logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

iCSee - brak zdalnego dostępu do kamer poza siecią LAN

BINIOL007 12 Mar 2024 22:25 5322 12
REKLAMA
  • #1 21001928
    BINIOL007
    Poziom 9  
    Ocena: 9
    Witam
    Mam tanie kamery, dystrybutor polski, a produkcja wiadomo jaka :)
    Dystrybutor kamer podaje takie informacje:
    -Onvif: Tak
    -Protokół sieciowy: TCP/IP, TTP, NTP, IGMP, DHCP, UDP, SMTP, RTP, RTSP, ARP, DDNS, DNS, PPPoE, P2P

W domu mam sieć LAN złożoną z kilku ruterów. Rutery połączone są przewodowo. DHCP włączone jest na głównym ruterze, na pozostałych jest wyłączony. Rutery mają sztywne IP, każdy następny ma 1 numer większe.

Telefon mam połączony po Wi-Fi. Zainstalowaną aplikację iCSee. Dodaję kamerę po Wi-Fi, lub łączę ją przewodowo z ruterem.
    Dopóki mam telefon połączony do Wi-fi (obojętnie którego rutera w sieci LAN) to kamery w aplikacji są Online. Gdy korzystam z transferu sieci GSM - kamery w aplikacji są offline, jak połączę się z jakąś wi-fi poza LAN, kamery też są offline.

To tak powinno być? Czy może coś źle robię, może coś powinienem ustawić w ruterach?
    Chciałbym mieć podgląd na kamery w każdym miejscu gdzie mam dostęp do internetu, a nie tylko w sieci LAN
    Kamery zapisują video na karty pamięci, ale brakuje mi podglądu "z każdego miejsca na Ziemi" :D
  • REKLAMA
  • #2 21001992
    johny_w
    Poziom 24  
    Ocena: 63
    To dlatego, że nie masz publicznego ip i Twój router nie jest dostępny z zewnątrz.
    Nie podam konkretnych rad żeby nie wprowadzać w błąd (nie jestem w tym biegły), ale szukaj w tym kontekście.

Pamiętaj tylko, że otwierając swój lan na internet zwiększasz ryzyko na ataki hakerów. Trzeba mieć tego świadomość.
    Być może vpn będzie tutaj dobrym rozwiązaniem, ale ja w tym nie pomogę.
  • REKLAMA
  • #3 21002005
    BINIOL007
    Poziom 9  

Czyli proponujesz upublicznić IP routera?

Udało mi się coś wyczytać, że kamera powinna być skonfigurowana po CloudID, a nie po IP, ale w tej aplikacji na telefonie nie dam rady tego zmienić
  • #5 21002019
    johny_w
    Poziom 24  
    Ocena: 63
    @BINIOL007
    Cytat:
    Czyli proponujesz upublicznić IP rutera ?
    zaktualizowałem swoją odpowiedź w trakcie Twojej odpowiedzi:
    Cytat:
    Pamiętaj tylko, że otwierając swój lan na internet zwiększasz ryzyko na ataki hakerów. Trzeba mieć tego świadomość. Być może vpn będzie tutaj dobrym rozwiązaniem, ale ja w tym nie pomogę.
  • REKLAMA
  • #6 21002124
    BINIOL007
    Poziom 9  

>>21002008
    Znam ten film i kilka innych filmów z tego kanału. Robię wszystko jak na filmie

Dodano po 1 [minuty]:

>>21002019
    Zdaję sobie z tego sprawę. Po południu spróbuje coś pozmieniać
  • #7 21002222
    bajer1
    Poziom 32  
    Ocena: 324
    Witam
    Kolega coś robi nie tak. Nic nie trzeba zmieniać na routerach, spróbuj utworzyć nowe konto z innym emailem.
    Pozdrawiam
  • #8 21002336
    BINIOL007
    Poziom 9  
    Na innym koncie to samo
    Nie idzie się połączyć z kamerami jeżeli korzysta się z internetu z poza sieci LAN
  • REKLAMA
  • #10 21004263
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15466
    Podaj modele tych kamer.
    Dostep przez p2p masz włączony?
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #11 21268617
    tomek6262
    Poziom 9  
    Ocena: 6
    Witam piszę bo mam podobny problem zainstalowałem apke icsee zamontowałem kamerkę bezprzewodową wifi , i półki jestem podłączony telefonem do tego routera z kamerą to mam podgląd, wyłacze wifi i mam internet z telefonu i nie mogę połączyć się z kamerką chociaż powiadomienia przychodzą mi i mogę zobaczyć jak ktoś był w zasięgu kamery

Udostępniłem innymi osobom kamerkę i unich w aplikacji tej samej nie potrzeba podłączenia do routera działa wszędzie z telefnu
  • #12 21302943
    bajer1
    Poziom 32  
    Ocena: 324
    Witam router widzi kamerki możesz sprawdzić czy kamerki są widoczne w routerze. albo tym programem w sieci LAN https://www.advanced-ip-scanner.com/pl/ Czy widać kamerkę
    Pozdrawiam
    A czytając ostatnie zdanie to twój telefon ma problem ?
    Szukaj problemów w telefonie ,reset do ustawień fabrycznych

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada tanie kamery IP z polskiego dystrybutora, które działają w sieci LAN, ale nie umożliwiają zdalnego podglądu poza nią za pomocą aplikacji iCSee. Kamery są podłączone do sieci LAN z kilkoma routerami, gdzie DHCP jest aktywne tylko na głównym routerze, a telefon łączy się przez Wi-Fi. Problem polega na tym, że kamery są widoczne tylko gdy telefon jest w tej samej sieci Wi-Fi lub LAN, natomiast przy połączeniu z internetem mobilnym lub inną siecią Wi-Fi kamery są offline. W dyskusji wskazano, że brak publicznego adresu IP i brak odpowiedniej konfiguracji routera (np. przekierowania portów) uniemożliwia dostęp z zewnątrz. Sugerowano także wykorzystanie funkcji P2P lub CloudID, które powinny umożliwić zdalny dostęp bez konieczności posiadania publicznego IP. Poruszono kwestie bezpieczeństwa związane z otwieraniem sieci LAN na internet oraz możliwość zastosowania VPN. Użytkownik potwierdził, że stosuje się do instrukcji i filmów instruktażowych, ale problem nadal występuje. Pojawiła się sugestia sprawdzenia ustawień DNS w kamerach oraz włączenia dostępu przez P2P. Inni użytkownicy radzili również sprawdzenie widoczności kamer w sieci LAN za pomocą narzędzi typu Advanced IP Scanner oraz ewentualny reset telefonu. Wskazano, że problem może leżeć po stronie aplikacji lub konfiguracji konta iCSee. Jeden z użytkowników podzielił się linkiem do materiału wideo, który pomógł mu rozwiązać podobny problem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA