logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Modernizacja prostownika Kulon 820 po zakupie, oraz jego ustawienia eksploatacja..

60jarek 23 Mar 2023 10:30 15513 101
Najlepsze odpowiedzi LABEL_AI_GENERATED

Jak po zakupie zmodernizować i poprawnie skonfigurować prostownik Kulon 820 do ładowania różnych typów akumulatorów?

Po zakupie warto najpierw wgrać angielski soft Q820E110 z karty SD, wymienić cienkie przewody wyjściowe i krokodylki, wykonać kalibrację spadku napięcia na przewodach, a dla większego zapasu także poprawić chłodzenie: mocniejszy wentylator oraz mostek prostowniczy 4 A na 10 A [#20507974] [#20536209] [#20921200] W menu wentylatora praktyczniej ustawić pracę ciągłą dla trybu ładowarki lub zasilacza niż automat, bo wtedy wentylator ma działać na maksymalnych obrotach podczas pracy urządzenia [#20524751] [#20536209] Do zwykłych akumulatorów kwasowych forumowe ustawienia kręcą się wokół 14,1–14,5 V, dla GEL około 14,4 V, a tryb podtrzymania ok. 13,2 V; przy mocnym rozładowaniu warto użyć ładowania wstępnego, a ładowanie asymetryczne i doładowanie zostawić do „reanimacji” słabszych baterii [#20544045] [#20578120] [#20665165] [#20901620] Dla akumulatorów z korkami/obsługowych CA/CA można pod koniec ładowania dojść do 16,2–16,6 V przy małym prądzie, ale akumulatorów bez możliwości dolewania wody nie powinno się tak „gotować” [#20940133] [#21028553] Do oceny stanu starego akumulatora tester konduktancyjny typu KW-650 nie jest wiarygodny; lepiej po pełnym ładowaniu odczekać kilka dni, a pojemność sprawdzać kontrolowanym rozładowaniem stałym prądem do około 11–11,5 V i liczyć Ah = A × h [#20928554] [#20928589] [#20963751]
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
  • #1 20504210
    60jarek
    Poziom 28  
    Ocena: 507
    Oczywiście do tematu powiązanego o Golf V.
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3917019-30.html#21097012
    Temat postanowiłem założyć bo właśnie zamówiłem prostownik Kulon 820 firmy Balsat (Bialoruska).
    Modernizacja prostownika Kulon 820 po zakupie, oraz jego ustawienia eksploatacja..
    Temat dotyczy jak w temacie - modernizacja oraz eksploatacja tego prostownika.
    Potrzebujemy instrukcji w języku polskim.
    Więc na początek potrzebujemy schemat. Jeśli ktoś posiada to bym prosił o podesłanie.
    No i wszelkie wasze uwagi na temat tego prostownika, wykonania obsługi.
    Na początek jest to prostownik 0-15A "z rzekoma funkcją pozwalającą na drobną regeneracje akumulatora".
    Instrukcja obsługi z internetu po polsku ze strony https://akubiz.biz.
    Temat będzie kontynuowany etapami -etap 1 Modernizacja ulepszenia.
    Zapraszam do przesyłania uwag o wadach prostownika.
    Załączniki:
    • Kulon-820_tłumaczenie na język polski.pdf (656.88 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #2 20506514
    60jarek
    Poziom 28  
    Otrzymałem sprzęt. Oprogramowanie język ruski v.112.
    Zbudowany na 32 bitowy procesor Risc 80MHz PIC32MX340F512H.
    Po zakupie najlepiej od razu zobaczyć nr Fabryczny, który się znajduje Na naklejce -plombie gwarancyjnej w pojemniku na przewody w obudowie. W moim wypadku
    Nr BS 0122 42785, od razu sprawdzamy na stronie producenta http://balsat.ru jakie uwagi zamieścił dla tego produktu, ale nic tam nie znajduje nawet softu po angielsku.
    Czy ktoś posiada en soft angielski i czy on działa poprawnie v.112 -jaki był powód wycofania tej wersji oprogramowania ze strony producenta?
    Czy ktoś testował soft v.115?
    Czy ten egzemplarz nie ma tych wad np ze sterowaniem wentylatora itp?
    Czy pozostaje mi tylko go rozebrać i samemu sprawdzić co w środku?
    Oto tranzystory jakie zamontowane DVT1 i VT4 i wentylator 12V 0.15A, oraz wersje płytek: sterującej K_812i_01_v1.0.5 i przetwornicy Q820main_V2.0.3. W załączniku zamieściłem zdjęcia płytek dla tych co będą mieli problem z naprawą.
    Modernizacja prostownika Kulon 820 po zakupie, oraz jego ustawienia eksploatacja.. Modernizacja prostownika Kulon 820 po zakupie, oraz jego ustawienia eksploatacja..
    Modernizacja prostownika Kulon 820 po zakupie, oraz jego ustawienia eksploatacja.. Modernizacja prostownika Kulon 820 po zakupie, oraz jego ustawienia eksploatacja..
    Znalazłem Datasheet tranzystor VT4 PDTD123ET czyli 7T w obudowie SOT 23 NPN EC 50V; P 250mW
    Tranzystor DVT1 BCX42 czyli DKs w obudowie SOT 23 PNP EC 125V; P 330mW. Myślę że dobrze odczytałem jego oznaczenie, Datasheet poniżej.
    Tu kawałek schematu z filmiku w internecie tu zastosowane inne tranzystory starszy model do poprawy. Niektórzy stosują tylko zamiast oryginalnego wentylatora wentylator mniejszej mocy, wtedy nie ma potrzeby wymiany tranzystorów.
    [u]Myślę że sprawę wentylatora w tym urządzeniu mam z głowy, po prostu producent prawidłowo to wykonał -w starszych modelach było kłopot bo tranzystory nieodpowiednie zastosował.[/u] Jeśli się mylę poprawcie mnie.
    Kolejna sprawa to przewody do podłączenia do akumulatora te trzeba dać grubsze od tych fabrycznych i te zaciski mizerne. Więc je wymienię oraz ten odcinek przewodów z przetwornicy do panelu głównego -te co idą potem do akumulatora z zacisków prostownika, ale to za parę dni. No i potem "kalibracja przewodów", ale o tym później.
    No i czas zmienić radiatory tranzystorów na porządniejsze bardziej wydajne -to z czasem zrobię.
    Jeśli ktoś może to proszę o informacje o sofcie szczególnie o tej wersji angielskiej.
    Załączniki:
    • Modernizacja prostownika Kulon 820 po zakupie, oraz jego ustawienia eksploatacja.. Kulon W2.jpg (4.78 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Modernizacja prostownika Kulon 820 po zakupie, oraz jego ustawienia eksploatacja.. Kulon W1.jpg (4.82 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Modernizacja prostownika Kulon 820 po zakupie, oraz jego ustawienia eksploatacja.. Kulon P2.jpg (5.29 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Modernizacja prostownika Kulon 820 po zakupie, oraz jego ustawienia eksploatacja.. Kulon P1.jpg (4.89 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • BCX42E6327.pdf (526.09 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • PDTD123E_SER.pdf (240.75 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #3 20507974
    60jarek
    Poziom 28  
    Obecnie znalazłem w sieci soft angielski Q820E110 - oryginalny ze strony producenta, Q820E111 i Q820112 -jeszcze ich nie testowałem, ale zajmę się im później. Wgrywa się plik Q820E110.NTF rozpakowany na kartę SD, wkłada się kartę do urządzenia i załącza się zasilanie prostownika - ładowanie softu odbywa się automatycznie (karta musi być sformatowana na Fat 32 - nie sprawdzałem jeszcze). Soft pobrałem z internetu - dlaczego producent go usunął ze swojej strony nie wiem? Chętnie poznam opinie o nim.
    Dołączam dwa kawałki schematu.
    Załączniki:
    • Q820E110.zip (80.08 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Q820E112.zip (84.46 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Q820E111.zip (78.62 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #4 20509697
    60jarek
    Poziom 28  
    Rozpatrywałem problem chłodzenia i radiatorów, układ rozmieszczenia radiatorów i kształt nie jest przypadkowy, oraz obieg powietrza z wentylatora.
    Owszem radiatory nie są zbyt wydajne i sposób zamocowania tranzystorów. Tego typu radiatorów bardziej wydajnych raczej ciężko od czegoś dopasować, właśnie ze względu na ich kształt i mało miejsca, oraz obieg powietrza jaki zastosował producent w urządzeniu, jak już to raczej bym się zastanowił nad układem zabezpieczającym prostownik przed awaria wentylatora -sprawa do przemyślenia.
    Opis wentylatora z Ali Express: "wentylator chłodzący; Model: FSY50S12H; napięcie znamionowe: DC 12 V; prąd znamionowy: 0,15A Typ silnika: DC bez szczotkowy; typ łożyska: łożysko ślizgowe; prędkość: 6000 obr./min Przepływ powietrza: 10,2 CFM; hałas: 33db; ciśnienie powietrza: 3.65 mm-H2O Materiał zewnętrzny: tworzywo sztuczne; czarny kolor; złącze: 2 biegun Rozmiar: 50x50x10mm/2 "x 2" x 0.4 "(L * W * H); waga netto: 20g".
    Na innym forum wskazano mi ten model wentylatora MF50151VX-1000U-A99
    Wymiary: 50x50x15mm, Rodzaj łożyska: magnetyczne Vapo; Napięcie pracy: 12V ;Rodzaj napięcia pracy: DC; Pobór mocy: 1,38W Wydajność: 17 CFM - 31,6m3/h Poziom hałasu: 38,1dB; Prąd znamionowy: 110mA; Prędkość obrotowa: 7200RPM; Wyprowadzenia: 2 przewody;Producent: Sunon; Certyfikaty: RoHS; Zakres napięcia pracy: 4,5÷13,8V;Długość przewodu: 300mm.
    Nowy radiator polecam nie zaszkodzi.
    "Oprócz wymienionych wyżej czynników konstrukcyjnych bardzo istotną rolę w procesie oddawania ciepła pełni materiał wykonania radiatora. Najbardziej popularnymi materiałami na radiatory, są aluminium i miedź. Zauważalna różnica pomiędzy tymi metalami tkwi już w samej przewodności cieplnej, która dla aluminium wynosi 200W/mk, a dla miedzi ok. 370W/mk. Taka własność wynika m.in. z tego, że miedź ma ponad trzykrotnie wyższą gęstość względem aluminium i wynosi ona 8940kg/m3." -fragment opisu z internetu.
    [u]Czy go wymienić na bardziej wydajny? -większość osób zaleca,[/u] może jakieś konkretne propozycje?
    Wiec może wykonać radiator z miedzi w tym samym kształcie,a resztę roboty wykona wentylatorek?
    Teraz zastanawiam się czy zamontować dodatkowe bezpieczniki na wyjście do akumulatora i zasilanie prostownika.
    O ile zabezpieczenie zasilania prostownika ma sens, natomiast bezpiecznik na wyjściu do zasilania akumulatora w tym rozwiązaniu konstrukcyjnym montaż bez sensu.
    Puki co wymienię przewody w prostowniku na grubsze i ten odcinek z przetwornicy do zacisków i do akumulatora, oraz krokodylki z izolacją ochronną.
    Wypada założyć wyłącznik sieciowy, bezpiecznik sieciowy -ja jednak z tego rezygnuję bo tam brakuje miejsca, nie po to producent oddzielił poszczególne napięcia na płytce drukowanej itp oraz umiejscowił radiatory, żeby potem se zwarcia nie narobić na przewodach (mam na myśli styk przewodu z radiatorem).
    Załączniki:
    • MF50151V1-1000U-A99 D05058920G-00.pdf (1.42 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #5 20510701
    60jarek
    Poziom 28  
    Niektórzy zwrócili uwagę na zastosowany mostek prostowniczy i diody prostownicze na płytce przetwornicy około 7szt.
    Mostek prostowniczy KBL410 4A 1000V - zdecyduję się go wymienić na inny KBU 10M 10A 1000V -pasuje rozstaw otworów i grubością, trochę większa obudowa mostka o parę mm.
    Natomiast zastosowane diody (1N4007) US1M 1A/1000V 75ns można zastąpić tymi szybszymi ES1D)1A/200V 35ns -ja proponuje te ES1J na razie się nie decyduję na ich wymianę. Sami to oceńcie.
    Załączniki:
    • KBU10A.PDF (398.56 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • KBL4005-FirstSilicon.pdf (124.17 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • ES1A.PDF (71.92 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • US1A.PDF (38.12 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #6 20524751
    60jarek
    Poziom 28  
    Można też wymienić radiatory na miedziane nie zaszkodzi mimo zamatowania bardziej wydajnego wentylatora.
    Mostek prostowniczy wymienię jak wymiarem dobiorę.
    Wymieniłem wentylator był osadzony na 4 plastikowych nóżkach w obudowie pasuje rozstaw do tego nowego. Przy montażu sprawdźcie, w którą stronę wieje wentylator.
    Nawiew powinien być do środka urządzenia.
    Czy sprawdzę wentylator po wymianie i jestem w stanie go sprawdzić nie podłączając akumulatora do prostownika na oryginalnym sofcie?
    Chodzi mi uruchomić go z menu lub ustawić go tak żeby działał non stop po włączeniu do sieci prostownika?
    Czy działa tylko po uruchomieniu cyklu ładowania?

Odpowiedz tkwi w instrukcji oczywiscie tego fragmentu w polskiej brakuje tego fragmentu.
    Wynika z tych ustawień że najpierw należy wybrać ustawienia wentylatora.
    1. Pierwsza opcja ustawień to praca wentylatora podczas używania urządzenia jako zasilacz -wybieramy tą opcje zaznaczając ją.
    Gdy wybierzemy tą opcje, wentylator po uruchomieniu zasilacza działa non stop na maksymalnych obrotach, aż do wyłączenia pracy zasilacza.
    2. Druga opcja ustawień to praca wentylatora podczas używania urządzenia jako prostownik -wybieramy tą opcje zaznaczając ją.
    Gdy wybierzemy tą opcje wentylator po uruchomieniu urządzenia jako prostownika działa non stop na maksymalnych obrotach, aż do wyłączenia cyklu ładowania.
    3. Ta opcja to po prostu automatyczne sterowanie obrotami wentylatora podczas wcześniej wybranych opcji kiedy ma pracować wentylator -podczas pracy urządzenia jako zasilacz i prostownik.
    Nie polecam jej włączać niech wentylator pracuje non stop na max obrotach podczas gdy urządzenie pracuje, jak kto woli to wybiera tą opcje i wtedy włączy się automatyczna regulacja obrotów wentylatora, przy wybranych trybach pracy urządzenia jako zasilacz i prostownik.

Niby takie proste -nie dla osób co nie znają języka ruskiego.
    Jeszcze tylko wymienię radiatory i przystępuje do etap 2 ustawienia podstawowe prostownika.
  • #7 20536209
    60jarek
    Poziom 28  
    Braku elementy w instrukcji obsługi:
    Tryb pracy:
    1. Ładowarka.
    2. Zasilacza.
    3. Obsługi akumulatorów serwis -ładowanie i rozładowanie akumulatora.
    4. Ustawienia urządzenia
    (zębate koło)
    Wybieramy opcje 4. Ustawienie urządzenia i mamy do wyboru:
    4.a Ustawienia wentylatora
    4.a.1. Pierwsza opcja ustawień to praca wentylatora podczas używania urządzenia jako Ładowarka -wybieramy tą opcje zaznaczając ją.
    Gdy wybierzemy tą opcje, wentylator po uruchomieniu zasilacza działa non stop na maksymalnych obrotach, aż do wyłączenia pracy zasilacza.
    4.a.2. Druga opcja ustawień to praca wentylatora podczas używania urządzenia jako zasilacz -wybieramy tą opcje zaznaczając ją.
    Gdy wybierzemy tą opcje wentylator po uruchomieniu urządzenia jako prostownika działa non stop na maksymalnych obrotach, aż do wyłączenia cyklu ładowania.
    4.a.3. Ta opcja to po prostu automatyczne sterowanie obrotami wentylatora podczas wcześniej wybranych opcji kiedy ma pracować wentylator -podczas pracy urządzenia jako zasilacz i ładowarka.
    Nie polecam jej włączać niech wentylator pracuje non stop na max obrotach podczas gdy urządzenie pracuje, jak kto woli to wybiera tą opcje i wtedy włączy się automatyczna regulacja obrotów wentylatora, przy wybranych trybach pracy urządzenia jako zasilacz i prostownik.
    4.b Ustawienia Klawiatury
    4.b.1. Opcja blokowania klawiatury
    4.b.2. Dzięki klawiatury

Można włączyć lub wyłączyć blokadę klawiatury (opisana w instrukcji), druga opcja do włączenia dźwięków klawiatury.
    4.c Kompensacja przewodów
    4.c.1 Ikonka załączenie kompensacji.
    Załączyć tą ikonkę żeby można było wykonać kalibrację.
    4.c2 Kompensacja przewodów -kalibracja napięcia na przewodach.
    Wybieramy ta opcje.
    4.c.2.b.1 Typ przewodów.
    4.c.2.b.1.aTyp przewodów "Шtatныe" -jakieś "fabryczne standardowe?".
    4.c.2.b.1.b Zastosowane obecnie przewody -wybieramy tą opcję.
    Pojawia się opis i schemat jak wykonać układ pomiarowy.
    Czyli do przewodów podłączyć dwie żarówki 55W równolegle i miernik napięcia.
    Wciskamy klawisz C i pojawia się okno w którym możemy ustawiać napięcie zgodne ze wskazaniem naszego przyrządu pomiarowego Woltomierza.
    Uwaga: Kalibracja zostanie przerwana gdy mamy niewłaściwie obciążony prostownik żarówkami.
    Gdy ustawimy napięcie zgodne ze wskazaniem miernika zatwierdzamy je.
    Wtedy pojawia się komunikat jak wszystko zostało właściwie zrobione.
    Mamy wykonaną prawidłowo kalibracje przewodów.
    4.d Informacje i wersji soft
    4.e Reset urządzenia do ustawień fabrycznych
    4.e.1 Opcja zatwierdza przywrócenie ustawień fabrycznych.
    4e.2 Opcja pozwala nam wyjść bez resetu do ustawień fabrycznych.

Pełna specyfikacje Akumulatora Bosch S4 007 - tu coś znalazłem o nim w załączniku, potem dokładnie sprawdzę model, nie zgadza mi się pojemność -muszę to sprawdzić.
    Faktycznie mój błąd jest Bosch S4 007 72Ah.
    Załączniki:
    • bosch_akumulatory_s543_folder.pdf (4.94 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #8 20544045
    60jarek
    Poziom 28  
    Skoro mamy już zmodernizowany,, przygotowany przyrząd do pracy i skalibrowane przewody do akumulatora.
    Możemy przystąpić do ustawień prostownika tryb pracy Ładowarki.
    Do tego celu mam swój akumulator Bosch S4 007 12 V72Ah 670A z Lipiec 2020.
    Jest to akumulator kilku letni zima często się rozładowywał być może z powodu zwarcia w aucie, lub z powodu warunków atmosferycznych, ostatnio go ładowałem i od tamtej pory na razie nie mam z nim problemu.
    Więc uważam że traktuję go jako sprawny i w dobrym stanie.
    Potem zamieszczę opis ustawień do tego akumulatora jako mniej sprawnego.
    Ustawienia ładowanie akumulatora.
    1. Ładowarka -pierwsza opcja od góry.
    1.1Lista Programów
    Pojawia nam się okno z programami do ładowania akumulatorów -musimy je sami stworzyć max do 4 list.
    1.1Wybieramy pierwsza pozycje na liście i wchodzimy do niej.
    Mamy do wyboru:
    1.1.a. Typ akumulatora.
    Ustawiamy napięcie i pojemność akumulatora.
    W moim Wypadku to 12V i 72 Ah.
    1.1.b. Ładowanie wstępne.
    U mnie wyłączyłem. Stosuje się je do rozładowanych akumulatorów poniżej 12V,
    Można tam te parametry zmodyfikować jak prąd wstępnego ładowania i napięcie do którego nasz kulon ma akumulator wstępnie naładować.

1.1.c. Ustawienia parametrów ładowania.
    Po wpisaniu parametrów w poprzednim programie czyli typ akumulatora parametry ustawia automatycznie program -jest możliwość ich korekty ustawień u mnie ustawił takie parametry:
    1.1.c.1. Parametry maksymalne ochronne dla ładowania akumulatora.
    1.1.c.1. Max napięcie.
    1.1.c.2. Max prąd ładowania.
    1.1.c.3 Czas trwania ładowania.
    1.1.c.4. Ładowanie asymetryczne
    Wyłączone. Co tu ustawiamy gdy włączymy ta opcje:
    1,1,c,5,a Włączenie tej funkcji.
    1,1,c,5,b Prąd ładowania.
    1,1,c,5,c Czas trwania impulsu rozładowującego w sekundach.
    1,1,c,5,d Czas trwania wartość w % impulsu rozładowującego w stosunku do impulsu ładującego.
    1.1.c.5. Maksymalny prąd lub napięcie naładowania akumulatora
    Po osiągnięciu jednego z maksymalnych parametrów którego zakończony jest proces ładowania. Można tu ustawić prąd lub napięcie samemu w/g jakich parametrów zakończy się proces ładowania.
    1.1.c.5.a. Ustawienie napięcia.
    1.1.c.3.b Ustawienie prądu.
    1.1.d. Doładowanie akumulatora
    Służy do ładowania końcowego nasycania akumulatora. Czyli opcja wysycania akumulatora po zakończonym programie ładowania. (Czas ustawiać na 2-3 godziny).
    Proponuje ustawiać parametry sugerowane przez kulon.
    1.1.e. Ładowanie akumulatora przechowywanego.
    Czyli opcję tą włączamy gdy chcemy po skończonym procesie ładowania pozostawić akumulator podłączony pod prostownik, warto ustawić go na 13,2V żeby prostownik nie pobierał prądu z akumulatora.
    Uważam że te ustawienia wystarczą do naładowania opisanego akumulatora sprawnego. Proszę o ewentualne uwagi do części tego opisu, nim opisze dalszą część ustawień i proces ładowania tego samego akumulatora zasiarczonego itp.
    Ale to potem. Proszę o uwagi, ja nie jestem ekspertem od akumulatorów -jestem zwykłym użytkownikiem.

Akumulator rozładował się do 11,5V na parkingu w aucie -pierwsze ładowanie za mną 16h, to teraz poczekamy na efekty.
  • #9 20578120
    60jarek
    Poziom 28  
    Akumulator Bosch rozładowany do 11,5V z Listopad 2020 72Ah naładowany w fazie testów w aucie z opisanymi ustawieniami powyżej z automatu dla pojemności typ 72Ah i 12 V.
    W miedzy czasie opiszę ustawienia dla akumulatora żelowego EUROPOWER EP 17-12 (12V, 17AH/20HR czyli 17 Ah 12V. Akumulator typowy do pracy w systemach alarmowych z zasilaczem buforowym gdzie jego zakres pracy napięcia to 13,5V do 13,8V.
    Obecnie akumulator używany stary data produkcji nie znana obecnie bez odciążenia pokazuje 11,48V. Za chwile sprawdzę co sugeruje Kulon jakie ustawienie i czas go zwykłym programem naładować.
    Więc umieściłem go pod pozycją 2 na liście programów. 1.1
    Co kulon sugeruje w programie 1.1.c.1. Max napięcie.po wybraniu typu akumulatora EP 12V 17Ah, 14,7V
    Ja zmodernizowałem napięcie ładowania na 14,4V - myślę że to wystarczające napięcie dla akumulatora żelowego. Producent akumulatora dopuszcza jak widzicie na zdjęciu akumulatora napięcie ładowania od 14,4V do 15V.
  • #10 20581512
    60jarek
    Poziom 28  
    Ciekawostka akumulator po około 6-8 godzinach został naładowany -prostownik się wyłączył zasygnalizował koniec procesu ładowania. (program przewidywał 16 godz ładowania)
    Zmierzyłem na nim napięcie 12,4V. co o tym sądzić? Coś wykonałem nie tak?
  • #12 20659413
    60jarek
    Poziom 28  
    Myślę że tu wszystko na ten temat ładowania.
    Film z YouTube.
    https://www.youtube.com/watch?v=h4N-fuJJsB0
    Nie wiedziałem jaki format przyjmuje elektroda to dałem załącznik.
    Załączniki:
    • KULON 820. Jak ładować akumulator - instrukcja prostownika. Cz.1..mp4 (39.63 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #13 20659759
    W.P.
    Specjalista - zasilacze komputerowe
    Ocena: 1232
    60jarek napisał:
    Natomiast zastosowane diody (1N4007) US1M 1A/1000V 75ns można zastąpić tymi szybszymi ES1D)1A/200V 35ns -ja proponuje te ES1J
    Co miałaby poprawić ta zmiana? Akurat w tym miejscu lepiej sprawdza się wolniejsza dioda.

Zastanawia mnie też potrzeba wymiany przewodów. Można by szukać uzasadnienia gdyby urządzenie miało być wykorzystywane jako zasilacz precyzyjny, ale jako ładowarka akumulatora? Po co?
    Czy te załączone przez producenta są aż tak cienkie?

Przecież w początkowej fazie ładowania, nawet na maksymalnym prądzie ładowarka działa jako źródło prądowe kompensując spadek napięcia na przewodach.
    W końcowej fazie napięcie rośnie dążąc do wartości ustalonej dla akumulatora kwasowego (chyba ok. 14,5V, nie pamiętam).

W pobliżu tej wartości prąd ma już niewielką wartość a co za tym idzie spadek napięcia na przewodach staje się pomijalnie mały.

Co do radiatorów, to producent mógłby umieścić je tak, by wdmuchiwane powietrze musiało zmieniać kierunek muskając powierzchnię blachy. Przydałyby się rozcięcia czy wygięcia tworzące tunel dla powietrza chłodzącego.

Nie wiem, czy załączony schemat jest dziełem inżynierii wstecznej Kolegi autora, czy został znaleziony w sieci.
    Zastanawia mnie tranzystor npn z emiterem na (+) zasilacza. Jego baza polaryzowana jest od strony masy, czyli odwrotnie niż gdyby chodziło tu o przewodzenie.
    Zresztą, gdyby przewodził to odłączyłby szeregowy tranzystor MOS.

Dioda narysowana jako zwykła, równolegle do CE w/w tranzystora powinna być wrysowana jako dioda Zenera o napięciu nie wyższym niż 15V.

Jest tu jeszcze parę "ciekawostek" ale rozdzielczość schematu uniemożliwia bardziej wnikliwą analizę.
  • #14 20665165
    60jarek
    Poziom 28  
    Kolejne ładowanie akumulatora kwasowego Bosch 72AH ustawiłem tak:
    Czytać uwagi pod zdjęciami, opis.
    Lub takie ustawienie.
    Tu jednak prąd ochronny akumulatora zalecam ustawić na 0,1 pojemności akumulatora np 1A (przy pojemnościach akumulatora 72Ah-74Ah).
    Co daje ta ostatnia opcja? Po prostu zabezpiecza po zakończonym procesie ładowania możliwość rozładowania akumulatora poprzez zasilenie elektroniki kulona. Po prostu pozostawiamy prostownik bez pilnowania go kiedy trzeba go wyłączyć po zakończeniu procesu ładowania -minus tego ustawienia to po zakończeniu ładowania wentylator nadal będzie pracował, bo prostownik nie pozwoli na jego rozładowanie akumulatora przez elektronikę kulona do ustawionych parametrów jak na zdjęciu.
    Napięcie ustawiłem na 13, 5V dla akumulatora kwasowego, a prąd na 0,7A jak sugeruje kulon.
    Zalecane nie przekraczać napięcia ładowania dla akumulatora kwasowego 14,5V ze względu że od 14,4V do 14,8 występuje "proces gazowania". Ostatni filmik to dobrze opisuje i wyższe napięcie może uszkodzić akumulator. Wybór należy do was.
    Ja zdecydowałem się na te napięcie sugerowane przez kulona 14,7V, wam zalecam 14,5 V tyle przewiduje producent.
    Mój akumulator już swoje przeszedł.

Uwaga:
    Nowy akumulator kwasowy 72AH (MIn 14,1V max 14,5V) ładował bym z takimi ustawieniami i nie kombinował bym z wyższym napięciem:
    Napięcie ładowania min 14,1V ; max 14,5V; 7,2A; 16h
    Napięcie doładowania 14,1V max 14,5V; 2,1A 2h
    Zabezpieczenia akumulatora 13,5V; 0,7A (lub jeszcze mniejszy prąd 0,5A)

Dodano po 23 [minuty]:

W.P. napisał:
    Czy te załączone przez producenta są aż tak cienkie?
    Ja zalecam grubsze i wykonać kalibracje.
    W.P. napisał:
    Co do radiatorów, to producent mógłby umieścić je tak, by wdmuchiwane powietrze musiało zmieniać kierunek muskając powierzchnię blachy. Przydałyby się rozcięcia czy wygięcia tworzące tunel dla powietrza chłodzącego.
    Mysle ze Jak spojrzysz na jego budowę uważnie to stwierdzisz ze jednak przemyśleli jego sposób chłodzenia.
    W.P. napisał:
    Nie wiem, czy załączony schemat jest dziełem inżynierii wstecznej Kolegi autora, czy został znaleziony w sieci.

Schematy zdobyłem z internetu gdzie się dało, jest jeszcze taki dokładniejszy ręcznie rysowany w innym temacie o naprawie kulona innego autora na Elektrodzie, tam nawet wypisał wszystkie elementy elektroniczne -ale potem go trochę modernizował i co nieco usuną.
  • #15 20749159
    oktawian89
    Poziom 27  
    Ocena: 444
    Czy Twoj kulon był już po modernizacji ? Bo są rzekomo poprawione wersje po 2021 roku ?

Pozdrawiam
  • #16 20749273
    60jarek
    Poziom 28  
    Modernizacja tak czy siak konieczna, jak opisałem np sam mostek prostowniczy do wymiany tam masz na zdjęciu chyba mój nr seryjny to sprawdź.
    oktawian89 napisał:
    Czy Twój kulon był już po modernizacji ? Bo są rzekomo poprawione wersje po 2021 roku ?

Wiesz co trzeba zrobić po zakupie, mój był z tą jodełką ("czyli po modernizacji"), ale i tak dałem odpowiedni wentylator itp. Jak zmienisz wentylator na ten co polecam to miedziane radiatory nie koniecznie- ale ja stanowczo to polecam.
  • #17 20773791
    pszczyna
    Poziom 33  
    Ocena: 402
    Jest możliwość 820 zmodernizować do wersji 912, podobno producent wycofał go z produkcji.
    Nie mam tu na myśli modułu Bluetooth, lecz to iż 912 ma szersze możliwości regeneracji akumulatorów.
  • #18 20787509
    ciesu7
    Poziom 1  
    Ocena: 1

Witam, są jakieś nowinki czy usprawnienia Klonu 820? Ja mam taki problem, że nie mogę zrobić aktualizacji do starszej wersji, do nowszej mogę.
  • #19 20788125
    60jarek
    Poziom 28  
    Jest film na YouTube tam podali że ponoć nie można wrócić do starszej wersji, nie sprawdzałem dlatego zostałem na ruskim sofcie.
    Soft do pobrania na stronie http://balsat.ru wchodzimy na nasze urządzenie i w zakładce opisu urządzenia wybieramy zakładkę Прошивки
    Q820E110.zip от 15.03.21 -literka w nazwie E -angielski, R-rosyjski, są też inne softy na net.
    Ja ich nie testowałem i nie zamierzam.
    Pobieramy soft ze strony rozpakowujemy go bo jest skompresowany ZIP.
    Umieszczamy soft na karcie SD.
    Ale tu jeden haczyk jaki format użyć do karty SD FAT16 czy FAT32, chyba FAT16 -nie sprawdzałem.
    Wkładamy kartę SD do gniazda karty (gniazdo jest umiejscowione od spodu kulona -jak na naklejce) i włączamy zasilanie urządzenia, soft automatycznie załaduje się sam.
  • #20 20881534
    ManieKqx
    Poziom 1  
    Hej.
    Masz na sprzedaż taki przerobiony prostownik?
  • #21 20901620
    60jarek
    Poziom 28  
    Mój akumulator rozładowany 11,5 V wiec trzeba mu jeszcze podać ładowanie wstępne i włączyć ładowanie asymetryczne. (wiem mam leki lewy pobór prądu w aucie 7D nagrzewnica pomocnicza chyba tam -teraz to olewam z braku czasu i zimy).
    Foto ustawień, akumulator ożył i pobrał 47 AH. (czyli akumulator rozładowany pobiera około 40-60% pojemności, a akumulator przewidział na 4 lata pracy). Tyle wyświetla po zakończeniu procesu ładowania.
    Co daje ładowanie wstępne -ożywia akumulatory co maja problem z pobieraniem prądu we wstępnym ładowaniu akumulatora i przy bardzo rozładowanym akumulatorze wskazane -producent mego akumulatora napięcie akumulatora 12,3V uważa akumulator za rozładowany (zaleca ładowanie akumulatora co 6 miesięcy).
    Co daje ładowanie asymetryczne -"wymusza odpowiednie ładowanie akumulatora poprzez impulsy rozładowujące i doładowujące -uważam że tu tkwi moc kulona w procesie ładowania. Po wybraniu odpowiedniej pojemności akumulatora Kulon sam zaproponuje po włączeniu ładowania asymetrycznego odpowiednie ustawienia -można je modernizować, ale trzeba wiedzieć co się ustawia za wartości i odpowiednio je dobrać.
    Tu macie filmik z YouTube i wyjaśnione jak z tego korzystać poniżej.
    Tu takie zdjęcie z internetu jak takie impulsy wyglądają.
    Dosycanie -to doładowanie końcowe po procesie ładowania.
    Foto ustawień:
    Całość ustawień.
    Ładowanie wstępne.
    Parametry ładowania i w nim parametry ładowania asymetrycznego.
    Dosycanie.
    Podtrzymanie napięcia po zakończeniu ładowania zalecane włączenie (takie jak sugeruje Kulon), gdy po ukończeniu ładowania nie ma nas w domu celem zapobieżenia pobierania prądu przez układ prostownika po zakończeniu ładowania. Nie ma nas w domu załączamy je.
    Nie długo będę miał przyrząd do sprawdzania parametrów naładowania akumulatora, to oszacuje jego "sprawność, zużycie" nim popędzę do sklepu po nowy (potem to opisze za pomocą przyrządu Konnwej KW650 czy innego co mierzą parametry akumulatora.
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic4026640.html

Dodano po 8 [godziny] 49 [minuty]:

Dla wszystkich jak nie wiesz jakim napięciem ładować akumulator to obejrzyj film i dowiedz się jaki posiadasz akumulator, na akumulatorach są odpowiednie oznaczenia. https://www.youtube.com/watch?v=MuBOfj78El4&list=RDCMUCbSVXP31l7_8DMoTg8h23vw&index=3
    Tu wielki ukłon dla autora filmu obejrzyjcie go obowiązkowo.
    Załączniki:
    • Czym i jakim napięciem ładować akumulator .mp4 (33.32 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Ładowanie Asymetryczne Akumulatora. KULON 820..mp4 (14.93 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #22 20909747
    skolopendra
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    Czy to bieżąca produkcja już poprawiona ,czy starsza wersja ładowarki wymagająca poprawy?
    Załączniki:
    • Modernizacja prostownika Kulon 820 po zakupie, oraz jego ustawienia eksploatacja.. kulon-820-ladowarka-prostownik-720-agm-gel-kujawsko-pomorskie-chelmno-543619663.jpg (195.71 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #23 20909884
    60jarek
    Poziom 28  
    skolopendra napisał:
    Czy to bieżąca produkcja już poprawiona ,czy starsza wersja ładowarki wymagająca poprawy?

Nie czytałeś postów poprzednich? Masz zdjęcie z nr seryjnym chyba je widać wyraźnie i gdzie on jest. Nie widzisz oryginalnego wentylatora z jodełką na zdjęciu? -a to oznacza kolejna modernizacje producenta niestety nie do końca zrobiona należycie, "pewno ich na mostek prostowniczy nie stać itp". Co wiedziałem już napisałem. Tak ciężko idzie czytanie ze zrozumieniem i rozkręcenie obudowy? Wierzysz ze Białorusini to poprawili i wymienili? Czekasz aż się uszkodzi. To tyle.
  • #24 20910014
    skolopendra
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    60jarek napisał:
    Tak ciężko idzie czytanie ze zrozumieniem i rozkręcenie obudowy?

Tak ciężko ,to jest foto sprzedawcy z internetu oferującego produkt.Mam wiarę że producenci z czasem udoskonalają produkty.Tak Ci ciężko to zaakceptować?

Dodano po 36 [minuty]:

ciesu7 napisał:

Witam, są jakieś nowinki czy usprawnienia Klonu 820? Ja mam taki problem, że nie mogę zrobić aktualizacji do starszej wersji, do nowszej mogę.

Co jest nie tak z nowym softem,że chcesz powrócić do starego?
  • #25 20910176
    60jarek
    Poziom 28  
    skolopendra napisał:
    Tak Ci ciężko to zaakceptować?

Ja nie jestem wróżka co ci sprzedawca oferuje i jaka serie produktu oferuje itp Po to zamieściłem foto z serią i opis co trzeba zrobić po zakupie, a nie gdybać co ten produkt w sobie zawiera od jakiegoś sprzedawcy z przemytu -jak widzisz jest wentylator z jodełka po zmianach producenta, a modernizować trzeba dokonać jak chcesz cieszyć się sprawnym urządzeniem, rozbijasz temat "pod swoje widzi mi się" i jeszcze masz pretensje.
    skolopendra napisał:
    Co jest nie tak z nowym softem,że chcesz powrócić do starego?

Po prostu często soft angielski nie zawsze działa poprawnie itp drobne zmiany w menu i "poprawki niedoróbki producenta", w tym modelu co posiadam nie wgrasz po nowym sofcie starego. Coś za coś, pretensje do producenta -wybór należy do każdego. Obecnie towar z przemytu i embargo na towary z Białorusi.
    Kulon 820 wymaga wiedzy o akumulatorach i procesie ładowania, ludzie tej wiedzy nie posiadają i myślą że jak go kupią to ten prostownik cud sam im cudownie naładuje akumulator, tak było do niedawna gdy na rynku były starsze typy akumulatorów "co je można było smażyć bez większych konsekwencji." -te czasy się skończyły, akumulatory są obecnie bezobsługowe i co jeden to inna technologia wykonania - "korek to se w d.. można wstawić i wody dolać".
    Po to ten temat wrzuciłem żeby innym to uświadomić co robią źle, przy okazji sam się wiele nauczyłem o procesie ładowania i tym urządzeniu jak je poprawnie użytkować, na własnym przykładzie do niedawna "akumulatorem na złom". Kupują przyrząd cud do oceny naładowania akumulatora co im zapali lampkę kup nowy akumulator i nie wiedzą co mierzą, jak głupki polecą do marketu po nowy cudowny akumulator, kupią Kulona 820 i myślą że cudownie ożywi akumulator -bez wiedzy to nie zadziała, więc kupią kolejny cudowny prostownik z marketu co im nic nie pomoże. Nawet nie wiedzą jaki akumulator zakupili, o jego eksploatacji nie wspomnę, a co dopiero ustawić parametry prostownika i jaki prostownik zakupić do posiadanego akumulatora. Ta wiedza ich przerasta, szczególnie jak czytam forum FB, czy oglądam niektóre filmy na YouTube "świat kosmosu i egzorcystów". Jak coś tu napisze z błędem to 80% to zrobi bez zastanowienia -po to forum żeby takie błędy skorygować -nie jestem osobą nie omylną.
    Pozostało w temacie opisać poruszyć jeszcze dwie kwestie szacunkowa ocena stanu akumulatora i opcje rozładowania w Kulonie i dopiero po tym będzie można cieszyć się z posiadania Kulona i poprawnej obsługi akumulatora co ma ledwo 2-3 lata i nam nie działa i dla czego. Wtedy będziemy wiedzieli jak reanimować starszy akumulator niepoprawnie użytkowany obsługiwany i jak wykorzystać nasz Kulon jego mozliwości.
  • #26 20910210
    cirrostrato
    Poziom 38  
    Ocena: 957
    Nie krytykuję ale ,,kalibrowanie przewodów do ładowarki aku'', ,,zmiana softu'' (w ładowarce?), dla mnie to wydziwianie, mam ładowarkę (trafo sieciowe 200W/17V na wtórnym, bezpiecznik, cztery diody na ok.25A, rezystor kilkanaście om szeregowo z uzwojeniem pierwotnym trafa), od lat działa, sąsiedzi pożyczają...i nic nie wysiada, nie trzeba kalibrować i zmieniać softu, nawet dziś takie cudo można zmontować praktycznie bezkosztowo ale kto bogatemu zabroni. Ale wiem, dziś nawet telefon dwuletni to już staroć, ot czasy. Pozdrawiam. Jedno pytanie: jak często ładujecie koledzy swoje aku, ja w kolejnej Maździe (ma już pięć lat) musiałem podładować rok temu (na aku było ok. 7V) bo po operacji (udana) samochód stał trzy miesiące nieodpalany w garażu, wcześniej nie pamiętam kiedy ładowałem akumulator.
  • #27 20910237
    60jarek
    Poziom 28  
    cirrostrato napisał:
    jak często ładujecie koledzy swoje aku

W przypadku mego akumulatora (diesel):
    60jarek napisał:
    -producent mego akumulatora napięcie akumulatora 12,3V uważa akumulator za rozładowany (zaleca ładowanie akumulatora co 6 miesięcy).
    .
    I ma racje, bo tak go producent zaprojektował i wykonał.
    Wiem też że zastosowałem akumulator na granicy min pojemności do mojego auta przewidziany przez fabrykę. "Ten to dopiero przeżył egzorcyzmy".
    Ale tu w temacie zajmujemy się prostownikiem Kulon i jego ustawieniami i doborem tych ustawień do naszego akumulatora (oraz modernizacją tego urządzenia). Nie zastanawiamy się nad "wyższością nad innymi prostownikami".
    cirrostrato napisał:
    Nie krytykuję ale ,,kalibrowanie przewodów do ładowarki aku'', ,,zmiana softu'' (w ładowarce?), dla mnie to wydziwianie

Poczekaj niedługo do akumulatora to i piasek wsypią, a i tak prądem go będziemy ładować ekologicznym.
    Jak wspomniałem czas poruszyć kwestię oszacowania sprawności naszego akumulatora -to za chwile czekam na ten "cud" przyrząd do pomiarów akumulatora.
    Sam się zastanawiam nad zakupem akumulatora pierwszego rozruchu -cena wiadomo odstrasza.
    (sam mam za duży pobór prądu w aucie i znam przyczynę, ale zima za to się nie biorę).
    Tu mamy temat kulona, co on potrafi i na ile jest uniwersalny w domowym zastosowaniu, wydaliśmy kasę więc nauczmy się jego obsługi jak ładować nasz cudowny akumulator jaki posiadamy -jak go "reanimować po tym jak go nieświadomie zarznęliśmy przez niewiedze i złą obsługę eksploatacje, czy złodzieja prądu w aucie." .
    cirrostrato napisał:
    ale kto bogatemu zabroni

Ten Kulon oceniam pozytywnie i myślę że wart swojej ceny -jak wiemy co im robimy.
    cirrostrato napisał:
    ,,kalibrowanie przewodów do ładowarki aku''

Kalibracja przewodów -skoro jest to wypada taka opisać."kadzidło bez dymu"
    Zwróć uwagę na grubość przewodów z płytki drukowanej do zacisków na obudowie z tymi przewodami dostarczonymi z prostownikiem. Zawsze ktoś powie wystarczy taki przekrój przewodów, inny powie mostek prostowniczy i chłodzenie wystarczy itp.
    Bież pod uwagę że zmodernizują przewody i ustawią na max nap ładowania, a potem zdziwieni że uszkodzili trwale cele akumulatora, bo nie wiedzieli ile taki akumulator wymaga ustawienia napięcia itp podczas ładowania. Ty wiesz inni nie, ty znasz te przedziały ustawień "dla innych to czarna magia". Przykład "mój mechanik" ma stary prostownik i bez zastanowienia podładowuje wszystkie akumulatory ludziom bo ma wajchę 12V lub 18 V i regulację prądu (tej nie używa ustawił na min). To jak mocno rozładowany to wali 18V, a potem ludzie lecą do sklepu po nowy akumulator, a co go to obchodzi? -ważne że kasę wziął za naprawę mechaniczna auta i auto wyjechało za bramę o własnych siłach". Potraktuje mój akumulator takim napięciem i pozamiatane i Kulon nie pomoże. (choć udało mi się go zreanimować kulonem na ile ocenię z czasem ha ha!).
  • #28 20910413
    cirrostrato
    Poziom 38  
    Podładowujesz aku w swoim dieselu co pół roku??????????? Poprzedni akumulator VARTA miałem 11 lat w Maździe 626 2.0D, NIGDY nie podładowywałem, po 11latach użytkowania (przeżył jedną M626, zmarł w drugiej) zaczął szwankować (typowo jesienią), dostałem od szwagra używany 5 lat, trochę za mały do M626 ale działał kolejne 5 lat, teraz mam dwuletni używany (i taniusio kupiony), po trzech miesiącach stania M626 (bo mam i nową trójkę, ta stoi w garażu) na mrozie kilka dni temu odpalił od strzała jak niektórzy się ekscytują. Dziwi mnie stosowanie do ładowania prostej baterii ołowiowej sprzętem wymagającym kalibracji, niezbyt tanim, wymagającym wgrywania(?) nowego oprogramowania. Dziwić się każdy może , ja też, przecież chodzi o proste podładowanie aku, którego większość użytkowników samochodów nigdy nie robi. Każdy temat można skomplikować do woli........ Pozdrawiam.
  • #29 20910468
    60jarek
    Poziom 28  
    cirrostrato napisał:
    Każdy temat można skomplikować do woli........ Pozdrawiam.

Tak można -co dodałeś do tematu w sprawie modernizacji i ustawień Kulona? Po za obalaniem teorii o kalibracji przyrządu i twoich akumulatorach które użytkujesz?
    Dla ciebie wszystko proste, a nastały czasy akumulatorów bezobsługowych i technologia się zmieniła, tylko prąd ekologiczny.
    60jarek napisał:
    Tu mamy temat kulona, co on potrafi i na ile jest uniwersalny w domowym zastosowaniu, wydaliśmy kasę więc nauczmy się jego obsługi jak ładować nasz cudowny akumulator jaki posiadamy -jak go "reanimować po tym jak go nieświadomie zarznęliśmy przez niewiedze i złą obsługę eksploatacje, czy złodzieja prądu w aucie." .
    cirrostrato napisał:

"Koń jaki jest każdy widzi czasami trzeba go podkuć i niezbędna wizyta u weterynarza, nawet nówka zakup".
    Ja opisuję jak ten kulon "zmodyfikować -jakieś niedoróbki poprawić" i jak z niego skorzystać -"za chwile mnie oskarżą za szerzenie technologi wroga ha ha!".
    Żarty na bok.
    Za parę dni postaram się opisać jak to z tego kolejnego zakupu skorzystać prawidłowo przy waszej pomocy (ten miernik cud co tak obecnie stał się "nieodzownym" przyrządem w użyciu samochodziarza) -zapewne tam twoja wiedza się przyda bo będzie chodziło o oszacowanie sprawności zużycia akumulatora w warunkach domowych i na ile okaże się przydatny kulon w procesie ich "reanimacji". Chętnie czegoś się dowiem i inni też. Jak coś robić to do końca, nim popędzimy do sklepu po nowy akumulator -to ważny problem każdego użytkownika auta "kiedy mu się faktycznie ten akumulator "skończył".
    Może zaczniesz ten temat? -tu faktycznie wiedzy nigdy nie za dużo, a chętnie z niej skorzystam, jak i innych.
  • #30 20910531
    cirrostrato
    Poziom 38  
    Nie zamierzam z tobą dyskutować na temat wyższości stosowania Kulona a nie najprostszej doładowywarki do akumulatrora i zdania nie zmienię, do upolowania muchy wystarczy gazeta a nie armata sterowana komputerem. Nieustająco życzę miłego dnia.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy modernizacji, ustawień i eksploatacji prostownika Kulon 820 firmy Balsat (Białoruś). Urządzenie oparte jest na procesorze PIC32MX340F512H 80MHz, z oprogramowaniem w wersji rosyjskiej v.112 oraz dostępnym angielskim softem Q820E110 i nowszymi, które można wgrywać przez kartę SD (FAT16/32). Wskazano konieczność wymiany mostka prostowniczego KBL410 (4A/1000V) na mocniejszy KBU10M (10A/1000V) oraz rozważano wymianę diod 1N4007 na szybsze ES1D lub ES1J. Modernizacja obejmuje także wymianę wentylatora na model Sunon MF50151V3-A99-A 12V 0,07A oraz zastosowanie miedzianych radiatorów dla lepszego chłodzenia. Omówiono ustawienia wentylatora w menu prostownika, umożliwiające pracę ciągłą podczas ładowania lub zasilania.

Wielowątkowo opisano proces kalibracji przewodów i dobór parametrów ładowania do konkretnego akumulatora, z przykładami na akumulatorach Bosch S4 007 12V 72Ah oraz EUROPOWER EP 17-12 (12V, 17Ah). Podkreślono znaczenie znajomości technologii i stanu akumulatora dla prawidłowego ustawienia programów ładowania i rozładowania, w tym ładowania asymetrycznego i wstępnego. Przedstawiono metody oceny stanu akumulatora, m.in. pomiary gęstości elektrolitu, testy rozładowania prądem stałym (np. żarówką 12V 115W) do napięcia 11V oraz pomiary rezystancji wewnętrznej (RW) przy użyciu przyrządu KONWEI KW-650. Zwrócono uwagę, że testery typu KW-650 są przydatne głównie dla nowych lub lekko zużytych akumulatorów, a dla starszych konieczne są testy rozładowania prądem stałym.

Opisano także eksperymenty z wymianą elektrolitu w akumulatorze bezobsługowym (Bosch S4 007) na wodę destylowaną i nowy elektrolit, wraz z pomiarami gęstości i napięcia, co wykazało ograniczoną skuteczność takiej metody. Podkreślono, że prawidłowe ładowanie wymaga dostosowania napięcia i prądu do typu i stanu akumulatora, z uwzględnieniem specyfiki technologii Ca/Ca. Dyskusja zawierała także uwagi dotyczące trwałości i eksploatacji akumulatorów, wpływu nieprawidłowego ładowania na wzrost rezystancji wewnętrznej oraz konieczności posiadania wiedzy technicznej do efektywnego wykorzystania prostownika Kulon 820.

Wątki poruszały również kwestie zapamiętywania ustawień w prostowniku, możliwości kalibracji, aktualizacji oprogramowania oraz porównania z modelem Kulon 912. Podsumowano, że Kulon 820 po modernizacji i odpowiednim ustawieniu parametrów jest skutecznym narzędziem do ładowania i regeneracji akumulatorów kwasowo-ołowiowych, jednak wymaga od użytkownika wiedzy i doświadczenia.

Załączono liczne zdjęcia schematów, wnętrza urządzenia, ustawień menu oraz wyników pomiarów akumulatorów i elektrolitu, a także linki do filmów instruktażowych i oprogramowania producenta.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA