logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ile cm styropianu EPS 100 pod ogrzewanie podłogowe na chudym betonie?

lukas198820 13 Lut 2024 21:02 15231 77
Najlepsze odpowiedzi

Ile cm EPS100 i jak grubą wylewkę dać pod ogrzewanie podłogowe na chudym betonie, mając tylko 11 cm do gotowej podłogi?

Przy 11 cm wysokości 2+3 cm EPS100 i 5 cm jastrychu to za mało; w wątku jako rozsądniejsze minimum pada 10 cm izolacji i 5 cm posadzki, a nawet 10 cm styropianu i 8-10 cm wylewki na parterze [#20964948][#20964801] Jedna odpowiedź dopuszczała 4 cm styropianu i 6 cm wylewki, ale była to słabsza, bardziej „na styk” propozycja [#20960375] Jeśli nie możesz obniżyć chudziaka, forum sugeruje raczej PIR albo rozwiązanie suche/styrobeton niż upychanie cienkiego EPS [#20971316][#20964948] Czarna folia budowlana na chudziaku jest OK, a nad styropianem daje się już specjalną srebrną folię z siatką do układania rur [#20960375][#20964801]
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA
  • #1 20960362
    lukas198820
    Poziom 15  
    Ocena: 333
    Witam
    Po wylaniu chudego betonu zostało mi 11 cm luzu pod gotowa podłogę na parterze.
    Jeśli zrobię gotowa podłogę i zakończę ja panelami to idealnie wyjdą pod okuciem od okna tarasowego.

Pojawia się pytanie czy mogę dać EPS 100 w dwóch warstwach załóżmy 2 i 3 cm i wylać np 5cm jastrychu.?
    Czy tyle wystarczy pod ogrzewanie podłogowe?
    A może dać jedna warstwę styropianu?

Czy to dobry pomysł by na chudy beton położyć czarna folie budowlana?

Pod chudym betonem jest piasek.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 20960375
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #3 20960424
    Plumpi
    Specjalista - systemy grzewcze
    Ocena: 2610
    To planujesz ogrzewać Ziemię? :)
  • Pomocny post
    #4 20960479
    tronics
    Poziom 38  
    Ocena: 838
    Zapomnij o EPS przy tej grubości, daj PIR ... A i tak przy tej grubości wylewki co zostanie to chyba tylko jastrych anhydrytowy, ewentualnie hybryda, która nie wymaga szlifowania (np. MMS60 Atlasa, ale w obu przypadkach odpada miksokret - albo kilku chłopa ręcznie, albo agregat do wylewki samopoziomującej), ewentualnie cementowy samopoziom ale to jeszcze większy koszt.

@Plumpi rzecz w tym, że podłoga będzie miała trochę więcej niż 20°C, a grunt kilka do kilkunastu stopni na plusie. Zupełnie inne warunki pracy niż ocieplenia połaci dachowej i ścian, bo inny gradient temperatur (więc i straty niższe) więc bez demonizowania.
  • REKLAMA
  • #5 20960573
    andrzej lukaszewicz
    Poziom 42  
    Ocena: 2103
    lukas198820 napisał:
    Po wylaniu chudego betonu zostało mi 11 cm luzu pod gotowa podłogę na parterze.
    Jeśli zrobię gotowa podłogę i zakończę ja panelami to idealnie wyjdą pod okuciem od okna tarasowego.

Pojawia się pytanie czy mogę dać EPS 100 w dwóch warstwach załóżmy 2 i 3 cm i wylać np 5cm jastrychu.?

Nie obraż się, ale jak się za coś bierzesz, to zdobądź podstawową wiedzę na dany temat.
    Jedyne wyjście to skuć ten chudziak, wybrać podsyp, ponownie zagęścić, i wyrównać i wylać chudy beton jeszcze raz. Miałem kilka lat temu zlecenia na instalacje w 120m2 domu z planowanym styropianem na parterze 6cm, bo sie coś budowlańcom pomyliło...
    Zaleciłem skucie całego chudziaka, klienci odmówili, bo to za drogo, ja też.
    I dzisiaj pewnie grzeją ziemię jak napisał Plumpi.
    Gdzie są kierownicy budów ? Nie wiem.
    Na to są normy i Warunki Techniczne czyli aktualne parametry izolacji poziomej obowiazujące w danej branży.
    Remont w stylu sprzed 30 lat ma sens? Tylko dlatego, że robisz podłogowe?
    Z prostych wyliczeń wychodzi min. 12cm, a na budowach robimy normalnie 15-20, bo jeśli to robisz dla siebie , to nie pożałujesz. Jak na razie robienie grubszych przegród nie ma sensu ekonomicznego.
  • #6 20960670
    r103
    Poziom 37  
    Ocena: 932
    Ale autor tematu już od pół roku zakłada kolejne wątki na ten temat, np: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3997372.html

Już kilka razy wszystko było wytłumaczone - i podane na tacy - ale też zrobił po swojemu i źle.

Jakiekolwiek rady chyba nie mają sensu :-)
  • REKLAMA
  • #7 20960764
    Plumpi
    tronics napisał:

@Plumpi rzecz w tym, że podłoga będzie miała trochę więcej niż 20°C, a grunt kilka do kilkunastu stopni na plusie. Zupełnie inne warunki pracy niż ocieplenia połaci dachowej i ścian, bo inny gradient temperatur (więc i straty niższe) więc bez demonizowania.

Podłoga nie będzie miała trochę więcej jak 20'C, bo żeby nagrzać dom musi mieć 24-33'C
    Ziemia pod domem natomiast utrzymuje prawie stałą temperaturę przez cały rok ok. 10'C dzień i noc. Zatem mamy stałą stratę ciepła wynikającą z delty temperatury 14-23'C niezależnie od miesiaca czy pory dnia.
    Dachy i ściany natomiast podlegają dużym skokom temperatur. Jak jest mróz to mamy 30 maksymalnie 40'C różnicy. Ale w okresie przejściowym mamy ok. 15-25'C. W nocy większa różnica, a w dzień bywa, że ciepło promieniowania słonecznego wręcz nawet przenika do domu. Dlatego też należy przyjąć do porównania śrenią temperaturę okresu grzewczego, a są to temperatury na poziomie ok. od 0 do +5'C. Zakładając, że chcemy utrzymać w domu 20'C to mamy deltę na poziomie 15-20'C. Czyli porównywalnie jak delta pomiędzy podłogówką, a ziemią.
    Niestety koszty ogrzewania rosną w zastraszającym tempie. Co z tego, że docieplimy ściany i dach, skoro ciepło będzie nam uciekać w grunt.

Poza tym wylewka 6cm z ogrzewaniem podłogowym na parterze to jest naprawdę śreni pomysł. Taka wylewka na stropie jest OK, ale na chudziaku ma ten mankament, że chodziak nigdy nie bedzie idealnie stabilny, a przy tak cienkim ociepleniu może powodować pękanie tejże posadzki.
    Na parterze trzeba liczyć minimum 10cm styropianu i 10cm wylewki.
  • REKLAMA
  • #8 20961561
    tronics
    Poziom 38  
    @Plumpi - 2 rzeczy...
    Pierwsza - ciepło i tak będzie w większym stopniu spierdzielać do tej ziemi nijak nie ocieplonymi ścianami z cegły (która ma dużą akumulacyjność i względnie duże przewodnictwo). Można policzyć jaka będzie różnica między 5cm PIR a 10cm EPS100 z lambdą 030 ... uważasz, że to będą zawrotne wartości z szybkim okresem zwrotu?
    Druga - jakby się uprzeć można dać 10cm PIR i zamiast klasycznej podłogówki na PEX 16 rozłożyć maty kapilarne i zalać cienką warstwą samopoziomu. Albo klasyczny PEX w technologii tzw. suchej https://www.youtube.com/watch?v=BeFOiZt03yA tylko też w takim systemie położonym na wyrównanym PIR.
    Ale ...
    Tutaj taki bardzo przykładowy domek
    https://cieplo.app/wynik/20ajc
    Docieplenie ścian git, niby z normami. Docieplenie stropu i parteru z 5cm PIR. Okna trzyszybowe... Wentylacja naturalna (grawitacyjna) - widać gdzie najwięcej ciepła ucieka? I co? Zmienisz podłogę na 10cm EPS z 0.03 i nagle będą to diametralnie inne wyniki? Nie. Dlatego izolację cieplną traktuje się kompleksowo i dokłada kasy w to gdzie jest kurka największy sens.
  • #9 20961961
    lukas198820
    Poziom 15  
    >>20960670

Kolega chyba nie rozumie, ja piasek zlalem woda i wybrałem.Tak jak pisałem w liście wcześniej.
    Chudy beton wylano na 5 cm bo było 15 cm luzu.
    Pytam teraz jaki styropian dać i tyle.
    Co oznacza PIR?

Dodano po 4 [minuty]:

Druga sprawa,czy podłogowke na poddaszu ma sens?
    Mam ją w projekcie w łazience i sypialni, reszta to grzejniki.
  • Pomocny post
    #10 20961977
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • Pomocny post
    #11 20961992
    Plumpi
    Ale to zaczynasz udziwniać i lecieć w koszty. Myślę, że o wiele taniej będzie zerwać chudziaka, pogłębić i wylać na nowo.
    Poza tym PUR ma mniejszą wytrzymałość na nacisk i średnio się nadaje, zwłaszcza pod tak cienką posadzkę.
    A temat można było załatwić nieco inaczej, jezeli nie ma możliwości pogłębić wykopu i dać chudziaka niżej. Zamiast chudziaka, zastosować styrobeton.

Do autora wątku:
    To są właśnie takie skutki, kiedy najpierw się robi, a dopiero później myśli i pyta innych doświadczonych jak to zrobić.
  • #12 20962256
    r103
    Poziom 37  
    Autor wątku akurat się pytał i to parę razy /patrz post #6/
    co prawda raczej nie myślał
  • #14 20962533
    Q-mac
    Poziom 27  
    Ocena: 191
    Cytat:
    Z prostych wyliczeń wychodzi min. 12cm, a na budowach robimy normalnie 15-20, bo jeśli to robisz dla siebie , to nie pożałujesz. Jak na razie robienie grubszych przegród nie ma sensu ekonomicznego.

Kilka lat temu jak budowałem dom (co prawda z piwnica), to uparłem się przy 18 cm styropianu (ogrzewanie podłogowe). Oczywiście "po co tak dużo" itd., ale uparłem się przy swoim. Do dziś nie żałuję. Niestety, ale smutna rzeczywistość, że trzeba być bardziej na bieżąco niż fachowcy.
  • #15 20963033
    lukas198820
    Poziom 15  
    Ja tutaj cos dodam jeszcze.
    Mi sam kierownik mówił że wystarczy 5 cm wylewki gotowej plus styropian w dwóch warstwach np 3 cm plus 2 cm.
    Inna opcje która proponował to jedna warstwę styropianu na zakładkę albo XPS-a 5 cm.
    Gdy, chciałem kontynuować temat tu 1 września napisałem jak wygląda sytuacja z tym piaskiem u mnie to nie odpisał nikt.

Nie mam zamiaru tego chudziaka kuc bo szkoda mojego czasu i wywalonych pieniędzy.
    Szukam optymalnego wyjścia z tej sytuacji i zastanawiam się czy oprócz wysuniętej folii np na 15cm ponad chudziaka na ściany dac styropian o grubości 4cm pocięty np na takie paski o grubości np 10 albo 11cm wokoło.
    Ma to sens?
  • #16 20963107
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #17 20963150
    r103
    Poziom 37  
    lukas198820 napisał:
    Ja tutaj cos dodam jeszcze.
    Mi sam kierownik mówił że wystarczy 5 cm wylewki gotowej plus styropian w dwóch warstwach np 3 cm plus 2 cm.
    .....
    Nie mam zamiaru tego chudziaka kuc bo szkoda mojego czasu i wywalonych pieniędzy.

No to po co tu zakładasz kolejny temat ???

Może oczekujesz jakichś burzliwych oklasków dla swych działań :-)
  • #18 20963160
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #19 20963242
    Plumpi
    Jest jeden materiał, którego 4cm zastapiłyby 8cm styropianu. Mata aerożelowa. https://4insulation.pl/pl/p/Mata-izolacyjna-a...5YX0JRt_byt4yeyxOYmFLZ73HplDndmxoC_VsQAvD_BwE
    Wtedy byłby i wilk syty i wilk syty :)
  • #20 20963252
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #21 20963272
    Plumpi
    Ale za to będzie ciepło, a jak autor zobaczy cenę to dodatkowo się zagotuje i już wtedy nie będzie się musiał ocieplać :)
    1m2 maty o grubości 1cm kosztuje prawie 450zł :)
  • #22 20963276
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #23 20963292
    Plumpi
    A widziałeś reklamy farb aerożelowych. Wystarczy tylko tym pomalowac ściany, żeby ocieplić chałupę :)
  • #24 20963293
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #25 20964466
    lukas198820
    Poziom 15  
    >>20963150

Jakie oklaski?

Poprostu pytam co zamiast kucia i tyle, ale żeby kolegi nie urazić to może tu zapytam czy czarna folia o grubości 0.3mm może być pod to ogrzewanie podłogowe czy nie?
  • Pomocny post
    #26 20964801
    Plumpi
    Pod ogrzewanie, czarna folia?
    Na chudziak jak najbardziej folia budowlana, ale pod ogrzewnie, na powierzchnię styropianu to specjalną folię, srebrną z naniesionymi liniami (kratką), która ułatwia rozkładanie rur.

Zamiast kucia to tylko można rozebrać ściany i je na nowo wymurować, robiąc nadproża i wieńce odpowiadnio wyżej, aby udało się położyć na obecnym chudziaku chociaż 10cm styropianu i 8cm posadzki. To jest naprawdę minimum.
    Chcesz, rób cieńsze warstwy. Chętnie poznamy Twoją opinię po kilku latach użytkowania.

Gdybym był na Twoim miejscu to zamiast chudziaka wylałbym ze 20-25cm styrobetonu. Na ten styrobeton położyłbym specjalny, twardy styropian pod podłogówki z przyklejoną folią o grubości 3cm i na to posadzkę cementową 8-10cm.
    Miałbym wtedy ociieplenie takie jak bym położył 10-15cm styropianu, a niewiele trzeba było pogłębiać.

Jak gruby masz ten chudziak? Będzie tam ze 20cm? Czy też cienko?
  • Pomocny post
    #27 20964948
    krodag
    Poziom 25  
    Ocena: 163
    Mieszkam w "zimnej" części kraju - i takie problemy jak Twoje miałem wiele razy w starych remontowanych/przebudowywanych domach.
    Masz dwa wyjścia:
    1. skuwać chudziaka - nawet niekoniecznie do końca - ale tak by móc zachować przyzwoity standard 10+5 - czyli 10 styropianu twardego (bądź styrobetonu wylanego - odpada konieczność równania chudziaka po kuciu) i 5 posadzki. Na nierównym chudziaku polej folię w płynie - drożej - ale spokojnie jako przeciwwilgociowa się sprawdzi.
    2. olać kucie i wylać 5 styrobetonu (pod spód czarna folia) i 5 posadzki. 1 cm (mało ale jak się sprężysz to się uda) zachowaj na podłogę - płytki, panele etc.
    Kilka dodatkowych uwag
    Standardem jest 6-6,5 cm posadzki - ci co leją więcej, albo chcą "zarobić" albo wcześniej zajmowali się budową bunkrów. Dobry posadzkarz wyleje nawet 4-4,5 cm (choć będzie bardzo kręcił nosem, że "to nie wytrzyma"), ale z praktyki mam takie domy z posadzką tej grubości i żadnych pęknięć nie ma - warunkiem dobrze zaprojektowana i zrobiona dylatacja. Pamiętaj, że dobra posadzka "pływa" czyli cały czas pracuje rozszerzając się i kurcząc - nie jest "przyklejona" do ścian - o czym też trzeba pamiętać mocując listwy przypodłogowe.
    Co do styrobetonu - jeżeli się na niego zdecydujesz - pogadaj z osobą, która będzie go "lała". Z reguły po 2-4 dniach można już na niego wejść i natychmiast położyć folię (srebrną, kratkowaną) i rozkładać rury podłogówki. Trzeba się pośpieszyć bo po tygodniu plastikowe spinki przestają "wchodzić".
    Możesz oczywiście też poszukać kogoś, kto Ci fachowo (z pieczątką) policzy straty przez podłogę, ściany, dach etc. I tam pewnie wyjdzie, że akurat podłoga wymaga najmniej uwagi.
    10 lat temu robiłem spory (300 m2) budynek pasywny (o klasę lepszy od energooszczędnego) i na elewację poszło 30 cm grafitowego (0,03) styropianu (dodatkowo ograniczono liczbę kołków aby uniknąć strat), a na chudziaka musiałem położyć "zaledwie" 12 cm "zwykłego" (0,036).
  • #28 20965018
    tronics
    Poziom 38  
    @krodag - a ja to napisałem już w komentarzu #8 ... Jeden przez drugiego przegaduje się ile powinno być styropianu, a żaden nie podparł tego kompleksowymi wyliczeniami gdzie w tym budynku ciepło ucieka, co trzeba zrobić by uciekało mniej i jakie inwestycje mają najlepszą stopę zwrotu...
    A prawda jest taka - jeśli ten budynek ma iść kiedyś na sprzedaż...
    drogi autorze - skuj tego chudziaka i zainwestuj porządnie, bo inaczej tego budynku NIE będziesz mógł sprzedać jako niespełniającego norm.
    Jeśli to ma być dla Ciebie autorze, twojej rodziny - rób tak by było dobrze i nie zbankrutować. Czyli zacznij od rzeczowego wprowadzenia danych na w/w stronie - to jest wspaniałe narzędzie do oszacowania co i jak... i za darmo!

@Plumpi bez większego znaczenia. Są wylewki na poddaszach na stropach drewnianych... cementowe i to działa. Ale w istniejącym od lat budynku gdzie co miało osiąść osiadło to grubość chudziaka na piasku będzie czynnikiem determinującym czy posadzka popęka? Jeszcze raz napiszę bo widać niektórzy nie potrafią czytać ze zrozumieniem - wylewka może mieć i mniej niż 5cm tylko nie cementowa z miksokreta. I nie popęka. Zależy od konkretnego rozwiązania. W systemach webera w zależności od obciążeń użytkowych i rodzaju podkładu izolacyjnego może być to NAWET 25mm!
  • #29 20965038
    Plumpi
    tronics napisał:

Autor wyraźnie napisał, że chodzi mu o posadzkę z ogrzewaniem podłogowym.
    Jak rozumiem, szanowny kolega jest budowlańcem, zapewne projektantem, albo chociaż kierownikiem budów i się podpisze pod wykonaniem tejże podłógówki w 2,5cm wylewce, biorąc pełną odpowiedzialność w razie problemów?
  • #30 20965047
    tronics
    Poziom 38  
    Żeby nie być gołosłownym kol. Plumpi
    https://www.pl.weber/systemy-podlogowe/masy-samopoziomujace/weberfloor-4310
    Mam nadzieję, że zamknie to ten brednioserial...\
    Autor zdefiniował problem... co dać na chudziaka by było dobrze i zmieściło się z posadzką w tych 11cm. NIKT z was nie odpowiedział na to pytanie, tylko każdy próbował redefiniować problem. Dlatego to nazywam brednioserialem. Jeśli nie potraficie w oparciu o wymagania znaleźć rozwiązania to niestety, ale słabo to wygląda. Ja rozwiązania podałem. Kosztowne? No kosztowne. I co z tego? Albo się wyprodukuje dużym kosztem czasu kolejną stertę gruzu, albo się wyda na takie rozwiązania. A autor niby kierbuda ma to pytanie czym on się zajmuje, że potrzebna jest pomoc na forum zasadniczo nie stworzonym do tego celu (bo jest dużo bardziej ogarnięte na polskim rynku forum budowlane - dosłownie o tej nazwie, albo forum muratora). Gdzie prędzej można by znaleźć nieszablonowe rozwiązania.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono kwestię zastosowania styropianu EPS 100 pod ogrzewanie podłogowe na chudym betonie, gdzie autor ma 11 cm luzu po wylaniu chudego betonu. Uczestnicy forum sugerują różne grubości styropianu, wskazując na potrzebę co najmniej 10 cm izolacji, a także omawiają alternatywy, takie jak płyty PIR, które mają lepsze właściwości cieplne. Wskazano również na konieczność odpowiedniego przygotowania podłoża, w tym ewentualne skucie istniejącego chudziaka. Poruszono także temat folii budowlanej, zalecając użycie specjalnej folii pod ogrzewanie podłogowe. Uczestnicy podkreślają znaczenie odpowiedniej grubości wylewki oraz właściwego doboru materiałów, aby uniknąć problemów z izolacją i stratami ciepła.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA