logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Galeria zdjęć Modułu Kiełbowicza - szczegółowe fotografie komponentów

LukaszKielbowicz 01 Mar 2024 18:19 906 9
REKLAMA
  • #1 20985956
    LukaszKielbowicz
    Poziom 9  
    Szkic przedstawiający moduł Kiełbowicza oraz napięcie Seebecka. Wyniki doświadczenia z diodami NPN i Schottky'ego w eksperymencie Kielbowicza Schemat modułu Kiełbowicza z zaznaczonymi strefami ciepła i zimna Diagram ilustrujący ruch elektronów w półprzewodnikach typu n i p oraz napięcie Seebecka Rysunek obwodu z diodą pn i napięciem Kiełbowicza. Schemat eksperymentu Kielbowicza Wykres oscyloskopowy przedstawiający przebieg sygnału diody 1N4148. Wykres przebiegu napięcia z opisem BA179 i czasem 5 ms. Druciana struktura z diodami na kartce papieru.
  • REKLAMA
  • #2 20985985
    balonika3
    Poziom 43  
    Ocena: 3646
    Ale o co chodzi?
  • REKLAMA
  • #3 20985986
    LukaszKielbowicz
    Poziom 9  
    Wymyśliłem moduł, który generuje napięcie po przyłożeniu różnicy temperatur, podobnie do modułu Peltiera, tylko mój moduł działa na prądzie głównym diody, a moduł Peltiera działa na prądzie wstecznym diody.
  • REKLAMA
  • #5 20986079
    LukaszKielbowicz
    Poziom 9  
    Maksymalny generowany prąd zależy od zastosowanych diod. Jeśli zastosujemy diody UF600, to maksymalny prąd wyniesie 6A. Napięcie wyjściowe mojego modułu zależy od różnicy temperatur między anodami i katodami.
  • #6 20986351
    karwo
    Poziom 31  
    Ocena: 356
    LukaszKielbowicz napisał:
    Jeśli zastosujemy diody UF600, to maksymalny prąd wyniesie 6A. Napięcie wyjściowe mojego modułu zależy od różnicy temperatur między anodami i katodami.

Jakie wartosci prądu i napięcia uzyskałeś w eksperymencie?
  • #7 20986352
    balonika3
    Poziom 43  
    Ocena: 3646
    Wymyśliłem moduł, który generuje napięcie po przyłożeniu różnicy temperatur, podobnie do modułu Peltiera, tylko mój moduł działa na prądzie głównym diody, a moduł Peltiera działa na prądzie wstecznym diody.
    No dobra, a teraz realne pomiary i ich wyniki.
  • REKLAMA
  • #8 20986427
    robokop
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6342
    Boziulko, następny nieuk wynalazł koło.

Dodano po 6 [minuty]:

Wymyśliłem moduł, który generuje napięcie po przyłożeniu różnicy temperatur, podobnie do modułu Peltiera, tylko mój moduł działa na prądzie głównym diody, a moduł Peltiera działa na prądzie wstecznym diody
    Nic królu złoty nie wymyśliłeś. Pomyliłeś zjawisko Peltiera, ze zjawiskiem Seebecka. Obydwa dobrze opisane już chyba 100 lat temu. Termopara, mówi Tobie coś ten termin?
  • #10 20986863
    robokop
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6342
    kjoxa napisał:
    A tak na poważnie to o co chodzi?
    O generator termoelektryczny. A raczej o niezrozumienie zasady jego działania.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik przedstawił moduł, który generuje napięcie w odpowiedzi na różnicę temperatur, porównując go do modułu Peltiera, ale działającego na prądzie głównym diody. W dyskusji poruszono kwestie dotyczące maksymalnego generowanego prądu, który zależy od zastosowanych diod, takich jak UF600, oraz napięcia wyjściowego, które jest uzależnione od różnicy temperatur. Pojawiły się również wątpliwości co do zrozumienia zasad działania generatora termoelektrycznego, z odniesieniami do zjawisk Peltiera i Seebecka oraz termopar.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA