logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zamiennik drivera do lampy LED z regulacją barw bez pilota

karkosz1 27 Lut 2024 15:24 2484 9
REKLAMA
  • #1 20981030
    karkosz1
    Poziom 5  
    Ocena: 1

Witam, padł mi zasilacz sterownik driver, jak zwał tak zwał, do lampy sufitowej LED zmienna temperatura barw. Co mogę w zamian za niego podstawić? Generalnie nie zależy mi na sterowaniu z pilota, lampa i tak świeci cały czas a pełnej mocy w temp. Około 4000K, czyli dwa paski LED jednocześnie. W moim driverze znalazłem zimne luty, jedną ścieżkę upaloną skrosowałem to co można było, ale dalej nic. Obstawiam, że transformator jest uwalony, bo dość luźno siedzi, plastikowa podstaw Zbliżenie na uszkodzony zasilacz LED z widocznymi kondensatorami, cewkami i przewodami. Zbliżenie uszkodzonego sterownika do lampy LED. Widok zbliżony na driver zasilający LED, oznaczenia wejścia i wyjścia. Uszkodzony sterownik LED z widocznymi elementami elektronicznymi i przewodami a ułamana.
  • REKLAMA
  • #2 20981086
    damian1115
    Poziom 37  
    Ocena: 899
    karkosz1 napisał:
    W moim driverze znalazłem zimne luty, jedną ścieżkę upaloną

Jeżeli tylko to jest przyczyną usterki, to dlaczego nie próbujesz doprowadzić tego do stanu początkowego.
  • REKLAMA
  • #3 20981146
    dzarek70
    Poziom 12  
    Ocena: 9
    >>20981030
    Witaj Kolego, no niestety nie tylko ścieżka i luty, bo na szybko D9 też odparowała i jak się domyślam, nie samotnie.
  • #4 20981334
    karkosz1
    Poziom 5  
    Faktycznie d9 brak, wcześniej nie zauważyłem, szybciej i pewniej kupić drugi niż ten reanimować. Tylko tak szukam i na znanym chińskim portalu coś tam jest zasilające 2 linie, tylko niestety selektywne albo jedna albo druga.
  • REKLAMA
  • #5 20986784
    karkosz1
    Poziom 5  
    Który z tych byłby bardziej odpowiedni ten z tabeli o oznaczeniu 100 czy ten z drugiego zdjęcia. Sterownik LED z pilotem i tabela z danymi technicznymi. Sterownik LED z oznaczeniami technicznymi i porównaniem różnych modeli.
    Bo Ciężko znaleźć coś o takich samych parametrach bo albo nie takie V na wyjściu albo mA
  • #6 20986942
    damian1115
    Poziom 37  
    Ocena: 899
    Raczej oba się nie nadają, bo patrząc na ich "out", to oba wyglądają że są za słabe. Zasilacze musisz dobierać żeby napięciowo i wydajnościowo były przynajmniej bardzo zbliżone, a tutaj sam zobacz wygląda na to że nie dają rady uciągnąć tej lampy.
  • #7 20987706
    karkosz1
    Poziom 5  
    Moja lampa ma nominalnie 36w na 1 barwę, co w sumie daje przy zapalonych 2 barwach 72w poboru mocy, 360v /2 = 180V na 1 barwe/linie, mA bez zmian 180, te zasilacze które znalazłem mają moc podana x2 czyli zbliżona, jedynie nie wiem od jakiej mocy startują diody bo org. zasilacz miał max 80w czyli wychodzi max 40 na jeden pasek.
  • #8 20987834
    modziul
    Poziom 33  
    Ocena: 443
    Jeżeli lampa ma działać stale bez pilota to może dwa sterowniki (po jednym dla każdej barwy). Parametr 180mA musi zostać utrzymany bo diody się przegrzeją. Tu sprzedawca umożliwia konfigurację (opis jest tylko dla 36W 280-300mA) ale przy 36W 180-200mA napięcie powinno być wyższe. Proponuję zapytać sprzedawcę o parametry sterownika 36W 180-200mA
    https://pl.aliexpress.com/item/33041520696.ht...rn&utparam-url=scene%3Asearch%7Cquery_from%3A
  • REKLAMA
  • #10 21770576
    ziooober88
    Poziom 15  
    Ocena: 490
    Kolego i udało Ci się rozwiązać problem? Bo mam dokładnie ten sam problem. Chcę wyrzucić oryginalny zasilacz i wstawić tam zwykły żeby świeciło pełną mocą. Jest na to jakiś sposób rozwiązania?

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza awarię sterownika (drivera) do sufitowej lampy LED z regulacją temperatury barw (około 4000K, dwa paski LED jednocześnie). Uszkodzeniu uległy zimne luty, ścieżka PCB oraz element D9, a także podejrzewa uszkodzenie transformatora i plastikowej podstawy. Próby naprawy nie przyniosły efektu, dlatego rozważa zakup zamiennika. W dyskusji podkreślono konieczność doboru zasilacza o parametrach napięciowych i prądowych zbliżonych do oryginału (około 180V na linię, 180mA prądu, moc około 72W dla dwóch barw). Zasugerowano możliwość zastosowania dwóch oddzielnych sterowników po jednym na każdą barwę, pod warunkiem utrzymania prądu 180mA, aby uniknąć przegrzewania diod. Wskazano trudności w znalezieniu zamienników o odpowiednich parametrach, gdyż dostępne modele często mają zbyt niskie napięcie lub prąd. Podano link do oferty na AliExpress z możliwością konfiguracji sterownika 36W 180-200mA oraz odnośnik do rozwiązania z forum niemieckiego mikrocontroller.net. Pojawiły się pytania o skuteczne rozwiązania zastąpienia oryginalnego zasilacza zwykłym, aby lampa świeciła pełną mocą bez pilota.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA