logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

KULON 825 - Możliwe modyfikacje w nowej wersji.

skolopendra 18 Lut 2024 18:07 4578 22
  • #1 20967467
    skolopendra
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    Wnętrze nowego urządzenia elektronicznego z widoczną płytą główną i komponentami.

Nowy KULON, będzie co modernizować :)
  • #3 20967582
    skolopendra
    Poziom 11  
    Czy ja wiem 700 zł to chyba nie majątek... Nowy trochę droższy

Na pewno bolączką 820 były kiepskie radiatory co tym razem poprawili.

Osoba trzymająca radiator z przymocowanymi tranzystorami nad otwartym urządzeniem elektronicznym.

Dodali drugi transformator.

Osoba trzymająca radiator w rękach nad rozbudowywaną elektroniką.
  • #4 20967612
    rtesadfg56
    Poziom 29  
    Ocena: 255
    :>
    Nie, to nadal zwykly flyback z regulacja pradu na jakims mikrokontrolerze. Takie cos mozna na upartego samemu zrobic (patrz bluebox - bylo tu gdzies na forum). Nie wart aby placic 700zl. Do 300zl jeszcze ok.
  • #5 20967637
    skolopendra
    Poziom 11  

Nie twierdzę, że to jest jakieś cudo :)
    Wszystko można samemu zrobić, tylko po co, skoro można też kupić. I trochę poprawić fabrykę :)
    Oczywiście są zwolennicy, jak i przeciwnicy takiego stanu rzeczy...
  • #6 20978602
    Ricorro
    Poziom 17  
    Ocena: 117
    dla laików w temacie wystarczy że w ogóle auto pali , dla zainteresowanych wystarczy ładowarka którą wezmą 2 lub raz do roku, dla zaawansowanych to mercedes!. Jeśli ktoś pisze bzdury na temat kulona to lepiej niech się ogarnie. może z 0,2% populacji ogarnia temat poszczególnych faz procesu ładowania aku więc............
  • #7 21031931
    skolopendra
    Poziom 11  
    Cena w Rosji to 540 zł, czyli o 1/3 więcej niż wersja 820.

Elektronika pod spodem płytki również uległa zmianom, dodano inny tranzystor sterujący wentylatorem. Na wyświetlaczu pojawiła się temperatura pracy Kulona:

Elektroniczna płytka drukowana z zaznaczonym tranzystorem. Widok panelu sterującego urządzenia elektronicznego z wyświetlaczem pokazującym parametry pracy. Płytka drukowana z widocznymi elementami elektronicznymi.
  • #8 21154000
    skolopendra
    Poziom 11  
    Dodałem termopady pod elementy najbardziej się grzejące :
    Wnętrze urządzenia z dodanymi termopadami, większymi przewodami i radiatorem na tranzystorze.
    Wymieniłem wewnątrz urządzenia przewody zasilające akumulator na 3mm²
    Zbliżenie na wnętrze urządzenia z widocznymi modyfikacjami układu.
    Wnętrze urządzenia elektronicznego z dodanymi radiatorami i termopadami.
    Oraz dodałem radiator pod mocno grzejący się tranzystor na panelu przednim :
    Modernizacja urządzenia elektronicznego z dodatkowym radiatorem i termopadami
  • #9 21158247
    SOWISZCZE
    Poziom 7  
    Ocena: 12
    A tak z innej beczki. Zamówiłem teraz z Białorusi kulona 825. Wyszło z przesyłką 175 USD, czyli około 650 PLN. I zastanawia mnie jedna kwestia, czy oni poprawili tylko hardware, a sterowanie zostało z 820. Bo jeśli tak, czy soft z 820 angielski by nie podszedł do 825? Na razie na stronie tylko jest do 820.
  • #10 21158276
    60jarek
    Poziom 28  
    Ocena: 508
    Tu swój Kulon 820 modernizowałem.
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3966604.html
    Trochę zmian widać, postęp "w domu i zagrodzie" -ja na swój nie narzekam dziś swój nowy akumulator Viking Bronze 74Ah z deko reanimowałem bo rozładowany był za mocno 11,5V. Tryb asynchroniczny ruszył go od razu, bo tak miał opory -ogółem pobrał około 55AH -porządnie się naładował i RW ok.
    Jak ma się wiedzę o ładowaniu posiadanego akumulatora i ustawieniach kulona -to teraz go doceniam (trochę czasu to zajęło nim go rozpracowałem co i jak, teraz ustawiam go w ciemno bo wiem jak się zachowuje itp) -inaczej szkoda kasy, bo nie wykorzystasz go, nie wiesz jak go ustawiać do danego akumulatora w zależności od jego: stanu, rodzaju, typu i jakie parametry ładowania itp.
    Doceni ten kto ma wiedze o ładowaniu akumulatora posiadanego i potrafi go prawidłowo wykorzystać jego możliwości.
    Zakup robiłem w ciemno -myślałem uruchomię i super naładuję akumulator, bez wspomnianej wiedzy wywalone pieniądze w błoto -ale teraz nie żałuję, bo wiem co wart nawet jak to wyrób Białoruski, nauczyłem się prawidłowo go ustawiać wykorzystać, mam wiedzę o posiadanym akumulatorze i dopiero mam efekty. Dużo osób kupuje i potem nie wie jak go wykorzystać bo nie potrafi, ustawiają na "pałę" i nic z tego nie wynika -jadą po nowy akumulator, a o prostowniku napiszą że do kitu.
  • #11 21171288
    GracjanD
    Poziom 6  
    Ocena: 2
    Cześć. Gdzie kupiliście kulon 825? Proszę o namiary.
  • #15 21179104
    SOWISZCZE
    Poziom 7  
    Jest od dawna. Ale trzeba w kolejce czekać. Procedura zakupu w sklepie na Białorusi wraz z przesyłem 2 tyg. No i cena prawie 2 stówki mniej wychodzi.
  • #17 21180006
    SOWISZCZE
    Poziom 7  
    No niby jest. Ale i tak uważam, że cena w sklepie jest już wysoka, ok. 580 PLN, a tu typ chce 900. Więc 2 tygodnie czekania nie zbawi nikogo i warto.
  • #18 21247985
    Madespiker
    Poziom 9  
    Podałby ktoś jakąś instrukcję zakupu tego prostownika z Rosji/Białorusi? W podanych sklepach jest tylko dostawa na terenie danego kraju i brak dostaw za granicę. Czy po prostu trzeba się kontaktować ze sprzedawcami i umawiać na wysyłkę do Polski?
  • #19 21248410
    SOWISZCZE
    Poziom 7  
    avtosvet(_at_)tut.by. Sklep wysyła do Polski, tylko musisz się skontaktować. Typ poda ci dane do przelewu (krypto) i wysyła bez problemu. Całość operacji u mnie trwała 2 tygodnie. http://www.avtoline.by/
  • #20 21380517
    BC313
    Poziom 18  
    Ocena: 208
    Kupował ktoś jeszcze tego Kulona 825 bezpośrednio z zagranicy? Jak poszło, bo fakt cena w allegro olx kosmiczna, chyba trochę przesada ale ja też za darmo nie chciał bym sprzedawać.
  • #21 21620584
    Jurras2
    Poziom 1  
    >>21248410
    Zamówiłem Kulona 825 na avtoline.by.
    Kontakt ze sprzedawcą bardzo dobry, akceptuje płatność tylko w kryptowalucie USDT (po mękach udało się zapłacić).
    Ładowarkę wysłał i przesłał numer do śledzenia.
    No i się zaczęło... kiedy przez kilka dni przesyłka utknęła podczas odprawy celnej. Otrzymałem list polecony w Urzędzie Celno-Skarbowym z formularzem opisującym zawartość przesyłki, wartość, dowód zakupu, potwierdzenie przelewu. (Pouczenie o karalności :O musiałem napisać prawdę) o ile dowód zakupu Białorusin mi przesłał, to nie miałem możliwości przesłania potwierdzenia przelewu, więc posłałem zrzut ekranu z przelewu USDT. Na odpowiedź lub zwolnienie przesyłki czekałem tydzień, po czym przyszedł kolejny list polecony :( Po kontroli stwierdzili, że urządzenie nie może być dopuszczone na terenie UE (brak certyfikatu CE, brak polskiej instrukcji, brak jakiegoś tam certyfikatu).
    No i są dwa wyjścia: albo utylizacja na mój koszt, lub odesłanie przesyłki na koszt nadawcy. Wysłałem oświadczenie o zwrocie przesyłki i poinformowałem Białorusina o sytuacji. Na pewno będę w plecy ponad 200 zł za przesyłki i o ile otrzymam w ogóle zwrot od sprzedawcy.
    Także wpadłem z tym kulonem w maliny, w międzyczasie kupiłem Stefpola, bo aku nie chciał dłużej czekać :D
  • #22 21717381
    skolopendra
    Poziom 11  
    >>21620584 Przykra sytuacja ,lepiej na przyszłość kupić w kraju ...
  • #23 21750925
    mar7cin
    Poziom 1  
    Witam
    Mój kulon 825 zaczął niedomagać. Kiedy poleży dłuższy czas, po podłączeniu do akumulatora i rozpoczęciu ładowania akumulatora przez jakiś czas wszystko działa. Po jakimś czasie i mam wrażenie coraz krótszym, wyłącza się i na wyświetlaczu jest informacja o napięciu akumulatora i braku sieci 220 V. Potrafi na jakiś czas włączyć się ładować i ponownie pojawia się komunikat o braku sieci. Gdzie może być problem?

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy nowej wersji prostownika/ładowarki KULON 825 oraz możliwych modyfikacji i różnic względem poprzedniego modelu 820. Użytkownicy zauważają poprawę w konstrukcji, m.in. lepsze radiatory, dodanie drugiego transformatora oraz zmiany w elektronice, takie jak inny tranzystor sterujący wentylatorem i wyświetlanie temperatury pracy urządzenia. Wprowadzono także modyfikacje własne, takie jak dodanie termopadów pod elementy grzejące się, wymiana przewodów zasilających na grubsze (3mm²) oraz montaż dodatkowego radiatora na tranzystorze. Cena urządzenia w Rosji wynosi około 540 zł, co jest wyższą kwotą niż model 820, a na rynku polskim ceny są wyższe, często przekraczające 600-900 zł. Zakup z zagranicy (Rosja, Białoruś) jest możliwy, ale wiąże się z komplikacjami, takimi jak płatność w kryptowalutach (USDT TRC-20) oraz problemy z odprawą celną i brakiem certyfikatów CE, co może skutkować zatrzymaniem przesyłki. Użytkownicy podkreślają, że pełne wykorzystanie możliwości KULON-a wymaga wiedzy o procesie ładowania akumulatorów i odpowiednich ustawień. Pojawiły się też pytania o problemy techniczne, np. wyłączanie się urządzenia z komunikatem o braku sieci 220 V podczas pracy.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA