logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy NJU Światłowód oferuje publiczny IP i możliwość uzyskania terminala ONT?

Stanley_P 13 Mar 2024 18:17 8883 17
REKLAMA
  • #1 21002888
    Stanley_P
    Poziom 28  
    Ocena: 293
    Witam

Czy ktoś z szanownych forumowiczów korzysta z dostawcy jak w temacie (submarka Orange)?
    Czy łącze posiada publiczny adres IP? (może być zmienny, ale podkreślam: czy jest publiczny?).
    Czy można otrzymać terminal ONT zamiast Funboxa, tak jak (podobno) w Orange Światłowód? Chodzi o podłączenie własnego routera.
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 21003162
    Stanley_P
    Poziom 28  
    78db78 napisał:
    <...>ale u innego operatora i pierwszy router podłączony pod ONT musi być fabryczny operatora.

W "internetach" piszą, że w przypadku Orange Światłowód można dostać terminal ONT + Funboxa (nie twierdzę, że jest to łatwe, ale ponoć jak się trochę domówi z technikami...), a następnie zamiast Funboxa podłączyć do ONT swój router. I to działa. Własny router musi obsługiwać PPPoE + VLAN.
    Przykłady:
    https://blog.sloniupl.eu/2021/12/03/orange-sw...ewnetrznym-ont-oraz-wlasnym-routerem-openwrt/
    https://www.hejdom.pl/blog/28-smart-rozwiazan...21-swiatlowod-orange-i-wlasny-router-ont.html
    Pytanie, czy podobny myk komuś udał się w NJU Światłowód - jak wspominałem, jest to też w zasadzie Orange. Ponadto jednak bym wolał, żeby się wypowiadał ktoś, kto jest faktycznie u tego operatora.
    Pozdrawiam
  • #4 21003174
    IC_Current
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 2520
    78db78 napisał:
    ONT nic ci nie da ja mam oddzielnie ale u innego operatora i pierwszy router podłączony pod ONT musi być fabryczny operatora.

Nie wprowadzaj w błąd.
    Może być ONT i własny dowolny router. Zgodnie z prawem unijnym psim obowiązkiem operatora jest umożliwić abonentowi montaż własnego urządzenia końcowego. W cywilizowanej części Europy nie ma z tym problemu, tylko u nas UOKIK i UKE nie egzekwuje prawa i nie dyscyplinuje cwaniaków operatorów monopolizujacych rynek i jeszcze nieraz pobierających obowiązkową opłatę "za dzierżawę".

@autor
    W NJU nie ma publicznego IPv4, ale pewnie jest IPv6 jak w całym Orange.
    ONT dostaniesz od technika przy uruchomieniu usługi, ale musisz "poprosić" przed montażem i nie zgodzić się na montaż tylko Funboxa. Po montażu już problem bo to koszt 150zł (też zgodnie z prawem UE nielegalny) za zmianę podłączenia i asystę technika.
    Jak technik nie będzie chciał "dobrowolnie", to trzeba umowytować prośbę "tu zakańczanie światłowód i ONT a potem ja sobie sam przeciagnę UTP cztery pokoje dalej do routera. Jak nie chcecie dać ONT, to ciągnijcie włókno przez te cztery pokoje sami". Takiej motywacji nikt nie odmówi, bo technik ma płacone ryczałtem za instalację.

Natomiast co do publicznego IPv4 w NJU - to miały być jakieś zmiany w tym zakresie.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #5 21003259
    Stanley_P
    Poziom 28  
    @IC_Current - dzięki wielkie za rzeczowe porady :-)

IC_Current napisał:
    Natomiast co do publicznego IPv4 w NJU - to miały być jakieś zmiany w tym zakresie.

W międzyczasie na innym forum znalazłem taką, dosyć świeżą wypowiedź (22-02-2024), z której wynika, że jakoby "publik" w NJU jednak jest:
    https://forum.mediaswiat.pl/viewtopic.php?t=10725&postdays=0&postorder=asc&start=15
    Pytanie, czy rzeczywiście tak jest i jest to regułą, czy może w tamtej lokalizacji juzerowi się poszczęściło...

Prawdę rzekły NJU zamiast "normalnego" Orange interesuje mnie głównie ze względu na cenę. Opcja 200Mbit/s (30 upload), która prawdopodobnie w zupełności zaspokoi moje potrzeby kosztuje u nich 40zł + 5 dych za instalację, bez zobowiązań (miesięczne wypowiedzenie). W Orange za najniższą opcję 300Mbit trza zabulić 65zeta +60 instalka + cyrograf na 24m-ce. Bez zobowiązań: 75zł.
    Miło by było mieć nadal publicznego ajpika, który posiadam u obecnego operatora (Vectra), oraz korzystać nadal ze swojego routera bez podwójnego NAT. Niestety (czy stety) przenoszę się do lokalizacji, gdzie ów dostawca nie sięga i stacjonarny jest tylko Orange.

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #6 21003428
    IC_Current
    W sensie technicznym to jest ta sama usługa co w "dużym" Orange. Publiczny IP zawsze warto mieć (dla mnie jego brak dyskredytuje operatora), tak samo własny router bez dodatkowego NAT. Dla mnie też ogromną zaletą Orange jest pełny dual stack z IPv4 i IPv6 - można zestawić równocześnie dwie oddzielne sesje PPPOE dla każdego z protokołów. Oczywiście tu konieczny jest własny router i to nie taki całkiem "mydelniczkowy".
    Może napisz oficjalne pismo do Orange i zapytaj o adresy- będziesz miał podkładkę w razie czego. O ONT nie pytaj, bo oficjalnie jest niedostępny dla użytkowników domowych (nawet część pracowników realnie nie wie, że da się go zastąpić swoim sprzętem).
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #7 21003509
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #8 21005699
    Stanley_P
    Poziom 28  
    @IC_Current , @Erbit - bardzo dziękuję za (p)odpowiedzi.
    Sytuacja na chwilę obecną jest taka, że po rozmowie na czacie z konsultantem NJU możliwość instalacji na razie poszła do weryfikacji, bo "według systemu" w tej lokalizacji nie świadczą światłowodu. Żeby było śmieszniej z tego co mogę sam sprawdzić robiąc "fikcyjne" zamówienie online na Orange Światłowod, tej usługi też nie świadczą. Tylko wielu sąsiadów w budynku na 100% korzysta (i łapię wiele sieci wifi mających w nazwie "Orange Swiatłowod", a także miałem już parę mcy temu w skrzynce ulotkę zachęcającą do zakupu; mam w lokalu zakończenie światłowodowe). Ale to jest nowy budynek, nowa ulica, nawet jej jeszcze nie ma na mapach Google - dlatego może "macie tu siostry niezły bur...", cytując klasykę ;-)
    Zobaczymy, co z tego wszystkiego wyjdzie. Pomyślałem też sobie, że jeżeli z instalacją NJU się uda, lecz nie spełni moich oczekiwań, np. jeśli się okaże, że jednak nie ma publicznego IP, itp. - zawsze mogę z niego w miarę szybko zrezygnować (miesięczne wypowiedzenie) i zamówić "normalnego" Orange.
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #10 21006899
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #12 21007231
    IC_Current
    78db78 napisał:
    jest na etapie pisania pism od maja 2023r.

To tak nie działa. Nie w takim molochu. Trzeba spełnić dwa warunki:
    1. Od montażu infrastruktury musi minąć co najmniej dwa lata - przyłącza są zarezerwowane dla domów w projekcie a karencja wynika z możliwości użycia splitu po wygaśnięciu umowy z innym operatorem.
    2. Musicie znaleźć bezpośredni kontakt do inżyniera lub kierownika lokalnego podwykonawcy zarządzającego siecią. W ciągu kilku dni przeprojektują wam któryś nieużywany split o ile minęło te dwa lata i nie ma jakiejś innej ważnej przeszkody (np zgoda sąsiada na przeprowadzenie przewodu).
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #13 21007239
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #14 21008595
    Stanley_P
    Poziom 28  
    Stanley_P napisał:
    możliwość instalacji na razie poszła do weryfikacji, bo "według systemu" w tej lokalizacji nie świadczą światłowodu.

78db78 napisał:
    Jeśli dom nowy a inwestycja z POPC to cie nie uwzględnili w czasie projektowania nie będziesz miał w najbliższym terminie żadnego dostawcy.

To jest nowy dom, nigdzie nie pisałem, że indywidualny. Budynek wielorodzinny, blok na nowo powstającym osiedlu. Światłowód na pewno jest doprowadzony, nie wiem z jakich środków. Nawet podobno już był uszkodzony przy okazji budowy nowej ulicy… ;-) Zresztą jak już pisałem moje urządzenia wykrywają wiele sieci mających w SSID “Orange Swiatlowod”. To chyba nie przypadek? ;-) Rozmowy z sąsiadami też potwierdzają, że korzystają z usługi Orange. Jednak próba weryfikacji adresu zarówno przez stronę NJU jak i Orange wykazuje, że usługa światłowodu nie jest jeszcze w tej lokalizacji świadczona. Dodam, że przy wpisywaniu nowa ulica jest już “podpowiadana” na liście. Czyli mają jakieś yhm nieścisłości w swoich bazach danych.
    Zobaczymy jaki będzie rezultat "weryfikacji".
  • #16 21082064
    Stanley_P
    Poziom 28  
    Witam

Odkopuję temat, ponieważ przedtem pytałem o pewne aspekty techniczne. A jak się już zdecydowałem - nie mogę skutecznie zrealizować zamówienia. W ostatnich kilku tygodniach próbowałem kilka razy, przez infolinię, czat. Za każdym razem gadka mnie więcej w tym stylu: “Rzeczywiście, wg naszych danych w tej lokalizacji Nju światłowód jest niedostępny. Ale przekażemy do weryfikacji, jeżeli instalacja będzie możliwa skontaktujemy się”. I na tym się kończy, sprawa przepada jak kamień w wodę. Żadnej informacji zwrotnej.
    Próbowałem także złożyć “pisemne” zamówienie przez formularz kontaktowy ze swojego konta “telefonicznego” w Nju (korzystam z ich usług mobilnych). Lecz odesłali mnie do swojej strony internetowej światłowodu TUTAJ, gdzie na “dzień dobry” nie przechodzi weryfikacja mojego adresu. Albo do infolinii / czatu - i kółko się zamknęło. Odbijam się jak od ściany.

78db78 napisał:
    Wpisz adres do weryfikacji u innego operatora

Wpisałem. Sytuacja na dzień dzisiejszy jest następująca:
    - Netia: możliwość jest
    - Play: jest
    - Plus: jest
    - Orange: jest. W marcu pisałem, że nie ma (post #8, #14), teraz już się pojawiła.
    -Nju: wciąż nie ma
    Podkreślam, chodzi o weryfikację adresu “online”, przez strony operatorów.

Qrczę, może ktoś ma pomysł jak się “przebić” do Nju, bo mi już zaczyna brakować? Yhm, może ktoś ma jakieś jakieś dobrze zorientowane w temacie "dojście"? Albo chociaż jak uzyskać klarowną odpowiedź, dlaczego nie mogą/nie chcą/nie potrafią (niepotrzebne skreślić) zainstalować mi usługi?

Pozdrawiam.
  • #18 21120636
    Stanley_P
    Poziom 28  
    Witam
    Informacyjnie: moje zmagania z Nju dobiegły końca. Jakieś 3 tygodnie temu trochę z głupia frant jeszcze raz sprawdziłem dostępność i… pojawiła się. Moja teoria trochę spiskowa: Orange w tej lokalizacji już sprzedało co mogło sprzedać, a teraz wpuścili swoją tańszą submarkę ;-) Co prawda tylko w jednej opcji 300Mbit, myślałem na początek o 200. W każdym razie natychmiast zamówiłem (przez internet) i od około 2 tygodni korzystam już z usługi.

Ponieważ pytałem tu o pewne sprawy techniczne, teraz mogę ze 100% pewnością potwierdzić:
    - JEST publiczny adres IP v4, zmienny. Mogę już łączyć się z “zewnątrz” ze swoją siecią lokalną (np. odpowiednie przekierowania portów na routerze, VPN).
    - MOŻNA do Funboxa dostać terminal ONT. Trzeba stanowczo zgłosić technikowi, który kontaktuje się przed instalacją. O “chęci” podłączenia ONT napisałem także w uwagach zamówienia, jednak technik twierdził, że nic takiego do niego nie dotarło.
    - Udało mi się z powodzeniem podłączyć do ONT własny router, skonfigurowany według wskazówek z linków w post #3. Jednak przedtem musiałem powalczyć z infolinią o hasło do PPPoE, gdyż podczas instalacji nie otrzymałem (ponoć Funbox po resecie do ustawień fabrycznych pobiera hasło automatycznie). Tu jeszcze jedna uwaga: w aplikacji Nju oraz na ich stronie jest opcja samodzielnej zmiany hasła przez użytkownika. Niestety nie działa, pojawia się błąd, przynajmniej tak było u mnie.

Podsumowując: osiągnąłem to co zamierzałem - jest łącze 300Mbit/s (upload 50), jest publiczny IP, jest ONT, jest podłączony własny router. Jest Nju zamiast prawie 2x droższego Orange ;-)
    Pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownicy forum dyskutują na temat usług NJU Światłowód, submarki Orange, w kontekście dostępności publicznego adresu IP oraz możliwości uzyskania terminala ONT. Wiele osób potwierdza, że NJU nie oferuje publicznego IPv4, ale może być dostępne IPv6. Użytkownicy wskazują, że ONT można uzyskać, jeśli odpowiednio poprosić technika przed instalacją, co pozwala na podłączenie własnego routera. W jednym przypadku użytkownik potwierdził, że po pewnym czasie dostępność usługi w jego lokalizacji się poprawiła, a on uzyskał publiczny adres IP oraz możliwość podłączenia własnego sprzętu. Problemy z dostępnością usług w nowych lokalizacjach są również poruszane, z sugestiami, że operatorzy mogą nie mieć aktualnych danych o dostępności.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA