logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Silnik 3 fazowy - DPM 57BL54.000 36V 4000RPM -Jak sprawdzić czy silnik działa

Domin21 27 Kwi 2022 01:41 663 9
REKLAMA
  • #1 19996642
    Domin21
    Poziom 15  
    Ocena: 52
    Witam.

Posiadam silnik jak w temacie czyli Silnik DPM 57BL54.000 36V 4000RPM.
    Przyznaje że pierwszy raz się spotkałem z taką konstrukcją tzn. poza trzema kablami od napięcia jest jeszcze pięć kabli sterujących (przynajmniej tak domniemam).

Chciał bym sprawdzić owy silnik czy jest sprawny i to jest najważniejsze. A jako mniej priorytetowo chciał bym się nauczyć obsługi tego silnika.

Czy ktoś mógł by podpowiedzieć jak go sprawdzić?
    Oraz czego szukać bo pod frazą "silnik 3 fazowy" wyskakują silniki tradycyjne.
    A chciał bym poczytać coś więcej o tym silniku.

Z góry dziękuję za pomoc i przepraszam jeżeli pomyliłem działy lub jakieś gafy popełniłem.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 19996649
    rnb_bolii
    Poziom 39  
    Ocena: 1174
    Witam. Poczytaj o sterownikach BLCD.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 19996651
    kjoxa
    Poziom 23  
    Ocena: 236
    Silnik BLDC, silnik bezszczotkowy prądu stałego o kącie 120’ (sądząc po 5 przewodach).
    Posiada 3 czujniki halla (3 kabelki + zasilanie) zasilane napięciem 5V (typowo).

Te 5 kabelków ma zastosowanie dla sterownika. Można silnikiem sterować bez nich, wykorzystując tylko 3 grube przewody. Halle dają lepsza charakterystykę pracy sterownika, a tym samym silnika.

To tak w skrócie. Mam nadzieję, że pomogłem :)
  • REKLAMA
  • #4 19996782
    KonradGatek
    Poziom 30  
    Ocena: 744
    Domin21 napisał:
    Oraz czego szukać bo pod frazą "silnik 3 fazowy" wyskakują silniki tradycyjne.

No nie wiem, ja to bym spróbował wkleić
    Domin21 napisał:
    DPM 57BL54.000
    w wyszukiwarkę google.
    Domin21 napisał:
    A jako mniej priorytetowo chciał bym się nauczyć obsługi tego silnika.

https://m.europages.com/filestore/gallery/61/b7/15265927_7b1595da.pdf
    Domin21 napisał:
    Chciał bym sprawdzić owy silnik czy jest sprawny i to jest najważniejsze.

Pisz po prostu chłopaki, ile kszyczeć za sprafny motór, a ile za nie sprafny?
  • REKLAMA
  • #5 19997920
    Domin21
    Poziom 15  
    rnb_bolii napisał:
    Witam. Poczytaj o sterownikach BLCD.

Dziękuję.

kjoxa napisał:
    Posiada 3 czujniki halla (3 kabelki + zasilanie) zasilane napięciem 5V (typowo).

3 czujniki + zasilanie czyli rozumiem że dwa kabelki od zasilania są do tych czujników.

kjoxa napisał:
    Można silnikiem sterować bez nich, wykorzystując tylko 3 grube przewody

Wystarczy napięcie podłączyć po 12 V na każdy przewód czy 36 V na każdy przewód żeby silnik zaczął działać?

KonradGatek napisał:
    Pisz po prostu chłopaki, ile kszyczeć za sprafny motór, a ile za nie sprafny?

Akurat nie. Jeżeli by był nie sprawny to chyba bym szukał zamiennika na alliexprex.
    https://pl.aliexpress.com/item/32569366842.html
    https://pl.aliexpress.com/item/32823567979.html

Ogólnie jest to silnik z autorskiej maszyny i chce rozwiązać problem czemu to nie działa. I później naprawić.
  • #6 19998230
    kjoxa
    Poziom 23  
    Nie można podłączać 12V na każdy przewód. Jak by to wytłumaczyć…

W pewnych odstępach czasu załączane są dwa z 3 uzwojeń, po kolei. One wędrują wokół koła, co powoduje jego jednostajny ruch. Gdy częstotliwość się zwiększa- zwiększa się prędkość i pobór prądu.

Do sterowania takim silnikiem NIEZBĘDNY jest sterownik generujący odpowiednie impulsy, w odpowiednim czasie. Te impulsy powodują jednostajny obrót silnika.
  • #7 19999451
    Domin21
    Poziom 15  
    Mam sterownik, ale nie wiem czy działa. Tzn. Działa, ale kopiowałem program ze starego i nie jestem pewny czy wszystko poszło ok. sterownik Nanotec SMCI360

Ale i tak mam przeczucie że silnik stwarza problemy, a nie sterownik. I dla tego kombinuje (chyba jak koń pod górę) jak sprawdzić silnik. Bo nie uśmiecha mi się podmiana silnika czyli kupno nowego nawet zamiennika tylko dla sprawdzenia (co innego jeżeli jest konieczność zamiany starego jeżeli jest zepsuty)

Dodano po 22 [minuty]:

Jeżeli dobrze rozumiem to teoretycznie prymitywny sterownik z arduino bym mógł zrobić aby tylko naprzemian puszczał napięcie na kanał/kable 1,2 -> 2,3 -> 3,1 -> 1,2 ... oczywiście z opóźnieniem pewnym bardzo małym bo samo arduino pewnie by było za szybkie. Oczywiście na same sprawdzenie.
    Tylko pytanie jakie napięcie powinno trafiać na każdy z kabli zasilających?
    Pewnie czysto teoretycznie przy pomocy przekaźników np. MPA-S-105-A by dało się to osiągnąć. Ale w praktyce pewnie by przekaźniki nie wyrabiały tępa pracy.
  • #8 19999474
    Krzysztof Kamienski
    Poziom 43  
    Ocena: 5160
    @Domin21 Przestań ty wydziwiać i kup sobie na Allegro najtańszy sterownik do silnika BLDC tzw. bezhallowy, czyli nie wymagający podłączenia czujników Halla.
    https://allegro.pl/oferta/sterownik-silnikow-...-2a9a24383d9a755aa386fe7e14ee7421a14291fbf951
    Jeżeli ten silniczek jest sprawny, to tym sterownikiem go uruchomisz.
  • #9 20000649
    kjoxa
    Poziom 23  
    Pan K. Kamieński dobrze prawi. Tak samo bym zrobił.

Na Arduino sterowanie tylko na MOSFETACH, a nie na przekaźnikach.
  • #10 20017227
    Domin21
    Poziom 15  
    Krzysztof Kamienski napisał:
    @domin211 Przestań ty wydziwiać i kup sobie na Allegro najtańszy sterownik do silnika BLDC tzw. bezhallowy, czyli nie wymagający podłączenia czujników Halla.
    https://allegro.pl/oferta/sterownik-silnikow-...-2a9a24383d9a755aa386fe7e14ee7421a14291fbf951
    Jeżeli ten silniczek jest sprawny, to tym sterownikiem go uruchomisz.

Kupiłem ten sterownik i rzeczywiście silniczek ożył. Ale jak ustawiłem go na max obroty to nie wydaje mi się żeby jakoś szybko się kręcił. Chociaż z drugiej strony nie widziałem jak wcześniej działał więc się lepiej nie będę wypowiadać :). Ale rzeczywiście działa.
    Dzięki za sugestię z tym sterownikiem bo nawet nie wiedziałem że takowy jest.

Dodano po 3 [minuty]:

Czyli wychodzi na to że jeżeli silnik działa to coś jest nie tak ze sterownikiem urządzenia i o ile dostaje napięcie to tam trzeba szukać problemu. Sprawdzę na dniach i ewentualnie w tym temacie napisze żeby nie tworzyć nowego tematu lub zamknę

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada silnik DPM 57BL54.000 36V 4000RPM i poszukuje sposobu na sprawdzenie jego sprawności. Silnik ten jest silnikiem bezszczotkowym prądu stałego (BLDC) z trzema czujnikami Halla, co wymaga odpowiedniego sterownika do jego działania. Użytkownicy sugerują, aby do testowania silnika użyć prostego sterownika BLDC, który nie wymaga podłączenia czujników Halla. Po zakupie takiego sterownika, silnik został uruchomiony, jednak użytkownik zauważył, że przy maksymalnych obrotach nie osiąga oczekiwanej prędkości, co sugeruje, że problem może leżeć w sterowniku urządzenia.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA