logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Automatyzacja żaluzji z centralą Satel Integra - jaki przekaźnik i moduł?

sigfried 19 Lut 2024 22:55 1128 16
REKLAMA
  • #1 20969523
    sigfried
    Poziom 4  
    Witam,

Chcial bym zautomatyzowac regulacje zaluzji przy pomocy centrali Satel Integra. Do kazdej puszki, na ktorej zamontowany jest przycisk zaluzjowy, doprowadzone jest zasilanie 230V. Z puszki do silnika zaluzjowego poprowadzony zostal kabel 5x 1,5 - osobno podlaczana jest faza dla ruchu w gore, i osobno dla ruchu w dol. Oprocz tego do puszki poprowadzilem skretke UTP, ktora prowadzi do centrali Satel Integra. Chcial bym wykorzystac 2 wyjscia integry do sterowania silnikiem zaluzji poprzez jakis przekaznik puszkowy (powinno byc na niego dosyc miejsca, bo puszki mam glebokie).

1) Jaki przekaznik bedzie sie nadawal?
    2) Czy bedzie potrzebny jeszcze jakis dodatkowy modul, czy przekaznik moge podlaczyc prosto do wyjscia OC (albo NO)?

Dziekuje za rady :)
  • REKLAMA
  • #2 20971136
    P3netrat0R
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Cześć,
    Wysterowanie tego z centrali alarmowej jest skomplikowane, bo musisz tą skrętką wysterować w puszce jakieś przekaźniki.

Podpowiedź moja jest następująca, wrzuć w puszki sterowniki roletowe od Zamela EXTA SRP-01 i steruj nimi z centrali oraz przycisków, a nawet centralnie.

Ale... musisz zaprogramować czasy otwierania i zamykania rolet, których położenie będziesz potrzebował zmieniać przebywając w pomieszczeniu. Roleta rozwija się szybciej niż zwija. Roleta, która się zamyka na 100% w lato, może zrobić zamknięcie na 95% w zimie.

Innym rozwiązaniem jest SUPLA Zamel SRW-01 Wi-Fi, którą możesz wysterować z Satel Integra, przycisków na ścianie, oraz samej aplikacji SUPLA, która ułatwi ci uchylanie i przymykanie rolety w zależności od potrzeby.

Może być też KNX do automatyki domowej, ale wchodzimy już w inne budżety i utrzymanie.

Nie puść nigdy 230V przez centralę alarmową ! Wszystko odseparowane! Bo będzie drogo :)

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #3 20971219
    sigfried
    Poziom 4  

Te sterowniki Zamela mają wejścia na 230V AC, więc raczej tego do Integry nie podepnę... Potrzebny mi jakiś sterownik/przekaznik reagujący na 12V DC, ale przekazujący 230V AC. I jeszcze żeby był podwójny i dopuszczalny.
    Całkiem nieźle prezentuje się SROL-S, tyle że ma tylko dwa zaciski na sterowanie z centrali, więc żeby podnieść żaluzje trzeba podłączyć 12V na jeden zacisk, a masę na drugi. Do opuszczenia trzeba odwrócić napięcie na zaciskach. Nie wiem jak miałbym taki układ podłączyć z Integrą...
    Znajdzie się inny, lepszy przekaźnik?

Dzięki!
  • #4 20994353
    romol
    Poziom 13  
    Ocena: 3
    Do SROL-S potrzebujesz po prostu dwa wyjścia - jedno do sterowania w górę, drugie w dół. Integra analogicznie jak w instrukcji rysunki dla OptimaGSM
    Automatyzacja żaluzji z centralą Satel Integra - jaki przekaźnik i moduł?
  • #5 20995403
    sigfried
    Poziom 4  
    Dzieki,

znalazlem jeszcze taki modul przekaznikowy: F&F STR-3P - odpowiada mi bardziej pod wzgledem funkcji (nacisniecie do pol sekundy - ruch az do konca, ponad pol sekundy - ruch tylko podczas nacisniecia), tak rowniez tym, ze styki aktywuje sie masa, wiec powinny wystarczyc zwykle wyjscia niskopradowe w Integrze.

Zastanawiam sie jeszcze, czy nie podlaczyc przyciskow zaluzjowych jako wejsc w Integrze i sterowac zaluzjami tylko przez nia - czy probowal ktos zrobic cos takiego? Moglo by to miec sens, jesli Integra mogla by pamietac pozycje zaluzji (a co za tym idzie tez nachylenie lamel). Ale nie wiem, czy to nie jest az nazbyt zlozony scenariusz jak ta platforme...
  • Pomocny post
    #6 20995483
    romol
    Poziom 13  
    To nie zadziała bezpośrednio z wyjść centrali, musisz dodać przekaźniki - konieczna separacja !
    Patrząc na rysunek należy na wejście STR-3P podać N a nie masę !!
    Wracając do SROL-S, działa podobnie z krótkim i długim czasem naciśnięcia sterowania lokalnego lub podania impulsu z centrali.
  • REKLAMA
  • #7 20995618
    sigfried
    Poziom 4  
    Dzieki, ze mnie uprzedziles!

Myslalem, ze skoro STR-3P i tak ma wbudowane 2 przekazniki, to moge mase uzyc zamiennie z N i na wprost tym sterowac... Moze zbyt prosto to sobie wyobrazalem. Musze wiec w centrali miec modul przekaznikowy (naprzyklad MP-1), tyle, ze potrzebne mi sterowanie 7 zaluzjami, wiec musial bym miec cztery takie. Albo jest jakis wiekszy modul przekaznikowy, ktory dobrze sie miesci w obudowach Satela (mam OPU-3P)? Moze Elmes MPS1 by sie nadal, jak wyrzuce go z obudowy?

Odnosnie podlaczenia - wyobrazam to sobie tak, ze po skretce UTP (ktora leci z puszki zaluzjowej do obudowy centrali) wysylam jednym przewodem N (z zasilania zaluzji) na styk wspolny przekaznika i spowrotem prowadze styk normalnie otwarty przekaznika. Dobrze kombinuje?

SROL-S ma rozne zachowanie jezeli nasiskaz ponizej/powyzej 2,5s. STR-3P zmienia zachowanie po uplywie 0,5s - ten krotszy czas (i zreszta nieco inne zachowanie - nie bede sie rozpisywal, wystarczy zajrzec do instrukcji obu modulow) mi odpowiada.

Dzieki raz jeszcze!
  • REKLAMA
  • #8 20995685
    bhtom
    Poziom 39  
    Ocena: 600
    Witam,

sigfried napisał:
    Odnosnie podlaczenia - wyobrazam to sobie tak, ze po skretce UTP (ktora leci z puszki zaluzjowej do obudowy centrali) wysylam jednym przewodem N (z zasilania zaluzji) na styk wspolny przekaznika i spowrotem prowadze styk normalnie otwarty przekaznika. Dobrze kombinuje?

Skrętka nie jest przewidziana do przesyłania sygnałów 230V AC.

Pozdrawiam.
  • #9 20995786
    sigfried
    Poziom 4  
    Oczywiscie :) Nie chce podlaczac przewod fazowy, tylko neutralny.
  • #11 20995804
    sigfried
    Poziom 4  

Różnica jest taka, że nie puszcza przez skrętkę 230V, tylko operuje z przewodem neutralnym, jak ze stykiem OC. Nie wiem, czemu to miałby być problem w kombinacji ze skrętką.

Pozdrawiam.
  • #13 20995834
    sigfried
    Poziom 4  
    Uwazam, ze bedzie tam 0V, poniewaz wejscie STR-3P oczekuje sterowania podlaczony/odlaczony przewod neutralny. Patrz schemat:

Schemat połączeń elektrycznych dla sterownika STR-3P z centralnym i lokalnym sterowaniem.

Przekaznik po stronie centrali odpowiada przyciskom "sterowanie centralne" na schemacie.
  • Pomocny post
    #14 20999789
    romol
    Poziom 13  

Tak jak już pisałem ja i koledzy - separacja galwaniczna wymagana! Ten schemat jasno to przedstawia.
    Napięcie to różnica potencjałów a to pomiędzy N a L jest i będzie 230V!

SROL-S - ma separację i dlatego można nim sterować z wyjść centrali bez dodatkowych przekaźników.
    Co do zmiany zachowania:
    Dla sterowania lokalnego masz jak w STR-3P - 0,5s
    Czas powyżej 2.5 s jest dla tylko sterowania centralnego! - i słusznie bo ciężko osiągnąć stan < 0,5 s z wyjścia centrali - dlatego każde sterowanie byłoby jako długie. Tak będziesz miał wg mnie na przekaźnikach i STR-3P - nie osiągniesz krótkiego naciśnięcia < 0,5s i będzie problem z dopasowaniem czasu.

Wykres czasu sterowania roletami, pokazujący różne tryby lokalnego i centralnego sterowania.

• #15 21000031
    sigfried
    Poziom 4  
    OK, rozumiem rozwiazanie z SROL-S i jak go zastosowac w moim wypadku. Mam dwie watpliwosci co do niego:
    - bede musial w centrali montowac rezystory - do ogarniecia, ale badz zbedna komplikacja
    - te 2,5s komplikuja mi sprawe, chce zaprogramowac makro, przy ktorym zaluzja najpierw do konca sie opusci, a potem lamele sie otworza. Ten ruch otwierania lamel jest krotszy niz 2,5s, wiec bede musial kombinowac z jeszcze jednym wyzwoleniem, zeby przerwac ruch otwierania. Wydaje mi sie, ze bedzie to mniej dokladne.

Odnosnie separacji galwanicznej - zgoda, rozumniem i dziekuje za wyjasnienie. To powinienem osiagnac poprzez modul przekaznikowy - takwiec, centrala kontroluje przekaznik, a ten z kolei kontroluje sterownik.

To, czego nie moge zrozumiec, to fakt, ze jesli sterowanie w STR-3P dzieje sie poprzez podanie na wejscie N, to poprostu zamykam obwod - nie przyprowadzam tym napiecia. A watpie, ze na wyjsciach sterowania centralnego (czyli tych dwu lewych srubkach na schemacie ponizej) bedzie podana faza, bo w takim wypadku podawajac na takie wejscie N, spowodowal bym zwarcie... Nie wiem - moze blednie kombinuje, ale po prostu nie widze tam tego napiecia. To wedlug mnie jest tylko na styku L i ewentualnie na wyjsciach do silnika, ale te nie wysylam po skretce.

Schemat połączeń elektrycznych dla sterownika STR-3P z centralnym i lokalnym sterowaniem.
  • #16 21000897
    bhtom
    Poziom 39  
    Ocena: 600
    Witam,

sigfried napisał:
    To, czego nie moge zrozumiec, to fakt, ze jesli sterowanie w STR-3P dzieje sie poprzez podanie na wejscie N, to poprostu zamykam obwod - nie przyprowadzam tym napiecia. A watpie, ze na wyjsciach sterowania centralnego (czyli tych dwu lewych srubkach na schemacie ponizej) bedzie podana faza, bo w takim wypadku podawajac na takie wejscie N, spowodowal bym zwarcie... Nie wiem - moze blednie kombinuje, ale po prostu nie widze tam tego napiecia. To wedlug mnie jest tylko na styku L i ewentualnie na wyjsciach do silnika, ale te nie wysylam po skretce.

Radzę odpuścić zabawy przy wysokim napięciu. Nie znasz podstaw, a bierzesz się za elektrykę... To może się źle skończyć...

sigfried napisał:
    po prostu nie widze tam tego napiecia

To możesz kiedyś zobaczyć, albo co gorsze poczuć... Tylko, że to może być po raz ostatni...

Pozdrawiam.
  • #17 21001174
    sigfried
    Poziom 4  
    Coz, probuje sie przy okazji czegos nauczyc, dlatego ciagle dopytuje - to nie jest tak, ze wam nie wierze, ale po prostu chce zrozumiec. Odpowiedzi jak ta powyzsza nijak w tym nie pomagaja.

Niemniej, sprawdzilem jeszcze raz instrukcje STR-3P i okazuje sie, ze niestety sterowanie centralne umozliwia tylko calkowite zamkniecie, lub calkowite otwarcie - co w moim wypadku nie wystarcza - takwiec najlepszym rozwiazaniem wydaje sie byc SROL-S. Dziekuje @romol za pomoc i tlumaczenie :)

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono temat automatyzacji żaluzji przy użyciu centrali Satel Integra. Użytkownik poszukiwał odpowiednich przekaźników do sterowania silnikami żaluzji, które są zasilane napięciem 230V. Zasugerowano użycie sterowników roletowych od Zamela (EXTA SRP-01) oraz modułu SUPLA Zamel SRW-01, które mogą być sterowane z poziomu centrali. Użytkownik rozważał również przekaźnik F&F STR-3P, jednak zauważył, że nie spełnia on jego wymagań. Ostatecznie, SROL-S wydaje się być najlepszym rozwiązaniem, ale wymaga dodatkowych przekaźników dla separacji galwanicznej. Użytkownik dopytywał o możliwość podłączenia przycisków żaluzjowych do centrali, co mogłoby umożliwić lepsze zarządzanie pozycją żaluzji.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA