Witam
Informacyjnie: moje zmagania z Nju dobiegły końca. Jakieś 3 tygodnie temu trochę z głupia frant jeszcze raz sprawdziłem dostępność i… pojawiła się. Moja teoria trochę spiskowa: Orange w tej lokalizacji już sprzedało co mogło sprzedać, a teraz wpuścili swoją tańszą submarkę

Co prawda tylko w jednej opcji 300Mbit, myślałem na początek o 200. W każdym razie natychmiast zamówiłem (przez internet) i od około 2 tygodni korzystam już z usługi.
Ponieważ pytałem tu o pewne sprawy techniczne, teraz mogę ze 100% pewnością potwierdzić:
- JEST publiczny adres IP v4, zmienny. Mogę już łączyć się z “zewnątrz” ze swoją siecią lokalną (np. odpowiednie przekierowania portów na routerze, VPN).
- MOŻNA do Funboxa dostać terminal ONT. Trzeba stanowczo zgłosić technikowi, który kontaktuje się przed instalacją. O “chęci” podłączenia ONT napisałem także w uwagach zamówienia, jednak technik twierdził, że nic takiego do niego nie dotarło.
- Udało mi się z powodzeniem podłączyć do ONT własny router, skonfigurowany według wskazówek z linków w post #3. Jednak przedtem musiałem powalczyć z infolinią o hasło do PPPoE, gdyż podczas instalacji nie otrzymałem (ponoć Funbox po resecie do ustawień fabrycznych pobiera hasło automatycznie). Tu jeszcze jedna uwaga: w aplikacji Nju oraz na ich stronie jest opcja samodzielnej zmiany hasła przez użytkownika. Niestety nie działa, pojawia się błąd, przynajmniej tak było u mnie.
Podsumowując: osiągnąłem to co zamierzałem - jest łącze 300Mbit/s (upload 50), jest publiczny IP, jest ONT, jest podłączony własny router. Jest Nju zamiast prawie 2x droższego Orange
Pozdrawiam.