logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zaprogramować pilota uniwersalnego do napędu Came 109ver10-m1?

arkadq 22 Lut 2024 13:25 1452 3
REKLAMA
  • #1 20973394
    arkadq
    Poziom 3  

Dzień dobry, proszę o pomoc w zaprogramowaniu pilota uniwersalnego do napędu bramy 109ver10-m1. W załączniku zdjęcie elektroniki napędu. Przy włączeniu przycisku ENC/RADIO dioda zaczyna mrugać, ale przy włączeniu przycisku w pilocie nic się nie dzieje, dioda w centralce mruga tylko przy stale włączonym przycisku. Posiadam 3 napędy Nice smilo i 1 came, wszystko było zaprogramowane i działało na pilocie Smilo sm4, nowego pilota smilo też na ten napęd nie mogę zaprogramować.
    Załączniki:
    • Jak zaprogramować pilota uniwersalnego do napędu Came 109ver10-m1? 2.jpg (1.95 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Jak zaprogramować pilota uniwersalnego do napędu Came 109ver10-m1? 1.jpg (2.49 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 20973584
    kotbury
    specjalista -automatyka bramowa
    Ocena: 3599
    Cytat:
    smilo też na ten napęd nie mogę zaprogramować.

Nie możesz bo odbiornik w Came to pomarańczowa kostka (pewnie Proxima), i to nią manewrując wg jej instrukcji (a nie przyciskiem ENC/RADIO centrali) dopisujesz piloty Smilo.
    I co to za uniwersalny pilot ? Po co chcesz go użyc skoro możesz używasz pilotów Smilo?
    Do samej centrali Came nie dopiszesz w ogóle żadnego pilota bo nie ma tam modułu odbiorczego (puste czerwone gniazdko) a jeśli ten "uniwersalny" nie jest zgodny ze Smilo - nie dopiszesz go także do pomarańczowego odbiornika Proximy zgodnego ze Smilo.
  • REKLAMA
  • #3 20973752
    arkadq
    Poziom 3  
    Dziękuję za odp. Pilot który chciałem zaprogramować to ten linku: https://allegro.pl/oferta/nice-smilo-pilot-sm4-sm2-11571262024
    kupiłem zamiennik, bo z jakości oryginalnych nie jestem zadowolony, nie są trwałe, poza tym mam 2 nowe oryginalne piloty i ich również nie mogłem zaprogramować do tego napędu, teraz już wiem dlaczego ;) Do pozostałych napędów piloty przypisywałem na zasadzie kopiowania, do napędu Came ta metoda nie zadziałała, lata temu serwisant zaprogramował wszystko tak, że 4 różne napędy działały na jednym pilocie Smilo SM4. Co teraz powinienem zrobić? rozumiem, że tą pomarańczową kostkę można otworzyć, jak się sprawdzi co jest w środku to wówczas będzie można "działać dalej"

Dodano po 59 [minuty]:

Doczytalem już, że ta 'kostka' to jest sterownik radiowy, tego sie nie rozbiera, tam jest nawet przycisk do programowania.
  • #4 20974493
    arkadq
    Poziom 3  
    Piloty zaprogramowane, wszystko działa, bardzo dziękuję za pomoc.

Dodano po 55 [minuty]:

W sumie to miałbym jeszcze jedno pytanie, tym razem chodzi o napęd do bramy przesuwnej, zimą kiedy pada śnieg i są ujemne temperatury to zdarza się, że napęd nie chodzi z pilota, otwieramy wtedy bramę ręcznie zwalniając ją z blokady. Wydaje mi się że gdzieś dostaje się woda i coś zamarza, tam niczego jeszcze nie rozbierałem, nic nie patrzyłem.. jakaś podpowiedź, co tam można sprawdzić, zabezpieczyć? W załączniku zdjęcie napędu.
    Załączniki:
    • Jak zaprogramować pilota uniwersalnego do napędu Came 109ver10-m1? 20240223_082551.jpg (3.2 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
REKLAMA