logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Panele PV 450W - wykorzystanie długich przewodów i pętla indukcyjna

514069lukas 16 Lut 2024 12:14 3054 27
  • #1 20964077
    514069lukas
    Poziom 5  
    Ocena: 2
    Witam.
    Na dniach będę zakładał panele PV o mocy 450W. Panele posiadają przewody wyprowadzone na obu końcach (są to dość długie przewody).
    Panele PV 450W - wykorzystanie długich przewodów i pętla indukcyjna

Zastanawiam się, dlaczego są tak długie.
    Czy mogę spróbować wykorzystać ich długość i połączyć je w poniższy sposób?
    Jak w takim połączeniu będzie wyglądała pętla indukcyjna?
    Schemat połączeń elektrycznych przedstawiający konfigurację siedmiu paneli z oznaczeniami plus i minus.

Początkowo stworzyłem poniższe połączenie, jednak rodzi się pytanie, co robić z nadmiarem przewodu?
    Dla tego przypadku przewody prowadzone byłyby po belkach konstrukcji nośnej paneli.

Na podstawie materiałów w Internecie wykonałem takie porównanie:

Ostatnim sposobem jaki przychodzi mi do głowy jest poniższe połączenie:

Proszę o ocenę przemyśleń.
  • #2 20964160
    klamocik
    Poziom 36  
    Ocena: 729
    Problem z pętlą indukcyjną wymyślili ; fachowcy; im krótsze połączenia tym mniejsze straty i tu się bijemy o 2-3 procent zależne od przepływających prądów, podłącz najprościej jak na pierwszej fotce. Dziwi mnie wpływ indukcji przy prądzie stałym??.
  • #3 20964183
    Macosmail
    Poziom 35  
    Ocena: 863
    Jaka pętla indykcyjna przy prądzie stałym? Jedyne co mi przychodzi do głowy to względy EMC/EMI lub ochrona przeciwprzepięciowa od wyładowań atmosferycznych.
    Ale oczywiście w miarę możliwości należy dążyć do jak najmniejszej rezystancji.
  • #4 20964185
    viertnik
    Poziom 17  
    Ocena: 66
    >>20964160
    "PN-HD 60364-7-712 Aby zminimalizować wartość napięć indukowanych przez wyładowanie piorunowe, należy zmniejszyć do min. powierzchnie wszystkich pętli, a zwłaszcza tworzących oprzewodowanie łańcuchów PV. Przewody DC i połączeń wyrównawczych powinny przebiegać obok siebie."
  • #5 20964192
    Macosmail
    Poziom 35  
    Ocena: 863
    No w przypadku pobliskiego wyładowania piorunowego ma to sens. Jak przewody są do siebie równoległe i tej samej długości to wyindukowane przepięcie zniesie się jak zakłócenie w liniach symetrycznych.
  • #6 20964242
    514069lukas
    Poziom 5  
    Schemat połączeń elektrycznych przedstawiający konfigurację siedmiu paneli z oznaczeniami plus i minus.

Czyli patrząc pod kątem pobliskich wyładowań, połączenie takie będzie prawidłowe?
  • #8 20964551
    prose
    Poziom 36  
    Ocena: 851
    Ja pozakładałem jak mi pasowało i pracuje już 10 lat i nic się nie dzieje.
  • #9 20964559
    Tech132
    Poziom 29  
    Ocena: 394
    prose napisał:
    Ja pozakładałem jak mi pasowało i pracuje już 10 lat i nic się nie dzieje.

U mnie też pracuje instalacja 10 lat i nie wnikałem jak kable układać .
  • #10 20964619
    514069lukas
    Poziom 5  
    Jak poprowadzić kable. Czerwonym kolorem oznaczyłem powrót.
    Panel z oznaczeniem czerwonym kabla powrotnego Panel z poprowadzonymi kablami i czerwoną linią oznaczającą powrót
  • #11 20964790
    ignac80
    Poziom 20  
    Ocena: 164
    Może tak
    Schemat układu kabli z zaznaczonymi punktami pozytywnymi i negatywnymi.
  • Pomocny post
    #12 20964925
    Tadeo29
    Poziom 18  
    Ocena: 77
    Nie ma znaczenia - akurat kupiłeś panele z długimi przewodami. Możesz przypiąć je spinkami do krawędzi, a co zostanie złożyć w zetkę i spiąć trytytką.
  • #13 20964986
    514069lukas
    Poziom 5  

ignac80 napisał:
    Może tak
    Schemat układu kabli z zaznaczonymi punktami pozytywnymi i negatywnymi.

Taki układ cały czas chodzi mi po głowie.
    Kable ułożone byłyby jak na poniższym zdjęciu.
    W połowie złapane opaską i druga na rogu
    Zielony kolorem to oczywiście krawędź drugiego panela z przewodami
    Widok panelu z ułożonymi kablami, z zieloną linią na górze.
  • Pomocny post
    #14 20965666
    dzidek1968
    Poziom 28  
    Ocena: 405
    514069lukas napisał:

Proszę o ocenę przemyśleń.

Powiem Ci z praktycznego punktu widzenia, a nie "przemyślenia". Największym problemem jest umieszczenie złącz w takim miejscu, żeby był ewentualny dostęp.. Jak zaczniesz kombinować i chować je np. pod górną częścią dolnego rzędu to potem nijak tam nie dojdziesz. Ja układam zawsze tak, że połączenie modułów jest na dolnej krawędzi, mocuję przewody specjalnymi wciskanymi uchwytami do brzegu ramy. Nie przejmuj się spadkiem napięcia na kablach od samych modułów, metr przewodu na jeden moduł raczej nie spowoduje nadmiernego spadku :-).
    Co do pętli tozgadzam się z Kolegami przedmówcami. Sam sobie zrobiłem taką pętlę, że głowa boli ;-). Ale niestety klientowi muszę robić zgodnie ze sztuką, bo w razie W muszę mieć chronioną d...ę ;-). Nikogo nie będzie interesowało że falownik padł z innego powodu, ważne że była duża pętla i na pewno coś się zaindukowało ;-)
  • #15 20965709
    514069lukas
    Poziom 5  
    dzidek1968 napisał:

Sam sobie zrobiłem taką pętlę, że głowa boli ;-).

Schemat połączenia paneli fotowoltaicznych w układzie równoległym.

Reasumując, nie bałbyś się u siebie takiego przeplatańca? Jak już wcześniej pisałem kable są dość długie i takie podłączenie generuje najmniejszą liczbę złączy.
  • #16 20966078
    dzidek1968
    Poziom 28  
    514069lukas napisał:

Schemat połączenia paneli fotowoltaicznych w układzie równoległym.

Reasumując, nie bałbyś się u siebie takiego przeplatańca? Jak już wcześniej pisałem kable są dość długie i takie podłączenie generuje najmniejszą liczbę złączy.

Takie połączenie to dokładnie tyle samo połączeń.
    Zrób jak na Twoim drugim rysunku z pierwszego postu, jeśli boisz się pętli, ewentualnie jak na pierwszym, jeśli nie boisz się pętli :-). Ja robię klientom tak jak na Twoim drugim rysunku. Najpierw mocuję do profilu przewód wzdłuż całej konstrukcji, poten kładę moduły. Po połączeniu złączek nadmiar przewodu po prostu zwiń i dobrze przymocuj pod modułem, bo dolnej krawędzi ramy. I po sprawie, o czym tu dywagować?
  • #17 20966471
    514069lukas
    Poziom 5  
    Ostateczna ewolucja wszystkich pomysłów:
    -Zero dodatkowych kabli łączących moduły (tylko przewody z i do falownika).
    - Brak dużej pętli indukcyjnej.
    - Wykorzystanie w pełni długich przewodów.
    - Dostęp do wtyczek (ok 40cm od zewnętrznej krawędzi panela).
    - Pewne mocowanie złączy i kabla do belek konstrukcji.
    Rysunek schematu połączeń elektrycznych z opisem BELKA
  • #18 20966661
    dzidek1968
    Poziom 28  
    514069lukas napisał:
    Ostateczna ewolucja wszystkich pomysłów:
    -Zero dodatkowych kabli łączących moduły (tylko przewody z i do falownika).
    - Brak dużej pętli indukcyjnej.
    - Wykorzystanie w pełni długich przewodów.
    - Dostęp do wtyczek (ok 40cm od zewnętrznej krawędzi panela).
    - Pewne mocowanie złączy i kabla do belek konstrukcji.
    Rysunek schematu połączeń elektrycznych z opisem BELKA

.... i zero przejrzystości ;-). A co masz na myśli pisząc o "wykorzystaniu w pełni długich przewodów"? To jak pospinasz po kolei to nie wykorzystasz ich w pełni?
    Kolego, połącz normalnie moduły jeden po drugim, nadmiar przewodu zwijaj i mocuj do dolnej ramy (ewentualnie do dolnego profilu jak jest dobry dostęp. Jak zaczniesz kombinacje jak na tym rysunku to szybko będziesz klął że ciężko wtyczki spinać.
  • #19 20966691
    klamocik
    Poziom 36  
    Ocena: 729
    Ja też nie umiem rysować schematów ale dla mnie to jakiś dziwoląg??? I faktycznie wróćmy do podstawy, prąd na wodę, i tu każdy od wody pokaże a elektryk coś wymyśla i komplikuje.
  • #20 20966715
    514069lukas
    Poziom 5  
    Przewód ma długość 1.2m jeśli połącze dwa sąsiednie panele, to będę miał 2,4m przewodu do zwinięcia w cewkę.
  • Pomocny post
    #21 20966783
    ignac80
    Poziom 20  
    Ocena: 164
    >>20966471
    Według mnie to dobre rozwiązanie , ja bym też tak zrobił i nie wnikał bym w to, że inni robią inaczej bo im tak łatwiej a może szybciej i przejrzyściej.
  • Pomocny post
    #22 20966801
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #23 20967179
    dzidek1968
    Poziom 28  
    514069lukas napisał:
    Przewód ma długość 1.2m jeśli połącze dwa sąsiednie panele, to będę miał 2,4m przewodu do zwinięcia w cewkę.

A kto każe Ci zwijać go w cewkę? Złóż go ze sobą i przymocuj do dolnej krawędzi modułu. Jak odejmiesz pionowy odcinek (połowa modułu) to zostanie Ci kawałeczek. Po co dzielisz włos na czworo? Jak dla Ciebie problemem jest ułożenie kabla to może lepiej nie bierz się za to ;-). Obawiam się niedługo wysypu tematów pokrewnych ;-).
  • #24 20967316
    sigwa18
    Poziom 43  
    Ocena: 3377
    Możesz schować w profilach mocowania czy paneli. Przeważnie są aluminiowe i zadziałają jak ekran tym bardziej że powinny być uziemione. Dobrze też przewody schować przed słońcem które to degraduje izolacje.
  • #25 20967454
    514069lukas
    Poziom 5  
    dzidek1968 napisał:
    Jak dla Ciebie problemem jest ułożenie kabla to może lepiej nie bierz się za to ;-). Obawiam się niedługo wysypu tematów pokrewnych ;-).

Nie no bez przesady😊
    Przed montażem panela, przewód na opaskę , zamocuje do otworów technologicznych panela, a po montażu na stelażu zwyczajnie podłącze wg schematu. Będę miał około 60cm przewodu z każdego panela, także w sumie 120cm przewodu. Panel ma szerokość 113cm, więc spokojnie co drugi uda mi się połączyć. Powrót będzie realizowany podobną ścieżką.
    Dodatkowo będzie porządny dostęp do kostek.
  • #26 20967754
    dzidek1968
    Poziom 28  
    514069lukas napisał:
    Panel ma szerokość 113cm, więc spokojnie co drugi uda mi się połączyć. Powrót będzie realizowany podobną ścieżką.
    Dodatkowo będzie porządny dostęp do kostek.

Dostęp będzie taki sam, jak przy montażu bez przeplotów ;-). Tyle że (odpukać) w przypadku konieczności demontażu modułu z wyższego rzędu, zamiast grzebać przy uszkodzonym, będziesz musiał dostawać się do złącz schowanych pod sąsiednie ;-). Ale jak mówiłem, nie moja sprawa, jeśli ktoś lubi komplikować sobie życie :-). Jak zakładasz światło w pokoju to łącznik też montujesz w kuchni? ;-)
  • #27 20967869
    514069lukas
    Poziom 5  
    dzidek1968 napisał:
    Tyle że (odpukać) w przypadku konieczności demontażu modułu z wyższego rzędu, zamiast grzebać przy uszkodzonym, będziesz musiał dostawać się do złącz schowanych pod sąsiednie ;-).

Schemat paneli z oznaczeniami do demontażu i kierunkiem spadku

Spadek na panelach oznaczyłem strzałką. W przypadku konieczności demontażu panelu oznaczonego niebieskim X, odpinam dwa złącza pod panelami sąsiednimi. Gdybym przewody z paneli były krótkie, miałbym złącza w odległości 80cm od krótkiej krawędzi panela. W tym wypadku będą 40cm od wspomnianej krawędzi, przed belką konstrukcji nośnej. Z każdej strony panela jest około 60cm dachu, o małym nachyleniu, około 2,5 m nad ziemią, także włącznik do pokoju będzie w pokoju, a włącznik kuchni w kuchni😊

Dodano po 10 [godziny] 19 [minuty]:

Myślę, że wszelkie wątpliwości rozwiewa ostateczny schemat. Kostki łączone na skraju panela i powrót osobnym przewodem do początku. Co prawda, nadal są małe pola indukcyjne, ale łączenie w miejscu wyprowadzenia kabli z paneli, spowoduje nadmiar przewodu z którym nie wiadomo za bardzo co zrobić.

Schemat połączeń między panelami fotowoltaicznymi
  • #28 20968926
    514069lukas
    Poziom 5  

Ułożyłem tak jak w ostatniej propozycji, dziękuję za sugestie. Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik planuje instalację paneli PV o mocy 450W z długimi przewodami. Pojawia się pytanie o sens długości przewodów oraz o możliwość ich wykorzystania w połączeniach, aby zminimalizować pętle indukcyjne. W dyskusji podkreślono, że krótsze połączenia zmniejszają straty energii, a długie przewody mogą być prowadzone w sposób, który nie generuje dużych pętli indukcyjnych. Uczestnicy sugerują różne metody prowadzenia przewodów, w tym mocowanie ich do konstrukcji oraz zwijanie nadmiaru. Wskazano również na znaczenie dostępu do złącz oraz na praktyczne aspekty instalacji, takie jak unikanie komplikacji przy demontażu paneli. Ostatecznie użytkownik zdecydował się na rozwiązanie, które łączy długie przewody w sposób minimalizujący pętle indukcyjne i zapewniający łatwy dostęp do złącz.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA