logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

ON w oleju po awarii podczas jazdy - 1,9 TDI AVB, pompa tandemowa?

jacenteusz 22 Lut 2024 20:02 759 9
REKLAMA
  • #1 20973986
    jacenteusz
    Poziom 10  
    Ocena: 17
    Koledzy, ON z olejem mi się wymieszał i jest wszędzie, w dolocie, przed EGR-em, przed turbiną. W misce olejowej jest dwa razy większy stan niż powinien być sam olej.

Incydent w czasie jazdy był taki, że nagle na krótko wszedł w ryb serwisowy, następnie dygoty i nagle wpadł na wściekłe obroty i kupa szarego dymu za mną. Udało mi się go opanować dość szybko. Kilka kilometrów przejechałem, żeby dojechać do domu. Tam stwierdziłem właśnie podbity bagnet olejowy, zachlapany silnik i dużo podwyższoną zawartość miski olejowej.

Czy to może być całkowicie walnięta pompa tandemowa?
  • REKLAMA
  • #3 20974140
    milejow

Poziom 43  
    Ocena: 5115
    Jak dwa stany oleju w misce, to puścił tandem albo uszczelniacze na pompkach, ale rozbieganie się silnika/olej w dolocie, to trzeba zajrzeć do turbo.
    Konto firmowe:
    Działalność własna
    Mętów 99, Lublin, 20-388
  • REKLAMA
  • #4 20977424
    jacenteusz
    Poziom 10  
    >>20974116
    Dzięki za link, a pompa vacum i tandemowa to to samo urządzenia w tym silniku - dwa w jednym :)
    Pozdrawiam serdecznie.

Dodano po 4 [minuty]:

>>20974140

Myślę o tandemie, bo przez około dwa trzy tygodnie wcześniej obserwowałem wysączanie się paliwa na zewnątrz. Tylko wtedy nie wiedziałem skąd to cieknie. Czułem na węch oraz w garażu na podłodze pare plamek się robiło.

Turbo mam świeżo po regeneracji i moim zdaniem dobrze to wyglada.

A to nie jest tak, że jest tak dużo tej rzadkiej mieszaniny paliwa i oleju w silniku, to po prostu przez odmę łatwo to poszło wszędzie do dolotu i stworzyło paliwo rakietowe :)?
  • REKLAMA
  • #5 20977538
    bajer1
    Poziom 32  
    Ocena: 328
    Witam.
    Pompa vacuum to pompa powietrza, a pompa tandemowa to pompa powietrza i paliwowa w jednej obudowie.
    Czy kolega jeździ z przeciekami paliwa? Z jednej strony to niebezpieczne (pożar), a z drugiej to nieekonomiczne (gubi paliwo). Przy wysokich obrotach ciśnienie duże, więc wylatuje paliwo. Turbo, jak będzie chodzić na mieszaninie paliwa i oleju, to zaraz będzie do remontu (łoyskowanie). Albo już jest tak jak kolega "milejow" sugeruje .
    Trzeba kupić uszczelnienie i uszczelnić pompę.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #6 20977599
    jacenteusz
    Poziom 10  
    Nie jeżdżę. To znaczy jeździłem chwilę na jakichś relatywnie niewielkich wyciekach. Życie :)... A jak już walnęło całkowicie, to dojechałem do domu i od tego czasu samochód stoi w garażu, a ja przygotowuje się do naprawy, między innymi pisząc do Was na forum :)
  • #7 20982483
    jacenteusz
    Poziom 10  
    Szanowni Koledzy, rozebrałem pompę i nagrałem filmik. Rzućcie proszę okiem.
    https://youtu.be/SYUFwxwSEi0

Główne pytania:
    1. Czy ta pompa nadaje się do regeneracji? Na nowych uszczelkach oczywiście :)
    2. Czy te moje wszystkie objawy mogły brać się z tej pompy? Uszczelniacze na pompowtryskiwaczach wymieniałem 2 lata temu i wolałbym (tak na wszelki wypadek), bez przekonania tego nie robić znowu.

Dzięki!

Dodano po 3 [godziny] 5 [minuty]:

>>20974140

Ten olbrzymi nadmiar w misce olejowej sprawił, że przepchnęło się paliwo z olejem przez odmę i poszło w dolot i oczywiście w turbo.
    1. Czy jak to naprawię, to myślisz, że muszę zdejmować i czyścić turbo, czy przepali to co tam zostało?
    2. I druga sprawa, czy jak przeszła przez odmę ta mieszanka paliwa i oleju, to czy odma (czyli cała pokrywa w tym pojeździe) już jest do wymiany (odma przerwana)?
  • #8 21046186
    jacenteusz
    Poziom 10  
    Witajcie, wracam do tematu. Zregenerowałem pompę paliwowo-podciśnieniową, ale nadal niestety dostaje się paliwo do oleju... Może to jednak wina pompowtrysków, a może nieskutecznie zregenerowałem. Nie wiem :(... I doprowadza mnie to do frustracji :(

Czy jest jakiś sposób, aby to rozstrzygnąć? Może jakiś pomiar VAGiem to rozstrzygnie?

Jeśli chodzi pompowtryski to mam dwie przesłanki:
    1. korekcje są takie, że na cylindrach od 2-iego do 4-ego jest wskazanie w miarę równe ok. +0,5 - +0,6 (na plusie), a 1-wszy cylinder ma (na minusie) ok. - 1,7
    2. gdy demontowałem kolektor wydechowy (bo robiłem jakiś czas temu turbinę) to stwierdziłem że otwór wylotowy z trzeciego cylindra jest wilgotny, a nie wypalony
    Czy te dwie powyższe przesłanki można jakoś powiązać z moją awarią?
    Dodam, z góry, że gdy silnik chodzi, to chodzi bardzo ładnie, fajnie rozwija się w jeździe i w cale nie dymi jakoś szczególnie.
  • Pomocny post
    #9 21046522
    marszałekkom
    Poziom 31  
    Ocena: 505
    jacenteusz napisał:
    Czy jest jakiś sposób, aby to rozstrzygnąć?

Tak. Jeśli wyciek jest duży to zdejmujesz pompę paliwa i pokrywę zaworów i dmuchasz sprężonym powietrzem w otwór powrotny paliwa w głowicy. Zauważysz ruch przy nieszczelnym wtryskiwaczu.
  • #10 21047137
    jacenteusz
    Poziom 10  
    marszałekkom napisał:
    jacenteusz napisał:
    Czy jest jakiś sposób, aby to rozstrzygnąć?

Tak. Jeśli wyciek jest duży to zdejmujesz pompę paliwa i pokrywę zaworów i dmuchasz sprężonym powietrzem w otwór powrotny paliwa w głowicy. Zauważysz ruch przy nieszczelnym wtryskiwaczu.

Czy ten mokry wylot z 3 cylindra może tu mieć wspólny mianownik z potencjalną nieszczelnością na pompowtryskiwaczu?

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z silnikiem 1,9 TDI AVB, w którym doszło do wymieszania oleju z paliwem, co skutkuje podwyższonym stanem oleju w misce oraz obecnością paliwa w dolocie i przed turbiną. Po incydencie, w którym silnik wszedł w wysokie obroty i wydobywał szary dym, użytkownik podejrzewa uszkodzenie pompy tandemowej. W dyskusji poruszane są możliwe przyczyny, takie jak nieszczelności w pompie, uszczelniacze pompowtryskiwaczy oraz wpływ na turbinę. Użytkownik rozważa regenerację pompy oraz konieczność czyszczenia turbiny. Dodatkowo, pojawiają się pytania dotyczące diagnostyki nieszczelności wtryskiwaczy oraz związku między wilgotnym wylotem z trzeciego cylindra a problemem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA