logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Brak dźwięku we wszystkich kanałach wzmacniacza Diora ws504B po podłączeniu subwoofera

alank1331 07 Mar 2024 11:59 354 8
REKLAMA
  • #1 20994065
    alank1331
    Poziom 2  
    Witam, mam problem z wzmacniaczem Diora ws504B. Po podłączeniu to wzmacniacza subwoofera z którego głośnik był wyluzowany i podłączony do wieży wzmacniacz przestał dawać dźwięk pomimo że kanały są prawidłowo połączone. Dodam iż nie gra na wszystkich kanałach. Czy problemem jest mostek prostowniczy czy końcówki mocy przepalone? Proszę o pomoc. Póki co nic nie robiłem z sprzętem
  • REKLAMA
  • #2 20994086
    rach_UMK
    Poziom 32  
    Ocena: 398
    Nie rozumiem coś Ty napisał.

alank1331 napisał:
    Po podłączeniu to wzmacniacza subwoofera z którego głośnik był wyluzowany

To, na przykład, brzmi jakby był to rebus.
    Jak Ty ten subwoofer podłączyłeś? I co to za subwoofer, jaki model?

alank1331 napisał:
    Dodam iż nie gra na wszystkich kanałach.

Wszystkich kanałach. Jest to stereofoniczny wzmacniacz i ma tylko dwa kanały (lewy i prawy). Ewentualnie można podłączyć dwa zestawy kolumn (speaker A i speaker B).

alank1331 napisał:
    Czy problemem jest mostek prostowniczy czy końcówki mocy przepalone?

Z czapy podawać przyczyny awarii? Kilka pomiarów należy zrobić, czyli diagnostykę. A może tylko bezpiecznik jest przepalony.
    Nie wiadomo coś za cyrk zrobił z subwooferem, więc trudno cokolwiek wskazać...
  • REKLAMA
  • #3 20994089
    SlawekKedra
    Poziom 43  
    Ocena: 1946
    alank1331 napisał:
    którego głośnik był wyluzowany

Co to jest "wyluzowany głośnik"?
    alank1331 napisał:
    Dodam iż nie gra na wszystkich kanałach

A jak odłączysz ten subwoofer to wzmacniacz gra normalnie?
  • REKLAMA
  • #4 20994959
    alank1331
    Poziom 2  
    Miałem na myśli wylutowany zamiast "wyluzowany", korekta w telefonie niestety przekształciła zdanie. Subwoofer to longtech sp-700. Dokładnie to wylutowłem głośnik z wzmacniacza od subwoofera podłączając go pod wejście w wieży, a później wtyczkę od zasilacza subwoofera podłączyłem pod wzmacniacz. Po tym dźwięk z wzmacniacza nie był przetwarzany i w głośnikach cisza
  • #5 20995056
    DjMapet
    Poziom 43  
    Ocena: 1715
    Po cyrkach które wyczyniasz ze sprzętem, wiadomo że nie masz o nim pojęcia, więc najlepiej zanieś Diorę do serwisu.

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #6 20995119
    SlawekKedra
    Poziom 43  
    Ocena: 1946
    alank1331 napisał:
    Dokładnie to wylutowłem głośnik z wzmacniacza od subwoofera podłączając go pod wejście w wieży,

Pod które wejście?
    alank1331 napisał:
    a później wtyczkę od zasilacza subwoofera podłączyłem pod wzmacniacz.

W jakim celu to zrobiłeś skoro z tego subwoofera wylutowałeś wcześniej głośnik?
  • #7 20995132
    Sanjose
    Poziom 32  
    Ocena: 228
    alank1331 napisał:
    a później wtyczkę od zasilacza subwoofera podłączyłem pod wzmacniacz. Po tym dźwięk z wzmacniacza nie był przetwarzany i w głośnikach cisza

Pokaż zdjęcia jak to podłączyłeś bo aż nie mogę uwierzyć że ktoś tak to podłączył.
  • #8 20995344
    rach_UMK
    Poziom 32  
    Ocena: 398
    @alank1331 coś Ty narobił, i coś Ty kombinował?! Normalnie powinieneś dostać wiązankę aż Ci w pięty wejdzie...
    Szkoda Diory... Po coś ty próbował podłączać jakieś g..wno (głośniczki komputerowe). Swoje eksperymenty mogłeś ograniczyć do Longtecha.

No cóż, mleko już się rozlało...
    No niestety brak podstawowej wiedzy, to uszkodziłeś wzmacniacz. Jeśli chcesz uratować, to niestety, musisz oddać do serwisu. Jestem pewien, że nie masz odpowiedniego zaplecza (serwisowego), aby dokonać choćby najbardziej podstawowej diagnostyki. Przykro mi, ale Twój błąd - kosztuje.

My możemy pomóc w podpinaniu komponentów, gdy jeszcze sprzęt jest sprawny, ale przed Twoimi eksperymentami i dobrze abyś przy tym dołączył zdjęcia.
  • #9 21492995
    alank1331
    Poziom 2  
    Wymiana bezpiecznika

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy wzmacniacza Diora WS504B, który przestał emitować dźwięk na wszystkich kanałach po podłączeniu subwoofera Longtech SP-700. Użytkownik wylutował głośnik z subwoofera i podłączył go do wejścia wzmacniacza, a następnie zasilił subwoofer z wzmacniacza, co spowodowało całkowity brak dźwięku. Wzmacniacz jest stereofoniczny z dwoma kanałami, a podłączenie subwoofera zostało wykonane nieprawidłowo. Wskazano, że przyczyną awarii mogą być uszkodzone elementy wewnętrzne, takie jak mostek prostowniczy lub końcówki mocy, jednak bez diagnostyki nie można tego potwierdzić. Zalecane jest wykonanie pomiarów, sprawdzenie bezpiecznika oraz oddanie urządzenia do serwisu ze względu na ryzyko poważniejszego uszkodzenia. W dyskusji podkreślono brak odpowiedniej wiedzy technicznej przy eksperymentach z podłączaniem subwoofera, co mogło doprowadzić do uszkodzenia wzmacniacza.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA