuya oraz (połączone czujniki drzwi SHT3X flashowane z Openbeken, ale używane tylko jako czujniki temperatury i wilgotności), czujniki drzwi Zigbee i kilka czujników drzwi Tuya z flashem Openbeken. Ale te flashowane przez Openbeken wydają się pokazywać, że dzieje się to częściej. Temperatura i wilgotność Zigbee mają 3 tygodnie i nadal pokazują 100%, ale jeden z czujników drzwi Openbeken właśnie wczoraj pokazał, że bateria szybko się rozładowuje. Myślę, że może to być związane ze składem chemicznym akumulatorów, ponieważ powinny one zapewniać pełną moc tak długo, jak to możliwe, a następnie szybko zanikać. Napięcie czujnika drzwi spadło do 1,4 V między obydwoma ogniwami, co uszkodziło lampę błyskową i wymagało pełnego kasowania i ponownego flashowania, aby przywrócić ją do życia.
    Zepsułem konfigurację jednego z moich ulepszonych czujników drzwi SHT3X, aby używać go jako czujnika temperatury i wilgotności, więc dzisiaj właśnie zaktualizowałem do najnowszej wersji OTA i naprawiłem konfigurację, a następnie dzisiaj zainstalowałem świeżo naładowaną parę baterii, więc mogę rejestrować żywotność baterii z zamontowanymi ogniwami NiZN. Mam teraz 2 czujniki Openbeken z nowymi bateriami, którymi mogę się opiekować przez kilka następnych tygodni.
    Nie sądzę, że to Openbeken, ale chciałem po prostu porównać 2 czujniki wykonujące tę samą pracę, jeden oryginalny i jeden flashowany, czekając na przybycie kilku kolejnych czujników Zigbee z Chin.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 20957431
    p.kaczmarek2
    Moderator Smart Home
    Ocena: 12691
    Wi-Fi nigdy nie jest zalecane w przypadku urządzeń zasilanych bateryjnie. Zigbee jest z założenia bardziej wydajny i zużywa mniej energii.

Co więcej, zużycie baterii czujników WiFi zależy od konfiguracji funkcji Deep Sleep.

To samo dotyczy częstotliwości budzenia, jeśli skonfigurujesz OBK tak, aby budził się częściej niż Tuya, to szybciej rozładujesz baterię
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #5 20980899
    sirhcsat
    Poziom 7  

aby rozwiązać problem, po prostu przerzuciłem się na urządzenia Zigbee, ponieważ zużycie baterii jest znacznie lepsze niż w przypadku wersji Wi-Fi.
    Czujnik drzwi Zigbee nadal pokazywał 100% naładowania, a wersja Wi-Fi rozładowała się w ciągu 2 tygodni. Drzwi są aktywowane ponad 50 razy dziennie, więc po włączeniu i podłączeniu wszystkich Wi-Fi, wysłaniu danych, a następnie rozłączeniu i uśpieniu, po prostu nie wytrzymują.
REKLAMA