logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

MTZ82: Nie działające sekcje pływające w rozdzielaczu Badestnost

DawidHajnrich 06 Mar 2024 20:11 1617 15
REKLAMA
  • #1 20993266
    DawidHajnrich
    Poziom 6  
    Ocena: 1
    Witam wszystkich. Proszę o ewentualne wskazówki co do poprawek. Skończyłem remont mtz82. Zmodernizowałem w nim też hydraulikę tzn. wywaliłem stary rozdzielacz oraz regulator siłowy, zamiast tego wstawiłem rozdzielacz badestnost trzy sekcyjny (dwie plywajace, jedna nurnikowa). Dodatkowo sterowanie przez linki. Na tłoku od podnośnika założony zawór dlawiacy i TUZ wspomagany dwoma siłownikami. Problem mój polega na tym,że nie mogę wybrać poprzez dźwignie funkcji pływających. Działa tylko opuszczanie, neutralna oraz podnoszenie - mam wrażenie też, że steruje się ciężko. Co jest winne? Dodam, że sekcja nurnikowa dziala dobrze. Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 20997652
    piachu1994
    Poziom 39  
    Ocena: 1157
    Siłowniki jednostronnego działania na podnośniku?
    Funkcja pływająca jest uruchamiana poprzez popchnięcie mocniej dźwigni do przodu.
  • #3 20997663
    DawidHajnrich
    Poziom 6  

Z tymi siłownikami wspomagającymi to chodziło mi o to, że są one dwustronnego działania ale działają podobnie jak jednostronnego działania (mają wkręcone odpowietrzniki). No właśnie tej dźwigni nie mogę dopchnąć, by przeskoczyła na pływającą.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 20997665
    piachu1994
    Poziom 39  
    Niech zgadnę - na rozdzielaczu na jedną sekcję masz podłączony tylko jeden przewód, a drugi otwór zakręcony zaślepką?
    Jeśli tak, to te drugie wyjście na sekcji musisz podłączyć do wolnego spływu (literka T na rozdzielaczu).
    Wtedy będzie działać :)
  • #5 20997671
    DawidHajnrich
    Poziom 6  
    Mam na tej sekcji pływającej dwa wpięte przewody hydrauliczne. Jeden z nich idzie (przez zawór dlawiacy) do siłownika c100 -do tego też przewodu są podłączone węże zasilające siłowniki wspomagające. Drugi natomiast jako powrotny z siłownika c100 jest wpięty w drugie gniazdo tej samej sekcji pływającej.
  • Pomocny post
    #6 20997672
    piachu1994
    Poziom 39  
    Nie dogadamy się.
    Wyślij mi numer tel na PW.
  • #8 20997751
    DawidHajnrich
    Poziom 6  
    Firma z allegro potwierdziła,że te dźwignie są przystosowane pod cztery pozycje.
  • REKLAMA
  • #9 20997792
    Grzegorz_madera
    Poziom 38  
    Ocena: 1733
    Co mnie obchodzi firma z alegro, która jest tam po to żeby powiedzieć klientowi to co chce usłyszeć żeby kupił towar. Pytam jeszcze raz: dźwignia ma 4 pozycje? Rozdzielacz przestawia się w każdą z nich?
  • #10 20997820
    ALIBABA I
    Poziom 33  
    Ocena: 535
    Grzegorz_madera napisał:
    Co mnie obchodzi firma z alegro, która jest tam po to żeby powiedzieć klientowi to co chce usłyszeć żeby kupił towar
    Dokładnie. Tak ja mam 4 położenia, też mam mały problem z "pływakiem", ale to później.
  • #11 20997856
    DawidHajnrich
    Poziom 6  
    >>20997792
    Tak jak napisałem w pierwszym poście, jest to rozdzielacz na linki - nie miał dźwigien. Dokupiłem do niego linki i dzwignie. Same dzwignie są bez stopni polozenia, chodzą prawo lewo - patrząc z profilu.
  • REKLAMA
  • #13 20998090
    piachu1994
    Poziom 39  
    Grzegorz_madera napisał:
    Sam rozdzielacz ma 4 położenia?

Ma. Na 100%.

Identyczny jak poniżej.
    Rozdzielacz hydrauliczny z trzema sekcjami i czerwonymi zaślepkami.
  • #14 21002029
    stasiekb100
    Poziom 31  
    Ocena: 454
    Może z tej strony 😀. Zanim uruchomisz silnik zobacz czy masz wyczuwalne cztery położenia dzwigni. Możliwe że dźwigni lub lince brakuje skoku żeby przeciągnąć suwak w pozycję pływającą. Te linki też się ustawia, żeby zakres ruchu dźwigni odpowiadał zakresowi ruchu suwaka. Po fachowemu to się nazywa kalibracja.
  • #15 21002183
    DawidHajnrich
    Poziom 6  
    Na początku tak zrobiłem. Dzwignia chodziła ciężko ale dało się ją przesterować w trzy pozycje-bez pływającej.
  • #16 21688428
    snajperol
    Poziom 9  
    Jak udało się naprawić problem?
    Mam właśnie identyczną sytuację.
    Też zrobiłem hydraulikę na badenost i brak pływającej. Pomóż 😔

Podsumowanie tematu

✨ W trakcie modernizacji hydrauliki w ciągniku MTZ82 wymieniono stary rozdzielacz i regulator siłowy na trzysekcyjny rozdzielacz Badestnost z dwiema sekcjami pływającymi i jedną nurnikową, sterowany linkami i dźwigniami. Problem polega na braku możliwości przełączenia dźwigni na funkcję pływającą – działa jedynie opuszczanie, neutralna i podnoszenie. Sekcja nurnikowa działa poprawnie. Dyskusja wskazuje, że dźwignia powinna mieć cztery pozycje, a rozdzielacz cztery położenia suwaka. Możliwe przyczyny problemu to niewłaściwe podłączenie przewodów hydraulicznych (np. brak podłączenia drugiego wyjścia sekcji do wolnego spływu oznaczonego literą T), niewłaściwa kalibracja i ustawienie zakresu ruchu dźwigni i linek sterujących, a także zbyt mały skok dźwigni uniemożliwiający przesunięcie suwaka do pozycji pływającej. Wspomniano także, że siłowniki wspomagające są dwustronnego działania, ale działają jak jednostronnego z odpowietrznikami. Ostatecznie brak jednoznacznego rozwiązania, ale sugerowano sprawdzenie poprawności podłączeń hydraulicznych, kalibracji linek i dźwigni oraz potwierdzenie czteropozycyjności rozdzielacza i dźwigni.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA