logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak sprawdzić sprawność silnika Georgii Kobold KSY 464.45-2 R5-2/W/S62/X?

Przemko21 17 Lut 2024 10:34 336 7
REKLAMA
  • #1 20965147
    Przemko21
    Poziom 27  
    Ocena: 307
    Posiadam Servo Silnik Georgii Kobold KSY 464.45-2 R5-2/W/S62/X
    Nie siedzę w silnikach ale jak już coś mam to pasowałoby to uruchomić, ewentualnie znaleźć zastosowanie. Nie wiem czy jest sprawny dlatego jeszcze go do niczego nie podłączałem.
    Znalazłem tylko, że te silnika siedzą w maszynach CNC.
    Jak to uruchomić i czym wysterować tak aby sprawdzić czy działa.

Servo silnik Georgii Kobold KSY 464.45-2 na stole warsztatowym Złącza elektryczne serwosilnika Georgii Kobold KSY 464.45-2. Schemat podłączenia serwo silnika Georgii Kobold KSY 464.45-2 Tabliczka znamionowa na serwosilniku Georgii Kobold KSY 464.45-2
  • REKLAMA
  • #2 20965275
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #3 20965281
    Przemko21
    Poziom 27  
    Bardziej chodzi mi o to żeby tym ruszyć, sprawdzić czy wszystko działa
  • #4 20965486
    jarekgol
    Poziom 40  
    Ocena: 1150
    Tam masz silnik, tacho i enkoder chyba na 3 czujnikach halla. Czujniki i tacho możesz spróbować sprawdzić kręcąc za wałek ręką, wiertarką. Sam silnik potrzebuje sterownika, możesz próbował podłączyć go pod driver do BLDC, pytanie czy masz cokolwiek do takich silników? Możesz go też spróbować użyć jako prądnicy,
    Ale ogólnie zgadzam się z @jarzabek666 że nie warto.
  • REKLAMA
  • #5 20965532
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #6 20965564
    Przemko21
    Poziom 27  
    jarekgol napisał:
    pytanie czy masz cokolwiek do takich silników?

Mam do wykorzystania w moim warsztacie falownik (przemiennik czestotliwosci) do silników 3 fazowych 3kW.
    Do sterowania używałem wcześniej np. generator sygnalu PWM, sterowałem również silnikami z falownikiem przez rs485 s inne przez 0-10V.
    Mam na pokładzie Arduino, Raspberry Pi3.
    Dlatego ten silnik jest dla mnie zagadką a czy się opłaca czy nie to już moje wewnętrzne spostrzerzenie.
    Na biurku mialem przeróżne rzeczy co nie warto było naprawiać a że elektroniką zajmuje się na codzień to za kilka, kilkanaście, czasem kilkadziesiąt złotych przywróciłem sprzęt do życia
    Może tym falownikiem rusze ten silnik.
    Jak sprawdzić sprawność silnika Georgii Kobold KSY 464.45-2 R5-2/W/S62/X? Jak sprawdzić sprawność silnika Georgii Kobold KSY 464.45-2 R5-2/W/S62/X?
  • #7 20968160
    jarekgol
    Poziom 40  
    Ocena: 1150
    Lepiej nie, bo masz zasilanie z 400V, a twój silnik chce 170. Można próbować ze zwykłego falownika zasilanego 230V, tyle że takie silniki szybko gubią synchronizm, może tryb wektorowy by coś pomógł.
    Ewentualnie może go spróbować dygnąć zasilaczem, robiąc ręczną komutację, jeśli tylko chcesz zobaczyć czy jakoś się ruszy.
    Możesz zbudować sam sterownik na Arduino, ale musisz ogarnąć końcówkę mocy na odprostowaną sieć (ok. 320V) i wypadało by pomiar prądu. łatwiej do takiego z halami, niż do back-emf lub do asynchronicznych z ogarnianiem sinusa. Chociaż z moich zabaw wyszło że z tym prądem to nie ma dużego problemu, w sensie silnik wcale nie chce go wziąć więcej niż ma napisane. Jak bierze więcej to szybciej kręci, jak szybciej kręci to komutacja jest częściej / częstotliwość rośnie i jest dobrze. Mówię bez obciążenia na wałku.
  • #8 20968189
    Krzysztof Kamienski
    Poziom 43  
    Ocena: 5167
    https://sklep.akcesoria-cnc.pl/sterowniki-bldc-bezszczotkowe-230vac-c-2_4.html
    Pełno takich sterowników wszędzie, bo silniki BLDC coraz bardziej się rozpowszechniają. Sam ostatnio zakupiłem taki sterownik do uruchomienia silnika głównego maszyny drukarskiej Heidelberg. Tam jest silnik 2,2 kW 185 V. W tych sterownikach można obniżyc napiecie wyjściowe, ale to w zasadzie zbyteczne. Silnik zachowuje i właściwy moment obrotowy jak i regulację prędkości.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik posiada serwomotor Georgii Kobold KSY 464.45-2 R5-2/W/S62/X i poszukuje sposobu na sprawdzenie jego sprawności oraz uruchomienie. W odpowiedziach zasugerowano, że silnik wymaga specjalnego sterownika, a także że można sprawdzić tacho i enkoder, kręcąc wałek ręcznie. Istnieje możliwość podłączenia silnika do falownika 3-fazowego, jednak z uwagi na napięcie 170V, standardowe sterowniki BLDC mogą być niewystarczające. Użytkownik dysponuje falownikiem 3kW oraz urządzeniami takimi jak Arduino i Raspberry Pi, co może ułatwić budowę własnego sterownika. Wskazano również na ryzyko utraty synchronizacji silnika przy niewłaściwym zasilaniu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA