logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak skopiować kartę RFID na telefon - użycie Androida

gmazurgm 20 Lut 2024 16:50 18255 2
REKLAMA
  • #1 20970391
    gmazurgm
    Poziom 1  
    Witam,
    Dawno nie wchodziłem na elektrodę, nie miałem pojęcia, że aż tak się rozrosła. Dajcie znać jeśli w złym dziale temat, lub macie pomysł gdzie ktoś mógłby znać odpowiedź na pytanie:

Od przyszłego miesiąca godziny wejscia, wyjścia w przedszkolu będą monitorowane przez czytnik elektroniczny i karty (domyślam się RFID)
    Córę odbierają czasami dziadki, czasmi ja, czasami żona. Na bank karty zapomnimy w którymś momencie. ALe telefon zawsze przy sobie mamy, więc w jaki sposób skopiować taką kartę na telefon? Da się?

Jeżeli jest to kwestia znajomości typu karty itd, to w jaki sposób to rozkminić, czy po urządzeniu zczytującym jesteśmy w stanie do tego dojść? Bo sama karta to biały prostokąt.

Nie jestem specjalistą, więc poprawajcie jeśli bzdury gdzieś napisałem.
  • REKLAMA
  • #2 20970612
    gkwiatkowski
    Specjalista - CCTV i Alarmy Stacjonarne
    Ocena: 1220
    Najpopularniejsze karty w takich systemach są standardu Unique lub Mifare. Może być jeszcze Desfore, ale rzadko spotykane.
    Smartfony mają czytniki NFC, które są w stanie odczytać Mifare. Są aplikacje, które pozwalają emulować Mifare na telefonie, ale wymagają roota.
    W punktach dorabiania kluczy często kopiują karty Unique i Mifare.
  • #3 20970944
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15469
    gmazurgm napisał:
    Od przyszłego miesiąca godziny wejscia, wyjścia w przedszkolu będą monitorowane przez czytnik elektroniczny i karty (domyślam się RFID)

Więc oprócz głoszenia danych osób uprawnionych do odprowadzania/odbioru zwróć się z prośbą o wydanie odpowiedniej ilości kart zamiast kombinować jak koń pod górę.

gkwiatkowski napisał:
    Desfore

DESFire - wcale nie są rzadko spotykane, działają chociażby w RACS5 i wiele obiektów wymaga ich ze względu na zastosowane zabezpieczenia.
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
REKLAMA