logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Naprawa lampek choinkowych LED z 4 przewodami - jak znaleźć uszkodzoną diodę?

dominiklaudanski 11 Lut 2024 18:44 1047 7
REKLAMA
  • #1 20956628
    dominiklaudanski
    Poziom 2  
    Ręczny schemat lampek choinkowych LED z problemem technicznym.

narysowalem poczatkowy Schemat lampek choinkowych Led. zagadka dla mnie jest jak to naprawic (nie pisac ze nie powinno sie bo sie uparlem i juz). aaa i zwroccie uwage, ze moje lampkimaja 4 przewód. Nie pali sie dokladnie co druga dioda i tu pojawia sie moja watpliwosci. poniewaz lampki sa wpiete tak jak w schemacie (nie sugerowac sie dlugoscia nozek diody, nie wiem gdzie mam plusa (potencjometr zostal w aucie wiec szkic jest pogladowy) ale suma sumarum. Nie wierze ze przepalilo sie 200 diod, wiec pytanie jak znalezc uszkodzona diode? I nie za bardzo rozumiem po co 4 przewód, szczególnie ze 3 sa zlutowane na poczatku) a Zasilacz na wyjsciu ma tylko +- czyli dwa przewody
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 20956727
    dominiklaudanski
    Poziom 2  
    Nie ale zastanawiam sie nad kupnem NCV. Moja watpliwosci ezbudza fakt polaczenia diod. Jak na schemacie... Mam 2 palace sie a pomiedzy jedna która sie nie pali... Jak to wyjasnic? czy pomiar NCV cos wskaze? teoretycznie powinien...
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 20956731
    damian1115
    Poziom 37  
    Ocena: 900
    dominiklaudanski napisał:
    nie za bardzo rozumiem po co 4 przewód,

Bo te lampki są podzielone na segmenty, one nie są zasilane ani szeregowo, ani równolegle wszystkie na raz.
  • #5 20956740
    dominiklaudanski
    Poziom 2  
    a masz może schemat jak są podłączone ?
    I teraz dlaczego tak jak na moim rysunku diody 1 i 3 się świecą a pomiędzy nimi dioda się nie świeci....
  • #7 20956892
    dominiklaudanski
    Poziom 2  
    No wlasnie poleglem... Jak wida na schemacie pomiedzy dwoma palacymu sie dioda i jest jedna dead....
  • REKLAMA
  • #8 20965325
    mati211p
    Specjalista - HDD i odzyskiwanie danych
    Ocena: 1131
    Jak masz dostęp mierzysz napiecie na każdej z diod, na tej uszkodzonej będzie dużo za wysokie. Poza tym sprawdź czy faktycznie masz zasilanie tam, gdzie się nie świecą, może to wina modułu zasilania. Można sprawdzać też "testem diody" na mierniku.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zadał pytanie dotyczące naprawy lampek choinkowych LED z czterema przewodami, które nie świecą się co drugą diodą. W odpowiedziach zasugerowano użycie miernika NCV do pomiaru napięcia na diodach oraz sprawdzenie, czy zasilanie dociera do miejsc, gdzie diody się nie świecą. Wskazano, że lampki są podzielone na segmenty, co może wpływać na ich działanie. Użytkownik poszukiwał schematu połączeń, aby lepiej zrozumieć problem z diodami, które świecą się i nie świecą.
REKLAMA