logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Jak aktywować internet w drugim gnieździe teleinformatycznym w mieszkaniu?

lucasiwanicki 03 Mar 2024 15:50 1428 16
REKLAMA
  • #1 20988425
    lucasiwanicki
    Poziom 2  
    Hej, niedawno się przeprowadziłem do nowego mieszkania i pierwszy raz mam styczność z takim kontaktem. Są one dwa w mieszkaniu, a tylko jeden posiada internet. Czy jest możliwość żeby drugi kontakt też miał internet czy wymagałoby to np kładzenia nowych kabli. A może po prostu jest to zależne od dostawcy internetu. Z góry dziękuję za pomoc.

Gniazdo ścienne z jednym portem sieciowym RJ-45 i zaślepką.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 20988537
    stachu_l
    Poziom 38  
    Ocena: 1112
    A poza gniazdami nic więcej w mieszkaniu nie ma?
    Nie ma szafki gdzie jest modem/ruter/terminal światłowodowy (ONT)? Tam powinny być połączenia do gnizd w pomieszczeniach.
  • Pomocny post
    #3 20988539
    JacekCz
    Poziom 42  
    Ocena: 1460
    Wariant optymistyczny.
    Masz gdzieś jakiś rodzaj skrzynki ? Gdzie usługa internetowa "przychodzi" i od providera staje się twoją ?
    Miałbyś tam jakąś elektronikę (router / switch)

Wariant pesymistyczny - że idiota monter układał "telefinformatykę" tak jak elektrykę, szeregowo kicając od gniazdka do gniazdka. To już tylko młotkiem (montera, nie ścianę)

A to jaki dostawca internetu, co masz w umowach ?
  • REKLAMA
  • #4 20988553
    lucasiwanicki
    Poziom 2  
    >>20988537 Niestety ale jedyna skrzynka w mieszkaniu to bezpieczniki.

Dodano po 4 [minuty]:

>>20988539
    Dostawca to jmdi. Bede dzisiaj przeglądać umowę i zobaczę co tam jest.
  • Pomocny post
    #5 20988585
    JacekCz
    Poziom 42  
    Ocena: 1460
    @lucasiwanicki

Końcówkę masz ewidentnie miedzianą
    Skoro firma się przedstawia jako światłowodowa - gdzie robi konwersję ?
  • Pomocny post
    #6 20988607
    gkwiatkowski
    Specjalista - CCTV i Alarmy Stacjonarne
    Ocena: 1220
    Z którego roku jest budynek?
    Od dobrych 10 lat jest wymaganie aby w mieszkaniach były Telekomunikacyjne Szafki Mieszkaniowe. Tam schodzą się wszystkie kable z mieszkania i kable z pionu teletechnicznego.
    Poszukaj w przedpokoju. Może jest zabudowana szafą wnękową.
  • #7 20988683
    lucasiwanicki
    Poziom 2  
    Dobra znalazłem. Za szafą była. Musiałem wyciąć tył szafy żeby się dostać do niej :D
    Teraz pytanie co tu powinienem zmienić żeby w obydwu gniazdach był internet lub żeby chociaż zmienić miejsce w którym on jest. Metalowa skrzynka z kratkami wentylacyjnymi na tle ściany z wycięciem. Skrzynka elektryczna z podłączonymi kablami i urządzeniami w szafie.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #8 20988725
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15467
    Jeśli nie ma tam fizycznie przewodu do drugiego gniazda to pozostaje Ci zastosować switch, choćby Netgear 5 port Gigabit.
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • Pomocny post
    #9 20988891
    gkwiatkowski
    Specjalista - CCTV i Alarmy Stacjonarne
    Ocena: 1220
    lucasiwanicki napisał:
    Za szafą była.

Standard. Nigdy nie zrozumiem dlaczego ludzie zabudowują sobie dostęp do infrastruktury. Skrzynek, zasilaczy, puszek połączeniowych, zaworów, szachtów.

Zrób dokładne zdjęcia z każdej strony tego urządzenia co wypadło na podłogę.
    Jeden z kabli wychodzących z niego jest podłączony do kabla do pokoju. Najszybciej przepiąć na kabel do drugiego pokoju.
  • Pomocny post
    #10 20988928
    Konrad_M
    Poziom 15  
    Ocena: 64
    Wiszę na zdjęciu, że masz dwa niepodpięte nigdzie kable RJ45. Podejrzewam w takim razie, że w mieszkaniu są trzy gniazda. Nie masz niestety gdzie ich wpiąć, ponieważ router ma tylko jedno wyjście. Zastosuj switch i wepnij w niego wszystkie gniazda, a sam switch wepnij w router tam, gdzie teraz masz wpięte to gniazdo.
    Chyba, że to na zdjęciu to nie router, tylko konwerter ze światłowodu, a router operatora masz w pokoju, to będziesz musiał go przenieść do szafki podłączyć do konwertera i z wbudowanego switcha w routerze rozejść się na gniazda.
  • Pomocny post
    #11 20989106
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #12 20990138
    lucasiwanicki
    Poziom 2  
    Jedyny router który mam w domu to mój który jest podpięty do jedynego działającego gniazda z internetem więc jest on sporo dalej. Jedyne inne gniazdo które nie jest zwykłym to to na wysłanym zdjęciu a tak to gniazda z internetem są tylko dwa i to już sprawdzałem wszędzie gdzie się da. Te bliższe zdjęcia dają więcej informacji co do tego co mogę zrobić czy cos jeszcze dorobić żebyście dokładniej zobaczyli? A co do wolnych kabli to są aż trzy.Biały panel z portami oznaczonymi jako POWER, LAN i OPTICAL z podłączonymi kablami. Gniazdo ścienne z dwoma otworami oznaczone ikoną kamery i symbolem A1. Gniazdo telekomunikacyjne z podłączonymi przewodami światłowodowymi. Zbliżenie na kable sieciowe z końcówkami RJ45 obok ściany.
  • Pomocny post
    #13 20990150
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #14 20990496
    lucasiwanicki
    Poziom 2  
    Czyli nie ma opcji obejść tego bez dokupowania routera? Nie mogę przepiąć któregoś kabla żeby drugie gniazdko zaczęło mieć internet a pierwsze po prostu przestanie być aktywne? I też tak na przyszłość, czy mogę się bez obaw bawić przepinaniem kabli tutaj czy na coś powinienem uważać?
  • Pomocny post
    #15 20990582
    stachu_l
    Poziom 38  
    Ocena: 1112
    lucasiwanicki napisał:
    Nie mogę przepiąć któregoś kabla żeby drugie gniazdko zaczęło mieć internet a pierwsze po prostu przestanie być aktywne?
    To może dokładny opis co jest gdzie połączone? Widzimy co jest w szafie ale co jest podłączone do gniazda gdzie jest internet - bezpośrednio komputer czy twój ruter?
    Jak ruter to czy jest podpięty portem WAN (tak powinno być ale może masz nietypową konfigurację)?
    Czy jest jakaś sygnalizacja, że port WAN działa (jest aktywny) - jakaś kontrolka LED?
    Jeżeli tak to:
    - przylep do przewodu podłączonego do ONT np taśmę malarską i odłącz
    - sprawdź czy sygnał WAN na ruterze jest nieaktywny
    - opisz kabel nazwą pomieszczenia gdzie obecnie jest ruter
    - przenieś ruter do pomieszczenia gdzie chcesz internet i podłącz do gniazda
    - wpinaj kolejne przewody do ONT i zobacz kiedy ponownie WAN będzie aktywny
    - opisz nowy przewód nazwą pomieszczenia
    - internet w nowym miejscu powinien działać a w starym przestanie.

Jak spotkasz instalatora lub inwestora to podziękuj za taki bajzel w szafce i brak opisanych/oznaczonych przewodów.
  • Pomocny post
    #16 20990761
    bednarus3
    Poziom 17  
    Ocena: 78
    lucasiwanicki napisał:
    Czyli nie ma opcji obejść tego bez dokupowania routera?

Jest opcja. Tylko ograniczysz prędkość łacza internetowego do 100 mb/s. Poza tym jest to złą praktyką i nik nie chce wskazywać takich rozwiązań.
  • #17 20991977
    lucasiwanicki
    Poziom 2  
    Dobra, jeden z tych wolnych kabli był do drugiego gniazdka, więc podpiąłem go do ONT i normalnie działa to gniazdo bez problemów i strat. Reszta kabli nie wiem co robi. Na razie takie rozwiązanie wystarcza a w przyszłości pewnie pobawię się w robienie tego na dwa gniazda. Dzięki za pomoc w ogarnięciu tego.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zadał pytanie dotyczące aktywacji internetu w drugim gnieździe teleinformatycznym w nowym mieszkaniu, gdzie tylko jedno gniazdo miało dostęp do internetu. W odpowiedziach zasugerowano, aby sprawdzić, czy w mieszkaniu znajduje się skrzynka teleinformatyczna, w której powinny być połączenia do gniazd. Po odnalezieniu skrzynki, użytkownik dowiedział się, że do ONT podłączony jest router, a aby uzyskać internet w drugim gnieździe, można użyć switcha lub przepiąć kable. Ostatecznie użytkownik podłączył jeden z wolnych kabli do ONT, co umożliwiło działanie drugiego gniazda bez problemów. W przyszłości planuje dalsze prace nad rozbudową sieci.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA